Ухвала
від 21.07.2022 по справі 686/13182/22
ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 686/13182/22

Провадження № 1-кп/686/1081/22

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21 липня 2022 року

Хмельницький міськрайонний суд

Хмельницької області в складі:

головуючого судді ОСОБА_1

з участю:

секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

прокурора ОСОБА_3 ,

представника цивільного позивача ОСОБА_4 ,

захисника ОСОБА_5 ,

обвинуваченого ОСОБА_6 ,

розглянувши у підготовчому судовому засіданні в залі суду м.Хмельницький в кримінальному провадженні №42017000000003770 на підставі обвинувального акту по обвинуваченню ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м.Хмельницький, українця, громадянина України, з середньою освітою, розлученого, зареєстрованого та проживаючого в АДРЕСА_1 , раніше не судимого, клопотання про звільнення від кримінальної відповідальності

В С Т А Н О В И В :

ОСОБА_6 , будучи головою, бухгалтером та учасником обслуговуючого кооперативу «Житлово-будівельний кооператив «Корона-2» (код ЄДРПОУ 39594818, Хмельницька область, м. Хмельницький, вул. Володимирська, 109), у період з 16.10.2015 по 26.02.2019, у порушення вимог п.п. 133.4.3 п. 133.4, ст. 133, п.п. 149.5.10, 140.5.9 п. 140.5 ст. 140 Податкового кодексу України (далі ПК України), являючись службовою особою підприємства, відповідальною за своєчасність, повноту нарахування та сплати податків, діючи умисно, з метою ухилення від спати податків, шляхом отримання безповоротної фінансової допомоги від споживчого кооперативу «Квадратний метр» (код ЄДРПОУ 39522008) в сумі 22961928 грн., не визначив та не задекларував податкові зобов`язання з податку на прибуток підприємств у сумі 4 133 147 грн.,що спричинило ненадходження до державного бюджету коштів у значних розмірах.

Так, обслуговуючий кооператив «Житлово-будівельний кооператив «Корона-2» створенорішенням установчихзборів засновників,яке оформленоПротоколом №1Установчих зборівзасновників обслуговуючогокооперативу «Житлово-будівельнийкооператив «Корона-2»від 17.01.2015,22.01.2015зареєстровано вєдиному державномуреєстрі підприємствта організаційУкраїни за№ 16731020000014321 та 23.01.2015 взято на податковий облік в ДПІ у м. Хмельницькому ГУ ДФС у Хмельницькій області.

Відповідно до п. 1.1 Статуту ОК «ЖБК «Корона-2» є неприбутковою організацією, створюється і діє у відповідності до Конституції України, Цивільного та Господарського кодексів України, Закону України «Про кооперацію», на підставі рішення установчих зборів на добровільних засадах з метою забезпечення житлом та/або нежилими приміщеннями членів та асоційованих членів кооперативу і членів їх сімей. Згідно п. 1.3 Статуту кооператив є неприбутковою організацією та не має на меті отримання прибутку.

Відповідно до наказу № 1-к від 17.01.2015 ОСОБА_6 призначено на посаду голови обслуговуючого кооперативу «Житлово-будівельний кооператив «Корона-2».

Згідно з покладеними відповідно до Статуту ОК «ЖБК «Корона-2» на ОСОБА_6 обов`язків останній, як голова кооперативу, зобов`язаний: здійснювати управління кооперативом у період між Загальними зборами членів (учасників) кооперативу, забезпечувати виконання їх рішень; підписувати від імені кооперативу угоди (договори) між кооперативом та іншими особами; представляти кооператив у відносинах з органами державної влади та органами місцевого самоврядування, міжнародними організаціями, юридичними та фізичними особами; здійснювати контроль за дотриманням членами кооперативу чинного законодавства щодо використання земельних ділянок, статуту кооперативу, Правил внутрішнього розпорядку та рішень його керівних органів; організовувати та здійснювати контроль за своєчасною та повною сплатою членами кооперативу внесків, комунальних та інших обов`язкових платежів, які сплачуються через кооператив; облік і звітність кооперативу проводити у відповідності до вимог законодавства України.

Також, на ОСОБА_6 , як голову кооперативу, законодавством України покладались наступні обов`язки: згідно зі ст. 67 Конституції України - сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом; згідно зі ст. 7, п. п. 3, 6 ст. 8 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» - створити необхідні умови для правильного ведення бухгалтерського обліку, забезпечення неухильного виконання всіма підрозділами, службами та працівниками, причетними до бухгалтерського обліку, правомірних вимог бухгалтера щодо дотримання порядку оформлення та подання до обліку первинних документів, забезпечення дотримання на підприємстві встановлених єдиних методологічних засад бухгалтерського обліку, складання і подання у встановлені строки фінансової звітності, організація контролю за відображенням на рахунках бухгалтерського обліку всіх господарських операцій, забезпечення перевірки стану бухгалтерського обліку у філіях, представництвах, відділеннях та інших відокремлених підрозділах підприємства, а також відповідальність за організацію бухгалтерського обліку та забезпечення фіксування фактів здійснення всіх господарських операцій у первинних документах; згідно зі ст. 16 ПК України організувати ведення в установленому порядку обліку доходів і витрат, складання звітності, що стосується обчислення і сплати податків та зборів, забезпечити подання до контролюючих органів у порядку, встановленому податковим та митним законодавством, декларацій, звітності та інших документів, пов`язаних з обчисленням та сплатою податків та зборів, сплачувати податки та збори в строки та у розмірах, встановлених ПК України.

Займаючи посаду голови та бухгалтера кооперативу ОК «ЖБК «Корона-2» ОСОБА_6 безпосередньо від імені кооперативу здійснював фінансово-господарську діяльність: вишукував генеральних підрядників, субпідрядників будівництва житлового будинку, постачальників будівельних матеріалів необхідних для зведення будинку, укладав договори пайової участі у будівництві з громадянами тощо.

Тобто, в силу покладених на нього організаційно - розпорядчих та адміністративно - господарських обов`язків голови та бухгалтера кооперативу ОК «ЖБК «Корона-2» ОСОБА_6 являвся службовою особою.

Проте, ігноруючи зазначені вимоги законодавства, заздалегідь розуміючи і усвідомлюючи покладену на нього відповідальність та передбачаючи настання суспільно-небезпечних наслідків у вигляді несплати до бюджету податків в значних розмірах, голова та бухгалтер ОК «ЖБК «Корона-2» ОСОБА_6 , як службова особа підприємства, бажав їх настання та активно сприяв цьому, вчинивши при цьому кримінальне правопорушення, передбачене ч. 1 ст. 212 КК України, за наступних обставин.

З моменту державної реєстрації ОК «ЖБК «Корона-2», відповідно до Закону України «Про кооперацію», Податкового кодексу України,Статуту кооперативу було зареєстровано як неприбуткова організація.

Відповідно до Статуту ОК «ЖБК «Корона-2» є неприбутковою організацією та не має на меті одержання прибутку. Метою Кооперативу є задоволення житлових, економічних та соціальних потреб його членів та асоційованих членів кооперативу. Предметом діяльності кооперативу є забезпечення житлом та/або нежитловими приміщеннями членів та асоційованих членів кооперативу та членів їх сімей, шляхом сприяння будівництва багатоквартирних житлових будинків, за власні кошти Кооперативу, а також для наступної експлуатації та управління цим будинком. Так, ОК «ЖБК «Корона-2» виступало замовником будівництва багатоповерхового житлового будинку в АДРЕСА_2 .

Відповідно до ст. 133.4 ПК України не є платниками податку на прибуток підприємств неприбуткові підприємства, установи та організації. Згідно зі ст. 133.4.1 неприбутковим підприємством, установою та організацією є підприємство, установа та організація, що одночасно відповідає таким вимогам:

1. Утворена та зареєстрована в порядку, визначеному законом, що регулює діяльність відповідної неприбуткової організації.

2. Установчі документи якої містять заборону розподілу отриманих доходів (прибутків) або їх частини серед засновників (учасників), членів такої організації, працівників (крім оплати їхньої праці, нарахування єдиного соціального внеску), членів органів управління та інших пов`язаних з ними осіб.

3. Установчі документи якої передбачають передачу активів одній або кільком неприбутковим організаціям відповідного виду або зарахування до доходу бюджету у разі припинення юридичної особи (у результаті її ліквідації, злиття, поділу, приєднання або перетворення).

4. Внесена контролюючим органом до Реєстру неприбуткових установ та організацій.

Відповідно до ст. 133.4.2. ПК України доходи (прибутки) неприбуткової організації використовуються виключно для фінансування видатків на утримання такої неприбуткової організації, реалізації мети (цілей, завдань) та напрямів діяльності, визначених її установчими документами.

Уразі недотримання неприбутковою організацією вимог, визначених ст. 133 ПК України, така неприбуткова організація зобов`язана подати у строк, визначений для місячного податкового (звітного) періоду, звіт про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації за період з початку року (або з початку визнання організації неприбутковою в установленому порядку, якщо таке визнання відбулося пізніше) по останній день місяця, в якому вчинено таке порушення, та зазначити і сплатити суму самостійно нарахованого податкового зобов`язання з податку на прибуток підприємств. Податкове зобов`язання розраховується виходячи із суми операції (операцій) нецільового використання активів. Така неприбуткова організація виключається контролюючим органом з Реєстру неприбуткових установ та організацій та вважається платником податку на прибуток підприємств на загальних підставах для цілей оподаткування з першого дня місяця, наступного за місяцем, у якому вчинено таке порушення.

За період з першого дня місяця, наступного за місяцем, у якому вчинено таке порушення, по 31 грудня податкового (звітного) року така неприбуткова організація зобов`язана щокварталу подавати до контролюючого органуподаткову декларацію з податку на прибутокпідприємств (з наростаючим підсумком), сплачувати податок у строк, визначений для квартального періоду та подавати фінансову звітність у порядку, встановленому для платників податку на прибуток підприємств.

З наступного податкового (звітного) року така неприбуткова організація подаєподаткову декларацію з податку на прибутокпідприємств і фінансову звітність та сплачує податок на прибуток підприємств у порядку, встановленому цим розділом для платників податку на прибуток підприємств.

У той же час, відповідно до ст. 133 ПК України, встановлення контролюючим органом відповідно до норм цього Кодексу факту використання неприбутковою організацією доходів (прибутків) для цілей інших, ніж передбачені підпунктом 133.4.2 цього пункту, є підставою для виключення такої організації з Реєстру неприбуткових установ та організацій і нарахування податкового зобов`язання з податку на прибуток підприємств, штрафних санкцій і пені відповідно до норм цього Кодексу. Податкові зобов`язання, штрафні санкції і пеня нараховуються, починаючи з першого числа місяця, в якому вчинено таке порушення.

Відповідно до п. 140.5.9, п.140.5.10 п. 140.5 ст. 140 ПК України фінансовий результат податкового (звітного) періоду збільшується на суму коштів, перерахованих протягом звітного (податкового) року, наданих неприбуткових установам та організаціям, що перевищують чотири відсотки оподатковуваного прибутку попереднього звітного року, а також на суму перерахованої безповоротної фінансової допомоги.

Будучи обізнаним із вказаними вимогами податкового законодавства, реалізуючи свій злочинний умисел, направлений на умисне ухилення від сплати податків, голова ОК «ЖБК «Корона-2» ОСОБА_6 , маючи доступ до розрахункових рахунків кооперативу, достовірно знав про перерахування у період з 16.10.2015 по 21.12.2018 споживчим кооперативом «Квадратний метр» (код ЄДРПОУ 39522008) на розрахункові рахунки ОК «ЖБК «Корона-2» № НОМЕР_1 та № НОМЕР_2 , відкриті в АТ «Креді Агріколь Банк», грошових коштів в сумі 22961928 грн. з призначенням платежів «Сплата пайових внесків згідно договору № 132/5-15 від 10.05.15 без ПДВ» та «Сплата пайових внесків згідно договору № 20/03/2017 від 20.03.17 без ПДВ».

Зокрема, у 2015 році на поточний рахунок ОК «ЖБК «Корона-2» № 26008500161911 платіжними дорученнями № 6 від 16.10.2015, № 44 від 09.11.2015, № 49 від 11.11.2015, № 56 від 12.11.2015, № 61 від 13.11.2015, № 67 від 19.11.2015, № 98 від 01.12.2015, № 122 від 08.12.2015, № 141 від 11.12.2015, № 200 від 25.12.2015, № 214 від 28.12.2015 надійшло 1142500 гривень.

Упродовж 2016 року на поточний рахунок ОК «ЖБК «Корона-2» № 26009500172802 платіжними дорученнями № 781 від 26.04.2016, № 1046 від 16.06.2016, № 1354 від 21.09.2016, № 1539 від 17.11.2016, № 1604 від 30.11.2016 надійшло 575508 грн. без ПДВ, на поточний рахунок № 26008500161911 платіжними дорученнями № 230 від 06.01.2016, № 278 від 21.01.2016, № 304 від 21.01.2016, № 314 від 28.01.2016, № 327 від 02.02.2016, № 328 від 03.02.2016, № 339 від 03.02.2016, № 356 від 08.02.2016, № 371 від 09.02.2016, № 374 від 09.02.2016, № 406 від 15.02.2016, № 409 від 15.02.2016, № 418 від 16.02.2016, № 424 від 17.02.2016, № 434 від 17.02.2016, № 425 від 17.02.2016, № 441 від 18.02.2016, № 491 від 26.02.2016, № 521 від 01.03.2016, № 530 від 02.03.2016, № 525 від 02.03.2016, № 541 від 03.03.2016, № 539 від 03.03.2016, № 535 від 03.03.2016, № 547 від 04.03.2016, № 553 від 09.03.2016, № 565 від 12.03.2016, № 591 від 17.03.2016, № 611 від 22.03.2016, № 613 від 23.03.2016, № 648 від 29.03.2016, № 666 від 30.03.2016, № 695 від 06.04.2016, № 724 від 12.04.2016, № 739 від 18.04.2016, № 772 від 25.04.2016, № 780 від 26.04.2016, № 783 від 26.04.2016, № 1063 від 21.06.2016, № 1206 від 29.07.2016, № 1349 від 29.09.2016, № 1441 від 21.10.2016, № 1524 від 14.11.2016, № 1541 від 17.11.2016, № 1542 від 17.11.2016, № 1559 від 22.11.2016, № 1640 від 07.12.2016 надійшло 4 810 742 гривні.

У 2017 році на поточний рахунок ОК «ЖБК «Корона-2» № 26009500172802 платіжними дорученнями № 1856 від 27.02.2017, № 1856 від 27.02.2017, № 1856 від 27.02.2017, № 1856 від 27.02.2017, № 1856 від 27.02.2017, № 1863 від 28.02.2017, № 1837 від 01.03.2017, № 1882 від 02.03.2017, № 1949 від 22.03.2017, № 1956 від 23.03.2017, № 1964 від 29.03.2017, № 1991 від 30.03.2017, № 45 від 03.04.2017, № 2000 від 03.04.2017, № 2012 від 04.04.2017, № 2022 від 06.04.2017, № 2049 від 12.04.2017, № 2066 від 14.04.2017, № 2086 від 20.04.2017, № 2092 від 24.04.2017, № 2337 від 13.06.2017, № 2336 від 13.06.2017, № 2382 від 23.06.2017, № 2433 від 05.07.2017, № 2449 від 07.07.2017, № 2453 від 10.07.2017, № 2488 від 19.07.2017, № 170 від 28.07.2017, № 2578 від 04.08.2017, № 2609 від 11.08.2017, № 213 від 13.09.2017, № 269 від 26.09.2017, № 306 від 12.10.2017, № 307 від 12.10.2017, № 318 від 17.10.2017, № 335 від 20.10.2017, № 355 від 25.10.2017, № 369 від 26.10.2017, № 399 від 01.11.2017, № 397 від 01.11.2017, № 457 від 10.11.2017, № 464 від 13.11.2017, № 497 від 21.11.2017 надійшло 5 949 000 грн. без ПДВ, на поточний рахунок № 26008500161911 платіжними дорученнями № 1731 від 18.01.2017, № 1907 від 10.03.2017, № 1943 від 20.03.2017, № 2139 від 05.05.2017, № 2156 від 11.05.2017, № 2163 від 12.05.2017, № 2192 від 18.05.2017, № 2209 від 22.05.2017, № 2215 від 23.05.2017, № 2335 від 13.06.2017, № 2333 від 13.06.2017, № 158 від 25.07.2017, № 2554 від 31.07.2017, № 2655 від 22.08.2017, № 2652 від 22.08.2017, № 201 від 05.09.2017, № 417 від 13.11.2017 надійшло 2238778 гривень.

За 2018 рік на поточний рахунок ОК «ЖБК «Корона-2» № 26009500172802 платіжними дорученнями № 655 від 16.01.2018, № 653 від 16.01.2018, № 656 від 16.01.2018, № 705 від 31.01.2018, № 730 від 05.02.2018, № 770 від 13.02.2018, № 796 від 15.02.2018, № 857 від 26.02.2018, № 863 від 27.02.2018, № 874 від 28.02.2018, № 904 від 06.03.2018, № 903 від 06.03.2018, № 937 від 20.03.2018, № 951 від 26.03.2018, № 970 від 30.03.2018, № 967 від 30.03.2018, № 978 від 03.04.2018, № 992 від 10.04.2018, № 993 від 11.04.2018, № 996 від 11.04.2018, № 1007 від 16.04.2018, № 1030 від 20.04.2018, № 1038 від 23.04.2018, № 1043 від 24.04.2018, № 1083 від 14.05.2018, № 1092 від 17.05.2018, № 1108 від 21.05.2018, № 1150 від 01.06.2018, № 1158 від 04.06.2018, № 1181 від 12.06.2018, № 1214 від 21.06.2018, № 1253 від 06.07.2018, № 1282 від 18.07.2018, № 1305 від 26.07.2018, № 1299 від 26.07.2018, № 1306 від 26.07.2018, № 1370 від 22.08.2018, № 1380 від 29.08.2018, № 1379 від 29.08.2018, № 1381 від 29.08.2018, № 1386 від 03.09.2018, № 1429 від 24.09.2018, № 1430 від 24.09.2018, № 1428 від 24.09.2018, № 1437 від 25.09.2018, № 1440 від 27.09.2018, № 1458 від 01.10.2018, № 1471 від 05.10.2018, № 1509 від 16.10.2018, № 1512 від 16.10.2018, № 1528 від 19.10.2018, № 1529 від 19.10.2018, № 1533 від 22.10.2018, № 1545 від 24.10.2018, № 1543 від 24.10.2018, № 1549 від 25.10.2018, № 1550 від 25.10.2018, № 1551 від 25.10.2018, № 1552 від 25.10.2018, № 1553 від 25.10.2018, № 1554 від 25.10.2018, № 1555 від 25.10.2018, № 1566 від 09.11.2018, № 1567 від 12.11.2018, № 1579 від 16.11.2018, № 1586 від 20.11.2018, № 1596 від 22.11.2018, № 1598 від 23.11.2018, № 1602 від 27.11.2018, № 1606 від 29.11.2018, № 1616 від 03.12.2018, № 1622 від 11.12.2018, № 1625 від 14.12.2018, № 1628 від 21.12.2018 надійшло 7414 400 грн. без ПДВ, на поточний рахунок № 26008500161911 платіжними дорученнями № 1511від 16.10.2018, № 1526 від 19.10.2018 надійшло 201000 гривень.

Зазначені кошти, які були перераховані споживчим кооперативом «Квадратний метр» (код ЄДРПОУ 39522008) на розрахункові рахунки ОК «ЖБК «Корона-2» під виглядом пайових внесків, фактично не мали жодного відношення до сплати пайових внесків, є безповоротною фінансовою допомогою оскільки СК «Квадратний метр» не був членом, учасником, асоційованим членом або засновником ОК «ЖБК «Корона-2», та використані на поточні господарські потреби.

Продовжуючи свій злочинний умисел, спрямований на умисне ухилення від сплати податків у значних розмірах, ОСОБА_6 , усвідомлюючи, що з отриманих грошових коштів як безповоротної фінансової допомоги, відповідно до п. 136.1 ст. 136 ПК України необхідно на підставі п.п. 133.4.3 п. 133.4 ст. 133 ПК України сплатити 18відсотків податку на прибуток підприємств, умисно, у період з 16.10.2015по 26.02.2019, самостійно не визначив податкове зобов`язання з податку на прибуток в сумі 4133147 грн. (22961928 грн. х 18%), у тому числі у 2015 році 205650 грн., в 2016 році 969525 грн., в 2017 році 1 587 200 грн., в 2018 році 1370772 грн., а також не відобразив (не задекларував), отримані від СК «Квадратний метр» доходи, у поданих ним у електронній формі до ДПІ у м.Хмельницькому ГУ ДПС у Хмельницькій області Фінансових звітах суб`єкта малого підприємництва (форма № 1-м), Звіті про фінансові результати (форма 2-м) за 2015, 2016, 2017, 2018 роки, Податковому звіті про використання коштів неприбуткових установ та організацій за 2015 рік, Звіті про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації за 2016, 2017 роки, Податковій декларації з податку на прибуток підприємств за 2017 рік та Податковій декларації з податку на прибуток підприємств за 2018 рік, яка подана 26.02.2019. Тобто, голова кооперативу ОК «ЖБК «Корона-2» ОСОБА_6 у порушення вимог п.п. 133.4.3 п. 133.4, ст. 133, п.п. 140.5.10, 140.5.9 п. 140.5 ст. 140 ПК України занизив податкове зобов`язання ОК «ЖБК «Корона-2» з податку на прибуток підприємств за 2015-2018 роки в сумі 4133 147 гривень, що в 4691 рази перевищувало встановлений на той час неоподатковуваний мінімум доходів громадян.

Тобто, ОСОБА_6 обвинувачується в умисному ухиленні від сплати податків, що входять в систему оподаткування, введених у встановленому законом порядку, вчинене службовою особою підприємства, установи, організації, незалежно від форми власності, які призвели до фактичного ненадходження до бюджету коштів у значних розмірах, - ч.1 ст.212 КК України.

Відповідно до ч.4 ст.286 КПК України, якщо під час здійснення судового провадження щодо провадження, яке надійшло до суду з обвинувальним актом, сторона кримінального провадження звернеться до суду з клопотанням про звільнення від кримінальної відповідальності обвинуваченого, суд має невідкладно розглянути таке клопотання.

Захисником обвинуваченого ОСОБА_6 адвокатом ОСОБА_5 заявлено клопотання про звільнення від кримінальної відповідальності у зв`язку із закінченням строків давності притягнення до кримінальної відповідальності, яке підтримане самим обвинуваченим, посилаючись на те, що визначені ст.49 КК України строки давності збігли.

Заслухавши думку учасників судового провадження, перевіривши матеріали, суд приходить до висновку, що клопотання підлягає задоволенню, а кримінальне провадження в частині обвинувачення ОСОБА_6 за ч.1 ст.212 КК України закриттю, з наступних підстав.

Відповідно до ч.1 ст.285 КПК України, особа звільняється від кримінальної відповідальності у випадках, передбачених законом України про кримінальну відповідальність.

Статтею44КК Українипередбачено,що особа,яка вчинилакримінальне правопорушення,звільняється відкримінальної відповідальностіу випадках,передбачених цимКодексом. Звільнення від кримінальної відповідальності у випадках, передбачених цим Кодексом, здійснюються виключно судом. Порядок звільнення від кримінальної відповідальності встановлюється законом.

Згідно зч.1 ст.49КК Україниособа звільняєтьсявід кримінальноївідповідальності,якщо здня вчиненнянею злочинуі додня набраннявироком законноїсили минулитакі строки:2)три роки-у разівчинення кримінальногопроступку,за якийпередбачено покаранняу видіобмеження волі,чи уразі вчиненнянетяжкого злочину,за якийпередбачено покаранняу видіпозбавлення воліна строкне більшедвох років; 3) п`ять років - у разі вчинення нетяжкого злочину, крім випадку, передбаченого у пункті 2 цієї частини;

Відповідно до ст.12 КК України, злочин, передбачений ч.1 ст.212 КК України, є нетяжким злочином, оскільки максимальна санкція за вказане протиправне діяння передбачає покарання у виді штрафу від п`яти тисяч до десяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років або без такого.

З моменту вчинення ОСОБА_6 даних злочинів минуло понад 5 років, перебіг давності не зупинявся і не переривався. Обвинувачений не заперечує щодо закриття кримінального провадження у зв`язку зі звільненням його від кримінальної відповідальності.

За таких обставин ОСОБА_6 може бути звільнений від кримінальної відповідальності, а кримінальне провадження за ч.1 ст.212КК України - закрите.

Процесуальні витрати в сумі 7551 грн. 20 коп. слід віднести на рахунок держави, адже у відповідності до ч.2 ст.124 КПК України документально підтверджені витрати на залучення експерта суд стягує з обвинуваченого на користь держави лише у разі ухвалення обвинувального вироку.

Цивільний позов прокурора в інтересах держави в особі Головного управління ДПС у Хмельницькій області до ОСОБА_6 про стягнення збитків слід залишити без розгляду, так як вирішення цивільного позову по суті заявлених вимог можливо лише у разі ухвалення обвинувального вироку.

Керуючись ст.ст. 284-286, 288 КПК України, ст.49 КК України, суд -

П О С Т А Н О В И В :

Клопотання задовольнити.

ОСОБА_6 від кримінальної відповідальності за ч.1 ст.212 КК України звільнити на підставі ч.1 ст.49 КК України у зв`язку з закінченням строків давності, а кримінальне провадження №42017000000003770 закрити.

Цивільний позов прокурора в інтересах держави в особі Головного управління ДПС у Хмельницькій області залишити без розгляду.

Ухвала може бути оскаржена протягом 7 діб до Хмельницького апеляційного суду через Хмельницький міськрайонний суд.

Ухвала набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

Суддя:

Дата ухвалення рішення21.07.2022
Оприлюднено25.01.2023

Судовий реєстр по справі —686/13182/22

Ухвала від 21.07.2022

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Вітушинська О. О.

Ухвала від 21.07.2022

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Вітушинська О. О.

Ухвала від 05.07.2022

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Вітушинська О. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні