Ухвала
від 26.07.2022 по справі 203/100/20
КІРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа № 203/100/20

Провадження № 1-кп/0203/218/2022

У Х В А Л А

іменем України

26.07.2022 року Кіровський районний суд м. Дніпропетровська

у складі: головуючого - судді ОСОБА_1

при секретарі ОСОБА_2

за участю прокурора - ОСОБА_3

обвинувачених - ОСОБА_4 , ОСОБА_5

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду у м. Дніпро обвинувальний акт у кримінальному провадженні, внесений в Єдиний реєстр досудових розслідувань за №42018040000000351 від 05.04.2018 року відносно:

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Дніпропетровська, гр. України, раніше несудимого, зареєстрованого та мешкаючого за адресою: АДРЕСА_1 , у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст. 27, ч.3 ст.28, ч.2 ст. 205-1 КК України.

ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженця с. Покровське, Нікопольського району, раніше несудимого, зареєстрованого та мешкаючого за адресою: АДРЕСА_2 , у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст. 28, ч.2 ст. 205-1 КК України,

В С Т А Н О В И В:

В травні 2018 року, більш точної дати досудовим розслідуванням не встановлено, ОСОБА_4 , не маючи постійного джерела доходів, керуючись мотивами незаконного збагачення, створив організовану групу у складі трьох осіб для спільного заняття корисливою злочинною діяльністю, направленою на внесення в документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичних осіб, завідомо неправдивих відомостей, передаючи вказані документи, за грошову винагороду зацікавленим особам, а отримані таким чином незаконні прибутки, розподіляти в обумовлених частинах між учасниками групи.

Усвідомлюючи неможливість самостійної реалізації власного злочинного плану, розуміючи перевагу скоєння кримінального правопорушення організованою групою осіб, зокрема, підроблення документів для придбання та державної реєстрації юридичних осіб, ОСОБА_4 , діючи умисно, з метою залучення до скоєння розроблених ним злочинів інших осіб, розповів усі обставини злочинного плану щодо державної реєстрації юридичних осіб, на підставі документів, до яких внесено завідомо неправдиві відомості своєму знайомому, матеріали відносно якого виділені в окреме провадження, який, у свою чергу, залучив до вказаної протиправної діяльності свого знайомого ОСОБА_5 .

Так, у травні 2018 року ОСОБА_4 , знаходячись в вечірній час доби в приміщенні бару «Ескобар» за адресою: АДРЕСА_3 , детально пояснивши ОСОБА_5 та особі, матеріали відносно якої виділені в окреме провадження, розроблений ним злочинний план, запропонував їм взяти участь у придбанні та державній реєстрації юридичних осіб шляхом внесення в документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи, завідомо неправдивих відомостей та їх подання для проведення подальшої такої реєстрації іншими зацікавленими особами, за що запропонував їм грошову винагороду.

ОСОБА_5 та особа, матеріали відносно якої виділені в окреме провадження, переслідуючи корисливу мету отримання матеріальної наживи від здійснення вищевказаної протиправної діяльності, погодились з розробленим ОСОБА_4 злочинним планом, діючи з корисливих спонукань та мотивів, бажаючи досягнення спільного злочинного результату.

Так, у травні 2018 року ОСОБА_4 , отримавши від ОСОБА_5 та особи, матеріали відносно якої виділені в окреме провадження, згоду на спільне придбання та державну реєстрацію юридичних осіб на підставі завідомо неправдивих відомостей, виступаючи як організатор, забезпечив ефективну діяльність ОСОБА_5 та особи, матеріали відносно якої виділені в окреме провадження, як співучасників організованої злочинної групи.

З метою швидкого та ефективного досягнення злочинної мети, функції співучасників злочину були розподілені згідно з заздалегідь розробленим ОСОБА_4 злочинним планом, а саме:

як організатор та активний учасник ОСОБА_4 :

-керував діями співучасників при підготовці та вчиненні злочинів;

-здійснював пошук юридичних осіб, для їх подальшого переоформлення;

-здійснював пошук зацікавлених осіб, яким за грошову винагороду передавав підроблені документи юридичних осіб, які подаються для державної реєстрації

-забезпечував оформлення документів, необхідних для створення нових, переоформлення вже існуючих юридичних осіб та їх подальшу державну реєстрацію на підставі внесених завідомо неправдивих відомостей;

-розподіляв та погоджував із усіма членами організованої групи функції кожного із них, спрямовуючи їх діяльність на досягнення єдиного злочинного плану, відомого всім учасникам організованої групи;

-безпосередньо призначався номінальним директором придбаної або створеної юридичної особи на підставі документів з внесеними завідомо неправдивими відомостями;

-забезпечував заходи конспірації діяльності організованої групи;

-розподіляв між учасниками організованої групи грошову винагороду, отриману за виконання злочинних дій.

Особа, матеріали відносно якої виділені в окреме провадження, як активний учасник організованої групи:

-безпосередньо призначався номінальним директором придбаної або створеної юридичної особи, на підставі документів із внесеними завідомо неправдивими відомостями

здійснював внесення в документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичних осіб завідомо неправдивих відомостей

-отримував від організатора групи свою частину прибутку від злочинної діяльності.

ОСОБА_5 як активний учасник організованої групи:

-безпосередньо призначався номінальним директором придбаної або створеної юридичної особи, на підставі документів із внесеними завідомо неправдивими відомостями;

-здійснював внесення в документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичних осіб, завідомо неправдивих відомостей.

-отримував від організатора групи свою частину прибутку від злочинної діяльності.

Таким чином, в м. Дніпро з травня 2018 року, точної дати та місця досудовим розслідуванням не встановлено, організатором вчинення злочинів ОСОБА_4 було створено злочинне об`єднання з метою вчинення двох і більше злочинів невеликого ступеня тяжкості, яке відповідало критеріям (ознакам) організованої групи, яка була ним зорганізована у внутрішньо й зовнішньо стійке злочинне об`єднання, до складу якого, крім ОСОБА_4 , як організатора, увійшли особа, матеріали відносно якої виділені в окреме провадження (виконавець), та ОСОБА_5 (виконавець).

При цьому кожен із вищевказаних учасників групи усвідомлював свою безпосередню участь у діяльності організованої злочинної групи та у вчинюваних ними кримінальних правопорушеннях, усвідомлював факт існування цієї організованої злочинної групи, надавав згоду на участь у вчиненні злочинів саме у складі цієї організованої групи і підтвердив конкретними діями реальність своїх намірів, направлених на досягнення єдиного злочинного плану.

Стійкість організованої злочинної групи, створеної ОСОБА_4 полягала у наступному:

1.Тривалості злочинної діяльності - організована злочинна група була створена організатором ще у травні 2018 року для вчинення підроблення документів, які подаються для державної реєстрації юридичних осіб

2.Стабільності організованої злочинної групи, що виразилось у міцності та постійності її основного складу учасників, не розголошенні узгодженого злочинного плану іншим особам, непоставленим до відома про злочинність дій організованої групи, неприйняття таких осіб до складу організованої групи, а лише їх використання для досягнення заздалегідь спланованого злочинного результату.

3.Згуртованості та одностайності всіх учасників організованої групи, яке ґрунтувалось на наявності міцних тривалих дружніх зв`язків, які діяли спільно, узгоджено та одностайно. Так, організатор і керівник організованої злочинної групи ОСОБА_4 до вчинення злочинів у складі створеного ним об`єднання залучив своїх знайомих - ОСОБА_5 та особу, матеріали відносно якої виділені в окреме провадження.

4.Наявності єдиного наміру всіх учасників організованої групи щодо вчинення різного ступеню тяжкості злочинів у сфері господарської діяльності, результатом вчинення яких було отримання грошової винагороди та чіткості визначення ролі кожного, високому рівні узгодженості дій, єдиному плані, досягненні цілей учасників при вчиненні злочинів.

Про наявність єдиного злочинного плану свідчить не випадкова, не хаотична, а планомірна, систематична, заздалегідь узгоджена діяльність всіх учасників цієї групи та єдиний алгоритм злочинних дій.

Метою створення ОСОБА_4 організованої злочинної групи було вчинення двох і більше злочинів. Зокрема, діяльність створеної ним організованої злочинної групи була направлена на підроблення документів їх збут, для подальшої державної реєстрації юридичних осіб.

Приблизно в кінці травня 2018 року, в вечірній час доби, учасники організованої злочинної групи ОСОБА_4 , діючи умисно, спільно з особою, матеріали відносно якої виділені в окреме провадження, та ОСОБА_5 , знаходячись за місцем мешкання ОСОБА_4 за адресою: АДРЕСА_1 , використовуючи реквізити TOB «ТК Глобал-Маркет» (код 41658236), особистий паспорт громадянина України та реєстраційний номер облікової картки платника податків ОСОБА_6 , з використанням невстановленої комп`ютерної техніки здійснили внесення завідомо неправдивих відомостей в наступні установчі документи юридичної особи шляхом фактичного їх (завідомо неправдивих документів) виготовлення: договір купівлі-продажу частки у статутному капіталі TOB «ТК Глобал- Маркет» від 31.05.2018, до якого внесені завідомо неправдиві відомості щодо начебто фактичної передачі 100% частки у статутному фонді підприємства ОСОБА_4 ; протокол №31/05/18 від 31.05.2018 загальних зборів учасників ТОВ «ТК Глобал-Маркет», до якого внесені завідомо неправдиві відомості щодо фактичної передачі частки у Статутному капіталі ТОВ «ТК Глобал-Маркет» ОСОБА_6 , та призначення останнього на посаду директора Товариства з 01.06.2018, таким чином переоформили (придбали) юридичну особу TOB «ТК Глобал-Маркет» (код 41658236).

Після чого, вказані підроблені установчі та реєстраційні документи ТОВ «ТК Глобал-Маркет» ОСОБА_4 поштовим відправленням через відділення служби кур`єрської доставки ТОВ «Нова пошта» № 7, розташованого за адресою: м. Дніпро, пр. Олександра Поля, 8а, відправив до м. Києва на ім`я невстановленої особи, встановленого як Філіп, від якого в подальшому ОСОБА_4 , за вказані підроблені документи за невстановлених обставин отримав грошові кошти в розмірі 6 000 гривень, які розподілив між учасниками злочинної групи ОСОБА_5 та особою, матеріали відносно якої виділені в окреме провадження, по 2000 гривень кожному.

На підставі оформлених на ім`я ОСОБА_4 установчих та реєстраційних документів державним реєстратором відділу з питань реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців Департаменту реєстрації виконавчого комітету Житомирської міської ради було здійснено державну реєстрацію змін до відомостей про юридичну особу ТОВ «ТК Глобал-Маркет» (код 41658236) за номером 149995964531, за адресою: м. Житомир, вул. Бориса Лятошинського, 15-Б.

Продовжуючи свою злочинну діяльність, на початку липня 2018 року учасники організованої злочинної групи ОСОБА_6 , спільно з особою, матеріали відносно якої виділені в окреме провадження, та ОСОБА_5 , діючи повторно, знаходячись в вечірній час доби за місцем мешкання ОСОБА_4 за адресою: АДРЕСА_1 , використовуючи реквізити ТОВ «Гровін Груп» (код 41545754), особистий паспорт громадянина України та реєстраційний номер облікової картки платника податків ОСОБА_4 , з використанням невстановленої комп`ютерної техніки здійснили внесення завідомо неправдивих відомостей в наступні установчі документи юридичної особи шляхом фактичного їх (завідомо неправдивих документів) виготовлення: договір купівлі-продажу частки у статутному капіталі ТОВ «Гровін Груп» (код 41545754), від 03.07.2018, до якого внесені завідомо неправдиві відомості щодо начебто фактичної передачі 100% частки у статутному фонді підприємства ОСОБА_4 ; протокол №02/07-18 від 04.07.2018 загальних зборів учасників ГОВ «Гровін Груп» (код 41545754), до якого внесені завідомо неправдиві відомості щодо начебто фактичної передачі частки у Статутному капіталі ТОВ Гровін Груп» ОСОБА_4 , та призначення останнього на посаду директора ТОВ «Гровін Груп» (код 41545754) з 05.07.2018; акт приймання-передачі частки статутного капіталу ТОВ «Гровін Груп» (код 41545754) від 03.07.2018, відповідно до якого ОСОБА_4 нібито приймає частку статутного капіталу в розмірі 100%, номінальною вартістю 200000 гривень, таким чином переоформили (придбали) юридичну особу ТОВ «Гровін Груп» (код 41545754).

Після чого вказані підроблені установчі та реєстраційні документи ТОВ «Гровін Груп» (код 41545754), ОСОБА_4 поштовим відправленням через відділення служби кур`єрської доставки ТОВ «Нова пошта» № 7, розташованого за адресою: м. Дніпро, пр. Олександра Поля, 8а, відправив до м. Києва на ім`я невстановленої особи, встановленого як Філіп, від якого в подальшому ОСОБА_4 за вказані підроблені документи за невстановлених обставин отримав грошові кошти в розмірі 6 000 гривень, які розподілив між учасниками злочинної групи ОСОБА_5 та особою, матеріали відносно якої виділені в окреме провадження, по 2000 гривень кожному.

На підставі оформлених на ім`я ОСОБА_4 установчих та реєстраційних документів 05.07.2018 державним реєстратором відділу з питань реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців Святошинської районної в м. Києві державної адміністрації було здійснено державну реєстрацію змін до відомостей про юридичну особу ТОВ «Гровін Груп» (код 41545754) за номером 38941408008, за адресою: м. Київ, пр. Перемоги, 97.

Продовжуючи свою злочинну діяльність, в грудні 2018 року учасники організованої злочинної групи ОСОБА_4 , діючи спільно з ОСОБА_5 та особою, матеріали відносно якої виділені в окреме провадження, повторно, знаходячись в вечірній час доби за місцем мешкання ОСОБА_4 , за адресою: АДРЕСА_1 , використовуючи реквізити ТОВ «Сервайс» (код ЄДРПОУ 42435965), особистий паспорт громадянина України та реєстраційний номер облікової картки платника податків особи, матеріали відносно якої виділені в окреме провадження, з використанням невстановленої комп`ютерної техніки здійснили внесення завідомо неправдивих відомостей в наступні установчі документи юридичної особи шляхом фактичного їх (завідомо неправдивих документів) виготовлення: рішення учасника ТОВ «Сервайс» №20/12/18 від 20.12.2018, до якого внесені завідомо неправдиві відомості щодо фактичної передачі частки у Статутному капіталі Товариства особі, матеріали відносно якої виділені в окреме провадження, та призначення останнього на посаду директора ТОВ «Сервайс» з 21.12.2018 та недостовірних відомостей щодо збільшення статутного капіталу до 314000 гривень; акт приймання-передачі частки статутного капіталу ТОВ «Сервайс» від 20,12.2018, відповідно до якого особа, матеріали відносно якої виділені в окреме провадження, нібито приймає частку статутного капіталу в розмірі 100%, та начебто сплачує 500 гривень; нову редакцію статуту ТОВ «Сервайс» від 20.12.2018, до якої внесені завідомо неправдиві відомості щодо фактичного учасника підприємства, особи, матеріали відносно якої виділені в окреме провадження, засвідченого приватним нотаріусом Дніпропетровського міського нотаріального округу ОСОБА_7 за №2735, таким чином переоформили (придбали) юридичну особу ТОВ «Сервайс» (код ЄДРПОУ 42435965).

Після чого, вказані підроблені установчі та реєстраційні документи ТОВ «Сервайс» (код ЄДРПОУ 42435965) ОСОБА_4 в грудні 2018 року поштовим відправленням через поштове відділення служби кур`єрської доставки ТОВ «Нова пошта» № 7, розташованого за адресою: м. Дніпро, пр. Олександра Поля,8а, відправив до м. Києва на ім`я невстановленої особи, встановленого як Філіп, від якого в подальшому ОСОБА_4 за вказані підроблені документи, за невстановлених обставин отримав грошові кошти в розмірі 6 000 гривень, які розподілив між учасниками злочинної групи ОСОБА_5 та особою, матеріали відносно якої виділені в окреме провадження, по 2000 гривень кожному.

На підставі оформлених на ім`я особи, матеріали відносно якої виділені в окреме провадження, установчих та реєстраційних документів 22.12.2018 державним реєстратором відділу з питань реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців Голосіївської районної в м. Києві державної адміністрації було здійснено державну реєстрацію змін до відомостей про юридичну особу ТОВ «Сервайс» (код ЄДРПОУ 42435965) за адресою: м. Київ, пр. Голосіївський,42.

Продовжуючи свою злочинну діяльність, ОСОБА_4 , ОСОБА_5 та особа, матеріали відносно якої виділені в окреме провадження, діючи спільно у складі організованої злочинної групи, приблизно у грудні 2018 року, повторно, знаходячись у вечірній час доби за місцем -никання ОСОБА_4 за адресою: АДРЕСА_1 , використовуючи реквізити ТОВ «Лінкер Маркет» (код ЄДРПОУ 42548426), особистий паспорт громадянина України та реєстраційний номер облікової картки платника податків особи, матеріали відносно якої виділені в окреме провадження, з використанням невстановленої комп`ютерної техніки здійснили внесення завідомо неправдивих відомостей в наступні установчі документи юридичної особи шляхом фактичного їх завідомо неправдивих документів) виготовлення: рішення учасника ТОВ «Лінкер Маркет» (код ЄДРПОУ 42548426), №20/12/18 від 20.12.2018 , до якого внесені завідомо неправдиві відомості щодо фактичної передачі частки у Статутному капіталі Товариства особі, матеріали відносно якої виділені в окреме провадження, та призначення останнього на посаду директора ТОВ «Лінкер Маркет» (код ЄДРПОУ 42548426) з 21.12.2018, та недостовірних відомостей щодо начебто збільшення статутного капіталу до 320 000 гривень; акт приймання-передачі частки статутного капіталу ТОВ «Лінкер Маркет» від 20.12.2018 відповідно до якого особа, матеріали відносно якої виділені в окреме провадження нібито приймає частку статутного капіталу в розмірі 100%, та начебто сплачує 500 гривень, засвідченого приватним нотаріусом Дніпропетровського міського нотаріального округу ОСОБА_7 за №2736; нову редакцію статуту ТОВ «Лінкер Маркет» (код ЄДРПОУ 42548426), від 20.12.2018, до якої внесені завідомо неправдиві відомості щодо фактичного учасника підприємства, особи, матеріали відносно якої виділені в окреме провадження, засвідченого приватним нотаріусом Дніпропетровського міського нотаріального округу ОСОБА_7 за №2740, таким чином переоформили (придбали) юридичну особу ТОВ «Лінкер Маркет» (код ЄДРПОУ 42548426).

Після чого, вказані підроблені установчі та реєстраційні документи ТОВ «Лінкер Маркет» (код ЄДРПОУ 42548426) ОСОБА_4 в грудні 2018 року, поштовим відправленням через відділення служби кур`єрської доставки ТОВ «Нова пошта» № 7, розташованого за адресою: м. Дніпро, пр. Олександра Поля, 8а, відправив до м. Києва на ім`я невстановленої особи, встановленого як Філіп, від якого в подальшому ОСОБА_4 за вказані підроблені документи, за невстановлених обставин, отримав грошові кошти в розмірі 6 000 гривень, які розподілив між учасниками злочинної групи ОСОБА_5 та особою, матеріали відносно якої виділені в окреме провадження, по 2000 гривень кожному.

На підставі оформлених на ім`я особи, матеріали відносно якої виділені в окреме провадження, установчих та реєстраційних документів 22.12.2018 державним реєстратором відділу з питань реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців Голосїївської районної в м. Києві державної адміністрації було здійснено державну реєстрацію змін до відомостей про юридичну особу ТОВ «Лінкер Маркет» (код ЄДРПОУ 42548426) за адресою: м. Київ, пр. Голосіївський,42.

Продовжуючи свою злочинну діяльність, учасники організованої злочинної групи ОСОБА_4 , діючи спільно з ОСОБА_5 та особою, матеріали відносно якої виділені в окреме провадження, повторно в лютому 2019 року знаходячись в вечірній час доби за місцем мешкання ОСОБА_4 , за адресою: АДРЕСА_1 , використовуючи реквізити ТОВ «Аваль - буд - сервіс» (код ЄДРПОУ 42525613), особистий паспорт громадянина України та реєстраційний номер облікової картки платника податків ОСОБА_5 , з використанням невстановленої комп`ютерної техніки здійснили внесення завідомо неправдивих відомостей в наступні установчі документи юридичної особи шляхом фактичного їх (завідомо неправдивих документів) виготовлення: рішення учасника ТОВ «Аваль - буд - сервіс» №11/02/19 від 11.02.2019, до якого внесені завідомо неправдиві відомості щодо фактичної передачі частки у Статутному капіталі Товариства ОСОБА_5 , та призначення останнього на посаду директора ТОВ «Аваль - буд - сервіс» з 12.02.2019 та недостовірних відомостей щодо збільшення статутного капіталу до 355000 гривень; акт приймання-передачі частки статутного капіталу ТОВ «Аваль - буд - сервіс» від 10.02.2019 відповідно до якого ОСОБА_5 нібито приймає частку статутного капіталу в розмірі 100%, та начебто сплачує 500 гривень; нову редакцію статуту ТОВ «Аваль - буд - сервіс» від 11.02.2019, до якої внесені завідомо неправдиві відомості щодо фактичного учасника підприємства ОСОБА_5 , засвідченого приватним нотаріусом Дніпропетровського міського нотаріального округу ОСОБА_8 за № 143, таким чином переоформили (придбали) юридичну особу ТОВ «Аваль - буд - сервіс» (код ЄДРПОУ 42525613).

Після чого, вказані підроблені установчі та реєстраційні документи ТОВ «Аваль - буд - сервіс» (код ЄДРПОУ 42525613) ОСОБА_4 в лютому 2019, поштовим відправленням через відділення служби кур`єрської доставки ТОВ «Нова пошта» № 7, розташованого за адресою: м. Дніпро, пр. Олександра Поля, 8а, відправив до м. Києва на ім`я невстановленої особи, встановленого як Філіп, від якого в подальшому ОСОБА_4 за вказані підроблені документи за невстановлених обставин отримав грошові кошти в розмірі 6 000 гривень, які розподілив між учасниками злочинної групи ОСОБА_5 та особою, матеріали відносно якої виділені в окреме провадження, по 2000 гривень кожному.

На підставі оформлених на ім`я ОСОБА_5 установчих та реєстраційних документів 13.02.2019 державним реєстратором відділу з питань реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців Шевченківської районної в м. Києві державної адміністрації було здійснено державну реєстрацію змін до відомостей про юридичні особи ТОВ «Аваль - буд - сервіс» (код ЄДРПОУ 42525613) за адресою: м. Київ, бул. Тараса Шевченка, 26/4.

Продовжуючи свою злочинну діяльність ОСОБА_4 , ОСОБА_5 та особа, матеріали відносно якої виділені в окреме провадження, діючи спільно у складі організованої злочинної групи, приблизно в лютому 2019 року, повторно, знаходячись у вечірній час доби за місцем мешкання ОСОБА_4 за адресою: АДРЕСА_1 , використовуючи реквізити ТОВ «Бріджет А» (код ЄДРПОУ 42505513), особистий паспорт громадянина України та реєстраційний номер облікової картки платника податків ОСОБА_5 , з використанням невстановленої комп`ютерної техніки здійснили внесення завідомо неправдивих відомостей в наступні установчі документи юридичної особи шляхом фактичного їх (завідомо неправдивих документів) виготовлення: рішення учасника ТОВ «Бріджет А» (код ЄДРПОУ 42505513), №11/02/19 від 11.02.2019 , до якого внесені завідомо неправдиві відомості щодо начебто фактичної передачі частки у Статутному капіталі Товариства ОСОБА_5 , та нібито призначення останнього на посаду директора ТОВ «Бріджет А» з 12.02.2019, а також недостовірних відомостей щодо начебто збільшення статутного капіталу до 389000 гривень; акт приймання-передачі частки статутного капітал) ТОВ «Бріджет А» від 10.02.2019, відповідно до якого ОСОБА_5 нібито приймає частку статутного капіталу в розмірі 100%, та сплачує 500 гривень; нову редакцію статуту ТОВ «Бріджет А», від 11.02.2019, до якої внесені завідомо неправдиві відомості щодо фактичного учасника підприємства ОСОБА_5 , засвідченого приватним нотаріусом Дніпропетровського міського нотаріального округу ОСОБА_8 за № 140, таким чином переоформили (придбали) юридичну особу ТОВ «Бріджет А» (код ЄДРПОУ 42505513).

Після чого, вказані підроблені установчі та реєстраційні документи ТОВ «Бріджет А» (код ЄДРПОУ 42505513) ОСОБА_4 в лютому 2019, поштовим відправленням через відділення служби кур`єрської доставки ТОВ «Нова пошта» № 7, розташованого за адресою: м. Дніпро, пр..Олександра Поля, 8а, відправив до м. Києва на ім`я невстановленої особи, встановленого як Філіп, від якого в подальшому ОСОБА_4 за вказані підроблені документи за невстановлених обставин отримав грошові кошти в розмірі 6 000 гривень, які розподілив між учасниками злочинної групи ОСОБА_5 та особою, матеріали відносно якої виділені в окреме провадження, по 2000 гривень кожному.

На підставі оформлених на ім`я ОСОБА_5 установчих та реєстраційних документів 13.02.2019 державним реєстратором відділу з питань реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців Шевченківської районної в м. Києві державної адміністрації було здійснено державну реєстрацію змін до відомостей про юридичні особи ТОВ «Бріджет А» (код ЄДРПОУ 42505513) за адресою: м. Київ, бул. Тараса Шевченка, 26/4.

Умисні дії ОСОБА_4 , які виразилися в організації та керівництві внесенням в документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичних осіб, завідомо неправдивих відомостей, та умисне подання для проведення такої реєстрації документів, які містять завідомо неправдиві відомості, вчинені повторно, організованою групою, кваліфікуються за ч. 3 ст. 27, ч. 3 ст. 28, ч. 2 ст. 205-1 КК України.

Умисні дії ОСОБА_5 , які виразилися у внесенні в документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичних осіб, завідомо неправдивих відомостей, та умисне подання для проведення такої реєстрації документів, які містять завідомо неправдиві відомості, вчинені повторно, організованою групою, кваліфікуються за ч. 3 ст. 28, ч. 2 ст. 205-1 КК України.

У судовому засіданні обвинуваченими ОСОБА_4 та ОСОБА_5 заявлені клопотання про закриття кримінального провадження за ч.2 ст. 205-1 КК України на підставі ст.49 КК України, яке вмотивовано тим, що інкримінований злочин відноситься до злочину невеликої тяжкості, строк притягнення до кримінальної відповідальності за вказаною статтею на теперішній час сплив, зазначили, що їм відомо про те, що звільнення у зв`язку із закінченням строків давності є нереабілітуючою підставою, та про наслідки такого звільнення, просили закрити кримінальне провадження та звільнити їх від кримінальної відповідальності на підставі ст.49 КК України.

Прокурор не заперечував проти закриття кримінального провадження відносно ОСОБА_4 та ОСОБА_5 за ч.2 ст. 205-1 КК України, та звільнення обвинувачених від кримінальної відповідальності у зв`язку із закінченням строків давності.

Суд, вивчивши матеріали кримінального провадження, вислухавши думку учасників судового провадження, вважає, що клопотання підлягає задоволенню.

Відповідно до ч. 2 ст. 44 КК України, звільнення від кримінальної відповідальності у випадках, передбачених цим Кодексом, здійснюється виключно судом.

Згідно ч.2 ст.284 КПК України кримінальне провадження закривається судом у зв`язку зі звільненням особи від кримінальної відповідальності.

Відповідно до ч.1 ст.286 КПК України звільнення від кримінальної відповідальності за вчинення кримінального правопорушення здійснюється судом.

Відповідно до ч.1 ст.5 КК України, Закон про кримінальну відповідальність, що скасовує кримінальну протиправність діяння, пом`якшує кримінальну відповідальність або іншим чином поліпшує становище особи, має зворотну дію у часі, тобто поширюється на осіб, які вчинили відповідні діяння до набрання таким законом чинності, у тому числі на осіб, які відбувають покарання або відбули покарання, але мають судимість.

01.07.2020 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення досудового розслідування окремих категорій кримінальних правопорушень» № 2617-VIII від 22 листопада 2018 року, відповідно до якого діє нова редакція ст.12 та ст.49 КК України, а нова санкція ч.2 ст. 205-1 КК України погіршує становище обвинувачених.

Відповідно до п. 8 Постанови Пленуму Верховного Суду України «Про практику застосування судами України законодавства про звільнення особи від кримінальної відповідальності» №12 від 23.12.2005 року, особа підлягає звільненню від кримінальної відповідальності за ст. 49 КК України, якщо з дня вчинення нею злочину до набрання вироком законної сили минули певні строки давності і вона не ухилялася від слідства або суду та не вчинила нового злочину середньої тяжкості, тяжкого чи особливо тяжкого.

Відповідно до ч.2 ст.12 КК України, в редакції Закону № 4025-VI від 15.11.2011, яка діяла станом на лютий 2019 року, кримінальне правопорушення, передбачене ч.2 ст. 205-1 КК України, є злочином невеликої тяжкості, за яке передбачене найбільш суворе покарання у вигляді п`яти років обмеження волі.

З матеріалів кримінального провадження вбачається, що ОСОБА_4 та ОСОБА_5 скоїли інкриміноване кримінальне правопорушення у період з травня 2018 по лютий 2019 року, тобто на час розгляду клопотання про закриття кримінального провадження минуло більш трьох років, раніше до кримінальної відповідальності не притягувались.

Відповідно до п.2 ч.1 ст.49 КК України (в редакціїЗакону №4025-VIвід 15.11.2011) особа звільняється від кримінальної відповідальності, якщо з дня вчинення нею злочину і до дня набрання вироком законної сили минуло три роки, у разі вчинення злочину невеликої тяжкості, за яке передбачене покарання у виді обмеження або позбавлення волі.

Ця норма кримінального закону імперативною, тобто підлягає обов`язковому застосуванню судом за наявності встановлених законом умов, і розширеному тлумаченню не підлягає.

Давність притягнення до кримінальної відповідальності полягає в тому що, якщо сплинуло три роки з часу вчинення злочину, притягнення до кримінальної відповідальності неможливе, суд не може притягнути особу до кримінальної відповідальності, якщо особа заявляє клопотання про застосування строків давності.

Відповідно до ч.ч.2, 3 ст.288 КПК України, суд своєю ухвалою закриває кримінальне провадження та звільняє обвинуваченого від кримінальної відповідальності у випадку встановлення підстав, передбачених законом України про кримінальну відповідальність.

На підставі викладеного, ОСОБА_4 та ОСОБА_5 підлягають звільненню від кримінальної відповідальності у зв`язку із закінченням строків давності, а кримінальне провадження відносно останніх підлягає закриттю.

По справі проведено три судово-почеркознавчих експертизи, загальна вартість яких складає 14130 гривень. Приймаючи до уваги, що злочин було вчинено трьома особами, а відносно однієї особи матеріали виділені в окреме провадження, з ОСОБА_4 та ОСОБА_5 на користь держави підлягають стягненню судові витрати по 4710,00 гривен з кожного.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.5, 12, 49 КК України, п.1 ч.2 ст.284, ст.285 КПК України, суд -

У Х В А Л И В:

Клопотання обвинувачених ОСОБА_4 та ОСОБА_5 про закриття кримінального провадження за № 42018040000000351 від 05.04.2018 року за обвинуваченням ОСОБА_4 за ч.3 ст.27, ч.3 ст.28, ч.2 ст.205-1 КК України та ОСОБА_5 за ч.3 ст.28, ч.2 ст.205-1 КК України у зв`язку із закінченням строків давності та звільнення від кримінальної відповідальності задовольнити.,

Кримінальне провадження № 42018040000000351 від 05.04.2018 року за обвинуваченням ОСОБА_4 за ч.3 ст.27, ч.3 ст.28, ч.2 ст.205-1 КК України та ОСОБА_5 за ч.3 ст.28, ч.2 ст.205-1 КК України закрити, звільнивши їх від кримінальної відповідальності у зв`язку із закінчення строків давності.

Стягнути з ОСОБА_4 на користь держави в рахунок відшкодування процесуальних витрат на залучення експерта 4710 (чотири тисячі сімсот десять) гривень 00 копійок.

Стягнути з ОСОБА_5 на користь держави в рахунок відшкодування процесуальних витрат на залучення експерта 4710 (чотири тисячі сімсот десять) гривень 00 копійок.

Ухвала може бути оскаржена до Дніпровського апеляційного суду протягом семи днів з дня її оголошення через Кіровський районний суд м. Дніпропетровська.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення26.07.2022
Оприлюднено25.01.2023
Номер документу105411185
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —203/100/20

Ухвала від 26.07.2022

Кримінальне

Кіровський районний суд м.Дніпропетровська

Смольняков О. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні