Постанова
від 27.07.2010 по справі 2а-8114/10/9/0170
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИМ

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВН ИЙ СУД

АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИ М

вул. Київська, 150, м. Сімфер ополь, Автономна Республіка Крим, Україна, 95493

ПОСТАНОВА

Іменем України

27 липня 2010 р. Справа №2а-8114/10/9/0170

Окружний адміністративн ий суд Автономної Республіки Крим у складі головуючого су дді Цикуренко А.С. , при секрет арі Павленко Н.О.,

розглянувши у відкритому с удовому засіданні адміністр ативну справу

за позовом Управління Пен сійного фонду України в м. Ялт а АР Крим

до Закритого акціонерног о товариства "Трансбус" в осо бі Ялтинської філії закрито го акціонерного товариства " Трансбус"

про стягнення 3881,39 грн. заборг ованості

за участю представників:

позивача - Сорокіна Е.Ф. , довіреність №10 від 12.04.10р.;

відповідача - не з'явивс я

Суть спору: Управління Пенс ійного фонду України в м. Ялта АР Крим звернулось до суду з а дміністративним позовом про стягнення з Закритого акціо нерного товариства «Трансбу с» в особі Ялтинської філії з акритого акціонерного товар иства «Трансбуд» заборгован ості у сумі 3881,39грн. Позовні вим оги мотивовані тим, що відпов ідачем у добровільному поряд ку не сплачена сума заборгов аності по страхових внесках на загальнообов'язкове дер жавне пенсійне страхування, сума фінансових санкцій та п ені, застосованих відповідно до вимог Закону України «Про загальнообов'язкове держа вне пенсійне страхування».

Представник позивача у суд овому засіданні наполягав на задоволенні позовних вимог.

Відповідач явку свого пред ставника у судове засідання не забезпечив, про час, день та місце його проведення був по відомлений належним чином, п ричини неявки не повідомив, у зв'язку з чим суд вважає мож ливим розглянути справу на п ідставі наявних доказів відп овідно до ч. 6 ст. 71 КАС України.

Розглянувши матеріали спр ави, дослідивши надані доказ и, суд

ВСТАНОВИВ:

Відповідач зареєстров аний як платник збору на обов 'язкове державне пенсійне ст рахування в Управлінні Пенсі йного фонду України в м. Ялта А Р Крим.

Принципи, основи та механіз м функціонування системи заг альнообов'язкового держав ного пенсійного страхування визначені в Законі України « Про загальнообов'язкове держ авне пенсійне страхування» від 09.07.03р. №1058-IV (далі Закон Україн и №1058).

Згідно ст. 1 Закону страхові внески - це кошти відрахувань на соціальне страхування та збір на обов'язкове державне пенсійне страхування, сплач ені згідно із законодавство м, яке діяло раніше; кошти, спл ачені на загальнообов'язкове державне пенсійне страхуван ня згідно цього Закону.

Ст. 3 Закону України №1058 визна чає, що Пенсійний фонд і юриди чні особи є суб'єктами систем и пенсійного забезпечення в Україні.

Відповідно до п. 2 ст. 5 Закону України №1058 виключно цим Зако ном визначаються порядок нар ахування, обчислення та спла ти страхових внесків, а також стягнення заборгованості за цими внесками.

Відповідно до п.4,6 ч. 2 ст. 17 Зако ну України №1058 страхувальник зобов'язаний нараховувати , обчислювати і сплачувати в у становлені строки та в повно му обсязі страхові внески, по давати звітність територіал ьним органам Пенсійного фонд у у строки, в порядку та за фор мою, встановленими Пенсійним фондом.

Страхувальник зобов'язан ий сплачувати страхові внеск и, нараховані за відповідний базовий звітний період, не п ізніше ніж через 20 днів із дня закінчення цього періоду. Як що страхувальники несвоєча сно або не в повному обсязі оп лачують страхові внески, до н их застосовуються фінансов і санкції, передбачені Закон ом (п. 6 ст. 20 Закону).

Суми страхових внесків сво єчасно не нараховані та/або н е сплачені страхувальниками у строки, визначені ст. 20 Закон у, вважаються простроченою з аборгованістю із сплати стра хових внесків і стягуються з нарахуванням пені та застос уванням фінансових санкцій ( п. 2 ст. 106 Закону).

Матеріали справи свідчать про те, що відповідач обчислю вав та нарахував страхові вн ески, та подавав звітність по зивачу в порядку та за формою встановленими Пенсійним фон дом, що підтверджується розр ахунками сум страхових внеск ів на загальнообов'язкове д ержавне пенсійне страхуванн я за жовтень-грудень 2009 року (а. с. 9-11).

За несвоєчасну сплату (несв оєчасне перерахування) відпо відачем страхових внесків до Пенсійного фонду на загальн у суму 2764,00грн., позивачем було п рийняте рішення про застосув ання до відповідача фінансов их санкцій та нарахування пе ні №44 від 13.01.10р. на суму 1117,39грн., з я ких: 878,01грн. з фінансових санкц ій та 239,38грн. з нарахування пен і (а.с. 12), яке було отримане відп овідачем, про що свідчить під пис у поштовому повідомленні (оборот а.с. 12).

Внаслідок несплати відпов ідачем заборгованості, позив ачем була спрямована йому ви мога про сплату боргу №Ю - 210 в ід 01.02.10р., отримання якої відпов ідачем підтверджується підп исом у поштовому повідомленн і (а.с.13).

Частиною 3 ст. 106 Закону №1058 вст ановлено що протягом 10 робочи х днів з дня одержання вимоги про сплату недоїмки страхув альник зобов'язаний сплати ти суму недоїмки та суму фіна нсових санкції. Страхувальни к у разі незгоди з розрахунко м суми недоїмки, зазначеної у вимозі про сплату недоїмки, у згоджує її з органами пенсій ного фонду, а в разі неузгодже ння вимоги із органами пенсі йного фонду має право на оска рження вимоги в судовому пор ядку.

Частиною 14 ст. 106 Закону №1058, вст ановлено, що страхувальник у десятиденний строк має прав о оскаржити у судовому поряд ку рішення органу Пенсійного фонду про нарахування пені а бо накладення штрафу.

Відповідно до абз. 8 ч.3 ст. 106 За кону України №1058 у разі якщо ст рахувальник, який одержав ви могу територіального органу Пенсійного фонду про сплату недоїмки і протягом десяти р обочих днів після її отриман ня не сплатив зазначену у вим озі суму недоїмки разом з зас тосованою до нього фінансово ю санкцією, включеної до вимо ги, або не узгодив вимогу з від повідним органом Пенсійного фонду, або не оскаржив вимогу в судовому порядку, а також у разі якщо страхувальник узго див вимогу, але не сплатив узг оджену суму недоїмки протяго м десяти робочих днів після о тримання узгодженої вимоги, відповідний орган Пенсійног о фонду звертається в устано вленому законом порядку і по дає вимогу про сплату недоїм ки до відповідного підрозділ у державної виконавчої служб и. У зазначених випадках орга н Пенсійного фонду також має право звернутися до суду чи г осподарського суду з позовом про стягнення недоїмки. У раз і звернення органу Пенсійног о фонду з позовом про стягнен ня недоїмки до господарськог о суду передбачені законодав ством заходи досудового врег улювання спорів не застосову ються.

Матеріали справи свідчать про те, що відповідач має пере д позивачем заборгованість п о страхових внесках на загал ьнообов'язкове державне пе нсійне страхування, фінансов им санкціям та пені на загаль ну суму 3881,39грн., що підтверджує ться розрахунком (а.с. 8).

Відповідно до ст. 71 КАС Украї ни відповідач не надав доказ ів сплати ним зазначеної заб оргованості або оскарження р ішення про застосування фіна нсових санкцій та вимоги про сплату боргу.

Враховуючи те, що відповіда ч не надав докази сплати борг у, позовні вимоги підлягають задоволенню.

Вступну та резолютивн у частину постанови проголош ено у судовому засіданні 27.07.10р .

У повному обсязі постанову складено 30.07.10р.

З урахуванням викладеного , керуючись ст. ст. 160-163, 167 Кодексу адміністративного судочинс тва України, суд

ПОСТАНОВИВ:

1.Позов задовольнити.

2.Стягнути з Закритого акціонерного товариства «Тр ансбус» в особі Ялтинської ф ілії закритого акціонерного товариства «Трансбуд» (98600, АР Крим, м. Ялта, вул. Південнобережне шосе, 3 8, ОКПО 34189277) на користь Управлін ня Пенсійного фонду України в м. Ялта АР Крим заборгованіс ть зі сплати страхових внеск ів, фінансових санкцій та пен і у сумі 3881,39грн.

У разі неподання зая ви про апеляційне оскарження , постанова набирає законної сили через 10 днів з дня її прог олошення (у разі складання по станови у повному обсязі - з дн я складення у повному обсязі , у разі проголошення у відсут ності особи, яка бере участь у справі - з дня отримання нею копії постанови).

Якщо після подачі заяв и про апеляційне оскарження , апеляційна скарга не подана , постанова вступає в законну силу через 20 днів після подан ня заяви про апеляційне оска рження.

Постанова може бути ос каржена в порядку і строки, пе редбачені ст. 186 Кодексу адмін істративного судочинства Ук раїни

Суддя Ци куренко А.С.

Дата ухвалення рішення27.07.2010
Оприлюднено03.08.2010
Номер документу10541249
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-8114/10/9/0170

Постанова від 27.07.2010

Адміністративне

Окружний адміністративний суд Автономної Республіки Крим

Цикуренко А.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні