Постанова
від 20.07.2010 по справі 2а-5143/10/1870
СУМСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

< Копія >

СУМСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІ СТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

20 липня 2010 р. Справа № 2а-5143/10/1870

Сумський окружний адмін істративний суд у складі:

головуючого судді - Опімах Л.М.,

за участю секретаря судового засідання- Шевче нко В.М.,

представника позива ча - Привалова О.М.,

розглянувши у відкритом у судовому засіданні в примі щенні суду в м. Суми адміністр ативну справу за позовом уп равління Пенсійного фонду в Лебединському районі до тов ариства з обмеженою відповід альністю "Імпакт" про стягнен ня заборгованості зі сплати страхових внесків, фінансови х санкцій та пені ,-

В С Т А Н О В И В:

Позивач, управління Пен сійного фонду України в м. Леб единському районі (далі по те ксту - позивач, УПФУ в Лебеди нському районі), звернувся до Сумського окружного адмініс тративного суду з адміністра тивним позовом, в якому проси ть стягнути з відповідача - товариства з обмеженою відп овідальністю «Імпакт» (далі по тексту - відповідач, ТОВ « Імпакт») - на користь УПФУ в Л ебединському районі заборго ваність зі сплати страхових внесків на загальнообов' яз кове державне пенсійне страх ування, фінансових санкцій т а пені на загальну суму 10723,87 грн , мотивуючи тим, що відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 14 Закону України «П ро загальнообов' язкове дер жавне пенсійне страхування» від 9 липня 2003 року N 1058-IV (далі по т ексту - Закон) відповідач за реєстрований як платник стра хових внесків в управлінні П енсійного фонду України в Ле бединському районі і зобов' язаний нараховувати, обчислю вати і сплачувати в установл ені строки та в повному обсяз і страхові внески у розмірах , передбачених Законом Украї ни «Про збір на обов' язкове державне пенсійне страхуван ня» від 26 червня 1997 року N 400/97-ВР. А ле відповідачем не були спла чені страхові внески, фінанс ові санкції та пеня на загаль ну суму 10723,87 грн за березень 2010 ро ку. Тому позивач просить стяг нути з відповідача на корист ь УПФУ в Лебединському район і вказану суму заборгованост і.

У судовому засіданні предс тавник позивача позовні вимо ги підтримав у повному обсяз і та пояснив, що відповідачем сума заборгованості зі спла ти страхових внесків на зага льнообов' язкове державне п енсійне страхування, фінансо вих санкцій та пені станом на день розгляду справи залиша ється не сплаченою.

У судове засідання відпові дач не прибув, був належним чи ном повідомлений про дату, ча с і місце розгляду справи, про що свідчить розписка про отр имання ним поштового відправ лення, клопотання про відкла дення розгляду справи або пр о розгляд справи без участі й ого представника до суду не п одав, тому суд вважає за можли ве розглянути справу без уча сті в судовому засіданні від повідача за наявними в ній до казами.

Заслухавши пояснення представника позивача, вивч ивши матеріали справи, дослі дивши письмові докази по спр аві суд вважає, що позовні вим оги підлягають задоволенню, виходячи з наступного.

Відповідач - товари ство з обмеженою відповідаль ністю «Імпакт» - є юридично ю особою, зареєстрованою Леб единською районною державно ю адміністрацією від 29.12.2002 р. за № 207 (а.с. 12), включений до Єдиного державного реєстру юридични х осіб та фізичних осіб-підпр иємців (а.с. 9-11).

Відповідно до подано го відповідачем звіту за бер езень 2010 року ним самостійно б ули нараховані страхові внес ки в сумі 7639,34 грн (а.с. 6), проте в по рушення п. 6 ст. 20 Закону України «Про загальнообов' язкове д ержавне пенсійне страхуванн я», не сплачені.

Крім того, за несвоєча сну сплату страхових внесків до відповідача були застосо вані фінансові санкції та на рахована пеня відповідно до п. 2 ч. 9 ст. 106 Закону. Рішення № 19 пр о застосування фінансових са нкцій та нарахування пені за несплату (неперерахування) а бо несвоєчасну сплату (несво єчасне перерахування) страху вальниками страхових внескі в, у тому числі донарахованих страхувальниками або органо м Пенсійного фонду від 31 берез ня 2010 року, яким було нарахован о 1627,81 грн суми штрафу та 1456,72 грн п ені (а.с. 7), отримано уповноваже ною особою відповідача відпо відно до розписки про отрима ння поштового відправлення, та не оскаржувалося.

Відповідно до ч. 1 ст. 14 Закону України «Про загальнообов' язкове державне пенсійне стр ахування», п. 2.1.1 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрах ованими особами внесків на з агальнообов' язкове держав не пенсійне страхування, зат вердженого постановою Правл іння Пенсійного фонду Україн и 19.12.2003 р. № 21-1 та зареєстрованого в Міністерстві юстиції Укра їни 16.01.04 р. за № 64/8663 підприємства, установи і організації, ство рені відповідно до законодав ства України, незалежно від ф орми власності, виду діяльно сті та господарювання та інш і особи (включаючи юридичних та фізичних осіб - суб'єктів п ідприємницької діяльності, я кі обрали особливий спосіб о податкування (фіксований под аток, єдиний податок, фіксова ний сільськогосподарський п одаток, придбали спеціальний патент), які використовують п рацю фізичних осіб на умовах трудового договору (контрак ту) або на інших умовах, передб ачених законодавством, є стр ахувальниками (платниками ст рахових внесків на загальноо бов' язкове державне пенсій не страхування), тому повинні сплачувати страхові внески за найманих (застрахованих) о сіб на загальних підставах.

Відповідно до п.п. 6 п. 2 с т. 17 Закону України «Про загал ьнообов' язкове державне пе нсійне страхування» страхув альник зобов' язаний нарахо вувати, обчислювати і сплачу вати в установлені строки та в повному обсязі страхові вн ески.

Згідно з ч. 12 ст. 20 Закону, стра хові внески підлягають сплат і незалежно від фінансового стану платника страхових вне сків.

Заборгованість відповідач а перед управлінням Пенсійно го фонду України в Лебединсь кому районі не сплачена, що пі дтверджується розрахунком с уми позовних вимог до ТОВ «Ім пакт» (а.с. 5), і складає 10723,87 грн, у т .ч.:

7639,34 грн - заборгованість зі сплати страхових внесків;

1627,81 грн - фінансових санкці й;

1456,72 грн - пені.

Відповідно до ст. 106 Зак ону суми страхових внесків, с воєчасно не сплачені страхув альником у строки, визначені ст. 20 цього Закону, за якою стра хувальники зобов' язані сп лачувати страхові внески, на раховані за відповідний базо вий звітний період, не пізніш е ніж через 20 календарних дні в із дня закінчення цього пер іоду незалежно від фінансово го стану платника страхових внесків, вважаються простроч еною заборгованістю зі сплат и страхових внесків (недоїмк ою) і стягуються в примусовом у порядку. Суми пені та фінанс ових санкцій, застосованих з а порушення порядку та строк ів обчислення, нарахування т а сплати страхових внесків, с тягуються в тому ж порядку, що й недоїмка.

Таким чином, судом достові рно встановлено, що заборгов аність зі сплати страхових в несків на загальнообов' язк ове державне пенсійне страху вання, фінансових санкцій та пені відповідачем станом на день розгляду справи в повно му обсязі не сплачена та скла дає 10723,87 грн, що підтверджуєтьс я матеріалами справи та пояс неннями представника позива ча, тому суд приходить до висн овку, що вимоги позивача щодо стягнення вказаної заборгов аності є обґрунтованими та т акими, що підлягають задовол енню.

Керуючись ст. ст. 86, 94, 98, 158-163, 167, 186, 254 К АС України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний по зов управління Пенсійного ф онду в Лебединському районі до товариства з обмеженою в ідповідальністю "Імпакт" пр о стягнення заборгованості з і сплати страхових внесків, ф інансових санкцій та пені - задовольнити.

Стягнути з ТОВ "Імпакт" (42217, Су мська область, Лебединський район, с. Курган, вул. Жовтнева , 1; фактичне місцезнаходження : 40024, м. Суми, вул. Пришибська, 15 (а/с 6) п/р 260066323 в СОД ВАТ "Райффайзен Банк Аваль", МФО 337483, код за ЄДР ПОУ 21101633) на користь управління Пенсійного фонду в Лебединс ькому районі (42200, Сумська облас ть,м. Лебедин, пл. 38, п/р 25606340176 в Лебе динському відділенні № 3233 ВА Т "Державний ощадний банк У країни", МФО 337687, код 22977008) заборго ваність зі сплати страхових внесків, фінансових санкцій та пені в сумі 10723,87 грн (десять т исяч сімсот двадцять три грн 87 коп).

Постанова може бути оскар жена до Харківського апеляці йного адміністративного суд у через Сумський окружний ад міністративний суд шляхом по дачі заяви про апеляційне ос карження постанови суду в де сятиденний строк з дня склад ення постанови в повному обс язі та подання після цього пр отягом двадцяти днів апеляці йної скарги, або без попередн ього подання заяви про апеля ційне оскарження, якщо апеля ційна скарга подається у стр ок, встановлений для подання заяви про апеляційне оскарж ення. Якщо постанову було про голошено у відсутності особи , яка бере участь у справі, то с трок подання заяви про апеля ційне оскарження обчислюєть ся з дня отримання нею копії п останови.

Постанова набирає законно ї сили після закінчення стро ку подання заяви про апеляці йне оскарження, якщо таку зая ву не було подано. Якщо було по дано заяву про апеляційне ос карження, але апеляційна ска рга не була подана у встановл ений строк, постанова набира є законної сили після закінч ення цього строку. У разі пода ння апеляційної скарги поста нова, якщо її не скасовано, наб ирає законної сили після зак інчення апеляційного розгля ду справи.

Суддя < Текст > Л.М. Опімах

Повний текст постанови виг отовлено "26" липня 2010 р.

< з оригіналом згідн о >

< Суддя > < Довідник >

Дата ухвалення рішення20.07.2010
Оприлюднено04.08.2010
Номер документу10542673
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-5143/10/1870

Постанова від 20.07.2010

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

Л.М. Опімах

Ухвала від 02.06.2010

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

Л.М. Опімах

Ухвала від 02.06.2010

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

Л.М. Опімах

Постанова від 20.07.2010

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

Л.М. Опімах

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні