Постанова
від 20.07.2010 по справі 2а-2950/10/2370
ЧЕРКАСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

№ 2а-2950/10/2370

20.07.2010 р. м. Ч еркаси

Черкаський окружний адмі ністративний суд у складі:

головуючого-судді Гаврилю ка В. О.,

секретар судового засідан ня - Хоменко О. О.,

за участю представників:

позивача - Посохова О. В. ,

відповідача - не з' явивс я,

розглянувши у відкритому с удовому засіданні адміністр ативну справу за позовом Чер каського міського центру зай нятості до товариства з обме женою відповідальністю “МЧМ ” про стягнення заборгованос ті,

встановив:

Черкаським міським це нтром зайнятості подано позо в про стягнення з товариства з обмеженою відповідальніст ю “МЧМ” заборгованості зі сп лати внесків на загальнообов ' язкове державне соціальне страхування на випадок безр обіття за перший квартал 2010 ро ку в розмірі 1 584 грн. 79 коп.

Представник позивача в суд овому засіданні позовні вимо ги підтримав в повному обсяз і та просив їх задовольнити.

Відповідач, належним чином повідомлений про дату, час і м ісце розгляду справи в судов е засідання не з' явився, зап еречення на позов не надав, а т ому суд вирішив розглянути с праву без його участі на підс таві наданих документів.

Заслухавши пояснення пред ставника позивача, повно, все бічно, об' єктивно дослідивш и надані у справі докази, нада вши їм юридичну оцінку, суд пр ийшов до такого висновку.

Частиною першою статті 67 Ко нституції України закріплен о обов' язок кожного сплачув ати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених зак оном.

Спеціальним законом, який в изначає правові, фінансові т а організаційні засади загал ьнообов' язкового державно го соціального страхування н а випадок безробіття, є Закон України “Про загальнообов' язкове державне соціальне ст рахування на випадок безробі ття” (далі - Закон № 1533-III).

Відповідно до статті 1 Закон у № 1533-III загальнообов' язкове державне соціальне страхува ння на випадок безробіття - си стема прав, обов' язків і гар антій, яка передбачає матері альне забезпечення на випадо к безробіття з незалежних ві д застрахованих осіб обстави н та надання соціальних посл уг за рахунок коштів Фонду за гальнообов' язкового держа вного соціального страхуван ня України на випадок безроб іття; страховик - Фонд загальн ообов' язкового державного соціального страхування Укр аїни на випадок безробіття.

Абзацом 2 частини 1 статті 4 За кону № 1533-III передбачено, що взят тя на облік юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців з дійснюється Фондом на підста ві відомостей з реєстраційно ї картки, наданих державним р еєстратором відповідно до За кону України “Про державну р еєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців ”, не пізніше наступного робо чого дня з дня отримання зазн ачених відомостей робочими о рганами виконавчої дирекції Фонду, а фізичних осіб, які не мають статусу підприємців т а використовують найману пра цю, - у тижневий строк після ук ладення трудового договору ( контракту) з першим із найман их працівників.

Товариство з обмеженою від повідальністю “МЧМ” як суб' єкт господарювання - юридич на особа, ідентифікаційний к од 30759318, зареєстрований викона вчим комітетом Черкаської мі ської ради 09.02.2000р., взятий на обл ік та є платником внесків на з агальнообов' язкове держав не соціальне страхування на випадок безробіття.

Згідно частин 1, 2 статті 8 Зак ону № 1533-III Фонд загальнообов' язкового державного соціаль ного страхування України на випадок безробіття створюєт ься для управління страхуван ням на випадок безробіття, пр овадження збору та акумуляці ї страхових внесків, контрол ю за використанням коштів, ви плати забезпечення та наданн я соціальних послуг, здійсне ння інших функцій згідно із ц им Законом і статутом Фонду. Ф онд є цільовим централізован им страховим фондом, некомер ційною самоврядною організа цією. Держава є гарантом забе зпечення застрахованих осіб та надання їм відповідних со ціальних послуг Фондом.

Частинами 1, 2 статті 12 Закону № 1533-III передбачено, що виконавч а дирекція Фонду є виконавчи м органом правління Фонду, як ий забезпечує виконання ріше нь правління. Функції викона вчої дирекції Фонду покладаю ться на органи державної слу жби зайнятості. Функції робо чих органів виконавчої дирек ції Фонду покладаються на це нтр зайнятості Автономної Ре спубліки Крим, обласні, Київс ький і Севастопольський місь кі, районні, міськрайонні, міс ькі та районні у містах центр и зайнятості.

Розмір внесків до Фонду заг альнообов' язкового держав ного соціального страхуванн я на випадок безробіття вста новлено Законом України “Про розмір внесків на деякі види загальнообов' язкового дер жавного соціального страхув ання”.

Відповідно до частини 3 стат ті 17 Закону № 1533-III перерахування страхових внесків здійснюєт ься страхувальниками одноча сно з одержанням (перерахува нням) коштів на оплату праці (в иплату доходу), у тому числі в безготівковій чи натуральні й формі, або виручки від реалі зації товарів (послуг). При цьо му фактичним одержанням (пер ерахуванням) коштів на оплат у праці (виплату доходу) вважа ється одержання відповідних сум готівкою, зарахування на банківський рахунок одержув ача, перерахування за доруче нням одержувача на будь-які ц ілі, одержання товарів (послу г) або будь-яких інших матеріа льних цінностей в рахунок за значених виплат (доходу), факт ичне здійснення з цих виплат (доходу) відрахувань, передба чених законодавством або за виконавчими документами, чи будь-яких інших відрахувань.

Порядок нарахування внеск ів та їх сплати регулюється І нструкцією про порядок обчис лення і сплати внесків на заг альнообов' язкове державне соціальне страхування на ви падок безробіття та обліку ї х надходження до Фонду загал ьнообов' язкового державно го соціального страхування н а випадок безробіття, затвер дженою наказом Міністерства праці та соціальної політик и України від 18.12.2000р. № 339, зареєст рованою в Міністерстві юстиц ії України 16.01.2001р. за № 30/5221 (далі - Інструкція).

Пунктом 6.7 Інструкції встан овлено, що роботодавці щоква рталу складають у двох примі рниках розрахункову відоміс ть про нарахування і перерах ування страхових внесків до Фонду загальнообов' язково го державного соціального ст рахування України на випадок безробіття, один екземпляр я кої подається до центру зайн ятості, у якому він перебуває на обліку, до 20 (а за рік - 25) числа місяця, наступного за звітни м періодом.

Усі примірники розрахунко вої відомості підписуються к ерівником і головним бухгалт ером підприємства або органі зації, виконавцем та завіряю ться печаткою. Другий примір ник звіту, завірений центром зайнятості, залишається в бу хгалтерії платника страхови х внесків.

Судом встановлено, що відпо відачем до Черкаського міськ ого центру зайнятості подана розрахункова відомість про нарахування і перерахування страхових внесків до Фонду з агальнообов' язкового держ авного соціального страхува ння України на випадок безро біття за перший квартал 2010 рок у із зазначенням в ній недоїм ки зі сплати страхових внеск ів в розмірі 1 584 грн. 79 коп.

Пунктом 2 частини 2 статті 35, а бзацом 1 частини 1, частиною 2 ст атті 38, статтею 39 Закону № 1533-III вс тановлено, що роботодавець з обов' язаний своєчасно та в повному розмірі сплачувати с трахові внески; роботодавець несе відповідальність за не своєчасність сплати та непов ну сплату страхових внесків, у тому числі страхових внеск ів, що сплачують застрахован і особи через рахунки робото давців; строк давності у разі стягнення страхових внесків , пені, та фінансових санкцій, передбачених цією статтею, н е застосовується; спори, що ви никають із правовідносин за цим Законом, вирішуються в су довому порядку.

За вказаних обставин, зважа ючи на те, що відповідач не вик онав покладений на нього обо в' язок та не сплатив страхо ві внески в розмірі 1 584 грн. 79 ко п., суд вважає вимоги позивача обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

Відповідно до частини четв ертої статті 94 КАС України суд ові витрати, здійснені позив ачем - суб' єктом владних пов новажень, з відповідача не ст ягуються.

Враховуючи викладене, керу ючись ст. ст. 11, 14, 70, 71, 89, 94, 159 - 163 Кодек су адміністративного судочи нства України, суд -

постановив:

Адміністративний поз ов задовольнити повністю.

Стягнути з товариства з обм еженою відповідальністю “МЧ М” (18002, м. Черкаси, вул. Смілянськ а, 2, ідентифікаційний код 30759318) н а користь Черкаського місько го центру зайнятості (18015, м. Чер каси, вул. Гоголя, 330, ідентифіка ційний код 21367756) заборгованіст ь зі сплати внесків на загаль нообов' язкове державне соц іальне страхування на випадо к безробіття за перший кварт ал 2010 року в розмірі 1 584 (одна тис яча п' ятсот вісімдесят чоти ри) грн. 79 коп.

Постанова набирає закон ної сили після закінчення ст років подання заяви про апел яційне оскарження та апеляці йної скарги, якщо вони не були подані у встановлені строки . У разі подання апеляційної с карги постанова, якщо її не ск асовано, набирає законної си ли після закінчення апеляцій ного розгляду справи.

Заява про апеляційне оскар ження постанови подається пр отягом десяти днів з дня її пр оголошення, а в разі складенн я постанови у повному обсязі відповідно до статті 160 цього Кодексу - з дня складення в по вному обсязі. Якщо постанову було проголошено у відсутно сті особи, яка бере участь у сп раві, то строк подання заяви п ро апеляційне оскарження обч ислюється з дня отримання не ю копії постанови. Апеляційн а скарга на постанову суду пе ршої інстанції подається про тягом двадцяти днів після по дання заяви про апеляційне о скарження. Апеляційна ск арга може бути подана без поп ереднього подання заяви про апеляційне оскарження, якщо скарга подається у строк, вст ановлений для подання заяви про апеляційне оскарження.

Постанова складена в повно му обсязі 26.07.2010р.

Суддя В.О. Гаврилюк

СудЧеркаський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення20.07.2010
Оприлюднено02.08.2010
Номер документу10542718
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-2950/10/2370

Ухвала від 01.03.2024

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

Василь ГАВРИЛЮК

Ухвала від 21.02.2024

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

Василь ГАВРИЛЮК

Ухвала від 18.06.2010

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

В.О. Гаврилюк

Ухвала від 06.07.2010

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

В.О. Гаврилюк

Постанова від 20.07.2010

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

В.О. Гаврилюк

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні