Рішення
від 26.07.2022 по справі 334/854/22
ЛЕНІНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

Дата документу 26.07.2022

Справа № 334/854/22

Провадження № 2/334/1740/22

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26 липня 2022 року Ленінський районний суд м. Запоріжжя у складі: головуючого судді Фетісова М.В., за участі секретаря судового засідання Мірошниченко О.Р.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду у м. Запоріжжі у спрощеному позовному провадженні цивільну справу за позовом Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Бородінська 6» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості по внескам на утримання будинку та прибудинкової території,

встановив:

представник позивача адвокат Вітько С.Г. звернувся до суду з позовом до ОСОБА_1 , в якому просить стягнути з відповідачки на користь позивача заборгованість в сумі 11869,09 гривень, яка складається із: заборгованості по внескам на утримання будинку та прибудинкової території станом на 31.12.2021 в сумі 10315,80 гривень, інфляційних втрат 1114,74 гривень, трьох відсотків річних 438,85 гривень.

В обґрунтування позову зазначив, що відповідачка проживає у квартирі АДРЕСА_1 , в якому ОСББ «Бородінська 6» здійснює управління, а також утримання будинку та прибудинкової території. Відповідно до Довідки позивача про розмір заборгованості та Рахунку заборгованості з оплати за послуги з управління будинком, утримання будинку та прибудинковою територією, на ім`я ОСОБА_1 в ОСББ відкрито особовий рахунок № НОМЕР_1 , за яким відповідачка за період з 01.04.2019 по 31.12.2021 має заборгованість, яка складається з заборгованості по внескам в сумі 10315,80 гривень, інфляційних втрат 1114,74 гривень, трьох відсотків річних 438,55 гривень.

Відповідачкою відзив на позов не поданий.

Ухвалою від 17.02.2022 відкрите провадження по справі та призначено до розгляду в порядку спрощеного позовного провадження з повідомленням (викликом) сторін.

Представник позивача адвокат Вітько С.Г. в судове засідання не з`явився. Подав заяву про розгляд справи без його участі. Позов підтримав. Проти ухвалення заочного рішення у справі не заперечував.

Відповідачка в судове засідання не з`явилася, про дату, час і місце розгляду справи повідомлена належним чином. Причини неявки суду не повідомила. Заяву про розгляд справи без її участі до суду не подала.

Враховуючи те, що відповідачка були належним чином повідомленою про дату, час і місце судового засідання, в судове засідання не з`явилася без повідомлення причин, відзив не подала, а позивач не заперечує проти заочного вирішення справи, відповідно до частини першої статті 280 ЦПК України суд ухвалює заочне рішення на підставі наявних у справі доказів.

Оскільки всі учасники справи не з`явились у судове засідання, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється, що передбачено частиною другою статті 247 ЦПК України.

Дослідивши позовну заяву, письмові докази, оцінивши належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності, суд встановив наступні фактичні обставини та відповідні їм правовідносини.

Відповідно до статті 4 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» об`єднання створюється для забезпечення і захисту прав співвласників та дотримання їхніх обов`язків, належного утримання та використання спільного майна, забезпечення своєчасного надходження коштів для сплати всіх платежів, передбачених законодавством та статутними документами.

Основна діяльність об`єднання полягає у здійсненні функцій, що забезпечують реалізацію прав співвласників на володіння та користування спільним майном співвласників, належне утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території, сприяння співвласникам в отриманні житлово-комунальних та інших послуг належної якості за обґрунтованими цінами та виконання ними своїх зобов`язань, пов`язаних з діяльністю об`єднання.

11.01.2019 зареєстрована юридична особа - Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Бородінська 6», що підтверджується витягом з ЄДР.

Відповідно до відповіді на запит управління державної реєстрації фізичних осіб департаменту реєстраційних послуг Запорізька міська рада від 16.02.2022 інформації щодо місця проживання ОСОБА_1 відсутня.

Згідно з інформаційною довідкою з ДРРП власником квартири АДРЕСА_1 , загальною площею 52,1 кв. м. є ОСОБА_1 .

Відповідно до статті 10 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» до компетенції загальних зборів співвласників багатоквартирного будинку визначення порядку сплати, переліку та розмірів внесків і платежів співвласників. Згідно зі статтею 16 цього Закону об`єднання має право відповідно до законодавства та статуту об`єднання: встановлювати порядок сплати, перелік та розміри внесків і платежів співвласників, у тому числі відрахування до резервного та ремонтного фондів.

Загальними зборами ОСББ «Бородінська 6» з 02.06.2019 було встановлено тариф на управління багатоквартирним будинком, утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території по АДРЕСА_2 в сумі 6 гривень за 1 кв.м. загальної площі житлових та нежитлових приміщень.

Відповідно до статті 15 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» співвласники зобов`язані своєчасно та у повному обсязі сплачувати всі встановлені Законом та Статутом об`єднання внесків і платежів, у тому числі відрахування до резервного та ремонтного фондів.

Згідно зі статтею 17 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» для забезпечення виконання власниками приміщень своїх обов`язків об`єднання має право вимагати від співвласників своєчасної та у повному обсязі сплати всіх встановлених цим Законом та статутом об`єднання внесків та платежів, у тому числі відрахувань до резервного та ремонтного фондів, а також звертатися до суду в разі відмови співвласника відшкодувати заподіяні збитки.

Відповідно до частини шостої статті 22 вказаного Закону, для фінансування самозабезпечення об`єднання співвласники сплачують відповідні внески і платежі в розмірах, установлених загальними зборами об`єднання.

Відповідно до частини першої статті 526 ЦК України зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Відповідно до частини шостої статті 13 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» у разі відмови співвласника сплачувати внески і платежі на утримання та проведення реконструкції, реставрації, поточного і капітального ремонтів, технічного переоснащення спільного майна об`єднання або за його дорученням управитель має право звернутися до суду.

Також, частиною четвертою статті 319 ЦПК України передбачено, що власність зобов`язує.

Згідно зі статтею 322 ЦК України власник зобов`язаний утримувати майно, яке йому належить, якщо інше не встановлено законом або договором.

Згідно зі статтею 509 ЦК України зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку.

Відповідно до статті 11 ЦК України цивільні права та обов`язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов`язки. Підставами виникнення цивільних прав та обов`язків, зокрема, є договори та інші правочини.

Зобов`язання має виконуватись належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться, що передбачено статтею 526 ЦК України

Згідно зі статтями 610, 611 ЦК України порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання). У разі порушення зобов`язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом, зокрема: припинення зобов`язання внаслідок односторонньої відмови від зобов`язання, якщо це встановлено договором або законом, або розірвання договору; зміна умов зобов`язання; сплата неустойки; відшкодування збитків та моральної шкоди.

Відповідачка порушила свої зобов`язання та своєчасно не вносила плату за внесками на утримання будинку та прибудинкової території, визначені об`єднанням, у зв`язку з чим за період з 01.04.2019 по 31.12.2021 має заборгованість у сумі 10315,80 гривень, що підтверджується Детальним розрахунком заборгованості за послугу по управлінню будинком та прибудинковою територією за особовим рахунком № НОМЕР_1 .

Відповідно до статті 625 ЦК України боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов`язання. Боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Відповідно до Розрахунку інфляції та Розрахунку відсотків, перевірених судом, інфляційні втрати позивача внаслідок порушення відповідачем своїх зобов`язань зі сплати внесків на утримання будинку та прибудинкової території становлять 1114,74 гривень, три відсотки річних 438,55 гривень.

Суд дійшов висновку про те, що позов є обґрунтованим, доведеним належними та допустимими доказами, а отже його необхідно задовольнити та стягнути з відповідачки на користь позивача заборгованість в сумі 11869,09 гривень, яка складається із: заборгованості по внескам на утримання будинку та прибудинкової території станом на 31.12.2021 в сумі 10315,80 гривень, інфляційних втрат 1114,74 гривень, трьох відсотків річних 438,55 гривень.

Суд вважає, що в позовних вимогах представником позивача допущена описка в написанні розміру заборгованості з трьох відсотків річних (зазначено 438,85 гривень), що підтверджується Розрахунком відсотків та загальним розміром заборгованості.

Відповідно до частини першої статті 141 ЦПК України підлягає стягненню з відповідачки на користь позивача судовий збір в сумі 2481 гривня, сплачений позивачем за подання позову.

Керуючись статтями 10 - 13, 76 - 81, 89, 141, 263 - 265, 268, 279, 280 - 282 ЦПК України, суд

ухвалив:

позов задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Бородінська 6» заборгованість в сумі 11869 (одинадцять тисяч вісімсот шістдесят дев`ять) гривень 09 копійок, що складається з заборгованості по внескам на утримання будинку та прибудинкової території в сумі 10315,80 гривень, інфляційних втрат в сумі 1114,74 гривень, трьох відсотків річних в сумі 438,55 гривень.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Бородінська 6» судовий збір в сумі 2481 (дві тисячі чотириста вісімдесят одна) гривня.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду. Строк на подання заяви про перегляд заочного рішення може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку до Запорізького апеляційного суду через Ленінський районний суд м. Запоріжжя шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення. Учасник справи, якому повне рішення не були вручені у день його складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Реквізити учасників справи:

позивач Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Бородінська 6», місцезнаходження: вул. Бородінська, буд. 6, м. Запоріжжя, 69096, код ЄДРПОУ 42749659,

відповідачка - ОСОБА_1 , , місце проживання: АДРЕСА_3 .

Суддя:

Дата ухвалення рішення26.07.2022
Оприлюднено28.07.2022
Номер документу105431279
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення заборгованості по внескам на утримання будинку та прибудинкової території

Судовий реєстр по справі —334/854/22

Рішення від 26.07.2022

Цивільне

Ленінський районний суд м. Запоріжжя

Фетісов М. В.

Ухвала від 17.02.2022

Цивільне

Ленінський районний суд м. Запоріжжя

Фетісов М. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні