Рішення
від 27.07.2022 по справі 484/1946/22
ПЕРВОМАЙСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Провадження: 2/484/848/22

Справа: 484/1946/22

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27 липня 2022 року м. Первомайськ

Первомайський міськрайонний суд Миколаївської області у складі:

головуючого судді Закревського В.І.

секретар судового засідання Фартушняк Ю.М.

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду м. Первомайська цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_1 до Мигіївської сільської ради Первомайського району Миколаївської області, про визнання права власності на спадкове майно в порядку спадкування за законом,

ВСТАНОВИВ:

06.07.2022 року адвокат Ремський Є.В., який діє в інтересах позивачки ОСОБА_1 , звернувся до суду з позовом до Мигіївської сільської ради Первомайського району Миколаївської області про визнання права власності на спадкове майно в порядку спадкування за законом, обґрунтовуючи свої вимоги тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 в с-щі Бандурка Первомайського району Миколаївської області померла мати позивачки ОСОБА_2 , після смерті якої відкрилась спадщина на належне їй майно, що складалося з земельної ділянки для ведення особистого селянського господарства, площею 1,00 га, кадастровий номер 4825486700:09:000:0079, яка розташована в межах території Софіївської сільської ради Первомайського району Миколаївської області. За життя ОСОБА_2 заповіту не складала.

Для прийняття спадщини позивачка подала відповідну заяву до Другої Первомайської державної нотаріальної контори Миколаївської області та являється єдиною спадкоємицею за законом після смерті матері. 30.06.2022 року позивачка звернулася до нотаріуса за видачею їй свідоцтва про право на спадщину за законом на вищевказане спадкове майно, але їй було відмовлено у зв`язку з тим, що у неї відсутній оригінал правовстановлюючого документу на спадкове майно, про що нотаріусом була винесена постанова про відмову у вчиненні нотаріальної дії.

З урахуванням зазначених обставин представник позивачки просив визнати за ОСОБА_1 право власності на вказане спадкове майно в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_2 .

В судове засідання позивачка та її представник не з`явились, представник позивачки подав до суду заяву про розгляд справи за його відсутності та у відсутність її довірительки, просив позов задовольнити в повному обсязі.

Від відповідача до суду надійшла заява, відповідно до якої відповідач просить розглянути справу без участі його представника, позов визнають в повному обсязі та не заперечують проти його задоволення, наслідки визнання позову відомі.

Відповідно до ч.1, 4 ст. 206 ЦПК Українивідповідач може визнати позов на будь-якій стадії провадження у справі, зазначивши про це в заяві по суті справи або в окремій письмовій заяві. У разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову. Якщо визнання відповідачем позову суперечить закону або порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, суд постановляє ухвалу про відмову у прийнятті визнання відповідачем позову і продовжує судовий розгляд.

Частиною 3 статті 200 ЦПК Українивизначено, що за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

Відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України, у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши матеріали справи, суд дійшов такого висновку.

В судовомузасіданні встановлено,що ІНФОРМАЦІЯ_2 в селищі Бандурка Первомайського району Миколаївської області у віці 81 років померла ОСОБА_2 , про що 09.02.2010 року Софіївською сільською радою Первомайського району Миколаївській області складено відповідний актовий запис №06, що підтверджується копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 від 09.02.2010 року (а.с. 8).

Після її смерті відкрилася спадщина на належне їй майно, що складається з земельної ділянки для ведення особистого селянського господарства, площею 1,00 га, кадастровий номер 4825486700:09:000:0079, яка розташована в межах території Софіївської сільської ради Первомайського району Миколаївської області, яка належала померлій на підставі державного акту на право власності на земельну ділянку серії МК №029634, який зареєстровано в Книзі записів реєстрації державних актів на право власності на землю та на право постійного користування землею, договорів оренди землі за №86 від 03.12.2003 року, що підтверджується його копією (а.с. 10).

Спадщину після смерті ОСОБА_2 прийняла її донька ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , про що свідчить копія свідоцтва про народження серії НОМЕР_2 , виданого 20.04.1953 року Тарасівською сільською радою Первомайського району Одеської області, актовий запис №15 від 20.04.1953 року, де в графі батьки записані батьком ОСОБА_3 , матір`ю - ОСОБА_2 , копія свідоцтва про одруження серії НОМЕР_3 від 30.03.1982 року, де в графі після реєстрації одруження присвоєно ОСОБА_4 прізвище " ОСОБА_5 " (а.с. 6,7).

Звернувшись до Другої Первомайської державної нотаріальної контори Миколаївської області із заявою про отримання свідоцтва про право на спадщину за законом на земельну ділянку для ведення особистого селянського господарства, що належала гр. ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 на підставі ст. 49 Закону України "Про нотаріат" завідувачка Другої Первомайської держноконтори Грушанська І.В. згідно винесеної постанови відмовила у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом в зв`язку з ненаданням спадкоємцем документів, що підтверджують право власності на нерухоме майно спадкодавця (а.с. 9).

Відповідно до ст.1216 ЦК України спадкування є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Відповідно до ст. 1217 ЦК України спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Згідно ст. 1218 ЦК України до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Відповідно до ч. 1 ст. 1222 ЦК України спадкоємцями за заповітом і за законом можуть бути фізичні особи, які є живими на час відкриття спадщини, а також особи, які були зачаті за життя спадкодавця і народжені живими після відкриття спадщини.

Відповідно до ст. 1261 ЦК України у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народженні після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

Згідно ч.1 ст. 1268 ЦК України, спадкоємець за заповітом або за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її. Спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї (ч. 3 ст. 1268 ЦК України).

За ч.3 ст. 1296 ЦК України відсутність свідоцтва про право на спадщину не позбавляє спадкоємця права на спадщину.

Таким чином, єдиними спадкоємцем за законом після смерті ОСОБА_2 є позивачка ОСОБА_1 . Для оформлення спадщини в нотаріальній конторі нотаріусу необхідно надати оригінали правовстановлюючих документів на земельну ділянку. У позивачки такі документи відсутні, а отримати дублікат державного акту на право власності на земельну ділянку на померлу людину неможливо.

Як роз`яснив Пленум ВСУ у пункті 23 своєї постанови № 7 від 30.05.2008 року "Про судову практику у справах про спадкування", у разі відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину особа може звернутися до суду за правилами позовного провадження.

Визнання права власності на спадкове майно в судовому порядку є винятковим способом захисту, так як існують перешкоди для оформлення спадкових прав у нотаріальному порядку.

Відповідно до ст. 328 ЦК України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом.

Згідно ч. 1 ст. 392 ЦК України, власник майна може пред`явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

Таким чином, враховуючи, що позивачка є спадкоємцем за законом після смерті ОСОБА_2 і в даному випадку не має іншої можливості, а ніж у судовому порядку, встановити своє право на спадщину, яке у неї виникло у зв`язку із смертю ОСОБА_2 , з врахуванням визнання позову відповідачем, позов є законним і обґрунтованим, а відтак підлягає задоволенню.

Керуючись ст. ст. 2, 10-13, 200, 206, 247, 258, 259, 265, 268 ЦПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Позовну заяву ОСОБА_1 до Мигіївської сільської ради Первомайського району Миколаївської області, про визнання права власності на спадкове майно в порядку спадкування за законом - задовольнити у повному обсязі.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , РНОКПП НОМЕР_4 , право власності на земельну ділянку для ведення особистого селянського господарства, площею 1,00 га, кадастровий номер 4825486700:09:000:0079, що розташована в межах території Софіївської сільської ради Первомайського району Миколаївської області, в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 в селищі Бандурка Первомайського району Миколаївської області.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

На рішення суду може бути подана апеляційна скарга безпосередньо до Миколаївського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня складання повного судового рішення.

Учасники справи:

Позивачка: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_4 .

Відповідач:Мигіївська сільська рада Первомайського району Миколаївської області, місце знаходження: вул. Первомайська, буд. 50, с. Мигія, Первомайський район, Миколаївська область, 55233, ідентифікаційний код юридичної особи: 04376937.

Повне судове рішення складено 27.07.2022 року.

СУДДЯ:

СудПервомайський міськрайонний суд Миколаївської області
Дата ухвалення рішення27.07.2022
Оприлюднено28.07.2022
Номер документу105438007
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за законом.

Судовий реєстр по справі —484/1946/22

Рішення від 27.07.2022

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Миколаївської області

Закревський В. І.

Ухвала від 06.07.2022

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Миколаївської області

Закревський В. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні