Ухвала
від 27.07.2022 по справі 2-н-100/11
ШПОЛЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №2-н-100/11

Номер провадження 6/710/16/22

УХВАЛА

іменем України

27.07.2022 м. Шпола

Шполянський районний суд Черкаської області в складі:

головуючого судді Сивоконя С.С.,

за участі секретаря судових засідань Глущенко О.Ю.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні заяву ОСОБА_1 про відстрочення виконання судового рішення

ВСТАНОВИВ:

18.07.2022 року до Шполянського районного суду Черкаської області надійшла вказана заява в якій заявник просить відстрочити виконання судового наказу Шполянського районного суду від 25.08.2011 року про стягнення з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , на користь матері ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , аліментів на утримання дочки ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , в розмірі ј частини всіх видів заробітку в частині стягнення аліментів за серпень, вересень, жовтень, листопад, грудень 2022 року та січень 2023 року до 01.02.2023 року.

На обґрунтування заяви зазначає, що судовим наказом Шполянського районного суду від 25.08.2011 року з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 на користь матері ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , для утримання доньки ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , були стягнуті аліменти в розмірі ј частини всіх видів заробітку починаючи з дня подачі заяви, а саме: 23.08.2011 року і до її повноліття.

Проте в період з червня 2022 року по теперішній час, заявник не має постійної роботи, крім того отримав складу травму нижньої кінцівки, знаходився на стаціонарному лікуванні в травматологічному відділенні , потребує матеріальних витрат на лікування та реабілітацію. Заявник знаходиться у вкрай складному матеріальному становищі, а вчасне виконання судового наказу потребує додаткових коштів, які наразі дуже потрібні для лікування для відновлення фізичного здоров`я та працездатності. Від виконання судового наказу не відмовляється.

У судове засідання заявник учасники процесу не з`явились, про дату, час та місце розгляду справи була повідомлена належним чином.

Перевіривши матеріали заяви, суд приходить до наступного.

Відповідно до ч. 5 ст. 124 Конституції України судове рішення підлягає обов`язковому виконання на всій території України.

Згідно статті 129-1 Конституції України, суд ухвалює рішення іменем України. Судове рішення є обов`язковим до виконання. Держава забезпечує виконання судового рішення у визначеному законом порядку. Контроль за виконанням судового рішення здійснює суд.

Згідно з ч. 1 ст. 435 Цивільного процесуального кодексу України за заявою сторони суд, який розглядав справу як суд першої інстанції, може відстрочити або розстрочити виконання рішення, а за заявою стягувача чи виконавця (у випадках, встановлених законом), - встановити чи змінити спосіб або порядок його виконання.

Відповідно до ч.3 ст. 435 ЦПК України, підставою для встановлення або зміни способу або порядку виконання, відстрочення або розстрочення виконання судового рішення є обставини, що істотно ускладнюють виконання рішення або роблять його неможливим.

Відповідно до ч.4 ст. 435 ЦПК України вирішуючи питання про відстрочення чи розстрочення виконання судового рішення, суд також враховує: ступінь вини відповідача у виникненні спору; щодо фізичної особи - тяжке захворювання її самої або членів її сім`ї, її матеріальний стан; стихійне лихо, інші надзвичайні події тощо.

Статтею 33 Закону України «Про виконавче провадження» передбачено, що за наявності обставин, що ускладнюють виконання рішення або роблять його неможливим (хвороба сторони виконавчого провадження, відрядження сторони виконавчого провадження, стихійне лихо тощо), сторони мають право звернутися до суду, який розглядав справу, як суд першої інстанції, із заявою про відстрочку або розстрочку виконання рішення. Рішення про розстрочку виконується в частині та у строки, встановлені цим рішенням.

Відповідно до пункту 10 постанови Пленуму Верховного Суду України від 26.12.2003 № 14 «Про практику розгляду судами скарг на рішення, дії або бездіяльність органів і посадових осіб державної виконавчої служби та звернень учасників виконавчого провадження», при вирішенні заяв державного виконавця чи сторони про відстрочку або розстрочку виконання рішення суду потрібно мати на увазі, що їх задоволення можливе лише у виняткових випадках, які суд визначає, виходячи з особливого характеру обставин, що ускладнюють або виключають виконання рішення (хвороба боржника або членів його сім`ї, відсутність у нього майна, яке за рішенням суду має бути передане стягувачу, стихійне лихо, інші надзвичайні події тощо).

З аналізу наведених норм слідує, що розстрочення виконання рішення можливе лише у виключних випадках за наявності обставин, що істотно ускладнюють виконання рішення або роблять його неможливим. Під час вирішення питання про розстрочення виконання рішення суду обов`язково мають враховуватись також інтереси сторони, на користь якої ухвалене рішення, тобто стягувача.

Відповідно до ч.3 ст. 12 та ч. 1 ст. 81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків встановлених цим кодексом. Відповідно до ч.6. ст. 81 ЦПК України, доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

Заявник вказав обставиною, що істотно ускладнює виконання судового наказу про стягнення з нього аліментів, а саме: стан здоров`я. На підтвердження цьому надав довідку №16 видану Комунальним некомерційним підприємством «Лікарня ім. Братів М.С. і О.С. Коломійченків» Шполянської міської ради об`єднаної територіальної громади, відповідно до якої заявник із 10.06.2022 року по 13.06.2022 року перебував на стаціонарному лікуванні в хірургічному відділенні. Відповідно до епікризу наданого цією ж медичною установою, стан хворого при виписці: задовільний, виписаний на амбулаторне лікування. Рекомендовано по лікуванню: таблетки, спостереження в травматолога амбулаторно.

В той же час про втрату працездатності заявника, в медичних документах нічого не сказано. Крім цього, заявником не надано жодних доказів на підтвердження понесених витрат на лікування. Відсутні докази і про розмір доходу заявника .

Під час вирішення питання про розстрочення виконання рішення суду обов`язково мають враховуватись також інтереси сторони, на користь якої ухвалене рішення, тобто стягувача. Стягнення, за судовим наказом, відбувається на утримання доньки заявника, яка є неповнолітньою особою, відповідно не має змоги забезпечувати себе матеріально.

Ураховуючи викладене, суд приходить до висновку, що підстави для задоволення заяви відсутні .

На підставі вищевикладеного керуючись, ст. 33 Закону України «Про виконавче провадження», ст. 258, ст. 260, 353, 354, 435 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

У задоволенні заяви ОСОБА_1 про відстрочення виконання судового наказу про стягнення аліментів в порядку ст.435 ЦПК України, відмовити.

Ухвала суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Апеляційна скарга на ухвалу суду першої інстанції подається протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення. Учасник справи, якому ухвала суду не були вручені у день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження: на ухвали суду - якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Апеляційна скарга подається безпосередньо до Черкаського апеляційного суду.

Суддя Шполянського

районного судуС.С. Сивокінь

СудШполянський районний суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення27.07.2022
Оприлюднено29.07.2022
Номер документу105446177
СудочинствоЦивільне
КатегоріяЗаява про відстрочку або розстрочку виконання судового рішення

Судовий реєстр по справі —2-н-100/11

Ухвала від 27.07.2022

Цивільне

Шполянський районний суд Черкаської області

Сивокінь С. С.

Судовий наказ від 09.11.2011

Цивільне

Першотравневий районний суд Донецької області

Скудін В. Є.

Ухвала від 08.11.2011

Цивільне

Першотравневий районний суд Донецької області

Скудін В. Є.

Ухвала від 15.02.2011

Цивільне

Тячівський районний суд Закарпатської області

Бобрушко В. І.

Ухвала від 27.09.2011

Цивільне

Володарський районний суд Донецької області

Доценко С. І.

Судовий наказ від 27.01.2011

Цивільне

Добропільський міськрайонний суд Донецької області

Канурна О. Д.

Судовий наказ від 25.02.2011

Цивільне

Лисичанський міський суд Луганської області

Калитка О. М.

Ухвала від 31.01.2011

Цивільне

Шосткинський міськрайонний суд Сумської області

Стародубцева Л. О.

Судовий наказ від 01.02.2011

Цивільне

Шосткинський міськрайонний суд Сумської області

Стародубцева Л. О.

Ухвала від 21.06.2011

Цивільне

Тростянецький районний суд Сумської області

Янова Л. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні