Ухвала
від 25.07.2022 по справі 537/4050/21
КРЮКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КРЕМЕНЧУКА

Провадження № 2/537/137/2022

Справа № 537/4050/21

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25.07.2022 року м. Кременчук

Крюківський районний суд міста Кременчука Полтавської області в складі:

головуючого судді Мурашової Н.В.,

за участі секретаря Должаніци В.С.,

розглянувши у відкритому підготовчому засіданні в залі судових засідань у приміщенні суду в м. Кременчук Полтавської області цивільну справу за позовом Публічного акціонерного товариства «Крюківський вагонобудівний завод» до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 про усунення перешкод в користуванні земельною ділянкою, відшкодування матеріальної шкоди,

в с т а н о в и в:

04 серпня 2021 року ПАТ «Крюківський вагонобудівний завод» (далі ПАТ "КВБЗ") звернувся до суду із позовною заявою до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , в якій просив: 1) визнати незаконними самочинно збудовані відповідачами об`єкти будівництва (споруди), розташовані на земельній ділянці ПАТ «Крюківський вагонобудівний завод» за адресою АДРЕСА_1 ; 2) зобов`язати відповідачів усунути перешкоди в користуванні земельною ділянкою, що належить на праві приватної власності ПАТ «Крюківський вагонобудівний завод» шляхом знесення самочинно збудованих об`єктів (споруд) з компенсацією витрат за рахунок відповідачів; 3) відновити кордони земельної ділянки відповідно до земельного кадастру України. Стягнути з відповідачів судові витрати по сплаті судового збору в сумі 2270,00 грн.

В обгрунтування позову зазначено, що ПАТ «Крюківський вагонобудівний завод» належить земельна ділянка, розташована за адресою: АДРЕСА_1 , на підставі державного акту на право власності на земельну діяльну серії ПЛ 177832 від 12.05.2005 року. Належна ПАТ "КВБЗ" земельна ділянка межує із земельною ділянкою площею 0,11 га, розташованою за адресою АДРЕСА_2 , яка перебуває в постійному користуванні АТ «Укрзалізниця» в особі Статутного територіально-галузевого об`єднання «Південна залізниця» м. Харків, де побудований житловий будинок, що належить на праві спільної сумісної власності відповідачів ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 . Порушуючи право власності ПАТ "КВБЗ" на належну йому земельну ділянку, відповідачі ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 без будь-якого погодження, самовільно зайняли частину земельної ділянки за адресою: АДРЕСА_1 , збудувавши на ній самочинні споруди. Факт незаконного заволодіння відповідачами ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 частини земельної ділянки, належної ПАТ "КВБЗ", підтверджується схемою перетину земельних ділянок та актом від 18.06.2021 року. Також відповідно до акту перевірки дотримання вимог земельного законодавства №563-ДК/0503АП/09/01/-21 від 29.07.2021 року Головного управління Держгеокадастру України у Полтавській області визначено, що частина земельної ділянки 0,0253 га, що належить ПАТ «Крюківський вагонобудівний завод» є самовільно зайнятою відповідачами та використовується ними шляхом огородження та розміщення майна громадян, чим порушено вимоги ст.125 Земельного кодексу України. Листами від 21.05.2021 року, 19.07.2021 року, 26.07.2021 року ПАТ «Крюківський вагонобудівний завод» звертався до відповідачів з вимогами усунути перешкоди у користуванні земельною ділянкою, однак відповідачі не вчинили дій щодо знесення самочинної споруди. Своїми протиправними діями відповідачі створюють перешкоди ПАТ «Крюківський вагонобудівний завод» у користуванні належною їм земельною ділянкою. За таких обставин позивач ПАТ "КВБЗ" звернувся до суду для захисту своїх законних прав та інтересів.

Ухвалою Крюківського районного суду м. Кременчука Полтавської області від 11.08.2021 року відкрито провадження у справі за правилами загального позовного провадження, призначено підготовче засідання.

07.07.2022 року ПАТ «Крюківський вагонобудівний завод» в підготовчому засіданні надали до суду заяву про збільшення позовних вимог, в якій окрім первісних позовних вимог також просили зобов`язати відповідачів ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 відшкодувати збитки спричинені вчиненням ними самочинного будівництва на земельній ділянці, що належить ПАТ «Крюківський вагонобудівний завод», з моменту здійснення самочинного будівництва до 03.08.2021 року у сумі 5700,00 грн.

25.07.2022 року представник ПАТ «Крюківський вагонобудівний завод» Ясько Є. надала до суду заяву, в якій просила залишити без розгляду частину позовних вимог, а саме: 1) визнати незаконними самочинно збудовані відповідачами об`єкти будівництва (споруди), розташовані на земельній ділянці ПАТ «Крюківський вагонобудівний завод» за адресою АДРЕСА_1 ; 2) зобов`язати відповідачів усунути перешкоди в користуванні земельною ділянкою, що належить на праві приватної власності ПАТ «Крюківський вагонобудівний завод» шляхом знесення самочинно збудованих об`єктів (споруд) з компенсацією витрат за рахунок відповідачів; 3) відновити кордони земельної ділянки відповідно до земельного кадастру України.

Представник ПАТ «Крюківський вагонобудівний завод» Ясько Є. в підготовче засідання не з`явилася, подала письмову заяву, в якій просила розглянути справу у її відсутність.

Відповідачі ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 в підготовче засідання не з`явилися, просили розглянути справу у їх відсутність.

Відповідно до ч.2 ст.247 ЦПК України у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Суд, розглянувши заяву представника позивача, приходить до наступного висновку.

В п.5 ч.1 ст. 257 ЦПК України встановлено, що суд постановляє ухвалу про залишення позову без розгляду, якщо позивач до початку розгляду справи по суті подав заяву про залишення позову без розгляду.

Відповідно доп.1ч.2ст.200ЦПК України за результатами підготовчого засідання суд може постановити ухвалу про залишення позовної заяви без розгляду.

Оскільки представник позивача в підготовчому засіданні диспозитивно розпорядився правами, до початку розгляду справи по суті подав заяву про залишення без розгляду частини позовних вимог, що не порушує прав, свобод чи інтересів інших осіб, тому суд вважає за необхідне задовольнити таку заяву представника позивача та залишити без розгляду частину позовних вимог.

Керуючись ст.ст. 257, 352, 353 ЦПК України, суд

у х в а л и в:

Заяву представника позивача ПАТ Публічного акціонерного товариства «Крюківський вагонобудівний завод» Ясько Є. про залишення без розгляду частини позовних вимог задовольнити.

Позовні вимоги Публічного акціонерного товариства «Крюківський вагонобудівний завод» до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 в частині: 1) визнати незаконними самочинно збудовані відповідачами об`єкти будівництва (споруди), розташовані на земельній ділянці ПАТ «Крюківський вагонобудівний завод» за адресою АДРЕСА_1 ; 2) зобов`язати відповідачів усунути перешкоди в користуванні земельною ділянкою, що належить на праві приватної власності ПАТ «Крюківський вагонобудівний завод» шляхом знесення самочинно збудованих об`єктів (споруд) з компенсацією витрат за рахунок відповідачів; 3) відновити кордони земельної ділянки відповідно до земельного кадастру України, залишити без розгляду.

Ухвала може бути оскаржена до Полтавського апеляційного суду на протязі п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Суддя Крюківського районного суду

м. Кременчука Полтавської області Мурашова Н.В.

Дата ухвалення рішення25.07.2022
Оприлюднено29.07.2022
Номер документу105456600
СудочинствоЦивільне
Сутьусунення перешкод в користуванні земельною ділянкою, відшкодування матеріальної шкоди

Судовий реєстр по справі —537/4050/21

Ухвала від 25.07.2022

Цивільне

Крюківський районний суд м.Кременчука

МУРАШОВА Н. В.

Ухвала від 25.07.2022

Цивільне

Крюківський районний суд м.Кременчука

МУРАШОВА Н. В.

Ухвала від 25.07.2022

Цивільне

Крюківський районний суд м.Кременчука

МУРАШОВА Н. В.

Ухвала від 19.06.2022

Цивільне

Крюківський районний суд м.Кременчука

МУРАШОВА Н. В.

Ухвала від 16.05.2022

Цивільне

Крюківський районний суд м.Кременчука

МУРАШОВА Н. В.

Ухвала від 17.04.2022

Цивільне

Крюківський районний суд м.Кременчука

МУРАШОВА Н. В.

Ухвала від 14.03.2022

Цивільне

Крюківський районний суд м.Кременчука

МУРАШОВА Н. В.

Ухвала від 10.02.2022

Цивільне

Крюківський районний суд м.Кременчука

МУРАШОВА Н. В.

Ухвала від 12.01.2022

Цивільне

Крюківський районний суд м.Кременчука

МУРАШОВА Н. В.

Ухвала від 01.12.2021

Цивільне

Крюківський районний суд м.Кременчука

МУРАШОВА Н. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні