Ухвала
від 21.07.2022 по справі 524/2676/22
АВТОЗАВОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КРЕМЕНЧУКА

Справа № 524/2676/22

Провадження № 1-кс/524/1635/22

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21 липня 2022 року слідчий суддя Автозаводського районного суду міста Кременчука ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю прокурора ОСОБА_3 , розглянувши у закритому судовому засіданні клопотання прокурора Кременчуцької окружної прокуратури Полтавської області ОСОБА_3 про надання дозволу на проникнення з метою проведення обшуку у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42022172030000031 від 12.04.2022 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 366 Кримінального кодексу України

УСТАНОВИЛА:

Прокурор Кременчуцької окружної прокуратури Полтавської області ОСОБА_3 звернувся до слідчого судді із клопотанням про надання дозволу на проникнення з метою проведення обшуку у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42022172030000031 від 12.04.2022 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 366 КК України.

Клопотання обґрунтував, тим, що у ході проведення досудового розслідування встановлено, що УСР у Полтавській області ДСР НП України отримано інформацію про неправомірні дії службових осіб органу місцевого самоврядування - Виконавчого комітету Кременчуцької міської ради Кременчуцького району Полтавської області, його структурних підрозділів, а також підпорядкованих установ та організацій, які зловживаючи службовим становищем внесли недостовірні відомості до документів при придбанні, обліку та відчуженні товарно-матеріальних цінностей, які отримуються в якості гуманітарної допомоги та благодійної допомоги, що надається суб`єктами господарювання м. Кременчука, тобто виявлено ознаки кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 366 КК України.

Так, допитаний як свідок ОСОБА_4 вказав, що він є депутатом Полтавської обласної ради та входить до штабу територіальної оборони « ІНФОРМАЦІЯ_1 », яка отримує та надає гуманітарну допомогу. Йому відомо, що посадові особи Кременчуцької міської ради Полтавської області, зловживаючи службовим становищем в обхід керівника Кременчуцької військової адміністрації, направляють листи з проханням надати матеріальну допомогу продукти харчування, тютюнові вироби тощо.

Як повідомили волонтери частина отриманої гуманітарної допомоги з-за кордону у якості лікарських засобів, дитячого харчування, засобів особистої гігієни передана до КП «Аптека № 90» Кременчуцької міської ради, а через декілька днів вказана гуманітарна допомога в КП «Аптека № 90» Кременчуцької міської ради була відсутня.

Також останньому відомо, що ТОВ «ТД «Королівський смак» щодня надає представникам Кременчуцької міської ради 300 літрів олії соняшникової у якості матеріальної допомоги для переселенців, малозабезпечених верств населення. ТОВ «Ізумруд ЛТД» надає допомоги Кременчуцькій міській раді у розмірі 6000 літрів мінеральної води власного виробництва щоденно, продукція розфасована в 1,5 літрові пляшки. ПАТ «Джей Ті Інтернешнл Україна» надає Кременчуцькій міській раді близько 60 ящиків цигарок власного виробництва щодня, передано цигарок на суму близько 500 тисяч гривень, для вирішення гуманітарних потреб малозабезпечених верств населення, військовослужбовців, Національної поліції України тощо.

Дана категорія осіб ніколи не отримувала від міської влади допомоги у вигляді цигарок виробництва ПАТ «Джей Ті Інтернешнл Україна», соняшникової олії виробництва ТОВ «ТД «Королівський смак»» та мінеральної води виробництва ТОВ «Ізумруд ЛТД».

Свідкові відомо, що представники територіальної оборони «Правобережжя» та інших підрозділів неодноразово зверталися до Кременчуцької міської ради з метою отримання частини гуманітарної допомоги на допомогу працівниками територіальної оборони, на що їм було відмовлено.

Під час виходу спецвипуску новин на телеканалі «Візит», керівник військової адміністрації ОСОБА_5 повідомив, що знає про гуманітарну допомогу, в яку входили бронежилети, але жоден підрозділ територіальної оборони не отримував від Кременчуцької міської ради бронежилетів.

З метою перевірки отриманих доказів (викладеної оперативної інформації та матеріалів виконаного доручення) слідчим та прокурором у кримінальному провадженні проведено ряд слідчих розшукових та процесуальних дій.

Слідством встановлено, що

-ПАТ «Джей Ті Інтернешнл Компані Україна» (код ЄДРПОУ 19345204) розташоване за адресою: м. Київ, вул. Спаська, 30-А, генеральним директором якого є ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 , посвідка на тимчасове проживання в Україні № НОМЕР_2 видана органом 8011 від 13.10.2020 року,

-ПАТ «Джей Ті Інтернешнл Україна» (код ЄДРПОУ 14372142), розташоване за адресою: м. Кременчук, вул. 1905 року, буд. 19, генеральним директором якого є громадянин Російської Федерації ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_3 , посвідка на тимчасове проживання в Україні № НОМЕР_4 видана органом 5302 від 23.12.2020, який фактично здійснює загальне керівництво вказаним підприємством.

ПАТ «Джей Ті Інтернешнл Компані Україна» та ПАТ «Джей Ті Інтернешнл Україна» є повністю самостійними суб`єктами господарювання, які адміністративно жодними чином один одному не підпорядковуються.

ПАТ «Джей Ті Інтернешнл Україна» користується частиною складських приміщень за адресою: м. Кременчук, вул. Салганна, 14-В, де зберігає свою готову тютюнову продукцію призначену для поставок за кордон.

Викладені обставини частково підтвердили у свої показаннях свідки - службові особи ПАТ «Джей Ті Інтернешнл Компані Україна» ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 .

Із відповіді на запит представника ПАТ «Джей Ті Інтернешнл Компані Україна» ОСОБА_11 від 06.05.2022 року за № 131/05-22 вбачається, що тютюнові вироби представникам територіальної громади Кременчуцької міської ради в період з 28.02.2022 року по 12.04.2022 року було передано за обліковими даними підприємства у кількості 400 коробів (200 тис пачок сигарок) на загальну суму 11 735 373, 42 гривень.

Наразі в органу досудового розслідування виникла необхідність у проведенні обшуку в адміністративних приміщеннях ПАТ «Джей Ті Інтернешнл Україна», розташованих за адресою: Кременчук, вул. 1905 року, буд. 19, що відповідно до відомостей з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно належить ПАТ «Джей Ті Інтернешнл Україна» (код ЄДРПОУ 14372142), з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення.

В судовому засіданні прокурор ОСОБА_3 клопотання підтримав із зазначених у ньому підстав.

Вивчивши зміст клопотання і матеріалів в копіях, якими прокурор обґрунтовує доводи цього клопотання, слідчий суддя враховує, що згідно до ч. 1 ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Як зазначається в ч. 1, 2 ст. 98 КПК України речовими доказами є матеріальні об`єкти, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом або отримані юридичною особою внаслідок вчинення кримінального правопорушення.

Згідно з положеннями ч. 1 ст. 233 КПК України ніхто не має права проникнути до житла чи іншого володіння особи з будь-якої метою, інакше як лише за добровільною згодою особи, яка ними володіє, або на підставі ухвали слідчого судді.

Відповідно до ч. 2, 5 ст. 234 КПК України обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді.

Слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про обшук, якщо прокурор, слідчий не доведе наявність достатніх підстав вважати, що: 1) було вчинено кримінальне правопорушення; 2) відшукувані речі і документи мають значення для досудового розслідування; 3) відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду; 4) відшукувані речі, документи або особи знаходяться у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні особи; 5) за встановлених обставин обшук є найбільш доцільним та ефективним способом відшукання та вилучення речей і документів, які мають значення для досудового розслідування, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб, а також заходом, пропорційним втручанню в особисте і сімейне життя особи.

Вислухавши пояснення прокурора та дослідивши додані до клопотання докази, слідчий суддя установила наступне:

У провадженні СВ Кременчуцького районного управління поліції ГУНП в Полтавській області перебувають матеріали досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42022172030000031 від 12.04.2022 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 366 КК України.

21.07.2022 року прокурор звернувся до суду із клопотанням про надання дозволу на проведення обшуку в адміністративних приміщеннях ПАТ «Джей Ті Інтернешнл Україна» (код ЄДРПОУ 14372142), розташованих за адресою: Кременчук, вул. 1905 року, буд. 19, з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення, а саме:

- оригіналів документів щодо взаємовідносин між ПАТ «Джей Ті Інтернешнл Компані Україна» (код ЄДРПОУ 19345204), ПАТ «Джей Ті Інтернешнл Україна» (код ЄДРПОУ 14372142) та Виконавчим комітетом Кременчуцької міської ради (код ЄДРПОУ 04057287) та/або Радою оборони Кременчуцької міської територіальної громади, їх структурних підрозділів, підприємств, установ,організацій за період часу з 24.02.2022 року по теперішній час з питань передачі тютюнових виробів, транспортних засобів, інших товарно-матеріальних цінностей для потреб оборони, у тому числі які містяться в електронному вигляді в системах SAP та WMS, листування в корпоративній пошті у програмі «Microsoft Outlook», засобах корпоративного спілкування Майкрософт Тімс, фотоматеріали та відеоматеріали, які зберігаються на серверному диску, яким користується ПАТ «Джей Ті Інтернешнл Україна»;

- журналів, книг виданих наказів, вхідної та вихідної кориспондеції, бухгалтерської документації (документів щодо обліку виробленої та відчуженої тютюнової продукції, товарно-транспортні накладні видаткові накладні тощо), а також документація щодо заїзду-виїзду автотранспортних засобів на територію складських приміщень ПАТ «Джей Ті Інтернешнл Україна», що розташовані за адресою: м. Кременчук, вул. Салгана, 14-В, записів з камер кореспонденції;

- положення про генерального директора ПАТ «Джей Ті Інтернешнл Україна», посадову інструкцію, інші документи, що регламентують його повноваження, а також документи, що регламентують повноваження інших службових осіб вказаного підприємства, які приймали участь у процесі передачі тютюнових виробів, транспортних засобів, інших товарно-матеріальних цінностей для потреб оборони;

- відомості та документи щодо здійснення керівництва ПАТ «Джей Ті Інтернешнл Україна» громадянином Російської Федерації - ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_3 ;

- чорнові записи, комп`ютерну техніку, мобільні термінали та інші електронні пристрої та накопичувачі інформації, на яких містяться вище зазначені документи.

Слідчий суддя звертає увагу на те, що додані до клопотання матеріали свідчать, що на цьому етапі кримінального провадження потреби досудового розслідування не виправдовують таке втручання у права та інтереси ПАТ «Джей Ті Інтернешнл Україна» з метою проведення обшуку для відшукання оригіналів документів, перелічених у клопотанні.

Враховуючи вищевикладене, слідчий суддя вважає, що клопотання прокурора про надання дозволу на проведення обшуку не підлягає до задоволення, оскільки прокурором не доведено наявні підстави для проникнення до житла чи іншого володіння особи з метою відшукання оригіналів документів, оскільки не вичерпано можливості зібрання доказів у порядку ст. 93 КПК України, або шляхом отримання права на доступ до цих документів на підставі ухвали слідчого судді.

Ураховуючи викладене та керуючись ст. 7, 13, 233, 234, 235, 376 КПК України, слідчий суддя

ПОСТАНОВИЛА:

Клопотання прокурора Кременчуцької окружної прокуратури Полтавської області ОСОБА_3 про надання дозволу на проникнення з метою проведення обшуку у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42022172030000031 від 12.04.2022 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 366 Кримінального кодексу України, в адміністративних приміщеннях ПАТ «Джей Ті Інтернешнл Україна» за адресою: Кременчук, вул. 1905 року, буд. 19, що належить ПАТ «Джей Ті Інтернешнл Україна» код ЄДРПОУ 14372142, - залишити без задоволення.

Ухвала набирає законної сили з моменту оголошення та оскарженню не підлягає.

Повний текст ухвали буде оголошено о 18 год. 30 хв.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення21.07.2022
Оприлюднено31.07.2023
Номер документу105468307
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання дозволу на проникнення з метою проведення обшуку у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42022172030000031 від 12.04.2022 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 366 Кримінального кодексу України

Судовий реєстр по справі —524/2676/22

Ухвала від 21.07.2022

Кримінальне

Автозаводський районний суд м.Кременчука

Кривич Ж. О.

Ухвала від 21.07.2022

Кримінальне

Автозаводський районний суд м.Кременчука

Кривич Ж. О.

Ухвала від 21.07.2022

Кримінальне

Автозаводський районний суд м.Кременчука

Кривич Ж. О.

Ухвала від 21.07.2022

Кримінальне

Автозаводський районний суд м.Кременчука

Кривич Ж. О.

Ухвала від 21.07.2022

Кримінальне

Автозаводський районний суд м.Кременчука

Кривич Ж. О.

Ухвала від 21.07.2022

Кримінальне

Автозаводський районний суд м.Кременчука

Кривич Ж. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні