Ухвала
від 27.07.2022 по справі 539/1965/22
ЛУБЕНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 539/1965/22

Провадження № 1-кс/539/447/2022

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27 липня 2022 року м. Лубни

Слідчий суддя Лубенського міськрайонного суду Полтавської області ОСОБА_1 , з участю секретаря ОСОБА_2 , розглянувши у судовому засіданні в залі суду м. Лубни скаргу ОСОБА_3 на бездіяльність службових осіб Лубенського РВП ГУНП в Полтавській області,

ВСТАНОВИВ :

ОСОБА_3 звернувся до слідчого судді зі скаргою на бездіяльність службових осіб Лубенського РВП ГУНП в Полтавській області.

В поданій скарзі зазначено, що ним 24.05.2022р. була подана заява про вчинення кримінального правопорушення ОСОБА_4 .

У вищевказаній заяві від 24.05.2022р. було зазначено про те, що ОСОБА_5 здійснив самозахоплення земельної ділянки кадастровий номер 5322881400:06:001:0040 яка перебуває в оренді ФГ «Журавка» (голова ФГ ОСОБА_3 ) на підставі укладеного договору оренди земельної ділянки з ОСОБА_6 . Захопивши вказану земельну ділянку, ОСОБА_7 здійснив знищення посівів ярого ячменю шляхом дискування земельної ділянки, чим завдав значної шкоди господарству.

22.06.2022р. скаржнику було вручено лист від Лубенського РВП ГУНП в Полтавській області датований 14.06.2022року за № 5088 в якому повідомлялося, що його звернення зареєстроване до ЖЄО № 3973 від 24.05.2022 та вручено довідку «Про результати розгляду звернення, зареєстрованого до ІТС ІПНП (СО) за № 3973»

Із змісту листа та довідки відділу поліції вбачається, що за рехзультатами зазначеної перевірки було прийнято рішення про припинення розгляду вказаної заяви, оскільки у зверненні ОСОБА_8 відсутній склад кримінального правопорушення, викладені факти містять ознаки цивільно-правових відносин.

Отже, Лубенський РВП ГУМП в Полтавській області зробило оцінку не діям ОСОБА_9 , а зверненню ОСОБА_10 .

Згідно вимог законодавства, відомості викладені скаржником у заяві повинні були негайно, але не пізніше 24 год. після подання заяви вноситись до ЄРДР, однак цього зроблено не було.

Прохає: зобов`язати орган досудового розслідування Лубенського РВП ГУНП в Полтавській області прийняти та невідкладно зареєструвати подану заяву про вчинення злочину до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочати за цією заявою про вчинення злочину досудове розслідування у формі досудового слідства за вчинення дій, які мають ознаки складу злочину, передбаченого ч. 1 ст. 197-1 Кримінального Кодексу України.

Представник скаржника - адвокат ОСОБА_11 звернувся до суду з заявою про розгляд скарги за його відсутності та відсутності скаржника. Вимоги скарги підтримує та її задоволенні наполягає..

Представник Лубенського РВП ГУНП звернувся до суду з заявою про розгляд скарги за його відсутності, при прийнятті рішення покладається на розсуд суду.

Дослідивши матеріали справи, слідчий суддя приходить до наступних висновків.

Відповідно до ч.3 ст.26 КПК України слідчий суддя, суд у кримінальному провадженні вирішують лише ті питання, що винесені на їх розгляд сторонами та віднесені до їх повноважень. Однією із загальних засад кримінального провадження є його публічність ( п.18 ч.1 ст.7 КПК України).

Бездіяльність слідчого чи прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення, згідно п.1 ч.1 ст.303 КПК України, на досудовому розслідуванні може бути оскаржена до слідчого судді .

Згідно ст.214 КПК України, слідчий, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити провчинення кримінального правопорушення, зобов`язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочати розслідування. Слідчий, який здійснюватиме досудове розслідування, визначається керівником органу досудового розслідування. Відповідно до ст. 214 ч.4 КПК України слідчий, прокурор, інша службова особа, уповноважена на прийняття та реєстрацію заяв і повідомлень про кримінальні правопорушення, зобов`язані прийняти та зареєструвати таку заяву чи повідомлення.

Крім того, відповідно до п.3.1 Положення про порядок ведення ЄРДР затвердженого наказом Генерального прокурора України від 17.08.2012 року № 69 внесення відомостей до Реєстру здійснюється з дотриманням таких строків(про): 1) заяву, повідомлення про вчинені кримінальні правопорушення - у термін, визначений ч.1 ст. 214 КПК України.

Як вбачається з матеріалів скарги, ОСОБА_12 24.05.2022р. подав заяву до Лубенського РВП ГУНП про вчинення кримінального правопорушення. В заяві зазначив, що, ОСОБА_4 здійснив самозахоплення земельної ділянки кадастровий номер 5322881400:06:001:0040 яка перебуває в оренді ФГ «Журавка» (голова ФГ ОСОБА_3 ) на підставі укладеного договору оренди земельної ділянки з ОСОБА_6 . Захопивши вказану земельну ділянку, ОСОБА_4 здійснив знищення посівів ярого ячменю шляхом дискування земельної ділянки, чим завдав значної шкоди господарству.

22.06.2022р. скаржнику було вручено лист від Лубенського РВП ГУНП в Полтавській області за № 5088 в якому повідомлялося, що його звернення зареєстроване до ЖЄО № 3973 від 24.05.2022 та вручено довідку «Про результати розгляду звернення, зареєстрованого до ІТС ІПНП (СО) за № 3973». Інформація про внесення до ЄРДР відомостей за заявою ОСОБА_3 відсутня.

За таких обставин, слідчий суддя приходить до висновку, що службові особи Лубенського РВП ГУНП в Полтавській області, отримавши заяву про кримінальне правопорушення, були процесуально зобов`язані виконати вимоги КПК України та внести безпосередньо відомості по даному приводу до Єдиного реєстру досудових розслідувань .

Внесення відомостей до ЄРДР врегульовано Положенням про Єдиний реєстр досудових розслідувань, порядок його формування та ведення (затверджене наказом Офісу Генерального прокурора від 30.06.2020 № 298). Згідно з пунктом 1 глави 2 розділу I цього Положення, до реєстру вносяться відомості про короткий виклад обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, наведених потерпілим, заявником чи виявлених з іншого джерела; попередню правову кваліфікацію кримінального правопорушення із зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність, що узгоджується з вимогами п. 4 ч. 5 ст. 214 КПК України.

Аналіз вищезазначених положень закону дає підстави для висновку, що реєстрації в Єдиному реєстрі досудових розслідувань підлягають не будь-які заяви чи повідомлення, а лише ті, які містять достатні відомості про кримінальне правопорушення та можуть об`єктивно свідчити про вчинення особою такого кримінального правопорушення для того, щоб технічно внести дані відомості до відповідних розділів реєстру. Це слугує гарантією для кожної особи від необґрунтованого обвинувачення та процесуального примусу.

Підставами вважати, що в заяві чи повідомленні містяться відомості саме про кримінальне правопорушення є об`єктивні дані, які дійсно свідчать про наявність його ознак. Такими даними є фактичне зазначення відомостей, що підтверджують реальність конкретної події кримінального правопорушення (час, місце, спосіб та інші обставини вчинення). Якщо у заявах чи повідомленнях таких даних немає, то вони не можуть вважатися такими, які мають бути обов`язково внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Таким чином, КПК України передбачає внесення до ЄРДР інформації на підставі заяв та повідомлень, що містять у собі відомості про склад кримінального правопорушення, а не будь-яких заяв, які надходять до органів досудового розслідування при здійсненні ними своїх повноважень.

За таких обставин, у слідчого судді відсутні повноваження щодо зобов`язання слідчого у прийняті процесуальних рішень у зв`язку із розглядом скарги, а тому скарга в частині зобов`язання внести відомості про кримінальні правопорушення за заявою скаржника з визначеною в заяві правовою кваліфікацією кримінального правопорушення, задоволенню не підлягає.

Частиною 2 статті 307 КПК України визначено процесуальні повноваження та способи реагування слідчого судді за результатами розгляду скарги на бездіяльність під час досудового розслідування, одним із яких є зобов`язання вчинити певну дію, зокрема внести відомості про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Ухвала слідчого судді за результатами розгляду скарги на рішення, дії чи бездіяльність під час досудового розслідування може бути про: 1) скасування рішення слідчого чи прокурора; 2) зобов`язання припинити дію; 3) зобов`язати вчинити певну дію; 4) відмову у задоволенні скарги.

На підставі вищевикладеного, вважаю за необхідне скаргу задовольнити частково.

Керуючись ст.ст.7, 25,26 214 303, 307 КПК України, -

УХВАЛИВ :

Скаргу ОСОБА_3 на бездіяльність службових осіб Лубенського РВП ГУНП в Полтавській області - задовольнити частково.

Зобов`язати службових осіб Лубенського РВП ГУНП у Полтавській області внести відомості про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань згідно заяви ОСОБА_3 від 24.05.2022р.

В іншій частині вимог відмовити.

Відповідно до ч.3 ст.307 КПК України ухвала слідчого судді за результатами розгляду скарги на рішення, дію чи бездіяльність слідчого чи прокурора не може бути оскаржена, окрім ухвали про відмову у задоволенні скарги на постанову про закриття кримінального провадження.

Слідчий суддя Лубенського

міськрайонного суду ОСОБА_1

СудЛубенський міськрайонний суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення27.07.2022
Оприлюднено25.01.2023
Номер документу105468523
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за скаргами на дії та рішення правоохоронних органів, на дії чи бездіяльність слідчого, прокурора та інших осіб під час досудового розслідування бездіяльність слідчого, прокурора

Судовий реєстр по справі —539/1965/22

Ухвала від 27.07.2022

Кримінальне

Лубенський міськрайонний суд Полтавської області

Даценко В. М.

Ухвала від 27.07.2022

Кримінальне

Лубенський міськрайонний суд Полтавської області

Даценко В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні