Рішення
від 26.07.2022 по справі 449/544/22
ПЕРЕМИШЛЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 449/544/22

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"26" липня 2022 р. м.Перемишляни

Перемишлянський районний суд Львівської області в складі:

головуючого судді: Гуняк О.Я.,

з участю секретаря судового засідання: Байдали Н.Г.,

представника заявника: ОСОБА_1 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Перемишляни цивільну справу за заявою представника заявника ОСОБА_2 ОСОБА_1 , заінтересована особа: Перемишлянський відділ обслуговування громадян (сервісний центр) управління обслуговування громадян в м.Перемишляни про встановлення факту родинних відносин, -

встановив:

представник заявника ОСОБА_2 ОСОБА_1 , звернувся до суду з заявою, в якій просить: встановити факт родинних відносин, а саме, що ОСОБА_3 є матір`ю ОСОБА_4 .

Заяву мотивує тим, щовона ОСОБА_2 , народилась ІНФОРМАЦІЯ_1 , в с.Станимир Львівського району Львівської області, а її матір`ю була ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 . Зазначає, що після смерті матері, вона являється спадкоємцем її майна за законом, відповідно має право на ряд пенсійних виплат, як її донька. Стверджує, що після смерті матері вона звернулась до заінтересованої особи, щоб отримати пенсію маетрі, яку вона не отримала будучи живою, проте в такому їй було відмовлено, оскільки немає документів, що підтверджують її родинні відносини з матір`ю, оскільки в її свідоцтві про народження зазначено мати ОСОБА_5 , замість вірно ОСОБА_3 , що в свою чергу породжує сумніви про родинні відносини матері і доньки.

Заявник в судове засідання не з`явилися, проте подала заяву, в якій просить суд проводити розгляд справи без її участі, заяву підтримує повністю.

Представник заявника ОСОБА_2 ОСОБА_1 , в судовому засіданні заяву підтримала повністю та просила таку задовольнити.

Представник заінтересованої особи - Перемишлянського відділу обслуговування громадян (сервісний центр) управління обслуговування громадян в м.Перемишляни, в судове засідання не з`явився, хоч про дату, час та місце проведення судового засідання, повідомлявся належним чином, проте подали відзив на заяву в якому просять відмовити у задоволенні заяви, оскільки факт, який просить встановити заявник, пов`язаний із вирішенням спору про право та не підлягає розгляду в порядку окремого провадження.

Тому суд, вважав за можливе проводити розгляд справи, відповідно дост. 223 ЦПК Україниу відсутності сторін на підставі доказів, які знаходяться в матеріалах справи.

Відповідно до ч. 2ст. 247 ЦПК Україниу зв`язку з неявкою в судове засідання всіх учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

Перевіривши матеріали справи, оцінивши в сукупності зібрані по справі докази, суд вважає, що позов підлягає до задоволення, виходячи з таких мотивів.

Відповідно до ч.1ст.293 ЦПК України, окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Юридичні факти -це обставини чи життєві факти, з якими норми права пов`язують виникнення, зміну або припинення правовідносин.

Згідно зст. 256 ЦПК України, факти, що мають юридичне значення встановлюються судом, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Пунктом 5 ч.2ст.293 ЦПК Українивстановлено, що суд розглядає в порядку окремого провадження справи, зокрема про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Згідно п.1 ч.1ст.315 ЦПК України, суд розглядає справи про встановлення факту родинних відносин між фізичними особами.

У відповідності дост. 81 ЦПК Україникожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків встановлених цим кодексом.

Згідност. 76 ЦПК Українидоказами є будьякі дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інші обставини, які мають значення для вирішення справи. Такими даними можуть бути показання свідків.

Відповідно до Свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 від 25.07.1959 р., батьками ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , є ОСОБА_7 та ОСОБА_5 .

Згідно свідоцтва про одруження серії НОМЕР_2 від 22.10.1977 р., ОСОБА_8 та ОСОБА_6 , уклали шлюб 22.10.1977 р. Після реєстрації шлюбу, дружині присвоєно прізвище « ОСОБА_9 ».

Відповідно до Свідоцтва про смерть серії НОМЕР_3 від 08.04.2022 р., ОСОБА_3 , померла ІНФОРМАЦІЯ_2 ..

Згідно заяви ОСОБА_10 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , уродженки с.Станимир Перемишлянського району Львівської області, така засвідчує про те, що ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , є матір`ю ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Відповідно до заяви ОСОБА_11 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , жителя с.Станимир Перемишлянського району Львівської області, останній засвідчує про те, що ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , є матір`ю ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Згідно довідки старости Станимирського округу Перемишлянської міської ради від 08.06.2022 р. №294/22-12, ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , є матір`ю уродженки і жительки с.Станимир Львівського району Львівської області.

Встановлення даних фактів має для заявника юридичне значення, оскільки в майбутньому залежить виникнення, зміна або припинення його особистих майнових прав.

Окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав (частина першастатті 293 ЦПК України).

Факти, що мають юридичний характер - це факти, з якими закон пов`язує виникнення, зміну або припинення правовідносин.

Аналіз положеньстатті 315 ЦПК Українисвідчить про те, що факт родинних відносин між фізичними особами встановлюється у судовому порядку, коли цей факт безпосередньо породжує юридичні наслідки.

Частиною 1ст. 315 ЦПК Українивизначається перелік фактів, які можуть встановлюватись судом, зокрема і встановлення факту належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім`я, по батькові, місце і час народження якої, що зазначені в документі, не збігаються з ім`ям, по батькові, прізвищем, місцем і часом народження цієї особи, зазначеним у свідоцтві про народження або в паспорті.

Відповідно до ч.2ст.315 ЦПК України, у судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Таким чином, оцінюючи докази в їх сукупності, суд вважає доведеним факт родинних відносин, а саме те, що ОСОБА_3 є матір`ю ОСОБА_4 .

Керуючись ст.ст. 12, 13, 76-82, 247, 259, 263-265 ЦПК України, суд,

ухвалив:

Заяву представника заявникапредставника заявника ОСОБА_2 ОСОБА_1 ,заінтересована особа:Перемишлянський відділобслуговування громадян(сервіснийцентр)управління обслуговуваннягромадян вм.Перемишлянипро встановленняфакту родиннихвідносин- задовольнити.

Встановити факт родинних відносин, а саме те, що ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , є матір`ю ОСОБА_4 .

Рішення суду може бути оскаржене в апеляційному порядку до Львівського апеляційного суду шляхом подачі протягом 30 днів з дня його проголошення апеляційної скарги.

До дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди,а матеріалисправ витребовуютьсята надсилаютьсясудами заправилами,що діялидо набраннячинності цієюредакцією Кодексу.Уразі порушенняпорядку поданняапеляційної чикасаційної скаргивідповідний судповертає такускаргу безрозгляду ( п.15Розділу ХII «Перехідні положення» ЦПК України).

Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом 30 днів з дня отримання копії цього рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Заявник: ОСОБА_2 , паспорт серія НОМЕР_4 від 27.01.2000 р., проживаюча за адресою: с.Станимир, Львівського району Львівської області.

Заінтересована особа: Перемишлянський відділ обслуговування громадян (сервісний центр) управління обслуговування громадян в м.Перемишляни, код ЄДРПОУ 22367712, місце знаходження: Україна, 81200, Львівська область, Львівський район, м.Перемишляни, вул. Галицька, 79.

Суддя О. Я. Гуняк

СудПеремишлянський районний суд Львівської області
Дата ухвалення рішення26.07.2022
Оприлюднено01.08.2022
Номер документу105476173
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з них: інших фактів, з них:.

Судовий реєстр по справі —449/544/22

Рішення від 26.07.2022

Цивільне

Перемишлянський районний суд Львівської області

Гуняк О. Я.

Ухвала від 23.06.2022

Цивільне

Перемишлянський районний суд Львівської області

Гуняк О. Я.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні