Ухвала
від 26.07.2022 по справі 127/15884/22
ВІННИЦЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №127/15884/22

Провадження №1-кс/127/6481/22

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26 липня 2022 року м. Вінниця

Вінницький міський суд Вінницької області

в складі:

слідчого судді ОСОБА_1 ,

при секретарі ОСОБА_2 ,

розглянувши у судовому засідання клопотання слідчого слідчого відділу Вінницького районного управління поліції Головного управління Національної поліції у Вінницькій області старшого лейтенанта поліції ОСОБА_3 про надання дозволу на проведення огляду УЗД діагностичної системи «Світ» медичний центр КЗ «ВРМЦПМСД», який перебуває в оренді Комунальному некомерційному підприємству «Якушинецький ЦПМСД», в приміщенні за адресою: м. Вінниця, вул. Хмельницьке Шосе 92 та 92 А, власником якого являється Якушенецька територіальна громада в особі Якушинецької сільської ради,-

ВСТАНОВИВ:

До слідчого судді звернувся слідчий слідчого відділу Вінницького районного управління поліції Головного управління Національної поліції у Вінницькій області старший лейтенант поліції ОСОБА_3 із клопотанням про надання дозволу на проведення огляду УЗД діагностичної системи «Світ» медичний центр КЗ «ВРМЦПМСД», який перебуває в оренді Комунальному некомерційному підприємству «Якушинецький ЦПМСД», в приміщенні за адресою: м. Вінниця, вул. Хмельницьке Шосе 92 та 92 А, власником якого являється Якушенецька територіальна громада в особі Якушинецької сільської ради, з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення.

Клопотання мотивоване тим, що у провадженні відділення розслідування злочинів у сфері господарської та службової діяльності слідчого відділу Вінницького районного управління поліції Головного управління Національно поліції у Вінницькій області перебувають матеріали кримінального провадження №42021022110000178 від 02.11.2021, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 364 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що службові особи одного із комунальних некомерційних підприємств всупереч рішення Вінницької районної ради про передачу майна спільної власності територіальних громад сіл, слищ району у комунальну власність територіальних громад, таке майно фактично не передане і продовжує протиправно використовуватись працівниками КНП в особистих цілях.

У встановленому законом порядку, отримано інформацію, про те, що 28.04.2022 року КНП «Вінницька обласна дитяча клінічна лікарня Вінницької обласної ради» (код ЄДРПОУ 03082760, м. Вінниця, вул. Хмельницьке шосе, буд.108) без використання електронної системи, здійснило закупівлю обладнання: система рентгенівська діагностична італійської компанії General Medikal Merate (далі GMM) «OPERA RT20 Harp» - 1 комплект, на загальну суму 6,4 млн грн. Переможцем зазначеної закупівлі стало ТОВ «МЕДГАРАНТ» (код ЄДРПОУ 32157279, м.Київ, вул. Дніпровська набережна, буд.26а).

Встановлено, що ТОВ «МЕДГАРАНТ» є офіційним представником в Україні італійської компанії GMM, яка спеціалізується на розробці рентгенодіагностичного обладнання.

За оперативними даними, середньоринкова ціна вказаного апарату в Європі становить близько 70 тис. євро (орієнтовно 2,4 млн грн), однак, обладнання зазначеної італійської компанії реалізується в комунальні медичні заклади України через ТОВ «МЕДГАРАНТ» або через інші суміжні СПД з приблизною націнкою в 300%, для отримання надприбутку та повернення частини грошових коштів до медичних закладів та/або органів влади у формі відкатів. За наявними оперативними даними імпортне оформлення вказаного апарату здійснюється за ковідною програмою, що полягає в умовному нарахуванні платежів без їх фактичної сплати, що не тягне за собою будь яких інших суттєвих витрат. Встановлено, що протягом ковідного періоду, з березня 2020 року, ТОВ «МЕДГАРАНТ» здійснило поставку медичного обладнання можливо за завищеними цінами до більш ніж 100 медичних закладів України.

Разом з тим, аналогічний апарат був придбаний вказаним медичним закладом у 2018 році, потреба у додатковому апараті на сьогоднішній день відсутня.

За наявними даними, у 2022 році до Департаменту охорони здоров`я та реабілітації Вінницької ОДА від КНП «Вінницька обласна дитяча клінічна лікарня Вінницької обласної ради» не надходили звернення щодо потреби у придбанні такого обладнання, рішення щодо виділення додаткових коштів з державного чи обласного бюджетів на придбання такого апарату не приймалось.

Враховуючи викладене, в діях керівництва КНП «Вінницька обласна дитяча клінічна лікарня Вінницької обласної ради» вбачаються окремі ознаки протиправної діяльності шляхом розтрати на орієнтовну суму 2,4 млн грн.

Так, 17.06.2022 в ході виконання ухвали Вінницького міського суду Вінницької області №127/8431/22 від 19.05.2022 проведено тимчасовий доступ до документації яка перебуває у володінні Якушинецького ЦПМСД, в ході даного тимчасового доступу встановлено, що згідно акту прийому передачі рухомого та не рухомого майна №6 від 29.04.2022 року Агрономічна сільська рада в особі голови сільської ради ОСОБА_4 передано в оренду Комунальному некомерційному підприємству «Якушинецький ЦПМСД», який розташований за адресою: м. Вінниця, вул. Хмельницьке Шосе 92 та 92 А, УЗД діагностичну систему світ медичний центр КЗ «ВРМЦПМСД» вартістю 1 346 916,00 грн.

На даний час у слідства є достатні підстави вважати, що за місцем розташування Комунального некомерційного підприємства «Якушинецький ЦПМСД», зберігаються докази вчинення вказаного правопорушення, а саме: УЗД діагностична система світ медичний центр КЗ «ВРМЦПМСД», як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, законне отримання яких можливе лише в результаті проведення огляду даного УЗД апарату.

Під житлом особи розуміється будь-яке приміщення, яке знаходиться у постійному чи тимчасовому володінні особи, незалежно від його призначення і правового статусу та пристосоване для постійного або тимчасового проживання в ньому фізичних осіб, а також всі складові частини такого приміщення. Не є житлом приміщення, спеціально призначені для утримання осіб, права яких обмежені за законом. Під іншим володінням особи розуміються транспортний засіб, земельна ділянка, гараж, інші будівлі чи приміщення побутового, службового, господарського, виробничого та іншого призначення тощо, які знаходяться у володінні особи.

Відповідно до Статуту КНП «Якушинецький центр первинної медико санітарної допомоги» Якушинецької сільської ради, власником адміністративних будівель «Якушинецької ЦПМСД», які розташовані за адресою: м. Вінниця, вул. Хмельницьке Шосе 92 та 92 А, являється Якушенецька територіальна громада в особі Якушинецької сільської ради.

На підставівикладеного,виникла необхідністьв проведенніогляду УЗДдіагностичної системисвіт медичнийцентр КЗ«ВРМЦПМСД» якийперебуває воренді Комунальномунекомерційному підприємству«Якушинецький ЦПМСД»,в приміщенніза адресою:м.Вінниця,вул.Хмельницьке Шосе92та 92А,власником якогоявляється Якушенецькатериторіальна громадав особіЯкушинецької сільськоїради,з метоювиявлення тафіксації відомостейпро обставинивчинення кримінальногоправопорушення ,оскільки неможливоотримати органомдосудового розслідуванняу добровільномупорядку шляхомвитребування речей,документів,відомостей відповіднодо ч.2ст.93КПК Україниабо задопомогою іншихслідчих дій,передбачених вказанимКодексом, томуслідчий просить надати дозвіл на проведення обшуку.

В судове засідання слідчий не з`явився, подав заяву про розгляд клопотання у його відсутність у якій зазначив, що клопотання підтримує та просив його задовольнити.

Слідчий суддя, дослідивши матеріали клопотання слідчого та матеріали кримінального провадження, дійшов до наступного висновку.

Стаття 233 КПК України передбачає, що ніхто не має права проникнути до житла чи іншого володіння особи з будь-якої метою, інакше як лише за добровільною згодою особи, яка ними володіє, або на підставі ухвали слідчого судді, крім випадків, установлених частиною третьою цієї статті. Під житлом особи розуміється будь-яке приміщення, яке знаходиться у постійному чи тимчасовому володінні особи, незалежно від його призначення і правового статусу, та пристосоване для постійного або тимчасового проживання в ньому фізичних осіб, а також всі складові частини такого приміщення.

Стаття 30 Конституції України гарантує кожному недоторканність житла чи іншого володіння особи. Згідно із цією статтею не допускається проникнення до житла чи до іншого володіння особи, проведення в них огляду чи обшуку інакше як за вмотивованим рішенням суду.

В свою чергу, ст. 8 Європейської конвенції про захист прав людини і основоположних свобод від 04 листопада 1950 року встановлює, що кожен має право на повагу до свого приватного і сімейного життя, до свого житла і кореспонденції.

Органи державної влади не можуть втручатись у здійснення цього права, за винятком випадків, коли втручання здійснюється згідно із законом і є необхідним у демократичному суспільстві в інтересах національної та громадської безпеки чи економічного добробуту країни, для запобігання заворушенням чи злочинам, для захисту здоров`я чи моралі або для захисту прав і свобод інших осіб.

Стаття 237 КПК України, передбачає, що з метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення кримінального правопорушення слідчий, прокурор проводять огляд місцевості, приміщення, речей та документів. Огляд житла чи іншого володіння особи здійснюється згідно з правилами цього Кодексу, передбаченими для обшуку житла чи іншого володіння особи.

Частиною 1 статті 234 КПК України встановлено, що обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Приймаючи до уваги доводи клопотання, слідчий суддя вважає, що є достатні підстави для надання дозволу на проведення огляду УЗД діагностичної системи «Світ» медичний центр КЗ «ВРМЦПМСД», який перебуває в оренді Комунальному некомерційному підприємству «Якушинецький ЦПМСД», в приміщенні за адресою: м. Вінниця, вул. Хмельницьке Шосе 92 та 92 А, власником якого являється Якушенецька територіальна громада в особі Якушинецької сільської ради, з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення.

Таким чином, слідчий суддя вважає, що клопотання слідчого мотивоване, а тому підлягає задоволенню.

На підставі наведеного, керуючись ст.ст. 110, 233, 234, 235, 395 КПК України, слідчий суддя,-

УХВАЛИВ:

Клопотання задовольнити.

Надати дозвіл на проведення огляду УЗД діагностичної системи «Світ» медичний центр КЗ «ВРМЦПМСД», який перебуває в оренді Комунальному некомерційному підприємству «Якушинецький ЦПМСД», в приміщенні за адресою: м. Вінниця, вул. Хмельницьке Шосе 92 та 92 А, власником якого являється Якушенецька територіальна громада в особі Якушинецької сільської ради, з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення.

Ухвала слідчого судді є остаточною та оскарженню не підлягає.

Ухвала залишається в силі протягом одного місяця з дня її постановлення.

Слідчий суддя

Дата ухвалення рішення26.07.2022
Оприлюднено25.01.2023
Номер документу105478504
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання дозволу на проведення огляду УЗД діагностичної системи «Світ» медичний центр КЗ «ВРМЦПМСД», який перебуває в оренді Комунальному некомерційному підприємству «Якушинецький ЦПМСД», в приміщенні за адресою: м. Вінниця, вул. Хмельницьке Шосе 92 та 92 А, власником якого являється Якушенецька територіальна громада в особі Якушинецької сільської ради

Судовий реєстр по справі —127/15884/22

Ухвала від 26.07.2022

Кримінальне

Вінницький міський суд Вінницької області

Вишар І. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні