Постанова
від 26.07.2022 по справі 461/3549/22
ГАЛИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЛЬВОВА

Справа №461/3549/22

Провадження №3/461/2163/22

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

26 липня 2022 року суддя Галицького районного суду м. Львова Зубачик Н.Б., при секретарі судових засідань Гель І.В., за участю представника особи, яка притягується до адміністративної відповідальності Бориславського А.Б., представника Львівської митниці Лубоцького Б.І., розглянувши матеріали, які надійшли від Львівської митниці про притягнення до адміністративної відповідальності за порушення митних правил

ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , громадянина України, адреса проживання: АДРЕСА_1 , паспорт громадянина України для виїзду за кордон НОМЕР_1 , виданий 11.09.2019, органом 4625, запис номер НОМЕР_3

за ст.472 Митного кодексу України

в с т а н о в и в:

згідно протоколу про порушення митних правил №0577/20900/22, 07.06.2022 близько 13:00 год. в зону митного контролю «червоний коридор» пункту пропуску «Краковець-Корчова» митного поста «Яворів» Львівської митниці прибув автомобіль марки «MITSUBISHI PAGERO», р.н. НОМЕР_2 , під керуванням ОСОБА_1 .

ОСОБА_1 подав декларацію про перелік товарів, що визнаються гуманітарною допомогою, у якій вказав, що переміщує «гуманітарну допомогу - автомобіль «MITSUBISHI PAGERO», р.н. НОМЕР_2 .

Після перевірки заявлених відомостей та завірення митної декларації штампом «Під митним контролем № 301», під час проведення митного огляду транспортного засобу окрім задекларованого ОСОБА_1 транспортного засобу, який переміщується в якості гуманітарної допомоги, в салоні та багажному відділенні транспортного засобу додатково виявлено не задекларований товар, а саме: «одноразові електронні сигарети т.м. Asohu» в асортименті в кількості 4600 одиниць.

Таким чином, ОСОБА_1 переміщував через митний кордон України вищевказаний товар, шляхом недекларування, тобто незаявлення за встановленою формою точних та достовірних відомостей (наявність, найменування та кількість) про товари, які підлягають обов`язковому декларуванню у разі переміщення через митний кордон України. Відтак в діях ОСОБА_1 наявні ознаки порушення митних правил, передбачені ст. 472 МК України.

Представник особи, яка притягується до адміністративної відповідальності, адвокат Бориславський А.Л. в судовому засіданні вину ОСОБА_1 у вчиненні правопорушення, передбаченого ст.472 Митного кодексу України заперечив. Зазначив, що в діях ОСОБА_1 відсутній умисел на вчинення правопорушення, оскільки осатаній здійснював перевезення гуманітарної допомоги через митний кордон України на адресу благодійної оргаганізації «Благодійний фонд «Все для перемоги». Окрім того, представник повідомив, що ОСОБА_1 надав представнику митниці письмові пояснення, у яких зазначив, що отримав в Польщі автомобіль марки «MITSUBISHI PAGERO», р.н. НОМЕР_2 , для потреб Збройних Сил України, щодо наявності в автомобілі коробок та їх вмісту йому відомо не було. Просить закрити провадження у справі.

Представник Львівської митниці Лубоцький Б.І. вважав вину ОСОБА_1 доведеною повністю, просив притягнути його до адміністративної відповідальності.

Заслухавши пояснення представника особи, яка притягується до адміністративної відповідальності, а також представника Львівської митниці, дослідивши матеріали справи, суд дійшов висновку наступного висновку.

Обов`язок суду щодо забезпечення презумпції невинуватості і права на справедливий судовий розгляд, які передбачені ст.62 Конституції України, поєднуються з такими ж положеннями ч.2 ст.6 Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод 1950 року, яка відповідно до вимог ч.1 ст.9 Конституції України, ратифікована 17 липня 1997 року Законом України «Про ратифікацію Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, 1950 р., Першого протоколу та протоколів 2, 4, 7 та 11 до Конвенції».

Положення ст.6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод зводяться до того, що кожен вважається невинуватим доти, доки його вину не буде доведено в законному порядку.

Відповідно до ч.3 ст.62 Конституції України обвинувачення не може ґрунтуватися на доказах, одержаних незаконним шляхом, а також на припущеннях. Усі сумніви щодо доведеності вини особи тлумачиться на її користь.

В той же час, у справі «Barbera, Messeguand Jabardov. Spain» від 06.12.1998 (п.146) Європейський суд з прав людини встановив, що принцип презумпції невинності вимагає серед іншого, щоб виконуючи свої обов`язки, судді не починали розгляд справи з упередженої думки, що особа скоїла правопорушення, яке ставиться їй в провину; всі сумніви, щодо її винуватості повинні тлумачитися на користь цієї особи.

У відповідності із ст.9 КУпАП адміністративним проступком визнається протиправна, винна дія чи бездіяльність, яка посягає на громадський порядок, власність, права і свободи громадян, на встановлений порядок управління і за яку законом передбачено адміністративну відповідальність.

В цей же час, ст.257 МК України встановлено, що декларування здійснюється шляхом заявлення за встановленою формою (письмовою, усною, шляхом вчинення дій) точних відомостей про товари, мету їх переміщення через митний кордон України, а також відомостей, необхідних для здійснення їх митного контролю та митного оформлення.

Відповідно до ч.2 ст.7 КУпАП, провадження в справах про адміністративні правопорушення здійснюється на основі суворого додержання законності.

За положеннями п.3 ч.1 ст.8 МК України, державна митна справа здійснюється на основі принципів законності та презумпції невинуватості.

Згідно ст.458 МК України, порушення митних правил є адміністративним правопорушенням, яке являє собою протиправні, винні (умисні або з необережності) дії чи бездіяльність, що посягають на встановлений цим Кодексом та іншими актами законодавства України порядок переміщення товарів, транспортних засобів комерційного призначення через митний кордон України, пред`явлення їх митним органам для проведення митного контролю та митного оформлення, а також здійснення операцій з товарами, що перебувають під митним контролем або контроль за якими покладено на митні органи цим Кодексом чи іншими законами України, і за які цим Кодексом передбачена адміністративна відповідальність.

Статтею 472 Митного кодексу України передбачена відповідальність за недекларування товарів, транспортних засобів комерційного призначення, що переміщуються через митний кордон України, тобто незаявлення за встановленою формою точних та достовірних відомостей (наявність, найменування або назва, кількість тощо) про товари, транспортні засоби комерційного призначення, які підлягають обов`язковому декларуванню у разі переміщення через митний кордон України, що тягне за собою накладення штрафу в розмірі 100 відсотків вартості цих товарів, транспортних засобів з конфіскацією зазначених товарів, транспортних засобів.

Статтею 335 Митного кодексу України визначено, які документи, декларант, уповноважена ним особа або перевізник залежно від виду транспорту під нас переміщення товарів, транспортних засобів комерційного призначення через митний кордон України, надають органу доходів і зборів в паперовій або електронній формі.

Згідно п.8 ч.1 ст.4 Митного кодексу України декларант - особа, яка самостійно здійснює декларування або від імені якої здійснюється декларування.

З матеріалів справи вбачається, що ОСОБА_1 на волонтерських засадах, здійснював перевезення гуманітарної допомоги через митний кордон України на адресу благодійної організації «Благодійний фонд «Все для перемоги» (м.Львів, вул. Перемиська, 9/44, код ЄДРПОУ 44874701).

Зі звернення виконавчого директора благодійної організації «Благодійний фонд «Все для перемоги» ОСОБА_2 до Голови Львівської ОДВА Козицького М.З., яке міститься у матеріалах справи вбачається, що благодійна організація просить дозвіл на ввезення гуманітарної допомоги, а саме двадцяти транспортних засобів, зокрема автомобіль марки «MITSUBISHI PAGERO», р.н. НОМЕР_2 , перевезення якого здійснював ОСОБА_1 .

Окрім того, із заяви виконавчого директора Благодійної організації «Благодійний фонд» «Все для перемоги» ОСОБА_2 судом встановлено, що благодійна організація отримує гуманітарні вантажі, а саме: транспортні засоби, продукти харчування, засоби гігієни, медичні препарати, елементи амуніції та тютюнові вироби (електронні сигарети) для Збройних Сил України. Також, із вказаної заяви вбачається, що Благодійна організація «Благодійний фонд «ВСЕ ДЛЯ ПЕРЕМОГИ» співпрацює з «Благодійним фондом «Кракен» м.Харків та в/ч НОМЕР_4, а також низкою інших благодійних фондів та військових частин в Харківській, Донецькій, Луганській, Дніпровській, Чернігівській, Сумській, Запорізькій, Миколаївській та Херсонській областях. Фонд отримує різні гуманітарні вантажі від закордонних донорів, які передаються на потреби Збройним Силам України та ТРО.

Також, виконавчим директором ОСОБА_2 повідомлено, що 07.06.2022 на адресу фонду слідували транспортні засоби - 20 одиниць, серед яких автомобіль «MITSUBISHI PAGERO», р.н. НОМЕР_2 , водій ОСОБА_1 , який перевозив гуманітарний вантаж з метою передачі для підрозділів ЗСУ та ТРО для використання в зоні бойових дій. Для переміщення транспортних засобів та гуманітарних вантажів через митний кордон України, фондом було залучено водіїв, які здійснювали свою діяльність безоплатно, на волонтерських засадах.

З листа директора Благодійної організації «Благодійний фонд «Кракен» ОСОБА_4 , адресованого виконавчому директору Благодійної організації «Благодійний фонд» «Все для перемоги» ОСОБА_2 , який долучено до матеріалів справи вбачається, що є необхідність у забезпеченні захисників тютюновими виробами (сигаретами), електронними сигаретами, продуктами харчування та засобами гігієни.

Окрім того, з листа командира військової частини НОМЕР_4 ОСОБА_5 від 10.06.2022 року №787, адресованого виконавчому директору Благодійної організації «Благодійний фонд» «Все для перемоги» ОСОБА_2 вбачається, що для забезпечення нагальних потреб підрозділів військової частини, які на даний час виконують бойові завдання в Харківській області, є необхідність в отриманні гуманітарної допомоги, а саме: транспортний засіб типу позашляховик або мікроавтобус; цигарки, електронні цигарки - 30 ящиків; продукти харчування; засоби гігієни.

З письмових пояснень ОСОБА_1 вбачається, що він отримав в Польщі автомобіль марки «MITSUBISHI PAGERO», р.н. НОМЕР_2 , для його перевезення на потреби Збройних Сил України, щодо наявності в автомобілі коробок та їх вмісту йому відомо не було.

Враховуючи вищенаведене, суд дійшов висновку, що в діях ОСОБА_1 відсутній умисел на вчинення правопорушення, останньому не було, що знаходилося у коробках, які перебували у транспортному засобі, який він перевозив на митну територію України як гуманітарний вантаж, відтак дії ОСОБА_1 не містять складу порушення митних правил, передбаченого ст.472 МК України.

Статтею 19 Конституції України встановлено, що органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Згідно ст.486 МК України, завданням провадження у справах про порушення митних правил є своєчасне, всебічне, повне та об`єктивне з`ясування обставин кожної справи, вирішення її з дотриманням вимог Закону.

Відповідно до ч.4 ст.3 МК України, у разі якщо норми законів України чи інших нормативно-правових актів з питань державної митної справи допускають неоднозначне (множинне) трактування прав та обов`язків підприємств і громадян, які переміщують товари, транспортні засоби комерційного призначення через митний кордон України або здійснюють операції з товарами, що перебувають під митним контролем, чи прав та обов`язків посадових осіб органів доходів і зборів, внаслідок чого є можливість прийняття рішення як на користь таких підприємств та громадян, так і на користь органу доходів і зборів, рішення повинно прийматися на користь зазначених підприємств і громадян.

Завданнями провадження у справах про порушення митних правил є своєчасне, всебічне, повне та об`єктивне з`ясування обставин кожної справи, вирішення її з дотриманням вимог закону, забезпечення виконання винесеної постанови, а також виявлення причин та умов, що сприяють вчиненню порушень митних правил, та запобігання таким правопорушенням (ст.486 МК України).

Таким чином, у суду відсутні належні та достатні докази, які б слугували підставою для притягнення ОСОБА_1 до адміністративної відповідальності за порушення митних правил, передбачених ст.472 МК України.

Відтак, дану справу необхідно закрити за відсутністю складу адміністративного правопорушення.

Згідно ст.7 КУпАП, ніхто не може бути підданий заходу впливу в зв`язку з адміністративним правопорушенням інакше як на підставах і в порядку, встановлених законом. Провадження в справах про адміністративні правопорушення здійснюється на основі суворого додержання законності.

Відповідно до п.1 ч.1 ст.247 КУпАП, провадження в справі про адміністративне правопорушення не може бути розпочато, а розпочате підлягає закриттю за відсутності події і складу адміністративного правопорушення.

Крім того, товар, який був вилучений Львівської митницею необхідно повернути власнику.

Керуючись ст.ст.7, 9, 243-244, 247, 248, 249, 251, 257, 283-285 КУпАП, ст.ст.472, 487, 527, 528 МК України, суд -

п о с т а н о в и в :

Провадження у справі про порушення митних правил відносно ОСОБА_1 за ст. 472 МК України закрити у зв`язку з відсутністю складу адміністративного правопорушення.

Вилучений згідно протоколу про порушення митних правил №577/20900/22 від 07.06.2022 товар, а саме: одноразові електронні сигарети т.м. Asohu, в асортименті в кількості 4600 одиниць - повернути власнику.

Постанова може бути оскаржена до Львівського апеляційного суду через Галицький районний суд м.Львова протягом десяти днів з дня її винесення і набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги.

Суддя Зубачик Н.Б.

СудГалицький районний суд м.Львова
Дата ухвалення рішення26.07.2022
Оприлюднено03.08.2022
Номер документу105496822
СудочинствоАдмінправопорушення
КатегоріяСправи про порушення митних правил, які підлягають розгляду в судовому порядку Митний кодекс 2012 р. Недекларування товарів, транспортних засобів комерційного призначення

Судовий реєстр по справі —461/3549/22

Постанова від 26.09.2022

Адмінправопорушення

Львівський апеляційний суд

Стельмах І. О.

Постанова від 26.07.2022

Адмінправопорушення

Галицький районний суд м.Львова

Зубачик Н. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні