Рішення
від 19.07.2022 по справі 907/912/21
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Коцюбинського, 2А, м. Ужгород, 88000, e-mail: inbox@zk.arbitr.gov.ua, вебадреса: http://zk.arbitr.gov.ua

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"19" липня 2022 р. м. Ужгород Справа № 907/912/21

Господарський суд Закарпатської області у складі:

головуючого судді Ушак І.Г.

за участі секретаря судового засідання Нагібіної І.В.

розглянув у відкритому засіданні суду дану справу

за позовом Виконувача обов`язків керівника Тячівської окружної прокуратури, м. Тячів в інтересах держави

в особі Буштинської селищної радиТячівського району Закарпатської області, смт. Буштино Закарпатської області (позивач, селищна рада)

до Товариства з обмеженою відповідальністю «Енергетичне товариство Чумальово-1», с. Чумальово Закарпатської області (відповідач, ТОВ Чумальово)

про розірвання договору оренди та повернення земельної ділянки,

представники:

позивача - не з`явився

відповідача - не з`явилися

прокуратури - Романюк Д.В., прокурор відділу представництва інтересів держави в суді Закарпатської обласної прокуратури

Прокурор звернувся з позовом до відповідача про розірвання укладеного 12.04.2019 договору оренди земельної ділянки кадастровим номером 2124488000:01:002:0099 площею 10,00 га розташованої у с. Чумальово в урочищі Буковинки та про повернення цієї земельної ділянки за відповідним актом приймання-передачі, посилаючись на істотні порушення відповідачем умов договору щодо своєчасного здійснення орендних платежів.

Представник прокуратури у ході судового розгляду справи наполягає на задоволенні позовних вимог, посилаючись на їх обґрунтованість долученими до матеріалів справи документами.

Позивач, належним чином повідомлений про дату, час та місце розгляду справи, явку свого уповноваженого представника в даному підготовчому засіданні не забезпечив, надісланим на адресу суду клопотанням просить суд розглядати справу за відсутності уповноваженого представника.

Відповідач, належним чином повідомлений про судовий розгляд справи у суді, докази чого містяться в матеріалах справи, письмового відзиву на позов не надав, участі уповноваженого представника у судовому розгляді справи не забезпечив.

Учасник справи розпоряджається своїми правами на власний розсуд (ч. 2 ст. 14 ГПК України).

Кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов`язаних з вчиненням чи невчиненням нею процесуальних дій (ч. 4 ст. 13 ГПК України).

За наведених обставин вважається, що відповідач не скористався своїм правом прийняти участь у судовому розгляді справи, надати суду пояснення власної позиції по суті спору, тому суд вправі відповідно до положень ст. 165 ГПК України вирішити справу за наявними матеріалами.

Вивчивши матеріали справи, заслухавши пояснення учасників процесу у ході судового розгляду справи, всебічно і повно з`ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, об`єктивно оцінивши надані суду докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд дійшов висновку про задоволення позовних вимог.

При цьому суд виходив з наступного.

12.04.2019 Чумалівською сільською радою як орендодавцем, правонаступником якої є позивач у справі - Буштинська селищна рада, та ТОВ Чумальово як орендарем було укладено договір оренди земельної ділянки (договір), за умовами якого орендодавець на підставі рішення Чумалівської сільської ради від № 353 передав, а орендар прийняв у строкове платне користування для розміщення, будівництва, експлуатації та обслуговування будівель і споруд об`єктів енергогенеруючих підприємств, установ і організацій земельну ділянку в с. Чумальово, урочище «Буковинка» (п. 1).

Відповідно до п.п. 2, 2.1 договору в оренду передана земельна ділянка загальною площею 10,00 га, складом угідь - землі промисловості, транспорту, зв`язку, енергетики, оборони та іншого призначення, які використовуються для технічної інфраструктури. Договір укладено на 49 років та з правом першочергового викупу орендарем (п. 7).

Пунктом 8 договору передбачено, що орендна плата встановлюється у грошовій формі розміром 5,5 % за рік від нормативної грошової оцінки одиниці площі ріллі по Закарпатській області; розмір щомісячної орендної плати становить 10320,14 грн.

Відповідно до п. 10 договору орендна плата вноситься щомісячно до 10 числа поточного місяця за попередній місяць на рахунок Чумалівської сільської ради, зазначений в договорі.

Сторони погодили, що дія договору припиняється шляхом його розірвання, зокрема, за рішенням суду на вимогу однієї із сторін внаслідок невиконання другою стороною обов`язків, передбачених договором, та внаслідок випадкового знищення, пошкодження орендованої земельної ділянки, яке істотно перешкоджає її використанню, а також з інших підстав, визначених законом (п.п. 38, 38.2).

Матеріалами справи встановлено, що за весь період користування земельною ділянкою, орендарем у порушення умов договору не вносилася орендна плата за користування земельною ділянкою.

Доказів протилежного матеріали справи не містять.

Отже, за твердженням прокурора, яке не спростовано у ході судового розгляду справи відповідачем, останнім порушені інтереси держави у зв`язку з ненадходженням до місцевого бюджету Чумалівської сільської ради, а після адміністративно-територіальної реформи - Буштинської селищної ради, коштів з орендної плати за користування земельною ділянкою.

Вирішуючи даний спір, суд керується такими приписами чинного законодавства.

Спірні відносини сторін у даній справі є земельними відносинами, які виникли з договору оренди земельної ділянки.

Згідно з приписами ст. 3 Земельного кодексу України земельні відносини, регулюються Конституцією України, цим Кодексом, а також прийнятими відповідно до них нормативно-правовими актами.

За приписами ст.ст. 1, 2 Закону України "Про оренду землі" (далі - Закон), орендою землі є засноване на договорі строкове платне володіння і користування земельною ділянкою, необхідною орендареві для проведення підприємницької та інших видів діяльності; відносини, пов`язані з орендою землі, регулюються Земельним кодексом України, Цивільним кодексом України, цим Законом, законами України, іншими нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до них, а також договором оренди землі.

Відповідно до ст. 13 Закону договір оренди землі - це договір, за яким орендодавець зобов`язаний за плату передати орендареві земельну ділянку у володіння і користування на певний строк, а орендар зобов`язаний використовувати земельну ділянку відповідно до умов договору та вимог земельного законодавства.

Відповідно до ст. 15 Закону істотними умовами договору оренди землі є, зокрема, орендна плата із зазначенням її розміру, індексації, форм платежу, строків, порядку її внесення і перегляду та відповідальності за її несплату.

Згідно із ст. 21 Закону орендна плата за землю - це платіж, який орендар вносить орендодавцеві за користування земельною ділянкою згідно з договором оренди землі. Розмір, умови і строки внесення орендної плати за землю встановлюються за згодою сторін у договорі оренди (крім строків внесення орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності, які встановлюються відповідно до Податкового кодексу України).

Орендна плата за земельні ділянки державної і комунальної власності є обов`язковим платежем, який орендар вносить орендодавцеві за користування земельною ділянкою (підп. 14.1.136 ст. 14 Податкового кодексу України). Згідно з пунктами 288.1, 288.4 статті 288 Податкового кодексу України, підставою для нарахування орендної плати за земельну ділянку є договір оренди такої земельної ділянки. Розмір та умови внесення орендної плати встановлюються у договорі оренди між орендодавцем (власником) і орендарем.

Приписами ст.ст. 24, 25 Закону визначено права та обов`язки орендодавця і орендаря, а саме: орендодавець має право вимагати від орендаря, зокрема, своєчасного внесення орендної плати; орендар, у свою чергу, зобов`язаний своєчасно та в повному обсязі сплачувати орендну плату за земельну ділянку.

Згідно з ч. 3, 4 ст. 31 Закону договір оренди землі може бути розірваний за згодою сторін. На вимогу однієї із сторін договір оренди може бути достроково розірваний за рішенням суду в порядку, встановленому законом. Розірвання договору оренди землі в односторонньому порядку не допускається, якщо інше не передбачено законом або цим договором.

Частиною 1 ст. 32 Закону передбачено, що на вимогу однієї із сторін договір оренди землі може бути достроково розірваний за рішенням суду в разі, зокрема, невиконання сторонами обов`язків, передбачених статтями 24 і 25 цього Закону та умовами договору.

Частиною 1 ст. 206 Земельного кодексу України передбачено, що використання землі в Україні є платним; об`єктом плати за землю є земельна ділянка.

У відповідності з ч. 1 ст. 96 Земельного кодексу України землекористувачі зобов`язані своєчасно сплачувати земельний податок або орендну плату.

Систематична несплата земельного податку або орендної плати згідно ст. 141 Земельного кодексу України є підставою припинення права користування земельною ділянкою.

За приписами ст. 651 ЦК України договір може бути розірвано за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у разі істотного порушення договору другою стороною та в інших випадках, встановлених договором або законом. Істотним є таке порушення стороною договору, коли внаслідок завданої цим шкоди друга сторона значною мірою позбавляється того, на що вона розраховувала при укладенні договору.

За фактичних обставин даної справи та наведених приписів законодавства, вимоги позивача про розірвання договору оренди земельної ділянки через систематичну несплату орендної плати є правомірними, оскільки визначальним правом орендодавця та, власне, метою договору оренди для орендодавця є своєчасне отримання останнім орендної плати у встановленому розмірі. Наведеному праву орендодавця кореспондується обов`язок орендаря щодо своєчасної сплати орендної плати, систематичне невиконання якого є підставою для розірвання договору.

Правовим наслідком розірвання договору оренди згідно ст. 34 Закону є обов`язок орендаря повернути орендодавцеві земельну ділянку на умовах, визначених договором.

Пунктом 20 договору сторони передбачили, що після припинення дії даного договору орендар повертає орендодавцеві орендовану земельну ділянку в стані, не гіршому, порівняно з тим, у якому він одержав її в оренду.

Таким чином, суд дійшов висновку про задоволення позовних вимог, розірвання договору оренди землі укладеного 12.04.2019 Чумалівською сільською радою та ТОВ «Енергетичне товариство Чумальово-1» щодо земельної ділянки площею 10,00 га в с. Чумальово, урочище «Буковинки» та повернення земельної ділянки орендодавцю - Буштинській селищній раді.

Відповідно до ст. 73, 74 ГПК України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи; кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

За приписами ст. 86 ГПК України суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів.

Відповідно до ст. 129 ГПК України витрати прокуратури на судовий збір за подання позову у даній справі на суму 4540,00 грн. підлягають відшкодуванню з відповідача.

Враховуючи вищевикладене та керуючись ст.ст. 13, 73, 74, 76, 77, 86, 129, 195, 231, 232, 233, 237, 238, 239, 240 ГПК України,

СУД УХВАЛИВ:

1.Позов задоволити повністю.

2.Розірвати договір оренди земельної ділянки укладений 12.04.2019 Чумалівською сільською радою та товариством з обмеженою відповідальністю «Енергетичне товариство Чумальово-1» щодо земельної ділянки кадастровий номер 2124488000:01:002:0099 площею 10,00 у с. Чумальово, урочище «Буковинки».

3.Зобов`язати товариство з обмеженою відповідальністю «Енергетичне товариство Чумальово-1» (90510, Закарпатська область, Тячівський район, с. Чумальово, вул. Дмитренка, 8«б», код ЄДРПОУ 42582561) повернути до комунальної власності територіальної громади Буштинської селищної ради Тячівського району Закарпатської області земельну ділянку з кадастровим номером 124488000:01:002:0099, розташовану в с. Чумальово урочище «Буковинки», площею 10,00 га ринковою вартістю 34749,00 тис. грн. та підписати акт приймання-передачі (повернення).

4. Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю «Енергетичне товариство Чумальово-1» (90510, Закарпатська область, Тячівський район, с. Чумальово, вул. Дмитренка, 8 «б», код ЄДРПОУ 42582561) на користь Закарпатської обласної прокуратури (88000, м. Ужгород, вул. Коцюбинського, 2а, код ЄДРПОУ 02909967) суму 4540,00 грн. (чотири тисячі п`ятсот сорок грн 00 коп.) у відшкодування витрат по сплаті судового збору.

Відповідно до приписів ст. 241 ГПК України рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржено до суду апеляційної інстанції в порядку та строки, встановлені статтями 254-257 Господарського процесуального кодексу України. Повний текст рішення складено 27.07.2022

Суддя Ушак І.Г.

СудГосподарський суд Закарпатської області
Дата ухвалення рішення19.07.2022
Оприлюднено02.08.2022
Номер документу105502998
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин про припинення права користування земельною ділянкою щодо припинення права оренди

Судовий реєстр по справі —907/912/21

Судовий наказ від 11.09.2022

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Ушак І.Г.

Рішення від 19.07.2022

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Ушак І.Г.

Ухвала від 09.05.2022

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Ушак І.Г.

Ухвала від 13.03.2022

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Ушак І.Г.

Ухвала від 04.02.2022

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Ушак І.Г.

Ухвала від 22.12.2021

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Ушак І.Г.

Ухвала від 16.11.2021

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Ушак І.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні