Ухвала
від 01.08.2022 по справі 908/352/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

про відмову у задоволенні клопотання про відстрочення сплати судового збору та залишення позовної заяви без руху

01.08.2022 Справа №908/352/22(908/1197/22)

м.Запоріжжя

Господарський суд Запорізької області у складі судді Кричмаржевського В.А.,

розглянувши матеріали позовної заяви Товариства з обмеженою відповідальністю "УКР-ТРАНС-ФУД", код в ЄДР-39823449 (69118 м.Запоріжжя вул. Нагнибіди, 90)

до відповідача - Товариства з обмеженою відповідальністю "ТД БУДСТРОЙ", код в ЄДР-39208524 (61070 м.Харків вул.Чуйківська, 8)

про стягнення 15.000.000 грн.

у межах справи № 908/352/22

про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "УКР-ТРАНС-ФУД", код в ЄДР-39823449 (69118 м.Запоріжжя вул. Нагнибіди, 9)

Кредитор - Публічне акціонерне товариство "НАФТОПЕРЕРОБНИЙ КОМПЛЕКС-ГАЛИЧИНА", код в ЄДР-00152388 (82104 м.Дрогобич Львівської області вул. Бориславська, 82, e-mail: info@npk.lv.ukrtel.net )

Розпорядник майна боржника - арбітражний керуючий Острик С.Ю.

Установив:

Згідно з ухвалою Господарського суду Запорізької області від 15.06.2022 відкрито провадження у справі № 908/352/22 про банкрутство ТОВ "УКР-ТРАНС-ФУД", код в ЄДР-39823449, м. Запоріжжя, визнані грошові вимоги ПАТ "НПК-ГАЛИЧИНА", код в ЄДР-00152388, до боржника у розмірі - 14.111.310грн., введені мораторій на задоволення вимог кредиторів та процедура розпорядження майном боржника, розпорядником майна боржника призначений арбітражний керуючий Острик С.О.

До господарського суду 27.07.2022 надійшла позовна заява ТОВ "УКР-ТРАНС-ФУД" до ТОВ "ТД БУДСТРОЙ" про стягнення 15.000.000 грн.

Водночас позивачем заявлено клопотання про відстрочення сплати судового збору до ухвалення рішення у справі.

Відповідно до витягу з протоколу передачі судової справи раніше визначеному складу суду справу №908/1197/22 передано судді Кричмаржевському В.А.

Розглянувши матеріали позовної заяви, клопотання про відстрочення сплати судового збору, суд дійшов висновку про залишення клопотання без задоволення, а позовну заяву без руху з огляду на таке.

Частинами 1, 2 статті 7 Кодексу України з процедур банкрутства (далі-КУзПБ) передбачено, що спори, стороною в яких є боржник, розглядаються господарським судом за правилами, передбаченими Господарським процесуальним кодексом України, з урахуванням особливостей, визначених цією статтею.

Господарський суд, у провадженні якого перебуває справа про банкрутство, в межах цієї справи вирішує всі майнові спори, стороною в яких є боржник; спори з позовними вимогами до боржника та щодо його майна; спори про визнання недійсними результатів аукціону; спори про визнання недійсними будь-яких правочинів, укладених боржником; спори про повернення (витребування) майна боржника або відшкодування його вартості відповідно; спори про стягнення заробітної плати; спори про поновлення на роботі посадових та службових осіб боржника; спори щодо інших вимог до боржника.

Склад учасників розгляду спору визначається відповідно до Господарського процесуального кодексу України.

Господарський суд розглядає спори, стороною в яких є боржник, за правилами, визначеними Господарським процесуальним кодексом України. За результатами розгляду спору суд ухвалює рішення.

Правові засади справляння судового збору, платників, об`єкти та розміри ставок судового збору, порядок сплати, звільнення від сплати та повернення судового збору визначено Законом України "Про судовий збір".

Судовий збір справляється на всій території України за подання заяв, скарг до суду, за видачу судами документів, а також у разі ухвалення окремих судових рішень, передбачених цим Законом, і включається до складу судових витрат (стаття 1 зазначеного Закону).

Отже, сплата судового збору за подання заяв, скарг до суду, а також за видачу судами документів є складовою доступу до правосуддя, який є елементом права особи на судовий захист, гарантованого статтею 55 Конституції України.

Згідно з підпунктом 1 п.2 ч. 2 статті 4 Закону України "Про судовий збір" ставки судового збору встановлюються у таких розмірах: за подання до господарського суду позовної заяви майнового характеру - 1,5 відсотка ціни позову, але не менше 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб і не більше 350 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі (ч. 1 статті 4 Закону України "Про судовий збір").

Пунктом 2 ч.1 статті 164 ГПК України визначено, що до позовної заяви додаються документи, які підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, які підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Позивач звернувся до суду з майновим позовом про стягнення 15.000.000 грн.

Отже, сума судового збору, що підлягає сплаті складає - 225.000 грн.

Позивачем заявлено клопотання про відстрочення сплати судового збору з посиланням на те, що приватним виконавцем накладено арешт на рахунки боржника, що унеможливлює ведення господарської діяльності та сплату будь-яких платежів. Також позивач посилається на своє скрутне фінансове становище.

Частиною 1 статті 8 Закону України "Про судовий збір" унормовано, що, враховуючи майновий стан сторони, суд може своєю ухвалою відстрочити або розстрочити сплату судового збору на певний строк, але не довше ніж до ухвалення судового рішення у справі за таких умов:

1) розмір судового збору перевищує 5 відсотків розміру річного доходу позивача - фізичної особи за попередній календарний рік; або

2) позивачами є:

а) військовослужбовці;

б) батьки, які мають дитину віком до чотирнадцяти років або дитину-інваліда, якщо інший з батьків ухиляється від сплати аліментів;

в) одинокі матері (батьки), які мають дитину віком до чотирнадцяти років або дитину-інваліда;

г) члени малозабезпеченої чи багатодітної сім`ї;

ґ) особа, яка діє в інтересах малолітніх чи неповнолітніх осіб та осіб, які визнані судом недієздатними чи дієздатність яких обмежена; або

3) предметом позову є захист соціальних, трудових, сімейних, житлових прав, відшкодування шкоди здоров`ю.

Приписи вказаної вище норми права передбачають право суду, з урахуванням майнового стану сторони, відстрочити або розстрочити сплату судового збору лише за наявності викладених вище умов, тоді як законодавець, застосувавши конструкцію "суд, враховуючи майновий стан сторони, може…", тим самим визначив, що питання звільнення, зменшення розміру, відстрочення чи розстрочення сплати судового збору осіб, є правом, а не обов`язком суду навіть за наявності однієї з умов для такого звільнення, зменшення розміру, відстрочення чи розстрочення. Аналогічна правова позиція викладена у постанові Верховного Суду від 25.03.2021 у справі №912/3514/20.

Що ж до самих умов, визначених у статті 8 вказаного Закону, то вони диференційовані за суб`єктним та предметним застосуванням.

Так, з системного аналізу змісту статті 8 Закону України "Про судовий збір" вбачається, що положення пунктів 1 та 2 частини 1 вказаної статті не поширюються на юридичних осіб, незалежно від наявності майнового критерію (майнового стану учасника справи - юридичної особи), а положення пункту 3 частини 1 статті 8 Закону України "Про судовий збір" можуть бути застосовані до юридичної особи за наявності майнового критерію, але тільки у справах, визначених цим пунктом, тобто предметом позову у яких є захист соціальних, трудових, сімейних, житлових прав, відшкодування шкоди здоров`ю. Відповідна правова позиція викладена у постанові Великої Палати Верховного Суду від 14.01.2021 у справі №0940/2276/18.

Таким чином, умови, визначені у пунктах 1 та 2 ч. 1 статті 8 Закону України "Про судовий збір", можуть застосовуватися лише до позивачів - фізичних осіб, які перебувають у такому фінансовому стані, що розмір судового збору перевищує 5 відсотків розміру їх річного доходу, та до позивачів, що мають певний соціальний статус. Щодо третьої умови, визначеної у пункті 3 ч. 1 статті 8 вищезгаданого Закону, то законодавець, застосувавши слово "або", не визначив можливість її застосування за суб`єктом застосування, в той же час визначив коло предметів спору, коли така умова може застосовуватись, - лише у разі, коли предметом позову є захист соціальних, трудових, сімейних, житлових прав, відшкодування шкоди здоров`ю.

Слід зазначити, що встановлений статтею 8 Закону України "Про судовий збір" перелік умов для звільнення, зменшення розміру, відстрочення чи розстрочення сплати судового збору є вичерпним, і у зв`язку із введенням воєнного стану в Україні до вказаного переліку зміни не були внесені.

Отже, виходячи з того, що заявник не підпадає під категорію осіб, яким суд, враховуючи майновий стан, може своєю ухвалою за його клопотанням відстрочити сплату судового збору, а позов не спрямований на захист соціальних, трудових, сімейних, житлових прав, відшкодування шкоди здоров`ю, господарський суд дійшов висновку про відсутність правових підстав для задоволення клопотання про відстрочення сплати судового збору за подання позовної заяви, у зв`язку з чим відмовляє у його задоволенні.

Відповідно до статті 174 ГПК України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху, в якій зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху. Якщо ухвала про залишення позовної заяви без руху постановляється з підстави несплати судового збору у встановленому законом розмірі, суд в такій ухвалі повинен зазначити точну суму судового збору, яку необхідно сплатити (доплатити).

Якщо позивач усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день первинного її подання до господарського суду та приймається до розгляду, про що суд постановляє ухвалу в порядку, встановленому статтею 176 цього Кодексу.

Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

Отже, для усунення недоліків позовної заяви позивачу необхідно сплатити судовий збір та надати суду документальні докази (платіжні документи) його сплати у розмірі - 225 000 грн.

А відтак суд відмовляє у задоволенні клопотання про відстрочення сплати судового збору, а позовну заяву залишає без руху та надає позивачеві строк для усунення зазначених вище недоліків - десять днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Керуючись статтями 3, 12, 20, 139, 164, 174, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, статтею 7 Кодексу України з процедур банкрутства, суд -

Ухвалив:

Відмовити у задоволенні клопотання Товариства з обмеженою відповідальністю "УКР-ТРАНС-ФУД" про відстрочення сплати судового збору за подання позовної заяви.

Позовну заяву залишити без руху.

Встановити позивачеві строк - 10 днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху для усунення недоліків шляхом сплати у встановленому законом порядку судового збору у розмірі - 225 000 грн., документальні докази сплати надати суду.

Роз`яснити позивачеві, що у разі не усунення недоліків у строк, визначений судом, позовна заява вважається неподаною і підлягає поверненню.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання - 01.08.2022 та не може бути оскаржена окремо від рішення суду.

Копію ухвали надіслати позивачеві.

Суддя В.А. Кричмаржевський

Дата ухвалення рішення01.08.2022
Оприлюднено02.08.2022
Номер документу105503047
СудочинствоГосподарське
Сутьбанкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "УКР-ТРАНС-ФУД", код в ЄДР-39823449 (69118 м.Запоріжжя вул. Нагнибіди, 9) Кредитор - Публічне акціонерне товариство "НАФТОПЕРЕРОБНИЙ КОМПЛЕКС-ГАЛИЧИНА", код в ЄДР-00152388 (82104 м.Дрогобич Львівської області вул. Бориславська, 82, e-mail: info@npk.lv.ukrtel.net ) Розпорядник майна боржника - арбітражний керуючий Острик С.Ю

Судовий реєстр по справі —908/352/22

Ухвала від 17.05.2023

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Черкаський В.І.

Ухвала від 02.05.2023

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Черкаський В.І.

Ухвала від 10.04.2023

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Черкаський В.І.

Ухвала від 24.03.2023

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Черкаський В.І.

Ухвала від 20.03.2023

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Черкаський В.І.

Ухвала від 03.03.2023

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Черкаський В.І.

Ухвала від 03.03.2023

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Черкаський В.І.

Постанова від 16.11.2022

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Кричмаржевський В.А.

Ухвала від 01.11.2022

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Кричмаржевський В.А.

Ухвала від 13.09.2022

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Кричмаржевський В.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні