Ухвала
від 21.07.2022 по справі 761/9408/22
КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21 липня 2022 року колегія суддів судової палати з розгляду кримінальних справ Київського апеляційного суду у складі:

головуючого судді ОСОБА_1

суддів ОСОБА_2 , ОСОБА_3

секретаря судового засідання ОСОБА_4

за участю:

прокурора ОСОБА_5

представника власника майна ОСОБА_6

розглянула у відкритому судовому засіданні в м. Києві апеляційну скаргу генерального директора ТОВ «Демурінського гірничо-збагачувального комбінату» ОСОБА_7 на ухвалу слідчого судді Шевченківського районного суду м. Києва від 02 червня 2022 року,-

В с т а н о в и л а:

Цією ухвалою задоволено клопотання прокурора третього відділу організації процесуального керівництва та підтримання публічного обвинувачення управління нагляду за додержанням законів органами центрального апарату Національної поліції України Департаменту нагляду за додержанням законів Національною поліцією України та органами, які ведуть боротьбу з організованою та транснаціональною злочинністю, Офісу Генерального прокурора ОСОБА_8 про арешт майна та накладено арешт накорпоративні права та об`єкти нерухомого майна, а саме:

корпоративні права у вигляді 100% статутного капіталу ТОВ «Демурінський гірничо-збагачувальний комбінат» (ЄДРПОУ 30454644), що прямо належать юридичній особі: кіпрській компанії «LIMPIEZA LIMITED» (реєстраційний код Республіки Кіпр HE284372), у розмірі 13 560 059,82 грн.;

будівлю за адресою: Дніпропетровська область, Межівський район, селище міського типу Демурине, вулиця Миру, будинок 16-Б, реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 1109980612226, власником якої є ТОВ «Демурінський гірничо-збагачувальний комбінат» (ЄДРПОУ 30454644);

будівлю за адресою: Дніпропетровська область, Межівський район, селище міського типу Демурине, вулиця Котлярської, будинок 21-А, реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 1111138912226, власником якої є ТОВ «Демурінський гірничо-збагачувальний комбінат» (ЄДРПОУ 30454644);

будинок за адресою: Дніпропетровська область, Васильківський район, село Новоандріївка, провулок Шкільний, будинок 3, реєстраційний номер майна21777854, власником якого є ТОВ «Демурінський гірничо-збагачувальний комбінат» (ЄДРПОУ 30454644);

комплекс будівель та споруд за адресою: Дніпропетровська область, Межівський район, селище міського типу Демурине, вулиця Котлярської, будинок 21, реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 1109716512226, власником якого є ТОВ «Демурінський гірничо-збагачувальний комбінат» (ЄДРПОУ 30454644), із забороною Міністерству юстиції України та його територіальним органам, нотаріусам, акредитованим суб`єктам та Державній реєстраційній службі України здійснювати державну реєстрацію змін (інші дії), пов`язаних зі зміною корпоративних прав (часток) у статутному капіталі зазначених юридичних (фізичних) осіб.

Не погоджуючись з таким рішенням слідчого судді, генеральний директор ТОВ «Демурінського гірничо-збагачувального комбінату» ОСОБА_9 подав апеляційну скаргу, в якій просить поновити строк на апеляційне оскарження, скасувати ухвалу слідчого судді Шевченківського районного суду м. Києва від 02 червня 2022 року, постановити нову ухвалу, якою відмовити в задоволенні клопотання про арешт майна.

Мотивуючи свою апеляційну скаргу вказує на те, що вказане майно, а саме корпоративні права та об`єкти нерухомості, не відповідають критеріям, вказаним у ст. 98 КПК України, а відтак на нього не може бути накладено арешт з метою забезпечення збереження речових доказів, як про це зазначено в клопотанні сторони обвинувачення та оскаржуваній ухвалі слідчого судді. Крім того, щодо наявності обставин, визначених ч. 11 ст. 170 КПК України, які стосуються корпоративних прав, то вони, на думку апелянта, також відсутні, оскільки відповідно до рішення РНБО України від 18.06.2021 року «Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)», введеного в дію Указом Президента України від 24.06.2021 №266/2021 до «Limpieza Limited» (Кіпр), якій належать корпоративні права ТОВ «Демурінського гірничо-збагачувального комбінату», застосовані обмежувальні заходи (санкції), зокрема, у вигляді блокування активів тимчасового обмеження права особи користуватися та розпоряджатися належним їй майном. Таким чином, враховуючи, що «Limpieza Limited» (Кіпр) внаслідок застосованих до неї обмежувальних заходів (санкцій) взагалі не має можливості передати корпоративні права ТОВ «Демурінського гірничо-збагачувального комбінату», то у слідчого судді були відсутні підстави накладати арешт на ці корпоративні права.

Щодо пропущення строку на апеляційне оскарження, то, як зазначає апелянт, розгляд клопотання проводився без виклику представника товариства, копія оскаржуваного рішення була тримана лише 22.06.2022 року.

Заслухавши доповідь судді, думку представника власника майна, який підтримав подану апеляційну скаргу та просив її задовольнити, прокурора про законність та обґрунтованість ухвали слідчого судді, а відтак необхідності залишення її без змін, вивчивши матеріали судового провадження, обговоривши доводи апеляційної скарги, колегія суддів дійшла наступного висновку.

Так, у відповідності до абз. 2 ч. 3ст. 395 КПК України, якщо ухвалу слідчого судді постановлено без виклику особи, яка її оскаржує, що в даному випадку мало місце, то строк апеляційного оскарження для такої особи обчислюється з дня отримання нею копії судового рішення.

Враховуючи, що апелянт в судовому засіданні суду першої інстанції участі не приймав, а апеляційні скарги подані в межах строку визначеного ч. 3 ст. 395 КПК України, тому строк на апеляційне оскарження не підлягає поновленню.

Розглядаючи клопотання про накладення арешту на майно, в порядку статей 170-173 КПК України, для прийняття законного та обґрунтованого рішення, слідчий суддя повинен з`ясувати всі обставини, які передбачають підстави для арешту майна або відмови у задоволенні клопотання про арешт майна.

Як вважає колегія суддів, вказані норми закону слідчим суддею дотримані в повному обсязі.

Клопотання мотивоване тим, що слідчим управлінням Головного управління СБ України в Автономній Республіці Крим за процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора, здійснюється досудове розслідування кримінального провадження №42022000000000480, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 20.04.2022, за ознаками вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 113, ч. 1 ст. 437 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що Російська Федерація в особі Уряду Російської Федерації, міністерств та підконтрольних відомств, державних корпорацій та інших юридичних осіб, які офіційно контролюються Російською Федерацією, а також тих юридичних осіб, які належать недержавним російським організаціям та/або фізичним особам (як громадянам Російської Федерації так і громадянам інших держав), однак фактично безпосередньо чи опосередковано контролюються російськими державними структурами, впродовж тривалого часу здійснювали планування, підготовку та в результаті повномасштабне вторгнення 24.02.2022 на територію України.

На виконання доручення слідчого у вказаному кримінальному провадженні, отримані матеріали оперативно-розшукової діяльності Департаменту захисту інтересів суспільства і держави Національної поліції України, а також Головного управління «І» Департаменту захисту національної державності СБ України, відповідно до яких встановлено, що активи, рухоме та нерухоме майно, корпоративні права, цінні папери, інші об`єкти права власності, які використовуються, використовувались або можуть використовуватись Російською Федерацією та її представниками для підготовки, планування та ведення агресивної війни проти України, а також відомості про використання грошових коштів, отриманих від здійснення на території України фінансово-господарської діяльності юридичних осіб, підконтрольних Російській Федерації чи її громадянам, для фінансування діяльності на території України диверсійно-розвідувальних груп, з метою ослаблення України.

Зокрема, встановлено причетність до такої діяльності російської металургійної компанії ПАТ «Корпорація ВСМПО-АВІСМА», що входить до складу російської державної корпорації «РОСТЕХ», дочірні підприємства якої безпосередньо здійснюють розробку, виробництво і постачання для потреб Збройних сил Російської Федерації військової техніки, зброї та боєприпасів. Доля продукції підприємств корпорації «РОСТЕХ» в державному оборонному замовленні РФ складає більше 30%. Відповідно до офіційної інформації, розміщеної на сайтах цих корпорацій, генеральним директором ДК «РОСТЕХ» є ОСОБА_10 , який є одночасно головою ради директорів ПАТ «Корпорація ВСМПО-АВІСМА». Крім того, ОСОБА_11 є членомбюро Вищої ради партії «Єдина Росія» та близьким соратником президента РФ Володимира Путіна.

Також, встановлено, що з титанової продукції виробництва ПАТ «Корпорація ВСМПО-АВІСМА» (титанова сортова продукція) виготовляються запасні частини та деталі до військової техніки (літаки, вертольоти, морські судна тощо), що перебуває на озброєнні Збройних сил Російської Федерації, у тому числі 8-ї армії Південного військового округу Збройних сил Російської Федерації.

Крім того з`ясовано, що виготовлення титанової продукції російським ПАТ «Корпорація ВСМПО-АВІСМА» здійснюється, у тому числі, з сировини (ільменітовий концентрат) українського походження, а саме виробництва ТОВ «Демурінський гірничо-збагачувальний комбінат», 100% статутного капіталу якого належить кіпрській компанії «Лімпієза Лімітед» (Limpieza Limited, Республіка Кіпр, м. Нікосія, Фоті Пітта, 9, 4-й поверх, офіс 402, 1065), 75% якої належить російському ПАТ «Корпорація ВСМПО-АВІСМА»), а кінцевим бенефіціарним власником українського ТОВ «Демурінський гірничо-збагачувальний комбінат» є громадянин РФ ОСОБА_12 , який одночасно є заступником голови ради директорів ПАТ «Корпорація ВСМПО-АВІСМА» та генерального директора російської ДК «Ростех» ОСОБА_11 .

Окрім того встановлено, що до активів ТОВ «Демурінський ГЗК», які на праві власності належать товариству та можуть використовуватися Російською Федерацією у протиправній діяльності на шкоду національним інтересам України, також входять:

будівля за адресою: Дніпропетровська область, Межівський район, селище міського типу Демурине, вулиця Миру, будинок 16-Б, реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 1109980612226;

будівля за адресою: Дніпропетровська область, Межівський район, селище міського типу Демурине, вулиця Котлярської, будинок 21-А, реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 1111138912226;

будинок за адресою: АДРЕСА_1 , реєстраційний номер майна21777854;

комплекс будівель та споруд за адресою: АДРЕСА_2 , реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 1109716512226.

Указом Президента України №266\2021 від 24.06.2021 уведено в дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від 18 червня 2021 року «Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)», згідно якого безстроково накладено персональні санкції на ОСОБА_12 та ОСОБА_11 , а саме:

- блокування активів тимчасове обмеження права особи користуватися та розпоряджатися належним їй майном;

- обмеження торговельних операцій;

- обмеження, часткове чи повне припинення транзиту ресурсів, польотів та перевезень територією України (повне припинення);

- запобігання виведенню капіталів за межі України;

- зупинення виконання економічних та фінансових зобов`язань;

- анулювання або зупинення ліцензій та інших дозволів, одержання (наявність) яких є умовою для здійснення певного виду діяльності, зокрема, анулювання чи зупинення дії спеціальних дозволів на користування надрами;

- заборона участі у приватизації, оренді державного майна резидентами іноземної держави та особами, які прямо чи опосередковано контролюються резидентами іноземної держави або діють в їх інтересах;

- повна заборона заходження іноземних невійськових суден та військових кораблів до територіального моря України, її внутрішніх вод, портів;

- заборона видачі дозволів, ліцензій Національного банку України на здійснення інвестицій в іноземну державу, розміщення валютних цінностей на рахунках і вкладах на території іноземної держави;

- припинення видачі дозволів, ліцензій на ввезення в Україну з іноземної держави чи вивезення з України валютних цінностей та обмеження видачі готівки за платіжними картками, емітованими резидентами іноземної держави;

- заборона передання технологій, прав на об`єкти права інтелектуальної власності;

- позбавлення державних нагород України, інших форм відзначення;

- інші санкції, що відповідають принципам їх застосування, встановленим Законом України «Про санкції».

Постановою старшого слідчого в ОВС 1 відділу слідчого управління Головного управління СБ України в АР Крим ОСОБА_13 від 24.05.2022 року вказане в клопотанні майно визнано в кримінальному провадженні №42022000000000480 від 20.04.2022 року визнано речовим доказом.

31.05.2022 року прокурор третього відділу організації процесуального керівництва та підтримання публічного обвинувачення управління нагляду за додержанням законів органами центрального апарату Національної поліції України Департаменту нагляду за додержанням законів Національною поліцією України та органами, які ведуть боротьбу з організованою та транснаціональною злочинністю, Офісу Генерального прокурора ОСОБА_8 звернулась до слідчого судді Шевченківського районного суду міста Києва з клопотанням про арешт майна, , а саме:

корпоративні права у вигляді 100% статутного капіталу ТОВ «Демурінський гірничо-збагачувальний комбінат» (ЄДРПОУ 30454644), що прямо належать юридичній особі: кіпрській компанії «LIMPIEZA LIMITED» (реєстраційний код Республіки Кіпр HE284372), у розмірі 13 560 059,82 грн.;

будівлю за адресою: Дніпропетровська область, Межівський район, селище міського типу Демурине, вулиця Миру, будинок 16-Б, реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 1109980612226, власником якої є ТОВ «Демурінський гірничо-збагачувальний комбінат» (ЄДРПОУ 30454644);

будівлю за адресою: Дніпропетровська область, Межівський район, селище міського типу Демурине, вулиця Котлярської, будинок 21-А, реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 1111138912226, власником якої є ТОВ «Демурінський гірничо-збагачувальний комбінат» (ЄДРПОУ 30454644);

будинок за адресою: Дніпропетровська область, Васильківський район, село Новоандріївка, провулок Шкільний, будинок 3, реєстраційний номер майна21777854, власником якого є ТОВ «Демурінський гірничо-збагачувальний комбінат» (ЄДРПОУ 30454644);

комплекс будівель та споруд за адресою: Дніпропетровська область, Межівський район, селище міського типу Демурине, вулиця Котлярської, будинок 21, реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 1109716512226, власником якого є ТОВ «Демурінський гірничо-збагачувальний комбінат» (ЄДРПОУ 30454644), із забороною Міністерству юстиції України та його територіальним органам, нотаріусам, акредитованим суб`єктам та Державній реєстраційній службі України здійснювати державну реєстрацію змін (інші дії), пов`язаних зі зміною корпоративних прав (часток) у статутному капіталі зазначених юридичних (фізичних) осіб, посилаючись на наявність правової підстави, передбаченої ч. 3 ст. 170 КПК України.

Ухвалою слідчого судді Шевченківського районного суду м. Києва від 02 червня 2022 року клопотання прокурора задоволено.

Відповідно до ч. 1 ст. 170 КПК України арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна. Арешт майна скасовується у встановленому цим Кодексом порядку. Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, знищення, перетворення, відчуження. Слідчий, прокурор повинні вжити необхідних заходів з метою виявлення та розшуку майна, на яке може бути накладено арешт у кримінальному провадженні, зокрема шляхом витребування необхідної інформації у Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, інших державних органів та органів місцевого самоврядування, фізичних і юридичних осіб.

Згідно ч. 2 ст. 170 КПК України арешт майна допускається з метою забезпечення: 1) збереження речових доказів; 2) спеціальної конфіскації; 3) конфіскації майна як виду покарання або заходу кримінально-правового характеру щодо юридичної особи; 4) відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення (цивільний позов), чи стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди.

Крім того, ч. 3 ст. 170 КПК України визначено, що у випадку, передбаченому пунктом 1 частини другої цієї статті, арешт накладається на майно будь-якої фізичної або юридичної особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним у статті 98 цього Кодексу.

Під час апеляційного розгляду колегією суддів встановлено, що зазначені вимоги закону слідчим суддею дотримані.

Задовольняючи дане клопотання cторони обвинувачення, внесене в межах кримінального провадження №42022000000000480 від 20.04.2022 року, про накладення арешту на майно, слідчий суддя, дослідивши матеріали додані до клопотання, прийшов до правильного висновку про необхідність накласти арешт на вказане майно, при цьому слідчим суддею було враховано розумність і співрозмірність обмеження права власності завданням кримінального провадження.

Під час розгляду клопотання сторони обвинувачення слідчий суддя вірно встановив, що є достатні підстави вважати, що майно, на яке прокурор просить накласти арешт відповідає вимогам ч. 2, 3ст. 170 КПК України, а тому потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи власника майна, про які йдеться в клопотанні прокурора.

З огляду на положення ч. 2, 3 ст. 170 КПК України, майно, яке має ознаки речового доказу повинно вилучатися та арештовуватися незалежно від того, хто є його власником, у кого і де воно знаходиться, незалежно від того чи належить воно підозрюваному чи іншій зацікавленій особі, оскільки в протилежному випадку не будуть досягнуті цілі застосування цього заходу - запобігання можливості протиправного впливу (відчуження, знищення, приховання) на певне майно, що, як наслідок, перешкодить встановленню істини у кримінальному провадженні.

Арешт майна з підстав передбачених ч. 2, 3 ст. 170 КПК України по суті являє собою форму забезпечення доказів і є самостійною правовою підставою для арешту майна поряд з забезпеченням цивільного позову та конфіскацією майна та, на відміну від двох останніх правових підстав, не вимагає оголошення підозри у кримінальному провадженні і не пов`язує особу підозрюваного з можливістю арешту такого майна.

З огляду на наведене та враховуючи, що в засіданні суду першої інстанції ретельно перевірено майно, на яке сторона обвинувачення просить накласти арешт і його відношення до матеріалів кримінального провадження, колегія суддів вважає, що слідчий суддя дійшов правильного висновку про наявність правових підстав для задоволення клопотання прокурора та накладення арешту на вказане майно, оскільки не застосування такого заходу забезпечення кримінального провадження може зумовити труднощі та перешкоджатиме встановленню істини у кримінальному провадженні №42022000000000480 від 20.04.2022 року,спричинити втрату інформації, яка має доказове значення в ході здійснення досудового розслідування.

Доводи апеляційної скарги про недоведеність вказаного майна критеріям, зазначеним у ст. 98 КПК України, а також правомірності отримання цих грошових коштів, є недоведеними, а відтак не можуть слугувати підставою для скасування ухвали слідчого судді.

Інші доводи апеляційної скарги, а саме про відсутність обставин, визначених ч. 11 ст. 170 КПК України, також є необґрунтованими та не можуть слугувати підставою для скасування ухвали слідчого судді.

Підстав сумніватися в співрозмірності обмеження права власності завданням кримінального провадження колегія суддів не вбачає.

З урахуванням викладеного, колегія суддів вважає, що рішення суду прийнято у відповідності до вимог закону, слідчий суддя при розгляді клопотання з`ясував всі обставини, з якими закон пов`язує можливість накладення арешту на майно, а тому ухвалу слідчого судді про накладення арешту на майно необхідно залишити без змін, а апеляційну скаргу - без задоволення.

Керуючись ст.ст. 170, 173, 376, 404, 405, 407, 422 КПК України, колегія суддів, -

П о с т а н о в и л а:

Ухвалу слідчого судді Шевченківського районного суду м. Києва від 02 червня 2022 року, якою задоволено клопотання прокурора третього відділу організації процесуального керівництва та підтримання публічного обвинувачення управління нагляду за додержанням законів органами центрального апарату Національної поліції України Департаменту нагляду за додержанням законів Національною поліцією України та органами, які ведуть боротьбу з організованою та транснаціональною злочинністю, Офісу Генерального прокурора ОСОБА_8 про арешт майна та накладено арешт накорпоративні права та об`єкти нерухомого майна, а саме:

корпоративні права у вигляді 100% статутного капіталу ТОВ «Демурінський гірничо-збагачувальний комбінат» (ЄДРПОУ 30454644), що прямо належать юридичній особі: кіпрській компанії «LIMPIEZA LIMITED» (реєстраційний код Республіки Кіпр HE284372), у розмірі 13 560 059,82 грн.;

будівлю за адресою: Дніпропетровська область, Межівський район, селище міського типу Демурине, вулиця Миру, будинок 16-Б, реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 1109980612226, власником якої є ТОВ «Демурінський гірничо-збагачувальний комбінат» (ЄДРПОУ 30454644);

будівлю за адресою: Дніпропетровська область, Межівський район, селище міського типу Демурине, вулиця Котлярської, будинок 21-А, реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 1111138912226, власником якої є ТОВ «Демурінський гірничо-збагачувальний комбінат» (ЄДРПОУ 30454644);

будинок за адресою: Дніпропетровська область, Васильківський район, село Новоандріївка, провулок Шкільний, будинок 3, реєстраційний номер майна21777854, власником якого є ТОВ «Демурінський гірничо-збагачувальний комбінат» (ЄДРПОУ 30454644);

комплекс будівель та споруд за адресою: Дніпропетровська область, Межівський район, селище міського типу Демурине, вулиця Котлярської, будинок 21, реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 1109716512226, власником якого є ТОВ «Демурінський гірничо-збагачувальний комбінат» (ЄДРПОУ 30454644), із забороною Міністерству юстиції України та його територіальним органам, нотаріусам, акредитованим суб`єктам та Державній реєстраційній службі України здійснювати державну реєстрацію змін (інші дії), пов`язаних зі зміною корпоративних прав (часток) у статутному капіталі зазначених юридичних (фізичних) осіб, залишити без змін, а апеляційну скаргу генерального директора ТОВ «Демурінського гірничо-збагачувального комбінату» ОСОБА_7 , без задоволення.

Ухвала оскарженню не підлягає.

СУДДІ:




ОСОБА_1 ОСОБА_2 ОСОБА_3

Справа № 11-сс/824/2676/2022 Категорія ст. 170 КПК України

Слідчий суддя суду 1-ї інстанції: ОСОБА_14

Доповідач: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення21.07.2022
Оприлюднено25.01.2023
Номер документу105516031
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —761/9408/22

Ухвала від 21.07.2022

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Рибак Іван Олексійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні