Постанова
від 26.07.2022 по справі 461/3561/22
ГАЛИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЛЬВОВА

Справа №461/3561/22

Провадження №3/461/2174/22

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

26 липня 2022 року м.Львів

Суддя Галицького районного суду м. Львова Романюк В.Ф., з участю представника митниці Лубоцького Б.І., представника особи, яка притягується до адміністративної відповідальності ОСОБА_1 - адвоката Бориславського А.Л., розглянувши матеріали, які надійшли з Львівської митниці Державної митної служби України про притягнення до адміністративної відповідальності за порушення митних правил

ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , громадянки України, проживаючої за адресою: АДРЕСА_1 , серія і номер закордонного паспорта НОМЕР_1 , ідентифікаційний номер невідомий, -

за ст.472 Митного Кодексу України, -

в с т а н о в и в :

07.06.2022 р. близько 13:00 в зону митного контролю «червоний коридор» пункту пропуску «Краковець-Корчова» митного поста «Яворів» Львівської митниці прибув автомобіль марки «Mitsubishi Pagero Sport», реєстраційний номер НОМЕР_2 , під керуванням гр. ОСОБА_1 .

Перед початком митного контролю гр. ОСОБА_1 було видано для заповнення митну декларацію та роз`яснено митні правила.

Також, ОСОБА_1 було подано декларацію про перелік товарів, що визнаються гуманітарною допомогою, в якій було вказано, що переміщується «гуманітарна допомога автомобіль «Mitsubishi Pagero Sport», НОМЕР_3 , реєстраційний номер НОМЕР_2 ».

Після перевірки заявлених відомостей та завірення митної декларації штампом «Під митним контролем № 294», під час проведення митного огляду транспортного засобу окрім задекларованої громадянкою України ОСОБА_1 , транспортного засобу, який переміщується в якості гуманітарної допомоги, в салоні та багажному відділенні транспортного засобу додатково виявлено не задекларовані товар, а саме «одноразові електронні сигарети т.м. Asohu» в асортименті в кількості 2400 одиниць, згідно таблиці нижче.

Відповідно до статті 4 Митного Кодексу України „перевізник - особа, яка здійснює перевезення товарів через митний кордон України та/або між органами доходів і зборів на території України або є відповідальною за такі перевезення.

Документів, що підтверджують вартість товару гр. України ОСОБА_1 до митного оформлення не надала.

У відповідності до ст.257 МКУ, декларування здiйснюється шляхом заявлення за встановленою формою (письмовою, усною, шляхом вчинення дiй) точних вiдомостей про товари, мету їх перемiщення через митний кордон України, а також вiдомостей, необхiдних для здiйснення їх митного контролю та митного оформлення.

Таким чином, гр. України ОСОБА_1 , переміщувала через митний кордон України вищевказаний товар шляхом недекларування тобто незаявлення за встановленою формою точних та достовірних відомостей (наявність, найменування та кількість) про товари, які підлягають обов`язковому декларуванню у разі переміщення через митний кордон України.

Дії особи, яка притягається до адміністративної відповідальності ОСОБА_1 органом митниці кваліфіковано за ст.472 МК України.

У судовому засіданні представник особи, яка притягується до адміністративної відповідальності ОСОБА_1 - адвокат Бориславський А.Л., вину та факт вчинення ОСОБА_1 адміністративного правопорушення передбаченого ст. 472 МК України заперечив, просить провадження у справі закрити за відсутністю в її діях складу адміністративного правопорушення передбаченого. Представник покликається на те, що митницею не надані в розпорядження суду належні, допустимі та достовірні докази, які у своїй сукупності, поза розумним сумнівом, доводять наявність в діях ОСОБА_1 складу адміністративного правопорушення, передбаченого ст.472 МК України. В діях ОСОБА_1 відсутній умисел на вчинення правопорушення, оскільки вона на волонтерських засадах, безоплатно, здійснювала перевезення гуманітарної допомоги через митний кордон України на адресу благодійної організації «Благодійний фонд «Все для перемоги». У своїх письмових поясненнях, ОСОБА_1 зазначає, що отримала в Польщі автомобіль для потреб ЗСУ і не знала про наявність вмісту коробок. В салоні автомобіля розміщувались коробки, на яких був надпис і наклейка «АКУМУЛЯТОРИ». В матеріалах справи є звернення до Голови Львівської ОДВА ОСОБА_6 про ввезення на адресу благодійної організації «Благодійного фонд «Все для перемоги» 20 автомобілів для потреб ЗСУ. Тому просить задовольнити клопотання

У судовому засіданні представник Львівської митниці Державної митної служби України Лубоцький Б.І. зазначив, що у діях ОСОБА_1 наявний склад правопорушення, яке їй інкриміноване, тому до останньої слід застосувати стягнення, передбачене санкцією ст.472 МК України.

Заслухавши думку представника митниці, пояснення представника особи, яка притягується до адміністративної відповідальності ОСОБА_1 - адвоката Бориславського А.Л., дослідивши матеріали справи, суд приходить до наступних висновків.

За положеннями п.3 ч.1 ст.8 МК України, державна митна справа здійснюється на основі принципів законності та презумпції невинуватості.

Відповідно до ч.1 ст.458 МК України порушення митних правил є адміністративним правопорушенням, яке являє собою протиправні, винні (умисні або з необережності) дії чи бездіяльність, що посягають на відповідні суспільні відносини у сфері державної митної справи.

Згідно ч.1 ст.257 МК України декларування здійснюється шляхом заявлення за встановленою формою (письмовою, усною, шляхом вчинення дій) точних відомостей про товари, мету їх переміщення через митний кордон України, а також відомостей, необхідних для здійснення їх митного контролю та митного оформлення. При застосуванні письмової форми декларування можуть використовуватися як електронні документи, так і документи на паперовому носії або їх електронні (скановані) копії, засвідчені електронним цифровим підписом декларанта або уповноваженої ним особи.

Відповідальність за ст.472 МК України настає у випадку недекларування товарів, транспортних засобів комерційного призначення, що переміщуються через митний кордон України, тобто не заявлення за встановленою формою точних та достовірних відомостей (наявність, найменування або назва, кількість тощо) про товари, транспортні засоби комерційного призначення, які підлягають обов`язковому декларуванню у разі переміщення через митний кордон України.

Згідно з вимогами ст. 252 КУпАП та ч. 2 ст. 495 МК України, суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об`єктивному дослідженні всіх обставин справи в їх сукупності, керуючись законом і правосвідомістю. При цьому, обов`язок щодо збирання доказів покладається на осіб, уповноважених на складання протоколів.

У розумінні ст. 495 МК України, доказами у справі про порушення митних правил є будь-які фактичні дані, на основі яких у визначеному законом порядку встановлюються наявність або відсутність порушення митних правил, винність особи у його вчиненні та інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи. Такі дані встановлюються: протоколом про порушення митних правил, протоколами процесуальних дій, додатками до зазначених протоколів; поясненнями свідків; поясненнями особи, яка притягується до відповідальності; висновком експерта; іншими документами (належним чином завіреними їх копіями або витягами з них) та інформацією, у тому числі тими, що перебувають в електронному вигляді, а також товарами - безпосередніми предметами порушення митних правил, товарами із спеціально виготовленими сховищами (тайниками), що використовувалися для приховування безпосередніх предметів порушення митних правил від митного контролю, транспортними засобами, що використовувалися для переміщення безпосередніх предметів порушення митних правил через митний кордон України.

Практика Європейського Суду вказує на те, що обов`язок адміністративного органу нести тягар доведення є складовою презумпції невинуватості і звільняє особу від обов`язку доводити свою непричетність до скоєння порушення.

Завданнями провадження в справах про адміністративні правопорушення є: своєчасне, всебічне, повне і об`єктивне з`ясування обставин кожної справи, вирішення її в точній відповідності з законом, забезпечення виконання винесеної постанови, а також виявлення причин та умов. що сприяють вчиненню адміністративних правопорушень. запобігання правопорушенням, виховання громадян у дусі додержання законів, зміцнення законності (ст. 245 КУпАП).

Суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об`єктивному дослідженні всіх обставин справи у їх сукупності, керуючись законом і правосвідомістю (ст. 252 КУпАП).

Суд встановив, що 07.06.2022 р. близько 13:00 в зону митного контролю «червоний коридор» пункту пропуску «Краковець-Корчова» митного поста «Яворів» Львівської митниці прибув автомобіль марки «Mitsubishi Pagero Sport», реєстраційний номер НОМЕР_2 , під керуванням гр. ОСОБА_1 .

Перед початком митного контролю гр. ОСОБА_1 було видано для заповнення митну декларацію та роз`яснено митні правила. ОСОБА_1 було подано декларацію про перелік товарів, що визнаються гуманітарною допомогою, в якій було вказано, що переміщується «гуманітарна допомога автомобіль «Mitsubishi Pagero Sport», НОМЕР_3 , реєстраційний номер НОМЕР_2 ».

Однак, під час проведення митного огляду транспортного засобу окрім задекларованої громадянкою України ОСОБА_1 , транспортного засобу, який переміщується в якості гуманітарної допомоги, в салоні та багажному відділенні транспортного засобу додатково виявлено не задекларовані товар, а саме «одноразові електронні сигарети т.м. Asohu» в асортименті в кількості 2400 одиниць.

Як вбачається із наявних в матеріалах справи письмових пояснень ОСОБА_1 , остання зазначила, що вона слідувала в Україну як водій автомобіля «Mitsubishi Pagero Sport», реєстраційний номер НОМЕР_2 . Даний автомобіль отримала в Республіці Польща і перевозила товар для потреб ЗСУ. Стосовно виявлених коробок зазначила, що не знала про наявність в них виявлених речей та необхідність їх декларування.

Згідно митної декларації від 07.06.2022 року ОСОБА_1 задекларувала: автомобіль «Mitsubishi Pagero Sport», НОМЕР_3 , реєстраційний номер НОМЕР_2 .

З пояснень особи вбачається, що умислу на вчинення адміністративного правопорушення передбаченого ст. 472 МК України не було.

Доказів, того, що вказаний у протоколі про порушення митних правил, товар належить ОСОБА_1 в матеріалах справи немає.

В акті про проведення огляду ОСОБА_1 також нічого не вказує про те, що вилучений товар є її власністю.

ОСОБА_1 на волонтерських засадах, безоплатно, здійснювала перевезення гуманітарної допомоги через митний кордон України на адресу благодійної організації «Благодійний фонд «Все для перемоги» (м.Львів, вул. Перемиська, 9/44. код ЄДРПОУ 44874701).

В матеріалах справи міститься звернення виконавчого директора Благодійної організації «Благодійний фонд» «Все для перемоги» ОСОБА_8 до Голови Львівської ОДВА ОСОБА_6 про ввезення на адресу благодійної організації «Благодійного фонд «Все для перемоги» 20 автомобілів для потреб ЗСУ.

Згідно з заявою виконавчого директора Благодійної організації «Благодійний фонд» «Все для перемоги» ОСОБА_8 адресованої на адресу Галицького районного суду м. Львова Благодійна організація «Благодійний фонд «ВСЕ ДЛЯ ПЕРЕМОГИ» отримує гуманітарні вантажі: транспортні засоби, продукти харчування, засоби гігієни, медичні препарати, елементів амуніції та тютюнові вироби (електронні сигарети) для Збройних Сил України. Даною заявою підтверджено, що Благодійна організація «Благодійний фонд «ВСЕ ДЛЯ ПЕРЕМОГИ» співпрацює з «Благодійним фондом «Кракен» м.Харків та в/ч НОМЕР_23, а також низкою інших благодійних фондів та військових частин в Харківській, Донецькій, Луганській, Дніпровській, Чернігівській, Сумській, Запорізькій, Миколаївській та Херсонській областях. Фонд отримує різні гуманітарні вантажі від закордонних донорів, які ми передаємо на потреби нашим Збройним Силам України та ТРО. Підтверджено, що 07.06.2022 року на їх адресу слідували: транспортні засоби - 20 одиниць, зокрема; «MITSUBISHI PAGERO SPORT», р.н. НОМЕР_2 водій ОСОБА_1 ; «MAZDA В2500», р.н. НОМЕР_4 водій ОСОБА_9 ; «NISSAN PICK-UP», р.н. НОМЕР_5 водій ОСОБА_10 ; «MITSUBISHI PAGERO», р.н. НОМЕР_6 водій ОСОБА_11 ; «TOYOTA НІАСЕ», р.н. НОМЕР_7 водій ОСОБА_12 ; « TOYOTA НІАСЕ» (minibus), р.н. НОМЕР_8 ; «TOYOTA LAND CRUISER», р.н. НОМЕР_9 ; «KIA SORENTO», р.н НОМЕР_10 ; «MITSUBISHI PAJERO», р.н. НОМЕР_11 ; «Trailer TIKI CE200-R (for AF-8666)», р.н. НОМЕР_12 ; «NISSAN KING CAB», р.н. НОМЕР_13 ; «TRAILER FOR AF-8737», р.н. НОМЕР_14 ; «TOYOTA HILUX», р.н. НОМЕР_15 ; «ISUZU D-MAX», р.н. НОМЕР_16 ; «OPEL FRONTERA», р.н. НОМЕР_17 ; «DODGE GRAND CARAVAN», р.н. НОМЕР_18 ; «JEEP GRAND CHEROKEE», р.н. НОМЕР_19 ; «VW TRANSPORTER T4», р.н. НОМЕР_20 ; «AUDI A4 AVANT», р.н. НОМЕР_21 ; «NISSAN KING CAB», р.н. НОМЕР_22 . Дані автомобілі перевозили гуманітарний вантаж з метою передачі для підрозділів ЗСУ та ТРО для використання в зоні бойових дій. Всі водії залучаються фондом на безоплатній основі, на волонтерських засадах, для переміщення транспортних засобів та гуманітарних вантажів через митний кордон України.

З листа директора Благодійної організації «Благодійний фонд «Кракен» ОСОБА_13 адресованого виконавчому директору Благодійної організації «Благодійний фонд» «Все для перемоги» ОСОБА_8 вбачається, що оскільки на сьогодні Україна перебуває під постійним обстрілом російських окупантів, нам вкрай необхідний позашляховик, чи мікроавтобус для власної діяльності в протистоянні з агресором. Просять виконавчого директора Благодійної організації «Благодійний фонд» «Все для перемоги» ОСОБА_8 доставити авто в Україну з подальшою доставкою у місце дислокації, а також велике прохання надати для наших захисників табачні вироби (сигарети), електронні сигарети, продукти харчування та засоби гігієни.

З листа командира військової частини НОМЕР_23-III ОСОБА_14 від 10.06.2022 року №787 адресованого виконавчому директору Благодійної організації «Благодійний фонд» «Все для перемоги» ОСОБА_8 вбачається, що на території України Російська Федерація розв`язала війну, Харківська область є однією з прикордонних областей з державою-агресором, де відбуваються запеклі бої. Для забезпечення нагальних потреб підрозділів військової частини, що на даний час виконують бойові завдання в області, просять виконавчого директора Благодійної організації «Благодійний фонд» «Все для перемоги» ОСОБА_8 надати гуманітарну допомогу, а саме: транспортний засіб типу позашляховик або мікроавтобус - 1 одиниця; цигарків, електронних цигарків - 30 ящиків; продуктів харчування; засобів гігієни.

Беручи до уваги, що в матеріалах справи відсутні належні, допустимі та достовірні докази, які у своїй сукупності, поза розумним сумнівом, доводять наявність в діях ОСОБА_1 складу адміністративного правопорушення, передбаченого ст.472 МК України, вказана справа підлягає закриттю, у зв`язку з відсутністю складу адміністративного правопорушення.

Згідно ч.1 ст. 62 Конституції України, особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду. Ніхто не зобов`язаний доводити свою невинуватість у вчиненні злочину. Обвинувачення не може ґрунтуватися на доказах, одержаних незаконним шляхом, а також на припущеннях. Усі сумніви щодо доведеності вини особи тлумачаться на її користь.

Згідно зі ст.7 КУпАП, ніхто не може бути підданий заходу впливу в зв`язку з адміністративним правопорушенням інакше як на підставах і в порядку, встановлених законом. Провадження в справах про адміністративні правопорушення здійснюється на основі суворого додержання законності.

Таким чином, суд приходить до висновку, що вина ОСОБА_1 у вчиненні правопорушення, передбаченого ст. 472 МК України, відсутня.

Відповідно до ст. 527 МК України у справі про порушення митних правил орган доходів і зборів або суд (суддя), що розглядає справу, виносить одну з таких постанов: 1) про проведення додаткової перевірки; 2) про накладення адміністративного стягнення; 3) про закриття провадження у справі.

Відповідно до п.1 ч.1 ст.247 КУпАП провадження в справі про адміністративне правопорушення не може бути розпочато, а розпочате підлягає закриттю у зв`язку з відсутністю події і складу адміністративного правопорушення.

Отже, провадження у справі про притягнення до адміністративної відповідальності ОСОБА_1 слід закрити у зв`язку з відсутністю в її діях складу адміністративного правопорушення, передбаченого ст. 472 МК України.

Відповідно до ч.3 ст.243 МК України, у разі припинення провадження у справі про порушення митних правил за відсутністю події і складу адміністративного правопорушення витрати органу доходів і зборів на зберігання зазначених вище товарів, транспортних засобів власником цих товарів, транспортних засобів або уповноваженою ним особою не відшкодовуються.

Згідно ст. 283 КУпАП України, постанова по справі повинна містити, зокрема, вирішення питання про вилучені речі і документи.

Враховуючи, що провадження по справі підлягає закриттю, товар, вилучений згідно протоколу про порушення митних правил, слід повернути власнику або уповноваженій ним особі у встановленому законом порядку.

Керуючись ст.ст.243, 472, 519 МК України, ст.ст.40-1, 283 КУпАП України, суд, -

постановив:

Провадження у справі про порушення митних правил відносно ОСОБА_1 за вчинення нею порушення митних правил, передбаченого ст.472 МК України, закрити у зв`язку з відсутністю в її діях складу і події зазначеного правопорушення.

Вилучений, згідно протоколу про порушення митних правил №0579/20900/22 від 07.06.2022 р. товар, а саме: одноразові електронні сигарети т.м. Asohu, watermelon ice 1500, кількістю 200 шт.; Одноразові електронні сигарети т.м. Asohu, strawberry kiwi 1500, кількістю 200 шт.; Одноразові електронні сигарети т.м. Asohu, banana ice 1500, кількістю 200 шт.; Одноразові електронні сигарети т.м. Asohu, virgin tobacco 1500, кількістю 200 шт.; Одноразові електронні сигарети т.м. Asohu, grape strawberrt 1500, кількістю 200 шт.; Одноразові електронні сигарети т.м. Asohu, coffe late, кількістю 200 шт.; Одноразові електронні сигарети т.м. Asohu, peach lemonade 1500, кількістю 400 шт.; Одноразові електронні сигарети т.м. Asohu, lychee ice 1500, кількістю 400 шт.; Одноразові електронні сигарети т.м. Asohu, mango ice 1500, кількістю 200 шт.; Одноразові електронні сигарети т.м. Asohu, brackberry 1500, кількістю 200 шт., загальною кількістю 2400 шт. - повернути власнику або уповноваженій ним особі у встановленому законом порядку.

Постанова судді у справі про порушення митних правил може бути оскаржена до Львівського апеляційного суду через Галицький районний суд м. Львова, особою, стосовно якої вона винесена, представником такої особи або митним органом, який здійснював провадження у цій справі протягом десяти днів з дня винесення постанови.

Суддя В.Ф. Романюк

СудГалицький районний суд м.Львова
Дата ухвалення рішення26.07.2022
Оприлюднено03.08.2022
Номер документу105519156
СудочинствоАдмінправопорушення
КатегоріяСправи про порушення митних правил, які підлягають розгляду в судовому порядку Митний кодекс 2012 р. Недекларування товарів, транспортних засобів комерційного призначення

Судовий реєстр по справі —461/3561/22

Постанова від 26.09.2022

Адмінправопорушення

Львівський апеляційний суд

Стельмах І. О.

Постанова від 26.07.2022

Адмінправопорушення

Галицький районний суд м.Львова

Романюк В. Ф.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні