Рішення
від 02.08.2022 по справі 153/859/22
ЯМПІЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"02" серпня 2022 р. Справа153/859/22

Провадження2/153/151/22-ц

Ямпільський районний суд Вінницької області

у складі головуючого судді Гаврилюк Т. В.

за участю секретаря судового засідання Шарко Л. В.

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні у залі судових засідань у приміщенні Ямпільського районного суду Вінницької області у місті Ямпіль Могилів-Подільського району Вінницької області

цивільну справуза позовом ОСОБА_1 до Ямпільської міської ради Могилів-Подільського району Вінницької області про визнання права власності на спадкове майно в порядку спадкування за заповітом,

В С Т А Н О В И В :

Позивач ОСОБА_1 звернувся до суду із вищевказаним позовом. Обґрунтовуючи підстави звернення до суду, посилається на наступне: ІНФОРМАЦІЯ_1 померла його баба по лінії батька ОСОБА_2 . Після смерті баби залишилося спадкове майно у вигляді житлового будинку з надвірними будівлями по АДРЕСА_1 , а також земельна частка (пай) розміром 1,9816 га, яка знаходиться на території Михайлівського старостинського округу Могилів-Подільського району Вінницької області. За життя баба ОСОБА_2 08 травня 1996 року склала заповіт, яким заповіла своєму внукові ОСОБА_1 все своє майно, де б воно не було і з чого б воно не складалося, і взагалі все те, що їй буде належати на день смерті і на що вона за законом матиме право. Рішенням Ямпільського районного суду Вінницької області від 19 липня 2005 року було встановлено факт прийняття ним спадщини після смерті баби ОСОБА_2 та визнано за ОСОБА_1 право власності на домоволодіння по АДРЕСА_1 в порядку спадкування за заповітом. На даний час, йому стало відомо, що його бабі ОСОБА_2 належало право на земельну частку (пай) на підставі сертифіката на земельну частку (пай) серії ВН №0387784, а саме номер земельної ділянки на плані 636, загальною площею 1,9816 га. В зв`язку з тим, що вказана земельна ділянка відноситься до не витребуваних паїв пізніше на неї було виготовлено технічну документацію та присвоєно кадастровий номер 0525683400:02:002:0448 та передано в оренду до АМГ «Миронівське». Правовстановлюючий документ на земельну частку (пай) ОСОБА_2 не видавався, а тому при зверненні до нотаріуса із метою оформлення права на земельну частку(пай) отримав відмову у видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом у зв`язку із відсутністю правовстановлюючого документа на земельну частку (пай). З метою захисту своїх прав на спадкове майно позивач змушений звернутися до суду з даним позовом. Просить суд визнати за ним в порядку спадкування за заповітом право на земельну частку (пай) розміром 1,9816 га, яка знаходиться на території Михайлівського старостинського округу Могилів-Подільського району Вінницької області та значиться в плані №636, право на яку за життя належало ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 в с.Михайлівка Ямпільського району Вінницької області.

Позивач ОСОБА_1 в судове засідання не з`явився, подав до суду письмову заяву за вхід.№3968 від 01.08.2022 про розгляд справи у його відсутність. Позовні вимоги підтримав в повному обсязі та просить суд їх задовольнити.

Представник відповідача Ямпільської міської ради Могилів-Подільського району Вінницької області у судове засідання не з`явився, подав до суду письмову заяву за вхід.№3774 від 21.07.2022 про розгляд справи за відсутності їх представника. Не заперечує щодо задоволення позову.

Згідно ч.3 ст.211 ЦПК України учасник справи має право заявити клопотання про розгляд справи за його відсутності.

Згідно з ч.ч.3-4 ст.200 ЦПК України за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

Відповідно до ч.2ст.247ЦПК України завідсутності всіхосіб,які берутьучасть усправі,суд проводитьрозгляд цивільноїсправи безфіксування технічнимизасобами,за наявнимиу справіматеріалами.

Суд, вивчивши матеріали справи, дослідивши письмові докази, оцінивши докази кожен окремо та в їх сукупності, повно, об`єктивно та всебічно з`ясувавши обставини справи, приходить до наступного висновку.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 в с.Михайлівка Ямпільського районуВінницької області померла ОСОБА_2 (копія свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 (а.с.7).

Зкопії заповітувід 08травня 1996року встановлено,що ОСОБА_2 все своє майно, де б воно не було і з чого б воно не складалося, і взагалі все те, що їй буде належати на день смерті і на що вона за законом матиме право заповіла ОСОБА_1 (а.с.6).

З копії рішення Ямпільського районного суду Вінницької області від 19 липня 2005 року встановлено, що ОСОБА_1 прийняв спадщину після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 в с.Михайлівка Ямпільського району Вінницької області. Визнано за ОСОБА_1 право власності на домоволодіння АДРЕСА_1 , в порядку спадкування за заповітом (а.с.8).

З копії розпорядження голови Ямпільської районної державної адміністрації від 11 квітня 2006 року №146, списку померлих громадян, які мали право на одержання державних актів на право власності на землю на території Михайлівської сільської ради, протоколу розподілу земельних часток (паїв) між власниками земельних сертифікатів на території Михайлівської сільської ради Ямпільського району Вінницької області від 12 квітня 2005 року, копії рішення №264 від 21 грудня 2005 року про погодження протоколу розподілу земельних часток(паїв) між власниками земельних сертифікатів встановлено, що ОСОБА_2 на підставі сертифіката серії ВН №0387784 належало право на земельну частку (пай) розміром 1,9816 га, яка знаходиться на території Михайлівської сільської ради Ямпільського району Вінницької області та значиться в плані №636 (а.с.9-22).

З копії витягу з Державного реєстру прав на нерухоме майно про реєстрацію іншого речового права від 09.07.2020 встановлено, що земельна ділянка з кадастровим номером 0525683400:02:002:0448 площею 1,9816 га, передана в оренду до АМГ «Миронівське» (а.с.23).

Перевіривши матеріали справи, оцінивши письмові докази в їх сукупності, суд вважає, що позов підлягає до задоволення з наступних підстав:

У відповідності до ч.4 ст.206 ЦПК України у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову. Якщо визнання відповідачем позову суперечить закону або порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, суд постановляє ухвалу про відмову у прийнятті визнання відповідачем позову і продовжує судовий розгляд.

Згідно з ч.1 ст.82 ЦПК України обставини, які визнаються учасниками справи, не підлягають доказуванню, якщо суд не має обґрунтованого сумніву щодо достовірності цих обставин або добровільності їх визнання.

Відповідно до Постанови Пленуму ВСУ від 30.05.2008 №7 «Про судову практику у справах про спадкування» у разі відкриття спадщини до 01 січня 2004 року застосовується чинне на той час законодавство, зокрема відповідні правила Цивільного кодексу Української РСР, у тому числі щодо прийняття спадщини, кола спадкоємців за законом.

Згідно вимог ст.524 ЦК УРСР спадкоємство здійснюється за законом і за заповітом.

Відповідно до ч.1 ст.534 ЦК УРСР кожний громадянин може залишити за заповітом усе своє майно або частину його (не виключаючи предметів звичайної домашньої обстановки і вжитку) одній або кільком особам як тим, що входять, так і тим, що не входять до кола спадкоємців за законом, а також державі або окремим державним, кооперативним та іншим громадським організаціям.

Позивач ОСОБА_1 спадщину після смерті ОСОБА_2 прийняв частково, що підтверджується рішенням суду. Однак оформити в повній мірі свої спадкові права на земельну частку (пай), яка за життя належала ОСОБА_2 позивач не може, оскільки сертифіката, що посвідчував право ОСОБА_2 на земельну частку (пай) за життя спадкодавця не було.

Приписами ст.524 ЦК УРСР та ст.3 Указу Президента України "Про невідкладні заходи щодо прискорення земельної реформи у сфері сільськогосподарського виробництва" від 10 листопада 1994 року №666/94 право на земельну частку успадковується спадкоємцями, оскільки спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця) до інших осіб (спадкоємців).

До складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Згідно ст.392 ЦК України власник майна може пред`явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

Відповідач Ямпільська міська рада Могилів-Подільського району Вінницької області позов визнала повністю та його задоволення не суперечить вимогам закону та не порушує права, свободи та інтереси інших осіб.

За таких обставин, аналізуючи надані докази та даючи їм правову оцінку, враховуючи встановлені судом та наведені вище обставини, які були підтверджені доказами, дослідженими в судовому засіданні, оцінивши їх належність, допустимість, достовірність, а також достатність і взаємний зв`язок в їх сукупності, встановивши правовідносини, які випливають із встановлених обставин, та правові норми, які підлягають застосуванню до цих правовідносин, суд приходить до висновку, що вимоги позовної заяви є обґрунтованими і такими, що підлягають задоволенню.

Суд вважає, що таке набуття права власності на спадкове майно є винятковим способом захисту, направлено на захист охоронюваних законом прав та інтересів спадкоємця, у якого на даний час існують перешкоди для оформлення спадкових прав у нотаріальному порядку.

На стягнення судових витрат позивач не наполягає. Користуючись принципом диспозитивності визначеним ч.1 ст.13 ЦПК України суд не виходить за межі заявлених позовних вимог, а тому підстав для стягнення судових витрат із відповідачів на користь позивача не вбачається.

Зазначені правовідносини врегульовані ст.ст.524, 534, 549 ЦК УРСР (в ред.1963 р).

Керуючись ст.ст.12, 13, 76, 77, 78, 81, 82, 89, 95, 206, 247, 258, 259, 263, 264, 265, 351, 352, 354, 355 ЦПК України і на підставі ст.ст.524, 534, 549 ЦК УРСР (в ред. 1963 р.), суд

У Х В А Л И В :

Позовні вимоги задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 в порядку спадкування за заповітом право на земельну частку (пай) розміром 1,9816 га, для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка знаходиться на території Михайлівської сільської ради Ямпільського району Вінницької області (Михайлівського старостинського округу Могилів-Подільського району Вінницької області) та значиться в плані №636, право на яку за життя належало ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 в с.Михайлівка Ямпільського району Вінницької області.

Рішення суду може бути оскаржено протягом тридцяти днів з дня його проголошення шляхом подання апеляційної скарги безпосередньо до Вінницького апеляційного суду. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Головуючий Т. В. Гаврилюк

СудЯмпільський районний суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення02.08.2022
Оприлюднено03.08.2022
Номер документу105524432
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за заповітом

Судовий реєстр по справі —153/859/22

Рішення від 02.08.2022

Цивільне

Ямпільський районний суд Вінницької області

Гаврилюк Т. В.

Ухвала від 13.07.2022

Цивільне

Ямпільський районний суд Вінницької області

Гаврилюк Т. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні