Рішення
від 01.08.2022 по справі 166/566/22
РАТНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

справа № 166/566/22

провадження № 2/166/207/22

категорія: 61

РІШЕННЯ

іменем України

смт. Ратне 02 серпня 2022 року

Ратнівський районний суд Волинської області в складі:

головуючого судді Ляха В.І.

за участю секретаря Омелько Н.І.

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні справу за позовом ОСОБА_1 до Заболоттівської селищної ради Ковельського району Волинської області про визнання власником нерухомого майна в порядку спадкування за законом, -

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1 звернулась в судз позовомдо Заболоттівськоїселищної ради Ковельськогорайону Волинськоїобласті,в якомупросить визнатиїї власникомжитлового будинкуз надвірнимигосподарськими будівлями,спорудами,що розташованийза адресою: АДРЕСА_1 , в порядку спадкування за законом після смерті матері ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Заявлений позов обґрунтувала тим, що його матері належав житловий будинок з надвірними господарськими будівлями, спорудами в АДРЕСА_1 .

Однак нею, при житті, правовстановлюючих документів на будинковолодіння не було оформлено. А тому позивачка, як спадкоємець за законом першої черги, не може реалізувати право на спадкування нерухомого майна, після смерті спадкодавця матері ОСОБА_2 .

Позивачка фактично вступила у володіння та користування спадковим майном, шляхом постійного проживання разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини.

Просить визнати за нею право власності на спадкове будинковолодіння за вказаною адресою.

Сторони у судове засідання не з`явилися.

Позивачка звернулась до суду із заявою про розгляд справи за її відсутності та підтримання позовних вимог, відповідач - із заявою про розгляд справи за відсутності представника селищної ради та визнання позову.

Відповідно до ч.3 ст.200 ЦПК України за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

Згідно із ч.2ст.247 ЦПК Україниу разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цьогоКодексурозгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши письмовідокази,суд доходитьвисновку прозадоволення позовнихвимог знаступних підстав.

Із свідоцтва про смерть НОМЕР_1 , виданного 05 листопада 2002 року виконавчим комітетом Заболоттівської селищної ради Ковельського району Волинської області, встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_2 .

Довідками Заболоттівської селищної ради Ратнівського району Волинської області №2564 від 15 листопада 2021 року, №2563 від 15 листопада 2021 року стверджено, що на час своєї смерті ОСОБА_2 проживала з дочкою, тобто позивачкою, за нею рахувався житловий будинок з надвірними спорудами АДРЕСА_1 . Заповіт від його імені не посвідчувався, інших спадкоємців за законом після його смерті немає.

Із свідоцтва про народження серії НОМЕР_2 від 26 липня 1985 року та свідоцтва про шлюб серії НОМЕР_3 від 21 лютого 2020 року, виданного виконавчим комітетомЗаболоттівської селищноїради Ковельськогорайону Волинськоїобласті, слідує, що матір`ю позивачки є ОСОБА_2 .

Отже, позивачка ОСОБА_1 є спадкоємцем першої черги після смерті своєї матері ОСОБА_2 .

У відповідності до ст.328 ЦК України, право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів.

Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

З огляду на те, що спадщина після смерті ОСОБА_3 відкрилася та була прийнята до 01 січня 2004 року, то правовідносини, що виникли, регулюються нормамиЦивільного кодексуУкраїнської PCP 1963 року.

Так, відповідно до ч.1ст.6 ЦК УРСРвстановлено перелік способів захисту цивільних прав шляхом: визнання цих прав; відновлення становища, яке існувало до порушення права, і припинення дій, які порушують право; присудження до виконання обов`язку в натурі; компенсації моральної шкоди; припинення або зміни правовідношення; стягнення з особи, яка порушила право, завданих збитків, а у випадках, передбачених законом або договором, - неустойки (штрафу, пені), а також іншими засобами, передбаченими законом.

Тобто, за змістомст.6 ЦК УРСРкожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу, зокрема, з позовом про визнання права.

За загальними положеннями про спадкування заЦК УРСР 1963 року, зокрема згідно зст. 524 ЦК УРСР, спадкоємство здійснюється за законом і за заповітом.

Часом відкриття спадщини визнається день смерті спадкодавця (ст. 525 ЦК УРСР).

Місцем відкриття спадщини визнається останнє постійне місце проживання спадкодавця (ст.526 ЦК УРСР).

Статтею 548 ЦК УРСРпередбачено, що для придбання спадщини необхідно, щоб спадкоємець її прийняв. Не допускається прийняття спадщини під умовою або з застереженнями. Прийнята спадщина визнається належною спадкоємцеві з моменту відкриття спадщини.

Згідност.549 ЦК УРСРвизнається, що спадкоємець прийняв спадщину якщо він:

1) фактично вступив в управління або володіння спадковим майном;

2) подав державній нотаріальній конторі за місцем відкриття спадщини заяву про прийняття спадщини. При цьому, зазначені в цій статті дії повинні бути вчиненні протягом шести місяців з дня відкриття спадщини.

Позивачка ОСОБА_1 17 листопада 2021 року подала приватному нотаріусу Антонюку К.А. заяву про отримання свідоцтва про право на спадщину за законом на житловий будинок з господарськими будівлями, що належали спадкодавцю ОСОБА_2 , що стверджується копією витягу із Спадкового реєстру №67335128, однак нотаріус їй відмовив в зв`язку з відсутністю правовстановлюючих документів про належність спадкодавцеві данного спадкового майна.

Позивачка після смерті спадкодавця прийняла спадщину, шляхом постійного проживання разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, що стверджено довідкою Заболоттівської селищної ради №2563 від 15 листопада 2021 року.

Будь-які інші докази, спростовуючі встановлені в судовому засіданні обставини, викладені позивачкою, які підтверджені письмовими доказами, в матеріалах справи відсутні та судом не здобуто, а тому позов ОСОБА_1 підлягає задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.328, 1217, 1258, 1261, 1268, 1269 ЦК України, ст.ст.200, 258, 259, 263-265, 268 ЦПК України, суд

у х в а л и в:

Позов задовольнити.

Визнати ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , власником житлового будинку з господарськими будівлями, спорудами, який розташований в АДРЕСА_1 , в порядку спадкування за законом першої черги, після смерті матері ОСОБА_2 , що померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Волинського апеляційного суду через Ратнівський районний суд на протязі 30 днів з дня його проголошення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Позивачка: ОСОБА_1 , НОМЕР_4 , зареєстроване місце проживання АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_5 .

Відповідач: Заболоттівська селищна рада Ковельського району Волинської області, 44142, смт. Заболоття, вул. Незалежності, 6 , ЄРДПОУ 04334672.

Суддя Лях В.І.

Дата ухвалення рішення01.08.2022
Оприлюднено04.08.2022
Номер документу105531479
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання власником нерухомого майна в порядку спадкування за законом

Судовий реєстр по справі —166/566/22

Рішення від 01.08.2022

Цивільне

Ратнівський районний суд Волинської області

Лях В. І.

Ухвала від 14.07.2022

Цивільне

Ратнівський районний суд Волинської області

Лях В. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні