Рішення
від 01.08.2022 по справі 166/569/22
РАТНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

справа № 166/569/22

провадження № 2/166/209/22

категорія: 61

РІШЕННЯ

іменем України

смт. Ратне 02 серпня 2022 року

Ратнівський районний суд Волинської області в складі:

головуючого судді Ляха В.І.

за участю секретаря Омелько Н.І.

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні справу за позовом ОСОБА_1 до Заболоттівської селищної ради Ковельського району Волинської області про визнання власником нерухомого майна в порядку спадкування за законом, -

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1 звернулась в суд з позовом до Заболоттівської селищної ради Ковельського району Волинської області, в якому просить визнати її власником житлового будинку з надвірними господарськими будівлями, спорудами, що розташований за адресою: АДРЕСА_1 , в порядку спадкування за законом після смерті батька ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Заявлений позов обґрунтувала тим, що його батьку належав житловий будинок з надвірними господарськими будівлями, спорудами в АДРЕСА_1 .

Однак ним, при житті, правовстановлюючих документів на будинковолодіння не було оформлено.

Позивачка фактично вступила у володіння та користування спадковим майном, шляхом постійного проживання разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини.

Через відсутність у спадкодавця правовстановлюючих документів на будинок позивачка не може отримати свідоцтво про право на спадщину за законом.

Просить визнати за нею право власності на спадкове будинковолодіння за вказаною адресою.

Сторони у судове засідання не з`явилися.

Представник позивачки звернувся до суду із заявою про розгляд справи за його відсутності та відсутності позивачки. Позовні вимоги підтримують повністю, просять їх задовільнити.

Відповідач Заболоттівська селищна рада Ковельського району Волинської області в скерованій до суду письмовій заяві позов ОСОБА_1 про визнання її власником нерухомого майна в порядку спадкування за законом визнала.

Відповідно до ч.3 ст.200 ЦПК України за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

Згідно із ч.2ст.247 ЦПК Україниу разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цьогоКодексурозгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши письмові докази, суд доходить висновку про задоволення позовних вимог з наступних підстав.

З копії свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 від 24 квітня 1992 року слідує, що спадкодавець ОСОБА_2 помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Довідкою Заболоттівської селищної ради Ратнівського району Волинської області №1072 від 08 червня 2022 року стверджено, що на час своєї смерті ОСОБА_2 проживав з дочкою, тобто позивачкою, за ним рахувався житловий будинок АДРЕСА_1 .

Заповіт від його імені не посвідчувався, інших спадкоємців за законом після його смерті немає.

Із свідоцтва про укладення шлюбу серії НОМЕР_2 вбачається, що позивачка уклала шлюб з ОСОБА_3 , відтак змінила прізвище на ОСОБА_4 .

Факт родинних відносин позивачки ОСОБА_1 з ОСОБА_2 підтверджується свідоцтвом про народжененя позивача серії НОМЕР_3 .

У відповідності до ст. 328 ЦК України, право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів.

Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

З огляду на те, що спадщина після смерті ОСОБА_2 відкрилася та була прийнята до 01 січня 2004 року, то правовідносини, що виникли, регулюються нормамиЦивільного кодексуУкраїнської PCP 1963 року.

Так, відповідно до ч.1ст.6 ЦК УРСРвстановлено перелік способів захисту цивільних прав шляхом: визнання цих прав; відновлення становища, яке існувало до порушення права, і припинення дій, які порушують право; присудження до виконання обов`язку в натурі; компенсації моральної шкоди; припинення або зміни правовідношення; стягнення з особи, яка порушила право, завданих збитків, а у випадках, передбачених законом або договором, - неустойки (штрафу, пені), а також іншими засобами, передбаченими законом.

Тобто, за змістомст.6 ЦК УРСРкожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу, зокрема, з позовом про визнання права.

За загальними положеннями про спадкування заЦК УРСР 1963 року, зокрема згідно зст. 524 ЦК УРСР, спадкоємство здійснюється за законом і за заповітом.

Часом відкриття спадщини визнається день смерті спадкодавця (ст. 525 ЦК УРСР).

Місцем відкриття спадщини визнається останнє постійне місце проживання спадкодавця (ст.526 ЦК УРСР).

Статтею 548 ЦК УРСРпередбачено, що для придбання спадщини необхідно, щоб спадкоємець її прийняв. Не допускається прийняття спадщини під умовою або з застереженнями. Прийнята спадщина визнається належною спадкоємцеві з моменту відкриття спадщини.

Згідност.549 ЦК УРСРвизнається, що спадкоємець прийняв спадщину якщо він:

1) фактично вступив в управління або володіння спадковим майном;

2) подав державній нотаріальній конторі за місцем відкриття спадщини заяву про прийняття спадщини. При цьому, зазначені в цій статті дії повинні бути вчиненні протягом шести місяців з дня відкриття спадщини.

Позивачка ОСОБА_1 08 червня 2022 року подала приватному нотаріусу Лахтюк І.М. заяву про отримання свідоцтва про право на спадщину за законом на житловий будинок з господарськими будівлями, що належали спадкодавцю ОСОБА_2 , що стверджується копією витягу із Спадкового реєстру №69147124, однак нотаріус їй відмовив в зв`язку з відсутністю правовстановлюючих документів про належність спадкодавцеві данного спадкового майна.

Достовірність доводів позивачки підтверджується довідками, виданими Заболоттівської селищної ради Ковельського району Волинської області, дозволом виконавчого комітету Заболоттівської районної Ради та депутатів трудящих Волинської області, з яких встановлено, що власником житлового будинку з господарським будівлями, спорудами, що знаходяться на АДРЕСА_1 був ОСОБА_2 . Позивачка ОСОБА_1 після смерті спадкодавця фактично вступила у володіння та користування спадковим майном, шляхом постійного проживання разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, а відтак своєчасно прийняла спадщину.

Будь-які інші докази, спростовуючі встановлені в судовому засіданні обставини, викладені позивачем, які підтверджені письмовими доказами, в матеріалах справи відсутні та судом не здобуто, а тому позов ОСОБА_1 підлягає задоволенню.

Керуючись ст. ст. 12, 13, 81, 200, 206,229,247,263-265 ЦПК України, ст.548, 549 ЦК України (в ред.1963 року), ст.328, ст.1269 ЦК України суд, -

у х в а л и в:

Позов задовольнити.

Визнати ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 ,власником житловогобудинку згосподарськими будівлями,спорудами,що розташованийза адресою:в АДРЕСА_1 , в порядку спадкування за законом, після смерті батька ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Рішення може бути оскаржене до Волинського апеляційного суду через Ратнівський районний суд Волинської області на протязі 30 днів з дня його проголошення, а для сторін в той же строк з дня отримання копії судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Позивачка: ОСОБА_1 , НОМЕР_4 зареєстроване місце проживання АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_5 .

Відповідач: Заболоттівська селищна рада Ковельського району Волинської області, 44142, смт. Заболоття, вул. Незалежності, 6 , ЄРДПОУ 04334672.

Суддя Лях В.І

Дата ухвалення рішення01.08.2022
Оприлюднено04.08.2022

Судовий реєстр по справі —166/569/22

Рішення від 01.08.2022

Цивільне

Ратнівський районний суд Волинської області

Лях В. І.

Ухвала від 14.07.2022

Цивільне

Ратнівський районний суд Волинської області

Лях В. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні