Рішення
від 01.08.2022 по справі 166/567/22
РАТНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

справа № 166/567/22

провадження № 2/166/208/22

категорія: 61

РІШЕННЯ

іменем України

смт. Ратне 02 серпня 2022 року

Ратнівський районний суд Волинської області в складі:

головуючого судді Ляха В.І.

за участю секретаря Омелько Н.І.

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні справу за позовом ОСОБА_1 до Заболоттівської селищної ради Ковельського району Волинської області про визнання власником нерухомого майна в порядку спадкування за законом, -

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1 звернулась в судз позовомдо Заболоттівськоїселищної ради Ковельськогорайону Волинськоїобласті,в якомупросить визнатийого власникомжитлового будинкуз надвірнимигосподарськими будівлями,спорудами,що розташованийза адресою: АДРЕСА_1 , в порядку спадкування за законом після смерті батька ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Заявлений позов обґрунтувала тим, що її батькові належав житловий будинок з надвірними господарськими будівлями, спорудами в АДРЕСА_1 .

Однак ним, при житті, правовстановлюючих документів на будинковолодіння не було оформлено. А тому позивачка, як спадкоємець за законом першої черги, не може реалізувати право на спадкування нерухомого майна, після смерті спадкодавця батька ОСОБА_2 .

Позивачка фактично вступила у володіння та користування спадковим майном, шляхом постійного проживання разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини.

Просить визнати за нею право власності на спадкове будинковолодіння за вказаною адресою.

Сторони у судове засідання не з`явилися.

Представник позивачки звернувся до суду із заявою про розгляд справи за його відсутності та відсутності позивачки. Позовні вимоги підтримують повністю, просять їх задовільнити.

Відповідач Заболоттівська селищна рада Ковельського району Волинської області в скерованій до суду письмовій заяві позов ОСОБА_1 про визнання її власником нерухомого майна в порядку спадкування за законом визнала.

Відповідно до ч.3 ст.200 ЦПК України за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

Дослідивши письмовідокази,суд доходитьвисновку прозадоволення позовнихвимог знаступних підстав.

Із свідоцтва про смерть НОМЕР_1 , виданного 01 листопада 2004 року Виконкомом Турської сільської ради, встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер ОСОБА_2 .

З дня його смерті в силу ст.1220 ЦК України відкрилась спадщина на майно, що йому належало.

Про належність ОСОБА_2 житлового будинку, що знаходиться в АДРЕСА_1 , свідчить витяг з рішення Турської сільської ради Ратнівського району Волинської області №25 від 31 травня 2011 року.

Технічним паспортом на об`єкт нерухомого майна за адресою АДРЕСА_1 , стверджено, що об`єкт нерухомого майна складається з житлового будинку загальною площею 72, 9 кв.м.

Із свідоцтва про укладення шлюбу серії НОМЕР_2 вбачається, що позивачка уклала шлюб з ОСОБА_3 , отже змінила прізвище з ОСОБА_4 на ОСОБА_5 .

Факт родинних відносин позивачки ОСОБА_1 з спадкодавцем ОСОБА_2 підтверджується свідоцтвом про народження позивачки серії НОМЕР_3 , а віддтак позивачка є спадкоємцем першої черги після смерті свого батька.

У відповідності до ст.328 ЦК України, право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів.

Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Спадкоємець за заповітом чи законом має право прийняти спадщину або не прийняти її ч.1 ст.1268 ЦК України.

Згідно ч.1 ст.1270 ЦК України для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини з дня смерті спадкодавця.

Спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом шестимісячного строку з дня смерті спадкодавця, встановленого ст.1270 ЦК України, він не заявив про відмову від неї ч.3 ст.1268 ЦК України.

Частиною 1 ст. 1269 ЦК України передбачено, що спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати до нотаріальної контори заяву про прийняття спадщини в встановлений ч.1 ст.1270 ЦК України строк.

Позивачка 15 квітня 2011 року подала у Ратнівську державну нотаріальну контору заяву про отримання свідоцтва про право на спадщину за законом на житловий будинок з господарськими будівлями, що належали спадкодавцю ОСОБА_2 , що стверджується копією витягу із Спадкового реєстру №26711957, однак нотаріус їй відмовив в зв`язку з відсутністю правовстановлюючих документів про належність спадкодавцеві данного спадкового майна.

Позивачка після смерті спадкодавця прийняла спадщину, шляхом постійного проживання разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини.

Будь-які інші докази, спростовуючі встановлені в судовому засіданні обставини, викладені позивачем, які підтверджені письмовими доказами, в матеріалах справи відсутні та судом не здобуто, а тому позов ОСОБА_6 підлягає задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.328, 1217, 1258, 1261, 1268, 1269 ЦК України, ст.ст.200, 258, 259, 263-265, 268 ЦПК України, суд

у х в а л и в:

Позов задовольнити.

Визнати ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , власником житлового будинку з господарськими будівлями, спорудами, який розташований в АДРЕСА_1 , в порядку спадкування за законом першої черги, після смерті батька ОСОБА_2 , що помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Волинського апеляційного суду через Ратнівський районний суд на протязі 30 днів з дня його проголошення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Позивач: ОСОБА_1 , НОМЕР_4 , зареєстроване місце проживання АДРЕСА_2 , РНОКПП НОМЕР_5 .

Відповідач: Заболоттівська селищна рада Ковельського району Волинської області, 44142, смт. Заболоття, вул. Незалежності, 6 , ЄРДПОУ 04334672.

Суддя Лях В.І.

Дата ухвалення рішення01.08.2022
Оприлюднено04.08.2022

Судовий реєстр по справі —166/567/22

Рішення від 01.08.2022

Цивільне

Ратнівський районний суд Волинської області

Лях В. І.

Ухвала від 14.07.2022

Цивільне

Ратнівський районний суд Волинської області

Лях В. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні