Рішення
від 31.07.2022 по справі 216/1404/21
ЦЕНТРАЛЬНО-МІСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КРИВОГО РОГУ

Справа № 216/1404/21

провадження №2/216/572/22

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

01 серпня 2022 року

Центрально Міський районний суд м. Кривого Рогу у складі: головуючого судді: Бутенко М.В.

за участю

секретаря судового засідання: Кравець А.С.

без участі сторін та без застосування технічного запису

розглянув заочно у відкритому судовому засіданні в залі суду № 1 м. Кривого Рогу цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Державного підприємства «Хлібна база № 73» Державного агентства резерву України про стягнення заборгованості по заробітній платі, -

ВСТАНОВИВ:

Позивач ОСОБА_1 звернулася досуду ізпозовною заявоюдо ДП«Хлібна база№ 73»Державногоагентства резервуУкраїни простягнення заборгованостіпо заробітнійплаті.

В обґрунтування позовних вимог позивачка посилається на те, що у період з 29 січня 2020 року по 21 лютого 2020 року вона знаходилась у трудових відносинах з ДП «Хлібна База №73» Державного Агентства Резерву України», працюючи на посаді юрисконсульта. Зазначене підтверджується записами у її трудовій книжці НОМЕР_1 та Наказом 14-к/тр від 28.01.2020 р. Під час її знаходження у трудових правовідносинах з Відповідачем, з боку останнього була нарахована, але не виплачена заробітна плата у розмірі 6472,33 (шість тисяч чотириста сімдесят дві гривні 33 коп.). Про вказану суму позивачці усно повідомили при її звільненні, ніяких документів, довідок, підприємство їй на не надало, але під час її роботи їй видавався розрахунковий лист за січень та лютий 2020 року. Позивачка зверталася до Відповідача з листом у якому просила надати довідку про нараховану заробітну плату і про існуючу заборгованість, але відповіді не отримала. 12 жовтня 2020 року позивачка звернулася до Державної служби України з питанням про порушення ДП «Хлібна База №73» Державного Агентства Резерву України» її права на оплату праці. Листом від 04.12.2020 року за №111-2161-ДС-11/04 її було повідомлено, що Відділом з питань додержання законодавства про працю, застрахованих осіб, зайнятість, працевлаштування інвалідів та з питань дитячої праці у Нікопольському регіоні управління з питань праці ГУ Держпраці у Дніпропетровській області на підставі фактів, викладених у її звернені, проведено інспекційне відвідування у ДЦ «Хлібна База №73», та встановлено ряд порушень, зокрема: Згідно оборотно-сальдової відомості по рахунку 661 «Розрахунки за заробітною платою» за жовтень 2020 року станом на 01.11.2020 року обліковується заборгованість із виплати особисто їй заробітної плати за лютий-жовтень 2020 року на загальну суму 28056,97 грн., що складається з нарахованої до виплати заробітної плати в сумі 6472,33 грн. та нарахованого середнього заробітку за час затримки виплати розрахункових коштів сумі 21584,64, відповідно до ч. І ст.117 КЗпП, без проведення фактичного розрахунку з позивачкою.

Посилаючись на те, що у порушення вимог ч.1ст.116КЗпП України відповідачем не проведено остаточний розрахунок у день звільнення по заробітній платі, позивачка просить стягнути з Державного підприємства «Хлібна База №73» Державного Агентства Резерву України, код ЄДРПОУ 20204928, на користь ОСОБА_1 (ІПН НОМЕР_2 ) заборгованість по заробітній платі в сумі 6472,33 грн.(шість тисяч чотириста сімдесят дві гривні 33 коп.) та середній заробіток за період затримки розрахунку з дня звільнення у розмірі 21584,64 грн. (двадцять одна тисяча п`ятсот вісімдесят чотири гривні 64 коп.).

Позивачка ОСОБА_1 в судове засідання не з`явилася, надала до суду заяву, якою позовні вимоги підтримала та просила задовольнити в повному обсязі, просить проводити розгляд справи за її відсутності.

Представник відповідача Державного підприємства «Хлібна база №73» Державного агентства резерву України у судове засідання не з`явився, причини неявки суду не повідомив, про день та час судового засідання повідомлявся у встановленому законом порядку.

Відповідно до ч.2ст.247 ЦПК Україниу зв`язку з неявкою в судове засідання всіх учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши матеріали справи, суд вважає позовні вимоги такими, що підлягають задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено та підтверджено наявними матеріалами справи, що з 29 січня 2020 року по 21 лютого 2020 року позивачка ОСОБА_1 знаходилась у трудових відносинах з ДП «Хлібна База №73» Державного Агентства Резерву України», працюючи на посаді юрисконсульта. Зазначене підтверджується записами у її трудовій книжці НОМЕР_1 та Наказом 14-к/тр від 28.01.2020 року.

У день звільнення Державним підприємством «Хлібна база №73» ДАРУ із ОСОБА_1 не проведено розрахунок, відповідно до розрахункового листа, виданого ДП «Хлібна база №73» ДАРУ, загальна сума заборгованості по заробітній платі на день звільнення становить 6472,33 грн. Місячний оклад позивача згідно наказу становить 5360,00 грн.

Згідно листа від 04.12.2020 року за №111-2161-ДС-11/04 від Державної служби України з питанням про порушення ДП «Хлібна База №73» Державного Агентства Резерву України» її права на оплату праці, зазначено, що Відділом з питань додержання законодавства про працю, застрахованих осіб, зайнятість, працевлаштування інвалідів та з питань дитячої праці у Нікопольському регіоні управління з питань праці ГУ Держпраці у Дніпропетровській області проведено інспекційне відвідування у ДЦ «Хлібна База №73», та встановлено ряд порушень, зокрема: Згідно оборотно-сальдової відомості по рахунку 661 «Розрахунки за заробітною платою» за жовтень 2020 року станом на 01.11.2020 року обліковується заборгованість із виплати особисто позивачу заробітної плати за лютий-жовтень 2020 року на загальну суму 28056,97 грн., що складається з нарахованої до виплати заробітної плати в сумі 6472,33 грн. та нарахованого середнього заробітку за час затримки виплати розрахункових коштів сумі 21584,64, відповідно до ч. І ст.117 КЗпП, без проведення фактичного розрахунку з позивачкою.

Відповідачем не надано жодних заперечень на позов та доказів на спростування позовних вимог позивача.

Згідно зіст.10 ЦПК України, цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Сторони та інші особи, які беруть участь у справі, мають рівні права щодо подання доказів, їх дослідження та доведення перед судом їх переконливості. Кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Суд сприяє всебічному і повному з`ясуванню обставин справи: роз`яснює особам, які беруть участь у справі, їх права та обов`язки, попереджує про наслідки вчинення або не вчинення процесуальних дій і сприяє здійсненню їхніх прав у випадках, встановлених цим Кодексом.

Відповідно до вимог ст.ст. 57-60 ЦПК України, доказами є будь-які фактичні дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин, що обґрунтовують вимоги і заперечення сторін, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Кожна сторона зобов`язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, крім випадків, встановленихстаттею 61 цього Кодексу.

Відповідно до ст.94КЗпП України та ст. 1 Закону України від 24.03.95 року №108/95-ВР "Про оплату праці"заробітна плата - це винагорода, обчислена, як правило, у грошовому виразі, яку за трудовим договором роботодавець виплачує працівникові за виконану ним роботу. Розмір заробітної плати залежить від складності та умов виконуваної роботи, професійно-ділових якостей працівника, результатів його праці та господарської діяльності підприємства.

Відповідно до ч.1ст. 115 КЗпП України, заробітна плата виплачується працівникам регулярно в робочі дні у строки, встановлені колективним договором або нормативним актом роботодавця, погодженим з виборним органом первинної профспілкової організації чи іншим уповноваженим на представництво трудовим колективом органом (а в разі відсутності таких органів - представниками, обраними і уповноваженими трудовим колективом), але не рідше двох разів на місяць через проміжок часу, що не перевищує шістнадцяти календарних днів, та не пізніше семи днів після закінчення періоду, за який здійснюється виплата.

Відповідно до ч.1ст.47 КЗпП України, власник або уповноважений ним орган зобов`язаний в день звільнення видати працівникові належно оформлену трудову книжку і провести з ним розрахунок у строки, зазначені встатті 116 цього Кодексу.

Згідно з ч.1ст.116 КЗпП України, при звільненні працівника виплата всіх сум, що належать йому від підприємства, установи, організації, провадиться в день звільнення. Якщо працівник в день звільнення не працював, то зазначені суми мають бути виплачені не пізніше наступного дня після пред`явлення звільненим працівником вимоги про розрахунок. Про нараховані суми, належні працівникові при звільненні, власник або уповноважений ним орган повинен письмово повідомити працівника перед виплатою зазначених сум.

Частиною першою статті 117КЗпП України передбачено, що в разі невиплати з вини власника або уповноваженого ним органу належних звільненому працівникові сум у строки, зазначені в статті 116 цього Кодексу, при відсутності спору про їх розмір, підприємство, установа, організація повинні виплатити працівникові його середній заробіток за весь час затримки по день фактичного розрахунку

Відповідно до ч.2 ст.117 КЗпП України, при наявності спору про розміри належних звільненому працівникові сум власник або уповноважений ним орган повинен сплатити зазначене в цій статті відшкодування в тому разі, коли спір вирішено на користь працівника. Якщо спір вирішено на користь працівника частково, то розмір відшкодування за час затримки визначає орган, який виносить рішення по суті спору.

Аналіз зазначених норм свідчить про те, що всі суми (заробітна плата, вихідна допомога, компенсація за невикористану відпустку, оплата за час тимчасової непрацездатності тощо), належні до сплати працівникові, мають бути виплачені у день звільнення цього працівника. Закон прямо покладає на підприємство, установу, організацію обов`язок провести зі звільненим працівником повний розрахунок, виплатити всі суми, що йому належать; при невиконанні такого обов`язку з вини власника або уповноваженого ним органу наступає передбачена статтею 117КЗпП України відповідальність.

За положеннями ст.117 КЗпП України, підставою відповідальності власника (підприємства) є склад правопорушення, який включає два юридичних факти порушення власником строків розрахунку при звільненні (ст. 116 КЗпП України) та вина власника. Затримка розрахунку з працівником за відсутності спору про розмір належних працівникові сум тягне обов`язок власника провести на користь працівника виплату середнього заробітку за весь час затримки розрахунку. Пред`являючи таку вимогу до власника, працівник не зобов`язаний доводити наявність будь-яких шкідливих наслідків затримки розрахунку при звільненні. Що ж стосується вини, то за аналогією із ст.614Цивільного кодексуУкраїни обов`язок доведення її відсутності лежить на власникові.

Відповідно до п.20 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 24.12.99 року №13 "Про практику застосування судами законодавства про оплату праці", установивши при розгляді справи про стягнення заробітної плати у зв`язку із затримкою розрахунку при звільненні, що працівникові не були виплачені належні йому від підприємства, установи, організації суми в день звільнення, коли ж він у цей день не був на роботі - наступного дня після пред`явлення ним роботодавцеві вимог про розрахунок, суд на підставі ст.117КЗпП України стягує на користь працівника середній заробіток за весь період затримки розрахунку, а при не проведенні його до розгляду справи - по день постановлення рішення, якщо роботодавець не доведе відсутності в цьому свої вини. Сама по собі відсутність коштів у роботодавця не виключає його відповідальності.

Конституційний Суд України в рішенні від 22.02.2012 року №4-рп/2012 щодо офіційного тлумачення положень ст.233КЗпП України у взаємозв`язку з положеннями ст.ст.117,237-1цьогоКодексуроз`яснив, що за нормамист.47КЗпП України роботодавець зобов`язаний виплатити працівникові при звільненні всі суми, що належать йому від підприємства, установи, організації, у строки, зазначені вст. 116 КЗпП України, а саме в день звільнення або не пізніше наступного дня після пред`явлення звільненим працівником вимоги про проведення розрахунку. Не проведення з вини власника або уповноваженого ним органу розрахунку з працівником у зазначені строки є підставою для відповідальності, передбаченої ст. 117 Кодексу, тобто виплати працівникові його середнього заробітку за весь час затримки по день фактичного розрахунку.

Аналіз наведених норм матеріального права з урахуванням висновків, що викладені в Рішенні Конституційного Суду України від 22 лютого 2012 року N 4-рп/2012, дає підстави вважати, що невиплата звільненому працівникові всіх сум, що належать йому від власника або уповноваженого ним органу, є триваючим правопорушенням, а отже, працівник може визначити остаточний обсяг своїх вимог на момент припинення такого правопорушення, яким є день фактичного розрахунку.

Аналогічний висновок викладений в постанові Верховного суду України від 14 грудня 2016 року по справі N 6-788цс16.

Дослідивши в ході судового розгляду спірні правовідносини, надані докази та застосувавши вищенаведені норми права, суд вважає позов задовольнити та стягнути з Державного підприємства «Хлібна база №73» Державного агентства резерву України на користь ОСОБА_1 заборгованість по заробітній платі у розмірі 6472,33 грн., а також середній заробіток за час затримки розрахунку при звільненні у розмірі 21584,64 грн., а всього 28056,97 грн.

Також відповідно до вимогст.141 ЦПК Україниіз Державного підприємства «Хлібна база №73» Державного агентства резерву України підлягає стягненню 908,00 грн. судового збору на користь держави, а також 908,00 грн. на користь позивачки ОСОБА_1 .

Керуючись ст.ст.12,13,19,57-60,80,81,82,89,129,131,141,223,258,259,263-265, 280-283 ЦПК України,ст.43 Конституції України, ст.ст.21,47,49,94,116,117 КЗпП України, суд, -

У Х В А Л И В:

Позов ОСОБА_1 до Державногопідприємства «Хлібнабаза №73»Державного агентстварезерву Українипро стягненнязаборгованості позаробітній платі - задовольнити.

Стягнути з Державного підприємства «Хлібна база №73» Державного агентства резерву України на користь ОСОБА_1 заборгованість по заробітній платі в сумі 6472,33 грн.(шість тисяч чотириста сімдесят дві гривні 33 коп.) та середній заробіток за період затримки розрахунку з дня звільнення у розмірі 21584,64 грн. (двадцять одна тисяча п`ятсот вісімдесят чотири гривні 64 коп., а всього 28056,97 грн. (двадцять вісім тисяч п`ятдесят шість гривень 97 копійок).

Стягнути з Державного підприємства «Хлібна база №73» Державного агентства резерву України на користь ОСОБА_1 судові витрати у розмірі 908,00 грн. (дев`ятсот вісім гривень).

Стягнути з Державного підприємства «Хлібна база №73» Державного агентства резерву України судовий збір на користь держави у розмірі 908,00 .(дев`ятсот вісім гривень).

Заочне рішення може бути переглянуто судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Позивач має право оскаржити заочне рішення в загальному порядку, встановленомуЦивільним процесуальним кодексом України. Повторне заочне рішення позивач та відповідач можуть оскаржити в загальному порядку, встановленому цим Кодексом.

У разі залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення заочне рішення може бути оскаржено з загальному порядку, встановленому цим Кодексом. У цьому разі строк на апеляційне оскарження рішення починає відраховуватися з дати постановлення ухвали про залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення.

Рішення прийнято, складено і підписано в нарадчій кімнаті складом суду, який розглянув справу.

СТОРОНИ ПО СПРАВІ:

Позивачка: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , паспорт НОМЕР_3 , ІПН НОМЕР_2 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 .

Відповідач: Державне підприємство «Хлібна база №73» Державного агентства резерву України, код ЄДРПОУ 20204928, місцезнаходження: Дніпропетровська обл., Нікопольський р-н., село Павлопілля, вулиця 40 років Перемоги, будинок 64.

Суддя: М.В. БУТЕНКО

Дата ухвалення рішення31.07.2022
Оприлюднено04.08.2022
Номер документу105546087
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення заборгованості по заробітній платі

Судовий реєстр по справі —216/1404/21

Рішення від 31.07.2022

Цивільне

Центрально-Міський районний суд м.Кривого Рогу

БУТЕНКО М. В.

Ухвала від 26.04.2021

Цивільне

Центрально-Міський районний суд м.Кривого Рогу

Бутенко М. В.

Ухвала від 20.04.2021

Цивільне

Центрально-Міський районний суд м.Кривого Рогу

Бутенко М. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні