Рішення
від 26.07.2022 по справі 698/228/22
КАТЕРИНОПІЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 698/228/22

Провадження № 2/698/105/22

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27 липня 2022 р. смт Катеринопіль

Катеринопільський районний суд Черкаської області у складі:

головуючого судді Лазаренка В.В.,

при секретарі судових засідань Гончар Т.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні за правилами загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «Українські аграрні традиції» про стягнення орендної плати за користування земельною ділянкою,

ВСТАНОВИВ:

09.03.2022 року ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до ТОВ «Українські аграрні традиції», у якому просить стягнути з відповідача ТОВ «Українські аграрні традиції» на свою користь 38703,07 грн. за користування земельною ділянкою, а також 39943,60 грн. пені, 4677,54 грн. штрафних санкцій та 15113,04 грн. інфляційного збільшення, а всього на загальну суму 98437,25 грн..

В обґрунтування позовних вимог позивач зазначає, що між його бабусею ОСОБА_2 та ТОВ «Українські аграрні традиції» укладений договір оренди землі, зареєстрований 14.05.2014 року за № 99/85, відповідно до якого відповідачу в оренду передано земельну ділянку, кадастровий номер 7122287000:04:002:0027, загальною площею 4,0879 га. Договір укладено строком на сім років. Орендна плата мала вноситись Орендарем у грошовій формі готівкою через касу Орендаря з письмовим підтвердженням в сумі 5529,01 грн., що складало 5,5 % від нормативної грошової оцінки. ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 померла та після її смерті право власності на вказану земельну ділянку, згідно з державним актом на право власності на земельну ділянку № 38320198 від 23.09.2020 року, набув ОСОБА_1 .. З моменту укладення договору оренди землі та по 05.11.2021 року коли було укладено додаткову угоду про розірвання договору оренди землі, відповідачем систематично не сплачувалась орендна плата за користування земельною ділянкою. З метою вирішення справи у досудовому порядку відповідно до п. 6 ч. 3 ст. 175 ЦПК України позивачем 11.01.2022 року був направлений відповідачу лист з вимогою сплатити кошти відповідно до договору оренди земельної ділянки, однак відповіді на лист позивач не отримав.

Директором ТОВ «Українські аграрні традиції» Михальченком О.Д. подано відзив на позовну заяву, у якому він позов визнав частково та просить до позовних вимог застосувати строки позовної давності визначені ст.ст. 256, 258, 267 ЦК України, не погодився із розрахунками суми заборгованості, що заявлена у позові. При цьому зазначає, що розмір орендної плати з відрахуванням 18 % ПДФО та 1.5 % ВЗ за повний рік оренди земельної ділянки становить 4450,85 грн. Надає свій розрахунок орендної плати, який за період з 2019 року по 2021 рік становить 12383,56 грн. та надає розрахунок пені за період з 21.02.2021 року по 21.02.2022 року, який становить 844,75 грн., а загальна сума заборгованості, яка визнається відповідачем, з урахуванням індексів інфляції та пені становить 13228,31 грн..

Ухвалою Катеринопільського районного суду Черкаської області від 11.03.2022 року прийнято до розгляду та відкрито загальне позовне провадження у цивільній справі, призначено підготовче судове засідання на 27.04.2022 року.

Ухвалою Катеринопільського районного суду Черкаської області від 27.04.2022 року закрито підготовче провадження та призначено справу до судового розгляду.

Позивач у судове засідання не з`явився. До суду подав заяву, відповідно до якої просить розглянути справу без його участі, позовні вимоги підтримав у повному обсязі, просив задовольнити позов з підстав, наведених у позовній заяві.

Відповідач ТОВ «Українські аграрні традиції» у судове засідання представника не направив. До суду подав заяву, відповідно до якої просить розглянути справу без участі представника відповідача, позовні вимоги визнав частково, в межах та на підставах наведених у відзиві на позовну заяву.

Суд, дослідивши матеріали справи, оцінивши зібрані по справі докази в їх сукупності та взаємозв`язку, дійшов висновку, що позов підлягає частковому задоволенню з таких підстав.

Так, відповідно до приписів ст.ст. 15, 16 ЦК України кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання. Кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

Підставами виникнення цивільних прав та обов`язків є, зокрема, договори та інші правочини, що визначено п. 1 ч. 1 ст. 11 ЦК України.

Згідно із ч. 1 ст. 626 ЦК України договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав і обов`язків.

За приписами ст. 629 ЦК України договір є обов`язковим для виконання сторонами.

У ч.ч. 1, 2 ст.792ЦК України передбачено, щоза договором найму (оренди) земельної ділянки наймодавець зобов`язується передати наймачеві земельну ділянку на встановлений договором строк у володіння та користування за плату. Відносини щодо найму (оренди) земельної ділянки регулюються законом, зокрема, Земельним кодексом України та Законом України «Про оренду землі».

Так, приписами ч. 4 ст. 124 Земельного кодексу України визначено, що передача в оренду земельних ділянок, які перебувають у власності громадян і юридичних осіб, здійснюється за договором оренди між власником земельної ділянки і орендарем.

Згідно з ст. 125 Земельного кодексу України право власності на земельну ділянку, а також право постійного користування та право оренди земельної ділянки виникають з моменту державної реєстрації цих прав.

За змістом ч. 1 ст. 1 Закону України «Про оренду землі» оренда землі це засноване на договорі строкове платне володіння і користування земельною ділянкою, необхідною орендареві для проведення підприємницької та інших видів діяльності.

Згідно положень ст. 13 Закону України «Про оренду землі» договір оренди землі це договір, за яким орендодавець зобов`язаний за плату передати орендареві земельну ділянку у володіння і користування на певний строк, а орендар зобов`язаний використовувати земельну ділянку відповідно до умов договору та вимог земельного законодавства.

Згідно з ч.1 ст. 638 ЦК України договір є укладеним, якщо сторони в належній формі досягли згоди з усіх істотних умов договору. Істотними умовами договору є умови про предмет договору, умови, що визначені законом як істотні, або є необхідними для договорів даного виду, а також усі ті умови, щодо яких за заявою хоча б однією із сторін має бути досягнуто згоди.

Відповідно до ст. 15 Закону України «Про оренду землі» істотними умовами договору оренди землі є, зокрема, орендна плата із зазначенням її розміру, індексації, способу та умов розрахунків, строків, порядку її внесення і перегляду та відповідальності за її несплату.

За змістом ст. 21 Закону України «Про оренду землі» орендна плата за землю це платіж, який орендар вносить орендодавцеві за користування земельною ділянкою згідно з договором оренди землі. Розмір, умови і строки внесення орендної плати за землю встановлюються за згодою сторін у договорі оренди (крім строків внесення орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності, які встановлюються відповідно доПодаткового кодексу України). Обчислення розміру орендної плати за землю здійснюється з урахуванням індексів інфляції, якщо інше не передбачено договором оренди.

Відповідно до ч. 1 ст. 22 Закону України «Про оренду землі» орендна плата справляється у грошовій формі.

Положеннями ст. 24 Закону України «Про оренду землі» передбачено, що орендодавець має право вимагати від орендаря своєчасного внесення орендної плати.

За правилом ст. 25 Закону України «Про оренду землі» орендар земельної ділянки зобов`язаний: своєчасно та в повному обсязі сплачувати орендну плату за земельну ділянку, а в разі оренди земельної ділянки в комплексі з розташованим на ній водним об`єктом також і орендну плату за водний об`єкт.

Згідно ч. 1 ст. 31 Закону України «Про оренду землі» договір оренди землі припиняється в разі, зокрема, закінчення строку, на який його було укладено.

Відповідно до приписів ч. 3 ст. 12 ЦПК України кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

Судом встановлено, що згідно Державного актана правоприватної власностіна землюсерія ЯБ№ 270372від 27.05.2005року ОСОБА_2 була власникомземельної ділянкиплощею 4,09га., яка розташована в межахадміністративної територіїСтупичненської сільськоїради Катеринопільськогорайону Черкаськоїобласті, для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, кадастровий номер 7122287000:04:002:0027.

14.05.2014 року ОСОБА_2 уклала з ТОВ «Українські Аграрні Традиції» договір оренди землі №99/85 строком на 7 (сім) років, за яким нормативно грошова оцінка земельної ділянки площею 4,09 га станом на01.01.2014 року складає 100527,49 грн.. У пункті 4 договору сторонами обумовлено, що орендна плата вноситься орендарем у грошовій формі готівкою через касу орендаря з письмовим підтвердженням орендодавця факту одержання готівки в день її одержання у розмірі 5529,04 грн., що складає (5,5) пять і пять % від нормативної грошової оцінки земельної ділянки, зазначеної в пункті 2,4 цього договору. Обчислення розміру орендної плати за землю здійснюється з урахуванням індексів інфляції,тобто сторонами погоджено вказану умову договору, яка є обов`язковою для виконання сторонами. Орендна плата вноситься до 31 грудня кожного поточного року оренди. Податок з доходів утримується згідно вимог чинного законодавства. У разі невнесення орендної плати у строки, визначені цим договором оренди, справляється пеня у розмірі, що не перевищує подвійної облікової ставки НБУ від несплаченої суми за кожний день прострочення. У пункті9.4договору оренди землі сторони прямо погодили, що орендар зобов`язаний своєчасно вносити орендну плату за користування земельною ділянкою.

Згідно з актом прийому-передачі земельної ділянки в оренду орендодавець ОСОБА_2 передала земельну ділянку площею 4,09 га, що знаходиться на території Ступичненської сільської ради, яка належала їй на підставі Державного акта на право приватної власності на землю серії ЯБ № 270372 від 27.05.2005 року, орендарю в особі ТОВ «Українські Аграрні Традиції» для ведення товарного сільськогосподарського виробництва. Нормативна грошова оцінка земельної ділянки відповідно до оцінки за станом на 01.01.2014 року складає 100527,49 грн..

Із копії витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію прав та їх обтяжень від 14.07.2014 року встановлено, що 09.07.2014 року орендодавець ОСОБА_2 надала, а орендар ТОВ «Українські Аграрні Традиції» прийняв в строкове платне володіння та користування земельну ділянку сільськогосподарського призначення для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка знаходиться в адмінмежах Ступичненської сільської ради, Катеринопільського району Черкаської області. Орендна плата вноситься орендарем у грошовій формі що складає 5,5 % від нормативної грошової оцінки земельної ділянки.

Із копії свідоцтва про смерть серія НОМЕР_1 від 24.02.2020 року виданого Шполянським районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) вбачається, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , померла ІНФОРМАЦІЯ_1 у м. Шпола Шполянського району Черкаської області, про що складено актовий запис за № 62.

Із копії свідоцтва про право на спадщину за заповітом від 23.09.2020р. встановлено, що спадкоємцем земельної ділянки площею 4,0876 га, призначеної для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка розташована за адресою: Черкаська область Катеринопільський район, адмінмежі Ступичненської сільської ради, після ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 є її онук ОСОБА_1 ..

Відповідно до витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності від 23.09.2020 року, власником земельної ділянки кадастровий номер 7122287000:04:002:0027 площею 4,0876 га. є ОСОБА_1 ..

Згідно додаткової угоди про розірвання договору оренди землі від 05.10.2021 року встановлено, що орендодавець ОСОБА_1 та ТОВ «Українські Аграрні Традиції» розірвали договір оренди землі № 99/85 від 14.05.2014 року.

Відповідно до витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію іншого речового права від 08.10.2021 року, між орендодавцем земельної ділянки кадастровий номер 7122287000:04:002:0027 площею 4,0876 га. ОСОБА_1 та ТОВ «Українські Аграрні Традиції» 05.10.2021 року було укладено додаткову угоду про розірвання договору оренди землі.

Із копії заяви ОСОБА_1 до ТОВ «Українські Аграрні Традиції» від 11.01.2022 року вбачається, що ОСОБА_1 у зв`язку з тим, що за період з 2014 року та по дату розірвання договору оренди землі за користування земельною ділянкою несплачувалась орендна плата просив ТОВ «Українські Аграрні Традиції» здійснити розрахунок по орендній платі за весь період користування земельною ділянкою.

Із наданих позивачем розрахунків встановлено, що період прострочення грошового зобов`язання становить 2556 днів. Загальна заборгованість становить: 58493,64 грн., із них 38703,07 грн. сума боргу, 15113,04 грн. інфляційне збільшення, 4677,53 грн. штрафні санкції. Крім того, пеня за несвоєчасне виконання грошового зобов`язання за вказаний період становить 39943,60 грн.. Загальна сума заборгованості з урахуванням індексів інфляції та пені становить 98437,25 грн..

Як встановлено наявний факт невиконання відповідачем істотної умови договору оренди землі № 99/85 від 14.05.2014 року щодо сплати орендної плати за період з 2015 року по 2021 рік в обумовленому договором розмірі, доказів протилежного відповідачем суду не надано.

Разом з тим, відповідач визнає позов в частині стягнення заборгованості з врахуванням сплачених податків відповідно до п. 4.6 Договору та вимог ст. 162, 170 ПК України в межах строків позовної давності встановлених ст. 257, 258 ЦК України та просить до позовних вимог щодо стягнення суми заборгованості за договором оренди земельної ділянки застосувати строки позовної давності в три роки, а щодо стягнення пені строк позовної давності один рік.

Приписами ст. 256 ЦК України передбачено, що позовна давність - це строк, у межах якого особа може звернутися до суду з вимогою про захист свого цивільного права або інтересу.

Відповідно до ст. 257 ЦК України загальна позовна давність встановлюється тривалістю у три роки.

За правилом п. 1 ч. 2 ст. 258 ЦК України позовна давність в один рік застосовується, зокрема, до вимог про стягнення неустойки (штрафу, пені).

За приписами ч. 3 ст. 267 ЦК України позовна давність застосовується судом лише за заявою сторони у спорі, зробленою до винесення ним рішення.

Відповідно до ч. 4 ст. 267 ЦК України сплив позовної давності, про застосування якої заявлено стороною у спорі, є підставою для відмови у позові.

За вказанихвимог законусуд вважає,що позовпідлягає частковомузадоволенню,тому щосудом встановлено,що відповідачза договороморенди нерозрахувався іза нимутворилася заборгованістьпо оплатіорендної плати,що підлягаєстягненню вмежах строкупозовної давностізаперіод часуз 21.02.2019 року по 05.10.2021 року в розмірі 11657 грн. 54 коп. з урахуванням відрахування 18% ПДФО та 1,5% ВЗ встановлених п. 4.6 Договору.

Доказів зупинення або збільшення строку позовної давності позивачем суду не надано.

За змістом ст. 625 ЦК України боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов`язання. Боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Приписи ст. 625 ЦК України про розмір процентів, що підлягають стягненню за порушення грошового зобов`язання, є диспозитивними та застосовуються, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Тобто, три проценти річних від простроченої суми за весь час прострочень застосовуються у випадку, якщо сторони в договорі не передбачили інший розмір процентів річних.

Оскільки об`єктивно встановлений факт невиконання відповідачем істотної умови договору оренди землі щодо внесення орендної плати з урахуванням індексу інфляції в обумовленому договором розмірі і строки, то відповідно наявні правові підстави для стягнення з відповідача на користь позивача інфляційних втрат та трьох процентів річних в межах строку позовної давності заявленої відповідачем: 2019 рік 3816,74 х 109,8 (індекс інфляції за попередній рік) = 4190,78 + 114,5 (3%) = 4305,28 грн.; 2020 рік 4450,84 х 104,1 (індекс інфляції за попередній рік) = 4633,32 + 133,53 (3%) = 4766,85 грн.; 2021 рік 3389, 96 х 105 (індекс інфляції за попередній рік) = 3559,46 + 101,70 (3%) = 3661,16 грн., що за весь час прострочення зобов`язання становить 12599 грн. 76 коп.

Відповідно дост. 548 ЦК Українинеустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов`язання.

Оскільки відповідачем по справі подано заяву про застосування спеціальної позовної давності про стягнення пені за один рік, суд вважає за необхідне застосувати спеціальну позовну давність в один рік до вимоги про стягнення пені за несвоєчасне виконання зобов`язання щодо сплати орендної плати за землю за період з 21.02.2021 року по 21.02.2022 рік. З урахуванням викладених обставин, суд вважає за необхідне стягнути з ТОВ «Українськіаграрні традиції»на користь ОСОБА_1 пеню за вказаний період на суму простроченого платежу 844 грн. 75 коп..

Дослідивши в ході судового розгляду спірні правовідносини, надані докази та застосувавши вищенаведені норми права, суд вважає, що позов слід задовольнити частково та стягнути з ТОВ «Українські аграрні традиції» на користь ОСОБА_1 заборгованість з орендної плати в сумі 12599 грн. 76 коп. з урахуванням індексу інфляції та 3% річних, в межах строків позовної давності в три роки та пеню 844 грн. 75 коп. в межах строків позовної давності в один рік, в зальній сумі стягнути 13444 грн. 51 коп.

Враховуючи те, що позивач є інвалідом 2 групи та звільнений від сплати судового збору, відповідно до ст. 141 ЦПК України з відповідача слід стягнути на користь держави судовий збір, у розмірі пропорційному задоволених позовних вимог (13444,51х100/98437,25х992,40/100 =135,54)

Керуючись ст.ст. 7, 12, 13, 76, 81, 89, 141, 259, 263-265, 268, 273 ЦПК України, суд,-

УХВАЛИВ:

Позовні вимоги ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «Українські аграрні традиції» про стягнення орендної плати за користування земельною ділянкою задовольнити частково.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Українські аграрні традиції», код ЄДРПОУ 38650841, юридична адреса: вул. Лебединська, 131, м. Шпола, Черкаська область, 20603, на користь ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОКПП НОМЕР_2 , проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , орендну плату за користування земельною ділянкою, з урахуванням індексу інфляції та 3% річних та пеню у загальному розмірі 13444 (тринадцять тисяч чотириста сорок чотири) грн. 51 (п`ятдесят одна) коп..

У задоволенні позову в іншій частині відмовити.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Українські аграрні традиції» на користь держави судовий збір у розмірі 135 (сто тридцять п`ять) грн. 54 (п`ятдесят чотири) коп.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Черкаського апеляційногосуду шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня складення повного тексту рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя В.В. Лазаренко

Дата ухвалення рішення26.07.2022
Оприлюднено05.08.2022
Номер документу105567148
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення орендної плати за користування земельною ділянкою

Судовий реєстр по справі —698/228/22

Рішення від 26.07.2022

Цивільне

Катеринопільський районний суд Черкаської області

Лазаренко В. В.

Ухвала від 26.04.2022

Цивільне

Катеринопільський районний суд Черкаської області

Лазаренко В. В.

Ухвала від 10.03.2022

Цивільне

Катеринопільський районний суд Черкаської області

Лазаренко В. В.

Ухвала від 08.03.2022

Цивільне

Катеринопільський районний суд Черкаської області

Баранов О. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні