Ухвала
від 11.07.2022 по справі 405/3252/22
ЛЕНІНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КІРОВОГРАДА

Справа № 405/3252/22

провадження № 1-кс/405/1565/22

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11.07.2022 м. Кропивницький

слідчий суддя Ленінського районного суду м. Кіровограда ОСОБА_1 , за участю секретаря судових засідань ОСОБА_2 , прокурора ОСОБА_3 розглянувши у закритому судовому засіданні клопотання слідчого ВР ЗСГСД слідчого управління Головного управління Національної поліції в Кіровоградській області ОСОБА_4 у кримінальному провадженні відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 21.06.2013 № 32013120010000016, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України, про надання дозволу на затримання з метою приводу для участі в розгляді клопотання про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою підозрюваного ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Кіровограда, українця, громадянина України, зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 , проживаючого за адресою: АДРЕСА_2 ,

встановив:

слідчий запогодженням зпрокурором звернувсядо слідчогосудді зклопотання, в якому просить надати дозвіл на затримання підозрюваного ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 з метою його приводу до суду для участі в розгляді клопотання про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

В обґрунтування клопотання слідчий вказав, що в провадженні слідчого управлінняГоловного управлінняНаціональної поліціїв Кіровоградській області знаходиться кримінальне провадження внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №32013120010000016 від 21.06.13 відносно директора ПП «777-Наталі» (код ЄДРПОУ 34336475) ОСОБА_5 , за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст.212 КК України.

Вказані кримінальне правопорушення ОСОБА_5 скоїв за наступних обставин:

З 08.06.12 засновником та власником підприємства ПП «777-Наталі», відповідно до затвердженого Статуту став ОСОБА_5 , який придбав підприємство та відповідно до наказу №1, рішення засновника №5 від 08.06.12 призначив себе директором та приступив до виконання обов`язків директора ПП «777-Наталі», ставши в зв`язку із цим особою відповідальною за фінансово-господарську діяльність ПП «777-Наталі» та набувши тим самим адміністративно-господарські обов`язки по розпорядженню активами підприємства та організаційно-розпорядчі обов`язки.

01.08.12 ПП «777-Наталі» як сільськогосподарське підприємство було зареєстроване суб`єктом спеціального режиму оподаткування податком на додану вартість відповідно до свідоцтва №200055671 від 01.08.12, виданого Компаніївським відділенням Долинської МДПІ директору ПП «777-Наталі» ОСОБА_5 під розпис на підставі його заяви від 02.07.12, яке анульоване рішенням контролюючого податкового органу №4 від 03.07.13 в зв`язку із виявленням порушення порядку перебування на спеціальному режимі оподаткування та відсутністю платника за місцем знаходженням.

15.08.12 ОСОБА_6 уклав договір №1/120 з Компаніївським відділенням Долинської МДПІ про визнання податкової звітності, реєстрів отриманих та виданих податкових накладних з ПДВ та інших звітних податкових документів, поданих платником податків в електронному вигляді із застосуванням електронного цифрового підпису до податкового органу засобами телекомунікаційного звязку як оригіналу.

ОСОБА_5 особисто та із залученням невстановлених слідством осіб формував та відправляв електронним зв`язком до податкового органу податкову звітність з ПДВ із накладенням електронного цифрового підпису керівника підприємства - директора Кривенюка та електронного цифрового аналогу відтиску печатки ПП «777-Наталі». Так як податкова звітність відправлялася в електронному вигляді, потрібно було мати відкритий «електронний ключ» для подачі звітності. Зазначений ключ був відкритий на імя директораПП «777-Наталі» ОСОБА_7 ,який особистопри відправленнізвітності нимпідтверджував підписі відправлення.

Згідно із затвердженим засновником і директором ПП «777-Наталі» ОСОБА_5 . Статутом, господарство створено Засновником для здійснення підприємницької діяльності з виробництва сільськогосподарської продукції, а також закупівлі у фізичних та юридичних осіб продукції сільського господарства, в тому числі за готівку, з переробкою та реалізацією.

Згідно податкових декларацій з фіксованого сільськогосподарського податку, поданих ПП «777-Наталі» до податкового органу, підприємство мало у користуванні земельні ділянки (рілля) площею: у 2012 році - 294,94 га (декларація №596 від 17.02.12), а у 2013 році 83.19 га (розрахунок №9009527280 від 26.02.13).

Згідно відомостей Компаніївського відділення Долинської МДПІ ПП «777-Наталі» у відповідності п.301.1 ст. 301 ПК України являлось платником фіксованого сільськогосподарського податку, базою оподаткування для якого згідно ст.303 ПК України та Закону України „Про фіксований сільськогосподарський податок» є нормативна грошова оцінка одного гектара сільськогосподарських угідь, як власних так і орендованих використовуваних в товарному сільськогосподарському виробництві земель. Так як для того, щоб мати зазначені в ст.2 вказаного Закону України підстави для переходу підприємства, основним видом діяльності якого є вирощування сільськогосподарських культур, на сплату фіксованого сільськогосподарського податку, необхідно мати наявність питомої ваги доходу від реалізації сільськогосподарської продукції власного вирощування, яка за попередній податковий (звітний) рік повинна перевищувати 75% в загальній сумі скоригованого валового доходу сільськогосподарського товаровиробника, з подальшою необхідністю складання та подання до податкового органу податкового розрахунку фіксованого сільськогосподарськогоподатку на рік, виходячи із наявних в користуванні господарства землі, а також розрахунокпитомої ваги доходу від реалізації сільгосппродукції власного вирощування та продуктів її переробки в загальній сумі валового доходу за рік.

ОСОБА_5 , діючи за попередньою змовою із не встановленими слідством особами з метою ухилення від сплати до бюджету ПДВ за рахунок безпідставного використання податкових пільг від перебування на спеціальному режимі оподаткування ПДВ, будучи відповідальним за правильність нарахування і своєчасність перерахування платежів додержавного бюджету, точний облік результатів фінансово-господарської діяльності підприємства, відповідальним за організацію бухгалтерського обліку і забезпечення фіксації фактів здійснення всіх господарських операцій в первинних документах, складання достовірної бухгалтерської звітності, сплату податків, при здійсненні фінансово-господарської діяльності очолюваного ним ПП «777-Наталі» і подачі податкової звітності, діючи умисно, шляхом не відображення в податковій декларації з ПДВ (загальна) здійснених ним за вересень-грудень 2012 року оподатковуваних фінансово-господарських операцій з продажу насіння соняшнику в кількості 18 113,79 тонн не власного вирощування та невідомого походження загальною вартістю 81644070 грн., умисно ухилився від сплати до державного бюджету України ПДВ на загальну суму 13607345грн.

Так, ОСОБА_5 , являючись службовою особою підприємства - керівником та власником ПП «777-Наталі», діючи за попередньою змовою із не встановленими слідством особами, маючи спільну мету з ухилення від сплати податку на додану вартість при здійсненні в вересні-грудні 2012 року обсягів поставок товарів не власного виробництва, шляхом надання податковому органу не підтверджених фактичними обставинами відомостей їх співвідношення та питомої ваги до сільськогосподарських товарів власного виробництва, безпідставно використав набутий раніше статус сільськогосподарського підприємства ПП «777-Наталі» як субєкта спеціального режиму оподаткування податком на додану вартість, відповідно до якого суми ПДВ, які підлягали б нарахуванню та сплаті в бюджет у відповідному звітному періоді, залишаються в розпорядженні сільськогосподарського підприємства і акумулюються на спеціальному банківському рахунку для подальшого їх використання підприємством у виробничих цілях.

Для перебування на спеціальному режимі оподаткування податком на додану вартість ПП «777-Наталі» як підприємство, яке проводить підприємницьку діяльність у сфері сільського господарства повинно відповідати вимогам встановленим у пункті 209.6 ст. 209 ПК України, згідно яких „Сільськогосподарським вважається підприємство, основною діяльністю якогоє постачаннявироблених (наданих)ним сільськогосподарськихтоварів (послуг)на власних або орендованих основних фондах, а також на давальницьких умовах, в якій питома вага вартості сільськогосподарських товарів/послуг становить не менш як 75 відсотків вартості всіх товарів/послуг, поставлених протягом попередніх 12 послідовних звітних податкових періодівсукупно». В такому разі, сільськогосподарське підприємство має право зареєструватись в податковому органі як субєкт спеціального режиму оподаткування ПДВ. В такому разі сума ПДВ, нарахована сільськогосподарським підприємством да вартість поставлених ним сільськогосподарських товарів/послуг, не підлягає сплаті до бюджету та повністю залишається в розпорядженні такого сільськогосподарського підприємства для відшкодування суми податку, сплаченої/нарахованої постачальнику на вартість виробничих факторів, за рахунок яких сформовано податковий кредит, а за наявності залишку такої суми податку для інших виробничих цілей. Зазначені суми ПДВ акумулюються на спеціальних рахунках, відкритих в установах банків у порядку, затвердженому Кабінетом Міністрів України.

Згідно з п.209.11 ст. 209 ПК України, якщо суб`єкт спеціального режиму оподаткування поставляє протягом попередніх 12 послідовних звітів податкових періодів сукупно несільськогосподарські товари/послуги, питома вага яких перевищує 25 відсотків вартості всіх поставлених товарів/послуг, то на таке підприємство не поширюється спеціальний режим оподаткування і таке підприємство вважається платником ПДВ на загальних підставах з першого числа місяця, в якому було допущено таке перевищення.

Тобто, ОСОБА_5 , являючись директором і власником ПП «777-Наталі», на підставі поданих до Компаніївського відділення Долинської МДПІ недостовірних даних щодо питомої ваги доходу від реалізації сільськогосподарської продукції власного виробництва, безпідставно використав спеціальний режим оподаткування податком на додану вартість, що призвело до порушення п.п.209.6, п.п.209.11 ст. 209 ПК України.

Таким чином, керівник і власник ПП «777-Наталі» ОСОБА_5 , діючи за попередньою змовою із невстановленими слідством особами з метою ухилення від сплати податків, зареєструвавши сільськогосподарське підприємство як суб`єкт спеціального режиму оподаткування ОСОБА_8 тавідкривши вустанові банкуспеціальний рахунокдля акумулювання ПДВ, знаючи про відсутність необхідної кількості в користуванні земель та про відсутність операцій з реалізації власно вирощеної сільгосппродукції в загальному товарообігу в потрібній кількості більш ніж 75%, достовірно знав про відсутність, починаючи з 01.09.12 підстав перебувати очолюваному і керованому ним ПП «777-Наталі» на спеціальному режимі оподаткування податком на додану вартість по операціях поставок, які підлягали оподаткуванню ПДВ на загальних підставах з обов`язком нараховувати та сплачувати ПДВ до бюджету з операцій продажу не власно вирощеної сільгосппродукції.

Відповідно інформаційних даних головних Управлінь Держземагенств, а також Управлінь статистики Кіровоградської та інших областей України, ПП «777-Наталі» не володіло і не користувалось землями розташованими в інших регіонах України, крім на території Гарманівської сільської ради Компаніївського району Кіровоградської області в кількості 294,94 га у 2012 році.

ОСОБА_5 особисто та із залученням невстановлених слідством осіб, склав та подав в електронній формі податкові декларації з ПДВ (загальні та скорочені) засобами електронного зв`язку з електронної адреси ІНФОРМАЦІЯ_2 , володіючи при цьому істинними даними про дійсні обсяги наявності використовуваних під його керівництвом як власника та керівника ПП «777-Наталі» земель, засіяні площі та обсяги зібраного врожаю в розрізі культур, В складеній в електронному вигляді відповідно до використовуваної автоматизованої програми відправленій з накладенням лише йому відомого власного електронного підпису керівника та печатки підприємства необґрунтовано відобразив в податкових деклараціях з ПДВ (скорочена) як сільськогосподарськимпідприємством - суб`єктом спеціального режиму оподаткуванняПДВ, а не у податкових деклараціях з ПДВ (загальна) реалізацію сільгосппродукції не власного вирощування, а придбаної у невстановлених виробників.

ОСОБА_5 особисто та іззалученням невстановлених слідством осіб, задекларував та подав до Компаніївського відділення МДПІ засобами телекомунікаційного зв`язку з особистим електронним підписом директора ПП «777-Наталі» (лише йому відомим) з електронної адреси ІНФОРМАЦІЯ_2 декларації та розрахунки з фіксованого сільгоспподатку із даними, які не відповідають фактичним обставинам, про реалізацію 100% як власно вирощуваної сільгосппродукції (соняшнику) протягом вересня-грудня 2012 року в загальній кількості 18113,79 тн на загальну вартість 81644070 грн., в т.ч. ПДВ 13607345 грн.

Згідно даних складених та направлених особисто директором ПП «777-Наталі» ОСОБА_5 та із залученням невстановлених слідством осіб електронним зв`язком до Компаніївського відділення Долинської МДПІ реєстрів податкових накладних та даних самих податкових накладних ПП «777-Наталі» реалізувало в серпні-грудні 2012 року контрагентам-покупцям ТОВ «Кернел-Трейд», ТОВ «АТ Карлінг», ПрАТ «Креатив» 18587,02тн соняшника врожаю 2012 року на загальну суму 81644070 грн., в т.ч. ПДВ 13607345 грн.

Згідно даних форми №29-сг „Підсумки збору врожаю сільськогосподарських культур, плодів, ягід та винограду на 01 грудня 2012 року по ПП «777-Наталі» підприємством у 2012 році на посівній площі 294,94 га одержано врожай:

-793 тонн кукурудзи, про реалізацію яких в податковій звітності підприємства відсутні дані,

-650 тонн сої, про реалізацію 56,24т з яких прозвітовано в податковій звітності за вересень 2012р.,

-365,2 тони соняшника, про реалізацію яких прозвітовано в податковій звітності за серпень 2012р.

Виконані ПП «777-Наталі» в особі ОСОБА_5 та діючими разом із ним за попередньою змовою не встановленими слідством особами в серпні 2012 року поставки насіння соняшнику урожаю 2012 року оформлені поданими до Компаніївського відділення Долинської МДПІ податковими накладними, загальна сума реалізації по яких включена до додатку №2 „Розшифровка податкових зобов`язань та податкового кредиту в розрізі контрагентів (щодо діяльності відповідно до статті 209 розділу У Податкового кодексу України) до податкової декларації з ПДВ (скороченої) за серпень 2012 року, які прийняті і зареєстровані 19.09.12 засобами телекомунікаційного зв`язку з електронної адреси ІНФОРМАЦІЯ_2 , а саме покупцю ТОВ „Кернел-Трейд насіння соняшнику в кількості 473,23тн, з яких 365,2тн власно вирощеного відповідно до даних статистичних спостережень ПП «777-Наталі» та 108,Зтн невідомого виробника, що не перевищує дозволені законом 25 відсотків реалізації не власно вирощеної сільськогосподарської продукції до всього обсягу реалізації.

Реалізація в серпні 2012 року насіння 365,2тн соняшнику урожаю 2012 року власного виробництва підтверджено вилученою в Головному управлінні статистики у Кіровоградській області статистичною звітністю форми №29-сг (річна) «Підсумки збору врожаю сільськогосподарських культур, плодів, ягід та винограду» на 01.12.2012, відповідно до якої всього засіяно площ соняшником на зерно 74,94 га, з яких зібрано 365,2т врожаю соняшника (346,9т після доробки).

Обсяг продажу в вересні 2012 року покупцям ТОВ «Кернел-Трейд» та ТОВ «АТ «Каргіл» насіння соняшнику на загальну суму 52756362 грн. в т.ч. ПДВ 8792727 грн., становить 100% реалізації сільгосппродукції не власного виробництва в розумінні вимог ст.209 ПК України, що не дало можливість ПП «777-Наталі» перебувати з вересня 2012 року на спецрежимі оподаткування ПДВ, в зв`язку із чим ПП «777-Наталі» з першого числа вересня 2012 року, тобто місяця в якому відбулось перевищення законодавчо передбаченого мінімуму 25% продажу не власного виробництва від загального продажу сільськогосподарської продукції, втратило право на пільговий режим оподаткування ПДВ.

Тому з 01.09.12 обсяги продажу підлягають оподаткуванню на загальних підставах, а отриманий від покупців на рахунок у складі оплати вартості ПДВ підлягає перерахуванню в бюджет України, який залишився не сплаченим.

Так, протягом вересня - грудня 2012 року ПП «777-Наталі» в особі ОСОБА_5 та діючими разом із ним за попередньою змовою невстановленими слідством особами, поставило 18 113,79 тонн насіння соняшнику урожаю 2012 року не власного виробництва на загальну суму 81644070грн., в т.ч. ПДВ 13607345 грн., наступним підприємствам:

1.ТОВ «Кернел Трейд» - у вересні 2012 р. загальною вартістю 47167874грн., в т.ч. ПДВ7861312,45грн.

2.ТОВ «АТ «Каргіл» - у вересні-грудні 2012 року 2155,353тн соняшника загальною вартістю 9749629,8грн., в т.ч. ПДВ 1624938,3грн.,

3.ПрАТ «Креатив» - у жовтні-грудні 2012року загальною вартістю 24668562грн. в т.ч ПДВ 4111427,1грн.

З метою ухилення від сплати податку на додану вартість із зазначених обсягів продажу, які підлягали оподаткуванню на загальних підставах, ОСОБА_5 особисто та із залученням невстановлених слідством осіб склав та подав до Компаніївського відділення Долинської МДПІ засобами електронного зв`язку в електронній формі з накладенням лише йому відомого власного електронного підпису завідомо неправдиві документи, з внесенням до офіційних документів завідомо неправдивих відомостей про 100% виконаних поставок сільськогосподарської продукції власного виробництва, а саме:

-в податковій декларації з ПДВ (скорочена) ШІ «777-Наталі» за вересень 2012 року з додатком №2 „Розшифровка податкових зобов`язань та податкового кредиту в розрізі контрагентів (щодо діяльності відповідно до статті 209 розділу У Податкового кодексу України), в додатку №3 „Розрахунок питомої ваги вартості сільськогосподарських товарів/послуг до вартості всіх товарів/послуг отримані та зареєстровані Компаніївським відділенням Долинської МДПІ від 22.10.12, із зазначенням обсягу постачання ТОВ «Кернел-Трейд», ТОВ «АТ «Каргіл» сільськогосподарських товарів/послуг (без ПДВ) в розділі І «Податкові зобов`язання» в рядку 1 колонки А на загальну суму 44220522грн. і в рядку 7 «усього податкових зобов`язань» колонки Б розміру ПДВ в сумі 8844104грн., та зазначенням в рядку 17 декларації з ПДВ «сума ПДВ яка підлягає нарахуванню, залишається у розпорядженні сільськогосподарського товаровиробника та спрямовується на спеціальний рахунок сільськогосподарського підприємства» в сумі 8825936грн., а також із зазначенням недостовірних даних в додатку №3 „Розрахунок питомої ваги вартості сільськогосподарських товарів/послуг до вартості всіх товарів/послуг про питому вагу сільськогосподарських товарів реалізованих за попередні 12 місяців у вартості всіх реалізованих товарів, у розмірі що дорівнює 100% ;

-в податковій декларації з ПДВ (скорочена) ПП «777-Наталі» за жовтень 2012 року з додатком №2 „Розшифровка податкових зобов`язань та податкового кредиту в розрізі контрагентів (щодо діяльності відповідно до статті 209 розділу У Податкового кодексу України), в додатку №3 „Розрахунок питомої ваги вартості сільськогосподарських товарів/послуг до вартості всіх товарів/послуг отримані та зареєстровані Компаніївським відділенням Долинської МДПІ від 20.11.12, із зазначенням обсягу постачання ТОВ «АТ «Каргіл», ПрАТ «Креатив» сільськогосподарських товарів/послуг (без ПДВ) в розділі І «Податкові зобов`язання» в рядку 1 колонки А на загальну суму 8741191грн. і в рядку 7 «усього податкових зобов`язань» колонки Б розміру ПДВ в сумі 1748238грн., та зазначенням в рядку 17 декларації з ПДВ - «сума ПДВ яка підлягає нарахуванню, залишається у розпорядженні сільськогосподарського товаровиробника та спрямовується на спеціальний рахунок сільськогосподарського підприємства» в сумі 1742370грн., а також із зазначенням недостовірних даних в додатку №3 „Розрахунок питомої ваги вартості сільськогосподарських товарів/послуг до вартості всіх товарів/послуг про питому вагу сільськогосподарських товарів реалізованих за попередні 12 місяців у вартості всіх реалізованих товарів, у розмірі що дорівнює 100%;

-в податковій декларації з ПДВ (скорочена) ПП «777-Наталі» за листопад 2012 року з додатком №2 „Розшифровка податкових зобов`язань та податкового кредиту в розрізі контрагентів (щодо діяльності відповідно до статті 209 розділу У Податкового кодексу України), в додатку №3 „Розрахунок питомої ваги вартості сільськогосподарських товарів/послуг до вартості всіх товарів/послуг отримані та зареєстровані Компаніївським відділенням Долинської МДПІ від 18.12.12, із зазначенням обсягу постачання ТОВ «АТ «Каргіл», ПрАТ «Креатив» сільськогосподарських товарів/послуг (без ПДВ) в розділі І «Податкові зобов`язання» в рядку 1 колонки А на загальну суму 14532333грн. і в рядку 7 «усього податкових зобов`язань» колонки Б розміру ПДВ в сумі 2916039грн., та зазначенням в рядку 17 декларації з ПДВ - «сума ПДВ яка підлягає нарахуванню, залишається у розпорядженні сільськогосподарського товаровиробника та спрямовується на спеціальний рахунок сільськогосподарського підприємства» в сумі 2916039грн., а також із зазначенням недостовірних даних в додатку №3 „Розрахунок питомої ваги вартості сільськогосподарських товарів/послуг до вартості всіх товарів/послуг про питому вагу сільськогосподарських товарів реалізованих за попередні 12 місяців у вартості всіх реалізованих товарів, у розмірі що дорівнює 100%;

-в податковій декларації з ПДВ (скорочена) ПП «777-Наталі» за грудень 2012 року з додатком №2 „Розшифровка податкових зобов`язань та податкового кредиту в розрізі контрагентів (щодо діяльності відповідно до статті 209 розділу У Податкового кодексу України), в додатку №3 „Розрахунок питомої ваги вартості сільськогосподарських товарів/послуг до вартості всіх товарів/послуг отримані та зареєстровані Компаніївським відділенням Долинської МДПІ від 17.01.13, із зазначенням обсягу постачання ТОВ «АТ «Каргіл», ПрАТ «Креатив» сільськогосподарських товарів/послуг (без ПДВ) в розділі І «Податкові зобов`язання» в рядку 1 колонки А на загальну суму 703368грн. і в рядку 7 «усього податкових зобов`язань» колонки Б розміру ПДВ в сумі 140674грн та зазначенням в рядку 17 декларації з ПДВ - «сума ПДВ яка підлягає нарахуванню, залишається у розпорядженні сільськогосподарського товаровиробника та спрямовується на спеціальний рахунок сільськогосподарського підприємства» в сумі 140380грн., а також із зазначенням недостовірних даних в додатку №3 „Розрахунок питомої ваги вартості сільськогосподарських товарів/послуг до вартості всіх товарів/послуг про питому вагу сільськогосподарських товарів реалізованих за попередні 12 місяців у вартості всіх реалізованих товарів, у розмірі що дорівнює 100%.

Загальна сума ПДВ яка підлягає нарахуванню і залишається у розпорядженні сільськогосподарського товаровиробника та спрямовується на спеціальний рахунок сільськогосподарського підприємства ПП «777-Наталі» безпідставно задекларована ОСОБА_5 у переліченій звітності з ПДВ (скороченій) за вересень-грудень 2012р., яка фактично з оподатковуваних на загальних підставах операцій підлягала фактичній сплаті до бюджету в розмірі 13607345 грн. (вересень 2012 8802393грн., жовтень 2012 1748238грн., листопад 2012 - 2916039грн., грудень 2012 140673грн.).

В свою чергу, податковий кредит яким би підтверджувалось придбання сільгосппродукції відповідного обсягу для подальшого продажу вищевказаним контрагентам покупцям у звітності відсутній, в тому числі по причині здійснення ОСОБА_5 за попередньою змовою із не встановленими слідством особами імітації її вирощування на неіснуючих у достатньому для цього розмірі землях господарства з метою отримання податкових пільг та ухилення від сплати ПДВ та за відсутності документального підтвердження операцій з придбання.

Одночасно з поданням податкових декларацій з ПДВ (скорочена) щодо діяльності відповідно до статті 209 розділу V ПК України, ОСОБА_9 за попередньою змовою із не встановленими слідством особами також було забезпечено складання та подання до Компанїївського відділення Долинської МДПІ податкових декларацій з ПДВ (загальна форма), в яких ОСОБА_5 проставлені прочерки про відсутність оподатковуваних операцій, та які подані засобами телекомунікаційного зв`язку в електронному вигляді відповідно до використовуваної автоматизованої програми відправлення та порядку складання і відправлення електронної звітності з накладенням електронного лише йому відомого власного підпису як керівника підприємства, тобто з внесеними до них недостовірними відомостями про відсутність здійснення операцій, які б підлягали оподаткуванню податком на додану вартість на загальних підставах, а саме:

-податкова декларація з ПДВ за вересень 2012 року від 22.10.12;

-податкова декларація з ПДВ за жовтень 2012 року від 20.11.12;

-податкова декларація з ПДВ за листопад 2012 року від 18.12.12;

-податкова декларація з ПДВ за грудень 2012 року від 17.01.13.

Здійснена ОСОБА_5 та діючими разом із ним за попередньою змовою невстановленими слідством особами реалізація сільськогосподарської продукції протягом вересня-грудня 2012 року не є власновирощеною на землях господарства ПП «777-Наталі», а фактично придбана ОСОБА_5 , як єдиним розпорядником активів, із не встановлених досудовим слідством джерел, без документального оформлення фінансово-господарських операцій з придбання та без відображення придбання у складі податкового кредиту податкових декларацій з ПДВ (загальна форма).

Однак, директор ПП «777-Наталі» ОСОБА_5 діючи за попередньою змовою із не встановленими слідством особами з метою ухилення від сплати податків, достовірно знаючи про відсутність в користуванні у господарства значних обсягів земель для вирощування значних обсягів соняшнику, про відсутність в розпорядженні ПП «777-Наталі» станом на вересень-грудень 2012р. насіння соняшнику власного виробництва бажаючи отримати неконтрольований державою дохід у вигляді несплаченого податку на додану вартість за рахунок безпідставного використання податкових пільг по результатах проведених протягом вересня-грудня 2012 року операцій з купівлі та продажу ТОВ «Кернел Трейд» ТОВ «АТ «Каргіл» ПрАТ «Креатив» вирощеного не на землях його господарства соняшника на загальну суму 81644070грн., в т.ч. ПДВ 13607345 грн., організувавши стале та продовжуване у часі придбання соняшника з не встановлених в ході слідства джерел, в тому числі за готівкові кошти, без документального оформлення та відповідно із цим без відображення в обліках підприємства, бажаючи здійснити подальший збут такого соняшника під видом власно вирощеного, діючи від імені ПП «777-Наталі» за попередньою змовою із не встановленими в ході слідства особами, в серпні-грудні 2012 року уклав із ТОВ «Кернел Трейд», ТОВ «АТ «Каргіл», ПрАТ «Креатив» договори поставок, посилання на які йдеться в видаткових накладних, а також в отриманих в електронному виді та зареєстрованих Компаніївським1 відділенням Долинської МДПІ податкових накладних ПП «777-Наталі».

Із вилучених в оригіналах та наданих на запит податкового органу підприємствами ТОВ «Кернел-Трейд», ТОВ «АТ «Каргіл», ПрАТ «Креатив» договірних та первинних документів на підтвердження взаємовідносин з ПП «777-Наталі» за вересень-грудень 2012 року встановлено, що предметом договорів є поставка насіння соняшнику урожаю 2012 року, умови поставки DDU, DAP на елеватор ПАТ «Кіровоградолія», Кіровоградська та Бобринецька дільниця ПрАТ «Полтавський ХПП», ТОВ «Бандурзький МЕЗ», Грушківська дільниця ТОВ «Кононівський елеватор» для ТОВ «Кернел-Трейд», на «Куцівський елеватор» для ТОВ «АТ «Каргіл», на склади по пр.. Промисловий 14/а, пр.Інженерів 10 в м. Кіровограді для ПрАТ «Креатив», а також в пунктах 4.5 договору із ПП «Кернел-Трейд», пункті 1.2 договору із ТОВ «АТ «Каргіл» та ПрАТ «Креатив» зазначені гарантії того, що ПП «777-Наталі» є сільськогосподарським підприємством виробником товару (соняшника) та здійснює його першу поставку відповідно до положень п.15 Розділу XX ПК України, і відповідно Покупець є першим набувачем права власності на товар з моменту його виробництва Постачальником. Тобто однією умов є поставка власно вирощеного ПП «777-Наталі» як сільгоспвиробником соняшника, яка фактично директором ПП «777-Наталі» ОСОБА_5 не додержана.

На виконання умов укладених договорів в частині поставки насіння соняшнику ПП «777-Наталі» поставлялось на адресу зазначених в договорах елеваторів залученим для цього стороннім автотранспортом.

Умовами прийняття насіння соняшнику на складське господарство при його доставці є наявність товарно-транспортної накладної, в якій проводяться відмітки охороною, ваговою, лабораторією про прийняття сільгосппродукції в кількісному вираженні.

Фактично здійснені для ТОВ «Кернел-Трейд», ТОВ «АТ «Каргіл», ПрАТ «Креатив» в вересні-грудні 2012 року поставки соняшника відбувались відповідно до товарно-транспортних накладних ПП «777-Наталі» складених з відома діючого за попередньою змовою ОСОБА_5 , не встановленими в ході слідства особами, при відвантаженні ПП «777-Наталі» насіння соняшнику вказаним покупцям з місцем розвантаження на ПАТ «Кіровоградолія», Кіровоградська та Бобринецька дільниця ПрАТ «Полтавський ХПП», ТОВ «Бандурзький МЕЗ», Грушківська дільниця ТОВ «Кононівський елеватор» для ТОВ «Кернел-Трейд», на «Куцівський елеватор» для ТОВ «АТ «Каргіл», на складах по просп. Промисловий 14/а, просп. Інженерів 10 в м. Кіровограді для ПрАТ «Креатив», із відображенням в них відповідно до порядку заповнення товарно-супровідного документу державного номеру автомобіля, перевізника, дати поставки, які перевірялись у місці розвантаження службами охорони, лабораторії та вагової вказаних контрагентів-покупців безпосередньо з проставленням відповідних штампів та відміток про зважування.

Після зважування та виконання по кожній партії доставленій окремими вантажними автомобілями лабораторних досліджень, до договорів поставки були складені по ТОВ «Кернел- Трейд», додатки за номерами від №1 до №3 «Визначення середньозваженої ціни за партією», по ТОВ «АТ «Каргіл» картки аналізу зерна, по ПрАТ «Креатив» реєстри на прийняте зерно відповідно до даних товарно-транспортних накладних ПП «777-Наталі» згідно яких здійснена поставка соняшника під вивантаження на склади цих підприємств, із зазначенням як в зазначених документах так і ТТН номерів, дати поставки, держномерів залучених до поставки транспортних засобів, ваги нетто, показників лабораторних досліджень (вологість, сміттєва домішка) приведеної та фактичної ціни в залежності від якості насіння соняшнику, а також зазначення місць відвантаження соняшника - с. ГарманівкаКомпаніївського району Кіровоградської області.

Безпосередньо доставку насіння соняшнику до місця розвантаження на ПАТ «Кіровоградолія», Кіровоградська та Бобринецька дільниця ПрАТ «Полтавський ХПП», ТОВ «Бандурзький МЕЗ», Грушківська дільниця ТОВ «Кононівський елеватор» для ТОВ «Кернел- Трейд», на «Куцівський елеватор» для ТОВ «АТ «Каргіл», на складах по просп. Промисловий 14/а, просп. Інженерів 10 в м. Кіровограді для ПрАТ «Креатив» на виконання умов вище перелічених договорів здійснено з відома ОСОБА_5 та діючих разом із ним з метою ухилення від сплати податків не встановлених слідством осіб протягом вересня-грудня 2012 року вантажними автомобілями в кількості 370 одиниць техніки, в т.ч. із неодноразовими доставками.

Всі товарно-транспортні накладні ПП «777-Наталі» на підтвердження взаємовідносин з ПП «777-Наталі» за вересень-грудень 2012 року вилучені в оригіналах та надані на запит податкового органу в копіях підприємствами ТОВ «Кернел-Трейд», ТОВ «АТ «Каргіл», ПрАТ «Креатив», наявні в матеріалах кримінального провадження і підтверджують здійснену поставку соняшника завірені зі сторони ПП «777-Наталі», як і інші первинні, звітні документи, печаткою підприємства, єдиним розпорядником якої фактично як директор підприємства виступав ОСОБА_5 .

Директор ПП «777-Наталі» ОСОБА_5 діючи за попередньою змовою із не встановленими в ході слідства особами, відповідно до вимог Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні», на підтвердження взаємовідносин із реалізації соняшника, здійснених на виконання умов перелічених договорів, поставленого протягом вересня-грудня 2012 року не власно вирощеного соняшника забезпечили документальне оформлення операцій податковими накладними, розрахунками-коригуваннями до податкових накладних, які спрямовував для передачі контрагентам - ТОВ «Кернел-Трейд», ТОВ «АТ «Каргіл», ПрАТ «Креатив», а також які направлені засобами телекомунікаційного зв`язку до Компанїївського відділення Долинської МДПІ, де були зареєстровані в Єдиному реєстрі податкових накладних (згідно п11 підрозділу 2 розділу XX „Перехідні положення Податкового кодексу України).

Загалом поставлено в вересні-грудні 2012 року ТОВ «Кернел Трейд», ТОВ «АТ «Каргіл», ПрАТ «Креатив» вирощеного не на землях ПП «777-Наталі», а придбаного із не встановлених джерел ОСОБА_5 та діючими разом із ним за попередньою змовою не встановленими слідством особами насіння соняшника в кількості 18 113,79 тонн на загальну суму 81644070грн., в т.ч. ПДВ 13607345грн.

ОСОБА_5 , володіючи істинними даними про поставку насіння соняшнику не власного виробництва, питомою вагою більшою ніж допустимі при використанні пільгового режиму оподаткування податком на додану вартість 25% за попередні 12 послідовних звітних податкових періодів (місяців) сукупно, задекларував в податкових деклараціях з ПДВ (скорочених) та додатках до декларацій за вересень-грудень 2012 року дані, про реалізацію протягом вересня-грудня 2012 року всього обсягу соняшника від ПП «777-Наталі» вище переліченим суб`єктам господарювання на вищезазначені суми, як 100% власного вирощування.

Отримані в якості розрахунків на поточний банківський рахунок ПП «777-Наталі» № НОМЕР_1 відкритий в відділенні №34 ПАТ КБ «ВіЕйБі-Банк» та № НОМЕР_2 відкритий в ПАТ КБ «Стандарт» грошові кошти, ОСОБА_5 , діючим за попередньою змовою із не встановленими слідством особами, в подальшому оготівковувались із зазначених банківських рахунків та спецрахунків підприємства, що вказувало на те, що ОСОБА_5 достовірно був обізнаний про обсяги та вартість реалізованої від ПП «777-Наталі» сільгосппродукції задекларованої як власно вирощеної, обсяги з реалізації якої знайшли своє відображення в податкових декларації з ПДВ - скорочених, а не в податкових деклараціях загальної форми за вересень-грудень 2012 року. Задекларовані ОСОБА_5 обсяги продажу співпадають з даними, задекларованими у податкових деклараціях з ПДВ та додатках №5 „Розшифровках податкових зобов`язань і податкового кредиту в розрізі контрагентів підприємств-контрагентів ТОВ «Кернел-Трейд», ТОВ «АТ «Каргіл», ПрАТ «Креатив» щодо обсягів та вартості придбання сільгосппродукції від постачальника ПП «777-Наталі».

Реалізоване ОСОБА_5 за попередньою змовою із не встановленими в ході слідства особами насіння соняшнику, придбано за готівкові кошти поза господарською діяльністю підприємства з не встановлених в ході досудового розслідування джерел, в тому числі фермерів і одноосібників, а тому операції з придбання соняшнику реалізованих обсягів не власно вирощених, в подальшому вище переліченим покупцям відповідно до вимог Податкового кодексу України та Закону України „Про бухгалтерський облік і фінансову звітність в Україні, не можуть відноситись до складу податкового кредиту ПП «777-Наталі».

У зв`язку із зазначеним, а також з метою уникнення виникнення у ПП «777-Наталі» підстав для втрати пільги із перебування сільгоспвиробника на спеціальному режимі оподаткування з ПДВ, операції з придбання в подальшому реалізованих обсягів не власновирощеного соняшника, не відображені ОСОБА_5 у складі податкового кредиту в податкових деклараціях з ПДВ (загальна) ПП «777-Наталі» за вересень-грудень 2012 року.

З цих-же підстав та з метою виведення грошових коштів з контрольованого і прозорого обігу по рахунках ПП «777-Наталі» для використання поза господарською діяльністю підприємства та ухилення від сплати до бюджету відповідних сум ПДВ, отримані від ТОВ «Кернел-Трейд», ТОВ «АТ «Каргіл», ПрАТ «Креатив» грошові кошти в якості розрахунків за реалізовану у вересні-грудні 2012 року сільгосппродукцію, ОСОБА_5 , як єдиний розпорядник грошових активів, діючи за попередньою змовою із не встановленими в ході слідства особами, частково оготівкував з вищевказаних поточних рахунків ПП «777-Наталі» по підписаних особисто ОСОБА_5 грошових чеках із призначенням «Безповоротна фінансова допомога», а частково спрямував на спецрахунок ПП «777-Наталі» для акумулювання ПДВ із призначенням «ПДВ сільськогосподарського підприємства за вересень, жовтень, листопад, грудень 2012 року згідно постанови Кабінету Міністрів України №11 від 12.01.11», звідки такі, як єдиний розпорядник грошових активів, знов таки оготівкував по особисто підписаних грошових чеках із призначенням «Безповоротна фінансова допомога», або далі спрямовував з метою оготівкуваня на рахунки суб`єкта фіктивного підприємництва ПП «Соєввік», начебто в оплату «за міндобрива», «за сільськогосподарську продукцію», які фактично від останнього не придбавав.

Безпосередньо директором ПП «777-Наталі» як єдиним розпорядником активів, діючим за попередньою змовою із не встановленими в ході слідства особами протягом 30.08.12 - 23.01.13 оготівковано з поточного рахунку ПП «777-Наталі» № НОМЕР_1 відкритого в ПАТ КБ «ВіЕйБі Банк» та поточного рахунку ПП «777-Наталі» № НОМЕР_2 відкритого в ПАТ КБ «Стандарт» грошових коштів на загальну суму 68917400грн. із зазначенням цілей витрат „поворотна фінансова допомога.

Отримані на поточний рахунок ПП «777-Наталі» від покупців грошові кошти з ПДВ за сільгосппродукцію та в подальшому зняті готівкою ОСОБА_5 з рахунків не проведені по касі і інших бухгалтерських регістрах та в податковій звітності підприємства і не спрямовані на прозоре, документально підтверджене витрачання, і безпосередньо для проведення розрахунків за придбану, а не власно вирощену сільгосппродукцію, яка реалізована в подальшому ТОВ «Кернел-Трейд», ТОВ «АТ «Каргіл», ПрАТ «Креатив», а використані діючим за попередньою змовою із не встановленими в ході слідства особами директором ПП «777-Наталі» ОСОБА_5 як розпорядником коштів фактично за власним розсудом поза господарською діяльністю підприємства.

Мету витрачання оготівкованих коштів ОСОБА_5 , являючись службовою особою директором ПП «777-Наталі», будучи наділеним правом першого і єдиного підпису фінансово- платіжних документів, являючись розпорядником активів підприємства, в тому числі у виглядігрошових коштів, визначав особисто. До грошових чеків внесені визначені ним дані про цілі витрат - „безповоротна фінансова допомога, документального та товарного витрачання готівки на загальну суму 68917400грн., як на вказані цілі, так і на інші потреби не підтверджено.

З січня по червень 2013 року податкові декларації загальна та скорочена у сфері сільського господарства ПП «777-Наталі» подані до Компаніївського відділення Долинської МДПІ переважно з прочерками, тобто із даними про відсутність поставок сільгосппродукції і безпосередньо соняшника, окрім задекларованої в березні 2013 року в загальній декларації реалізації пшениці ТОВ «Агрохолдинг Центр» на загальну суму 244800грн. в т.ч. ПДВ 40800грн..

З метою перевірки наявності чи відсутності на складах залишків продукції минулих років власного виробництва, і безпосередньо соняшника, які могли бути реалізовані в вересні-грудні 2012 року, із вилучених в Головному управлінні статистики у Кіровоградській області статистичних звітів ПП «777-Наталі» (поданих за місцем використання земель - відділу статистики Компаніївського району Кіровоградської області) про кількість зібраного врожаю в розрізі культур на орендованих у пайовиків землях, що використовувались директором ПП «777-Наталі» ОСОБА_5 разом із не встановленими в ході слідства особами на території Гарманівскої сільської ради Компаніївського району Кіровоградської області встановлено, що статистичному спостереженні „Підсумки збору врожаю сільськогосподарських культур, плодів, ягід та винограду форми №29-сг (річна) відображено про кількість вирощеної продукції та зібраного врожаю в розрізі сільгоспкультур у 2012 році, а саме:

2012 рік - посівна площа 294,94 га, зібрано урожай 365,2т соняшника з 74,94га землі, урожай 650т сої з 130га землі, урожай 793,8т кукурудзи з 90га землі.

Згідно вилучених в Головному управлінні статистики Кіровоградської області статистичних звітів про розміри активів у вартісному виражені у фінансових звітах Ф.І-м «Фінансовий звіт суб`єкта малого підприємництва» на 31.12.2012р., оборотні активи по рядку 130 «готова продукція» станом на початок звітного періоду, тобто на 01.01.12 та на кінець звітного періоду, тобто на 31.12.2012р. складали - 0 грн.

Таким чином, даними статистичної звітності агрофірми підтверджено, що вирощене ПП «777-Наталі» насіння соняшнику урожаю 2012 року в загальній кількості 365,2т поставлено відповідно до умов договорів на ТОВ «Кернел-Трейд» в серпні 2012р., а далі здійснені в вересні-грудні 2012 року та задекларовані в податкових деклараціях з ПДВ (скорочена) та реєстрах виданих і отриманих податкових накладних за вересень-грудень 2012р. поставки соняшника в кількості 18 113,79т на ТОВ «Кернел-Трейд», ТОВ «АТ «Каргіл», ПрАТ «Креатив», є операціями з продажу ПП «777-Наталі» соняшника не власного виробництва. Отже, із загальної кількості використовуваних ПП «777-Наталі» під вирощування соняшника земель в кількості 79,94га було зібрано насіння соняшнику урожаю 2012 року в загальній кількості 365,2т, яке реалізоване в серпні 2012 року, і відповідно продаж з вересня по грудень 2012 року насіння соняшнику є 100 відсотковою реалізацією щомісяця соняшника не власного виробництва, а питома вага з розрахунку реалізації сільськогосподарської продукції не власного виробництва до загального обсягу продажу за дванадцять попередніх послідовних місяців сукупно з 01.09.12 перевищила допустимі від загальної кількості поставлених товарів для користування пільговим режимом оподаткування 25% та склала 100%.

Отже, враховуючи вище викладене встановлено, що фактично ПП «777-Наталі» в особі ОСОБА_5 та діючих разом із ним за попередньою змовою з метою ухилення від сплати податків не встановлених в ході слідства осіб, здійснені поставки насіння соняшника протягом вересня-грудня 2012 року, виробником яких ПП «777-Наталі» не являється.

Таким чином, ОСОБА_5 діючи за попередньою змовою із не встановленими в ході слідства особами, в порушення вимог та норм п.п.16.1.2, п.16.1, ст.16, п.44.1, ст.44 ПК України, ч.ч.1, 2 та 3 статті 9 «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні», Положення про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку, затвердженого наказом Міністерства фінансів України «Про затвердження Положення про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку» №88 від 24.05.95, не маючи як платник податків первинних документів, які підтверджують факт виробництва, збирання, оприбуткування та зберігання продукції рослинництва власного виробництва, виробленої на власних або орендованих виробничих потужностях, поставленого відповідно до умов договорів поставок урожаю 2012 року безпосередньо сільськогосподарським підприємством (товаровиробником) ПП «777-Наталі», незаконно і безпідставно сформував показники податкової звітності за вересень-грудень 2012 року, в тому числі з використанням спеціального режиму оподаткування податком на додану вартість у сфері сільського господарства.

Достовірно будучи обізнаним про відсутність у господарства для забезпечення товарного виробництва у сфері сільського господарства: необхідної кількості земель, в поданому додатку №3 до податкової декларації з податку на додану вартість (скорочена) ПП «777-Наталі» розрахунку питомої ваги вартості сільськогосподарських товарів/послуг до вартості всіх товарів/послуг за вересень-грудень 2012 року, ОСОБА_5 спільно із діючими разом із ним за попередньою змовою не встановленими в ході слідства особами відображені завідомо недостовірні відомості про питому вагу операцій з постачання вироблених (наданих) ним сільськогосподарських товарів (послуг) на власних або орендованих основних фондах, а також на давальницьких умовах, як власно вирощеної (виробленої) сільськогосподарської продукції, що реалізована в загальному обсягу постачання:

-у вересні 2012 року у відповідному розрахунку зазначив обсяг постачання (без ПДВ) за дванадцять послідовних попередніх податкових періодів сукупно тільки сільськогосподарських товарів/послуг на суму 45848645грн., в т.ч. у вересні 2012 року на суму 44220522грн., із зазначенням їх питомої ваги до розміру інших реалізованих товарів в розмірі 100%;

-у жовтні 2012 року у відповідному розрахунку зазначив обсяг постачання (без ПДВ) за дванадцять послідовних попередніх податкових періодів сукупно тільки сільськогосподарських товарів/послуг на суму 54589836грн., в т.ч. у жовтні 2012 року на суму 8741191грн., із зазначенням їх питомої ваги до розміру інших реалізованих товарів в розмірі 100%;

-у листопаді 2012 року у відповідному розрахунку зазначив обсяг постачання (без ПДВ) за 12 послідовних попередніх податкових періодів сукупно тільки сільськогосподарських товарів/послуг на суму 69122169грн., в т.ч. у листопаді 2012 року на суму 14532333грн., із зазначенням їх питомої ваги до розміру інших реалізованих товарів в розмірі 100%;

-за грудень 2012 року розрахунок не був поданий.

Однак, директором ПП «777-Наталі» ОСОБА_5 діючим за попередньою змовою із не встановленими в ході слідства особами, в порушення вимог п.209.11 та п.209.6 ст.209 ПК України, починаючи з 1 вересня 2012 року по грудень 2012 року включно, необґрунтовано використано спеціальний режим оподаткування діяльності у сфері сільського та лісового господарства, а також рибальства, встановленого ст.209 ПК України, надавши до Компанїївського відділення Долинської МДПІ засобами телекомунікаційного зв`язку додатку №3 до податкової декларації з податку на додану вартість (скорочена) розрахунку питомої ваги вартості сільськогосподарських товарів/послуг до вартості всіх товарів/послуг за вересень 2012 року, в якому зазначив, що питома вага несільськогосподарських товарів/послуг не перевищує 25 відсотків вартості всіх поставлених товарів/послуг та складає 0% і відповідно питома вага поставлених сільськогосподарських товарів складає 100% від всіх поставлених товарів/послуг.

Отже, згідно норм чинного законодавства та на підставі вищевикладеного встановлено, що на ПП «777-Наталі» не поширюється спеціальний режим оподаткування з 01 вересня 2012 року.

Таким чином, директором ПП «777-Наталі» ОСОБА_5 особисто та із залученням не встановлених в ході слідства осіб подано до Компанїївського відділення Долинської МДПІ податкові декларації з ПДВ (скорочені) з додатками №3 „Розрахунок питомої ваги вартості сільськогосподарських товарів/послуг до вартості всіх товарів/послуг за вересень, жовтень, листопад, грудень 2012 року із внесеними до них завідомо недостовірними відомостями про обсяги реалізації власно вирощеної сільськогосподарської продукції, в яких зазначена 100% питома вага вартості реалізованих сільськогосподарських товарів/послуг до вартості всіх товарів/послуг.

Відповідно до п.15 Підрозділу 2 Розділу XX Перехідних положень ПК України „Тимчасово до 1 січня 2014 року від оподаткування податком на додану вартість звільняються операції з постачання на митній території України зернових культур товарних позицій 1001 - 1008 згідно з УКТ ЗЕД та технічних культур товарних позицій 1205 і 1206 згідно з УКТ ЗЕД, крім першого постачання таких зернових та технічних культур сільськогосподарськими підприємствами - виробниками та підприємствами, які безпосередньо придбали такі зернові та технічні культури у сільськогосподарських підприємств - виробників, а також крім постачання таких зернових та технічних культур Аграрним фондом у разі їх придбання з податком на додану вартість.

Таким чином, встановлено, що згідно вищезазначених норм чинного законодавства обсяг продажу (реалізованої продукції) ПП «777-Наталі» протягом вересня-грудня 2012 року не власно вирощеної сільськогосподарської продукції є об`єктом оподаткування ПДВ на загальних підставах з першого числа місяця, в якому було допущено таке перевищення, а саме, з 1 вересня 2012 року, згідно вищезазначених норм ПК України.

Згідно п.200.1, п.200.2 ст.200 ПК України «Сума податку, що підлягає сплаті (перерахуванню) до Державного бюджету України або бюджетному відшкодуванню, визначається як різниця між сумою податкового зобов`язання звітного (податкового) періоду та сумою податкового кредиту такого звітного (податкового) періоду» та при позитивному значенні суми, така підлягає сплаті (перерахуванню) до бюджету у строки, встановлені цим розділом».

Постановою Кабінету Міністрів №779 від 12.01.11, для виробників сільськогосподарської продукції затверджений Порядок акумулювання сільськогосподарськими підприємствами сум податку на додану вартість на спеціальних рахунках, відкритих у банках та/або органах, які здійснюють казначейське обслуговування бюджетних коштів, яким визначений механізм акумулювання сум податку на додану вартість на спеціальних рахунках, що не підлягають сплаті до бюджету і нараховуються сільськогосподарськими підприємствами на вартість поставлених ними сільськогосподарських товарів (послуг).

Сільськогосподарське підприємство у разі обрання спеціального режиму оподаткування відкриває протягом одного звітного (податкового) періоду спеціальний рахунок (поточнийрахунок із спеціальним режимом використання) відповідно до законодавства за умови подання засвідченої органом державної податкової служби копії свідоцтва про реєстрацію сільськогосподарського підприємства як суб`єкта спеціального режиму оподаткування.

На підставі даних бухгалтерського та податкового обліку сільськогосподарське підприємство веде реєстри виданих та отриманих податкових накладних в електронному вигляді, складає податкову декларацію і в строки, встановлені ст.203 ПК України, подає її разом з копіями записів у зазначених реєстрах за відповідний період в електронному вигляді до органу державної податкової служби.

Сума податку на додану вартість, що підлягає сплаті (перерахуванню) сільськогосподарським підприємством відповідно до податкової декларації за операціями з постачання вироблених (наданих) ним сільськогосподарських товарів (послуг) на власних або орендованих основних фондах, а також на давальницьких умовах, тобто різниця між сумою податкового зобов`язання за звітний (податковий) період та сумою податкового кредиту за такий період перераховується сільськогосподарським підприємством з поточного рахунка на спеціальний рахунок у строки, встановлені ст.203 ПК України для перерахування суми податку на додану вартість до державного бюджету.

Сума податку на додану вартість, що акумулюється на спеціальному рахунку, не підлягає вилученню до державного бюджету і використовується сільськогосподарським підприємством відповідно до п.209.2 ст.209 ПК України.

У разі нецільового використання суми податку на додану вартість сільськогосподарське підприємство несе відповідальність відповідно до законодавства.

ОСОБА_5 , діючи з метою ухилення від сплати податків за попередньою змовою із невстановленими в ході слідства особами, будучи достовірно обізнаним про обов`язок сплачувати до бюджету ПДВ на загальних підставах від обсягу реалізованої сільгосппродукції не власного виробництва, маючи для цього реальну можливість і кошти для сплати ПДВ, який надходив на рахунок у складі вартості оплаченого покупцями товару, ПДВ в бюджет в сумах вказаних у деклараціях з ПДВ (скорочених), який в сумі 13607345грн. повинен був бути зазначеним в складі податкових зобов`язань з ПДВ перед бюджетом в вище перелічених загальних податкових деклараціях з ПДВ ППП «777-Наталі» за вересень-грудень 2012р. до бюджету не сплатив, а незаконно набувши статусу сільськогосподарського підприємства як суб`єкта спеціального режиму оподаткування податком на додану вартість, виводив його з рахунків відкритих в ПАТ КБ „ВіЕйБі Банк» та ПАТ КБ «Стандарт» поточних рахунків ПП «777-Наталі» у неконтрольований державою поза господарською діяльністю ПП «777-Наталі» обіг, шляхом надання банку розпорядження у вигляді підписаних лише йому відомим власним електронним підписом як керівника підприємства платіжних доручень про перерахування коштів на спецрахунок ПП «777-Наталі» в ПАТ КБ «ВіЕйБі Банк» №26047100000016 для акумулювання ПДВ із призначенням «ПДВ сільськогосподарського підприємства за вересень, жовтень, листопад, грудень 2012 року згідно постанови Кабінету Міністрів України №11 від 12.01.11», звідки такі, як єдиний розпорядник грошових активів, знов таки оготівкував по особисто підписаних грошових чеках із призначенням «Безповоротна фінансова допомога», а також підписаними лише йому відомим власним електронним підписом як керівника підприємства платіжними дорученнями спрямовував з метою оготівкування на рахунки суб`єкта фіктивного підприємництва ПП «Соєввік», начебто в оплату «за міндобрива», «за сільськогосподарську продукцію», які фактично від останнього не придбавав.

Таким чином, в порушення вищезазначених норм податкового законодавства та в результаті безпідставного декларування діючим за попередньою змовою із невстановленими в ході слідства особами директором ПП «777-Наталі» ОСОБА_5 операцій із продажу протягом вересня-грудня 2012 року не власно вирощеної сільгосппродукції - соняшника в кількості 18133.79 тонн ТОВ «Кернел-Трейд», ТОВ АТ «Каргіл», ПрАТ «Креатив» в податкових деклараціях з ПДВ (скорочених) та відсутності належного декларування цих операцій, які б підлягали оподаткуванню ПДВ на загальних підставах в складених та поданих засобами телекомунікаційного зв`язку з електронної адреси ІНФОРМАЦІЯ_2 велектронному виглядідо Компаніївськоговідділення ДолинськоїМДПІ вищеперелічених податковихдеклараціях зПДВ (загальноїформи)за вересень-грудень2012року,належний досплати вбюджет назагальних підставахПДВ завересень-грудень2012року всумі 13607345грн., ОСОБА_5 в наслідокнезаконного користуваннястатусом сільськогосподарськогопідприємства яксуб`єкта спеціальногорежиму оподаткуванняПДВ та неправомірного 01.09.12застосування податковоїпільги вбюджет несплатив,що підтверджуєтьсявисновками актівперевірок ПП«777-Наталі»№16/11-28-16/34336475 від 19.06.13 та №174/2200/34336475 від 09.12.13.

Таким чином директор ПП «777-Наталі» ОСОБА_5 своїми умисними, протиправними діями вчинив умисне ухилення від сплати податків, що входять в систему оподаткування, введених у встановленому законом порядку, вчинене службовою особою підприємства, яка зобов`язана їх сплачувати, що призвело до фактичного ненадходження до бюджету держави коштів у особливо великих розмірах, тобто скоїв кримінальне правопорушення, передбачене ч.3 ст.212 КК України.

Вчинення вище вказаного кримінального правопорушення підтверджується матеріалами кримінального провадження і безпосередньо матеріалами проведених обшуків, податковою та статистичною звітністю підприємства, довідками Гарманівської сільської ради, довідками Статуправлінь та Держземагенств областей, даними щодо відсутності у ПП «777-Наталі» необхідних обсягів землі, сільгосптехніки, працівників, показами власників земельних паїв, які перебували в оренді ПП „777-Наталі, показами водіїв які здійснювали поставки соняшника на ТОВ «Кернел-Трейд» та ПрАТ «Креатив» по ТТН ПП «777-Наталі» та зазначили про інші місця завантаження соняшником ніж с. Гарманівка, трафіками телефонних з`єднань по телефонах водіїв відповідно до яких такі не перебували в с. Гарманівка в зазначені в ТТН дати, допитами представників контрагентів, в т.ч. ПрАТ «Креатив» які вказують на ОСОБА_5 як на особу з якою обумовлювались поставки та розрахунки, допитами працівників Гарманівської сільради, Компаніївського відділу статистики, які вказують на дійсні обсяги полів, врожайність, відсутність можливості поставок з полів розташованих на території вказаної сільради, висновками актів позапланових невиїзних перевірок ПП «777-Наталі» №16/11-28-16/34336475 від 19.06.13 та№174/2200/34336475 від 09.12.13.

30.12.14, у спосіб передбачений главою №6 Кримінального процесуального кодексу України для вручення повідомлень, директору ПП «777-Наталі» ОСОБА_5 за адресою його реєстрації та проживання спрямоване письмове повідомлення про прийняте процесуальне рішення - підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.212 КК України, за яке передбачено покарання у виді штрафу в розмірі від п`ятнадцяти тисяч до двадцяти п`яти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років з конфіскацією майна.

ОСОБА_5 будучи неодноразово викликаним повістками із направленням поштовим зв`язком, до слідчого управління ФР ГУ Міндоходів (реорганізовано в ГУ ДФС) у Кіровоградській області для проведення процесуальних дій за викликом, не з`являвся, про причини неявки не повідомляв. Крім того встановлено, що ОСОБА_5 тривалий час, починаючи з липня2013 року за місцем проживання та реєстрації не знаходиться, зв`язку із найближчим оточенням, зокрема з близькими і рідними не підтримує, його місце перебування залишається невідомим, що підтверджується матеріалами проведених ОУ Кіровоградської ОДПІ ГУ Міндоходів у Кіровоградській області заходів спрямованих на встановлення його місця перебування.

В зв`язку із наявністю достатніх підстав вважати, що ОСОБА_5 з метою ухилення від кримінальної відповідальності переховується від органів досудового розслідування та суду. 30.12.14 по кримінальному провадженню винесена постанова про оголошення підозрюваного ОСОБА_5 у розшук.

З посиланням на викладені обставини зазначається про необхідність надання дозволу на затримання підозрюваного ОСОБА_5 з метою його приводу для участі в розгляді клопотання про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Прокурор у судовому засідання клопотання підтримав та просив його задовольнити, посилаючись на обставини вказані у клопотанні.

Дослідивши матеріали клопотання та надавши оцінку доказам, які містяться в матеріалах клопотання, заслухавши доводи прокурора, слідчий суддя дійшов наступних висновків.

Встановлено, що в провадженні слідчого управлінняГоловного управлінняНаціональної поліціїв Кіровоградській області знаходиться кримінальне провадження внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №32013120010000016 від 21.06.13 відносно директора ПП «777-Наталі» (код ЄДРПОУ 34336475) ОСОБА_5 , за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст.212 КК України.

30.12.2014 стосовно ОСОБА_5 складено письмове повідомлення про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.212 КК України, яке 13.02.2015 отримала ОСОБА_10 та КП «Житлово-експлуатаційна організація №3»

Так, ОСОБА_5 обґрунтовано підозрюється, у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст. 212 КК України, що підтверджується матеріалами клопотання.

З матеріалів доданих до клопотання вбачається, що ОСОБА_5 за місцем свого проживання в м. Кропивницькому не проживає, на даний час його місце знаходження органу досудового розслідування не відоме.

Постановою слідчого від 08.07.2021 ОСОБА_5 оголошено в розшук (а.к. 38).

Таким чином, наведені вище обставини свідчать про існування ризику передбаченого п. 1 ч 1 ст. 177 КПК України - переховуватися від органів досудового розслідування та/або суду.

Відповідно до ч.1ст.189 КПК України, слідчий суддя не має права відмовити в розгляді клопотання про дозвіл на затримання з метою приводу підозрюваного, обвинуваченого, навіть якщо існують підстави для затримання без ухвали суду про затримання з метою приводу.

Відповідно до ч.4 ст. 190 КПК України слідчий суддя, суд за клопотанням прокурора має право вирішити питання про повторне затримання з метою приводу в порядку, передбаченому цим Кодексом.

Таким чином, матеріали клопотання, які обґрунтовують підозру, свідчать, що існує ризик, зазначений у клопотанні про застосування запобіжного заходу, та обставини про те, що, на даний час підозрюваний оголошений у розшук, місце перебування останнього не відомо, що позбавляє можливості здійснення його виклику до суду, а відтак підстав відповідно до ч.4ст.189 КПК Українидля відмови під час розгляду не встановлено.

Враховуючи вищевикладене слідчий суддя відзначає, що у даному кримінальному провадженні є достатні підстави вважати, що підозрюваний переховується від органів досудового розслідування та суду, слідчим суддею одержано відомості про звернення слідчого до суду із клопотанням про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою відносно ОСОБА_5 , а тому клопотання слідчого про надання дозволу на затримання з метою приводу для участі в розгляді клопотання про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою підозрюваного ОСОБА_5 слід задовольнити.

Керуючись ст.ст. 176-178,184,187,188,369-372, 376 КПК України,-

постановив:

клопотання слідчого задовольнити.

Надати дозвіл на затримання підозрюваного ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , з метою його приводу для участі у розгляді клопотання про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Ухвала втрачає законну силу з моменту приводу підозрюваного, закінчення строку дії ухвали, зазначеного в ній, добровільного з`явлення підозрюваного до слідчого судді, про що слідчий суддя, суд повідомляє прокурора, або відкликання ухвали прокурором.

Строк дії ухвали визначити до 11.01.2023.

Прокурор прокурор відділу Кіровоградської обласної прокуратури ОСОБА_3 . Адреса: 25006, м. Кропивницький, вул. В. Пермська, 4, телефон: (0522)-32-11-80.

Ухвала підлягає негайному виконанню після її оголошення та оскарженню не підлягає

Слідчий суддя ОСОБА_11

Дата ухвалення рішення11.07.2022
Оприлюднено25.01.2023

Судовий реєстр по справі —405/3252/22

Ухвала від 17.02.2023

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Кіровограда

Плохотніченко Л. І.

Ухвала від 11.07.2022

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Кіровограда

Плохотніченко Л. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні