Рішення
від 01.08.2022 по справі 926/2195/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

02 серпня 2022 року м. ЧернівціСправа № 926/2195/22

Суддя Господарського суду Чернівецької області Дутка В.В., при секретарі судового засідання Токарюк Н.Я., розглянувши матеріали справи

за позовом акціонерного товариства "Оператор газорозподільної системи "Чернівцігаз", м. Чернівці

до товариства з обмеженою відповідальністю "ВЕСТ АГРО-ТРЕЙД ГРУП", м. Чернівці

про стягнення заборгованості в сумі 3613,75 грн

Представники сторін - не з`явилися

ВСТАНОВИВ :

Акціонерне товариство "Оператор газорозподільної системи "Чернівцігаз" звернулося до Господарського суду Чернівецької області з позовом до товариства з обмеженою відповідальністю "ВЕСТ АГРО-ТРЕЙД ГРУП" про стягнення заборгованості в сумі 3613,75 грн.

В обґрунтування своїх позовних вимог позивач посилається на невиконання відповідачем свого обов`язку щодо своєчасної оплати наданих послуг з розподілу природного газу за грудень 2021 - травень 2022, внаслідок чого відповідач заборгував позивачу 3613,75 грн, з яких: 3164,08 грн - заборгованість за надані послуги з розподілу природного газу; 301,43 грн - інфляційні втрати; 128,85 грн - пені та 19,39 грн - три відсотки річних.

Ухвалою від 16.06.2022 відкрито провадження у справі за правилами спрощеного позовного провадження. Розгляд справи призначено на 07.07.2022.

Ухвалою від 29.06.2022 виправлено описку в даті призначення судового засідання на 14.07.2022.

13.07.2022 до суду від представника позивача надійшло клопотання про розгляд справи за відсутності представника позивача, при цьому зазначено, позивач позовні вимоги підтримує в повному обсязі.

Ухвалою від 14.07.2022 відкладено судове засідання на 02.08.2022.

В судове засідання 02.08.2022 сторони не з`явилися. Відповідач відзив на позов не надав. Про відкладення розгляду справи суд повідомив відповідача шляхом надсилання ухвали на офіційну поштову адресу відповідача, що міститься в матеріалах справи.

Так, згідно відомостей офіційного сайту АТ «Укрпошта» (трек номер відстеження відправлення 5800215835523), ухвала суду від 14.07.2022 надіслана відповідачу на адресу вказану у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, а саме: м. Чернівці, вул. Прутська,22, відправлення не вручене під час доставки: інші причини 18.07.2022.

Крім того, ухвала суду від 16.06.2022 про відкриття провадження повернута на адресу суду з відміткою пошти «за закінченням терміну зберігання», що підтверджується наявними в матеріалах справи поштовим конвертом з довідкою.

Про відкладення розгляду справи на 02.08.2022 відповідача також повідомлено телефонограмою за номером телефону НОМЕР_1 .

Згідно з п. 4 ч. 6 ст. 242 ГПК України днем вручення судового рішення є день проставлення у поштовому відділенні відмітки про відмову отримати копію судового рішення чи відмітки про відсутність особи за адресою місцезнаходження, місця проживання чи перебування особи, повідомленою цією особою суду.

Відповідно до п. 10 ч. 2 ст. 9 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань» відомості про місцезнаходження юридичної особи містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань.

Примірники повідомлень про вручення рекомендованої кореспонденції або повернуті органами зв`язку з позначками «адресат відсутній», «закінчення терміну зберігання» тощо з урахуванням конкретних обставин справи можуть вважатися належними доказами виконання господарським судом обов`язку щодо повідомлення учасників судового процесу про вчинення цим судом певних процесуальних дій. Відсутність сторони за адресою чи незабезпечення одержання за такою адресою кореспонденції створює саме для учасника справи негативні наслідки, які він зобов`язаний передбачити та самостійно вжити заходи щодо їх ненастання.

Сам лише факт не отримання учасником провадження кореспонденції, якою суд, з додержанням вимог процесуального закону, надсилав ухвалу для вчинення відповідних дій за належною адресою та яка повернулася в суд у зв`язку з її неотриманням адресатом, не може вважатися поважною причиною не виконання ухвали суду, оскільки зумовлено не об`єктивними причинами, а суб`єктивною поведінкою сторони щодо отримання кореспонденції, яка надходила на його адресу.

Крім того, суд враховує, що відповідно до правової позиції Верховного Суду викладеної у постанові від 15.05.2018 у справі № 904/6063/17 отримання поштової кореспонденції залежить від волевиявлення юридичної особи і на неї, як на суб`єкта господарської діяльності, покладається обов`язок належної організації отримання поштової кореспонденції пов`язаної із здійснюваною господарською діяльністю.

Враховуючи викладене, неперебування відповідача за місцем його державної реєстрації чи небажання отримати поштову кореспонденцію та, як наслідок, ненадання відзиву, не є перешкодою розгляду справи судом за наявними матеріалами і не свідчить про порушення норм процесуального права саме зі сторони суду.

Аналогічна правова позиція викладена, зокрема, у постановах Верховного Суду від 03.03.2018 у справі № 911/1163/17 та від 10.05.2018 у справі № 923/441/17.

За частиною 2 статті 178 Господарського процесуального кодексу України у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд має право вирішити спір за наявними матеріалами справи.

Відповідно до ст. 248 Господарського процесуального кодексу України суд розглядає справи у порядку спрощеного позовного провадження протягом розумного строку, але не більше шістдесяти днів з дня відкриття провадження у справі.

Суд вважає, що відповідач не скористався своїм правом на надання відзиву на позовну заяву та вважає можливим розглянути справу за наявними у ній матеріалами.

Враховуючи предмет та підстави позову у даній справи, суд приходить до висновку, що матеріали справи містять достатньо документів, необхідних для вирішення спору по суті та прийняття обґрунтованого рішення, оскільки у відповідача було достатньо часу для подання як відзиву на позову заяву так і доказів погашення спірної заборгованості, у разі їх наявності, чого відповідачем зроблено не було, будь-яких заперечень чи відомостей щодо викладених у позовній заяві обставин відповідачем суду також не повідомлено.

Розглянувши подані документи і матеріали, всебічно і повно з`ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об`єктивно оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд встановив наступне.

11.12.2017 між Публічним акціонерним товариством по газопостачанню та газифікації «Чернівцігаз» та товариством з обмеженою відповідальністю "ВЕСТ АГРО-ТРЕЙД ГРУП" (далі - Споживач) укладено договір розподілу природного газу шляхом підписання відповідачем заяви-приєднання № 42APChr11463-17 до умов договору розподілу природного газу (для споживача, що не є побутовим).

В подальшому відбулася зміна найменування Позивача у зв`язку зі зміною типу та найменування з публічного на приватне. Згідно з Рішення Загальних зборів акціонерів Публічного акціонерного товариства по газопостачанню та газифікації «Чернівцігаз» від 20.03.2019 та затверджено нову редакцію статуту та змінено назву Товариства на Акціонерне товариство «Оператор газорозподільної системи «Чернівцігаз».

Відповідно до пункту 1.4 Типового договору розподілу природного газу, послуга з розподілу природного газу - це послуга Оператора ГРМ, яка надається споживачу та включає в себе забезпечення цілодобового доступу споживача до газорозподільної системи і розподіл (переміщення) належного споживачу (його постачальнику) природного газу газорозподільною системою з метою його фізичної доставки до межі балансової належності об`єкта Споживача.

Згідно пункту 1 глави 6 розділу 6 Кодексу ГРС розрахунки споживача за послугу розподілу природного газу здійснюються виходячи з величини річної замовленої потужності об`єкта (об`єктів) споживача та оплачуються споживачем рівномірними частками протягом календарного року.

Річна замовлена потужність (за замовчуванням) об`єкта (об`єктів) споживача на розрахунковий календарний рік визначається Оператором ГРМ виходячи з фактичного обсягу споживання природного газу цим об`єктом за газовий рік, що передував розрахунковому календарному року, який визначається відповідно до вимог цього Кодексу, крім випадків, передбачених цією главою.

При цьому місячна вартість послуги розподілу природного газу визначається як добуток 1/12 річної замовленої потужності об`єкта (об`єктів) споживача на тариф, встановлений Регулятором для відповідного Оператора ГРМ із розрахунку місячної вартості одного кубічного метра замовленої потужності (частина 2 пункту 1 глави 6 розділу VI Кодексу ГРС).

Відповідно до пункту 6.1 договору встановлено, що оплата вартості послуги Оператора ГРМ з розподілу природного газу здійснюється споживачем за тарифом, встановленим Регулятором для Оператора ГРМ, що сплачується, як плата за річну замовлену потужність, з урахуванням вимог Кодексу газорозподільних систем.

Згідно з пунктом 6.6 договору оплата вартості послуги з розподілу природного газу за цим договором здійснюється споживачем, який не є побутовим, на умовах попередньої оплати до початку розрахункового періоду на підставі рахунку Оператора ГРМ. Якщо згідно із законодавством споживач має сплачувати оператору ГРМ за послуги з розподілу природного газу зі свого поточного рахунку із спеціальним режимом використання, оплата послуг розподілу природного газу здійснюється з поточного рахунку із спеціальним режимом використання споживача на поточний рахунок оператора ГРМ кожного банківського дня згідно з алгоритмом розподілу коштів, встановленим регулятором, та зараховується як плата за послуги розподілу природного газу в тому місяці, в якому надійшли кошти. Остаточний розрахунок за надані у звітному місяці послуги проводиться споживачем до десятого числа місяця, наступного за звітним, відповідно до акта наданих послуг та з урахуванням раніше перерахованих коштів.

Пунктом 6.8. Типового договору передбачено, що надання Оператором ГРМ послуги з розподілу природного газу споживачу, що не є побутовим, має підтверджуватися підписаним між Сторонами актом наданих послуг, що оформлюється відповідно до вимог Кодексу ГРС.

У відповідності до вимог п.8.1 Типового договору за невиконання або неналежне виконання своїх зобов`язань за цим договором сторони несуть відповідальність згідно з цим договором та чинним законодавством України.

За умовами п.12.1 Типового договору цей договір укладається на невизначений строк.

Відповідно до пункту 2.1 Договору оператор ГРМ зобов`язується надати споживачу послугу з розподілу природного газу, а споживач зобов`язується прийняти зазначену послугу та сплатити її вартість у розмірі, строки та порядку, що визначені цим Договором.

На виконання умов договору, позивачем за період з грудня 2021 року по травень 2022 включно надано відповідачеві послуги з розподілу природного газу на загальну суму 3164,08 грн, що підтверджується Актами надання послуг, а саме:

-у грудні 2021 року в обсязі 365,59 м.куб. на суму 780,90 грн з ПДВ;

-у січні 2022 року - в обсязі 199,60 м.куб. на суму 476,64 грн з ПДВ;

-у лютому 2022 року - в обсязі 199,60 м.куб. на суму 476,64 грн з ПДВ;

-у березні 2022 року - в обсязі 199,60 м.куб. на суму 476,64 грн з ПДВ;

-у квітні 2022 року - в обсязі 199,59 м.куб. на суму 476,62 грн з ПДВ;

-у травні 2022 року - в обсязі 199,60 м.куб. на суму 476,64 грн з ПДВ.

12.05.2022 позивач звернувся до відповідача з листом про сплату заборгованості в сумі 3164,08 грн. Поряд з цим направив для підписання Акти наданих послуг з розподілу природного газу, що підтверджується списком згрупованих відправлень від 12.05.2022 та описом вкладення копії яких містяться у матеріалах справи. Проте, відповідач залишив без реагування вказаний лист.

Згідно з пунктом 8.2 Договору розподілу природного газу у разі порушення Споживачем, що не є побутовим, строків оплати за цим Договором він сплачує пеню у розмірі подвійної облікової ставки Національного банку України, що діяла в період, за який сплачується пеня, від суми простроченого платежу за кожен день прострочення платежу.

Правовідносини щодо розподілу природного газу, які виникли між сторонами врегульовані Законом України „Про ринок природного газу", Кодексом газорозподільних систем, затвердженим постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг №2494 від 30.09.2015, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України за №1379/27824 06.11.2015, постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг №2498 від 30.09.2015 „Про затвердження Типового договору розподілу природного газу".

Статтею 40 Закону України "Про ринок природного газу" визначено, що розподіл природного газу здійснюється на підставі та умовах договору розподілу природного газу в порядку, передбаченому кодексом газорозподільних систем та іншими нормативно-правовими актами. За договором розподілу природного газу оператор газорозподільної системи зобов`язується забезпечити замовнику послуги розподілу природного газу на період та умовах, визначених договором розподілу природного газу, а замовник зобов`язується сплатити оператору газорозподільної системи вартість послуг розподілу природного газу. Типовий договір розподілу природного газу затверджується Регулятором. Оператор газорозподільної системи має забезпечити додержання принципу недискримінації під час укладення договорів розподілу природного газу з замовниками. Договір розподілу природного газу є публічним.

Згідно з пунктом 4 глави 1 розділу І Кодексу ГРМ договір розподілу природного газу - правочин, укладений між оператором газорозподільної системи та споживачем (у тому числі побутовим споживачем) відповідно до вимог цього Кодексу, згідно з яким забезпечується фізична доставка природного газу, належного споживачу, та/або цілодобовий доступ об`єкта споживача до газорозподільної системи.

Згідно з ч. 1 ст. 633 ЦК України публічним є договір, в якому одна сторона - підприємець взяла на себе обов`язок здійснювати продаж товарів, виконання робіт або надання послуг кожному, хто до неї звернеться (роздрібна торгівля, перевезення транспортом загального користування, послуги зв`язку, медичне, готельне, банківське обслуговування тощо).

Відповідно до ч. 1 ст. 634 ЦК України договором приєднання є договір, умови якого встановлені однією із сторін у формулярах або інших стандартних формах, який може бути укладений лише шляхом приєднання другої сторони до запропонованого договору в цілому. Друга сторона не може запропонувати свої умови договору.

Фактом приєднання споживача до умов договору розподілу природного газу (акцептування договору) є вчинення споживачем будь-яких дій, які засвідчують його бажання укласти договір розподілу природного газу, зокрема повернення підписаної заяви-приєднання, сплата рахунка Оператора ГРМ та/або документально підтверджене споживання природного газу (пункт 7 глави 3 розділу VI Кодексу).

Як вбачається з матеріалів справи, 11.12.2017 між Публічним акціонерним товариством по газопостачанню та газифікації «Чернівцігаз» та товариством з обмеженою відповідальністю "ВЕСТ АГРО-ТРЕЙД ГРУП" (далі - Споживач) укладено договір розподілу природного газу шляхом підписання відповідачем заяви-приєднання № 42APChr11463-17 до умов договору розподілу природного газу (для споживача, що не є побутовим). Споживачу присвоєно персональний ЕІС -код - 56XО00012GJLN008.

Абзацом 1 пункту 2 глави 6 розділу VI Кодексу ГРМ передбачено, що річна замовлена потужність об`єкта (об`єктів) споживача на розрахунковий календарний рік визначається Оператором ГРМ виходячи з фактичного обсягу споживання природного газу цим об`єктом за газовий рік, що передував розрахунковому календарному року, який визначається відповідно до вимог цього Кодексу.

Факт надання позивачем послуг з розподілу природного газу підтверджується наявними в матеріалах справи Актами надання послуг на назальну суму 3164,08 грн за період з грудня 2021 по травень 2022 року.

Відповідач своїм правом на подання відзиву на позовну заяву не скористався, проти позову не заперечив, належними доказами доводи позивача не спростував.

Оскільки доказів на підтвердження сплати відповідачем заборгованості за надані послуги з розподілу природного газу (потужності) за період з грудня 2021 по травень 2022 року на суму 3164,08 грн матеріали справи не містять, позовні вимоги в цій частині є обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

Позивач посилаючись на порушення строків оплати послуг з розподілу природного газу, просить стягнути з відповідача пеню в сумі 128,85 грн, 3% річних в сумі 19,39 грн, інфляційні втрати в сумі 301,43 грн.

Відповідно до ч. 1 ст. 230 ГК України штрафними санкціями визнаються господарські санкції у вигляді грошової суми (неустойка, штраф, пеня), яку учасник господарських відносин зобов`язаний сплатити у разі порушення ним правил здійснення господарської діяльності.

Відповідно до ст. 549 Цивільного кодексу України неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов`язання.

Пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов`язання за кожен день прострочення виконання.

Частиною 6 статті 232 ГК України передбачено, що нарахування штрафних санкцій за прострочення виконання зобов`язання, якщо інше не встановлено законом або договором, припиняється через шість місяців від дня, коли зобов`язання мало бути виконано.

Відповідно до пункту 8.2 Типового договору у разі порушення споживачем строків оплати за цим договором він сплачує пеню у розмірі подвійної облікової ставки Національного банку України, що діяла в період, за який сплачується пеня, від суми простроченого платежу за кожен день прострочення платежу.

Перевіривши правильність нарахування пені, суд зазначає, що розрахунок позивача є арифметично вірним. Відтак, вимога про стягнення з відповідача пені в сумі 128,85 грн за період з 11.01.2022 по 31.05.2022 є обґрунтованою та підлягає задоволенню.

Згідно частини 2 статті 625 Цивільного кодексу України, боржник який прострочив виконання грошового зобов`язання на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

За результатами здійсненої за допомогою інформаційно-правової системи "ЛІГА" перевірки нарахування позивачем заявлених до стягнення інфляційних втрат встановлено, що розмір інфляційних втрат, перерахований судом у відповідності до вимог цивільного законодавства, з урахуванням визначеного позивачем початку періоду прострочення з 11.01.2022 по 30.04.2022, становить 176,82 грн, а отже є меншими, ніж нараховано та заявлено до стягнення позивачем, а тому до задоволення підлягає сума інфляційних втрат розрахована судом, а саме 176,82 грн.

Здійснивши перевірку нарахування правильності 3% річних на суму 19,39 грн за період з 11.01.2022 по 31.05.2022, суд зазначає, що розрахунок позивача є арифметично вірним.

Згідно ч.3-4 ст. 13 ГПК України кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених законом; кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов`язаних з вчиненням чи невчиненням нею процесуальних дій.

Враховуючи доведеність позивачем факту порушення його прав та неспростовність їх відповідачем, позовні вимоги підлягають задоволенню в частині стягнення з відповідача на користь позивача: заборгованості за надані послуги з розподілу природного газу за грудень 2021 - травень 2022 року в сумі 3164,08 грн основного боргу, пені в сумі 128,85 грн, інфляційних втрат в сумі 176,82 грн, 3% річних в сумі 19,39 грн. В частині стягнення інфляційних втрат в сумі 124,61 грн суд вважає за необхідне відмовити з вищенаведених підстав.

Судовий збір на підставі пункту 3 частини 4 статті 129 Господарського процесуального кодексу України покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Керуючись статтями 129, 238-241 Господарського процесуального кодексу України, суд -

ВИРІШИВ:

1.Позов задовольнити частково.

2.Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю "ВЕСТ АГРО-ТРЕЙД ГРУП" (58005, м. Чернівці, вул. Прутська, 22, код ЄДР 38595779) на користь акціонерного товариства "Оператор газорозподільної системи "Чернівцігаз" (58005, м. Чернівці, вул. Винниченка, 9-А, ідентифікаційний код 03336166) заборгованість за надані послуги з розподілу природного газу за грудень 2021 - травень 2022 року в сумі 3164,08 грн основного боргу, пеню в сумі 128,85 грн, інфляційні втрати в сумі 176,82 грн, 3% річних в сумі 19,39 грн, 2395,45 грн судового збору.

3. В задоволенні решти позовних вимог відмовити.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. Апеляційна скарга може бути подана протягом двадцяти днів з дня складення повного тексту рішення відповідно до ст.ст. 240-241 Господарського процесуального кодексу України.

Повний текст рішення складено і підписано 04.08.2022.

Суддя В.В.Дутка

СудГосподарський суд Чернівецької області
Дата ухвалення рішення01.08.2022
Оприлюднено05.08.2022
Номер документу105571575
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема, договорів Невиконання або неналежне виконання зобов’язань купівлі-продажу поставки товарів, робіт, послуг енергоносіїв

Судовий реєстр по справі —926/2195/22

Рішення від 01.08.2022

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Дутка Віталій Володимирович

Ухвала від 13.07.2022

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Дутка Віталій Володимирович

Ухвала від 28.06.2022

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Дутка Віталій Володимирович

Ухвала від 15.06.2022

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Дутка Віталій Володимирович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні