Ухвала
від 03.08.2022 по справі 500/2558/22
ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

про закриття провадження у справі

Справа № 500/2558/22

04 серпня 2022 р.м.ТернопільТернопільський окружний адміністративний суд, в складі головуючого судді Баб`юка П.М., розглянувши у письмовому провадженні справу за позовом Тернопільського обласного відділення Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю до Приватного підприємства "Галіт" про стягнення адміністративно-господарських санкцій та пені,

ВСТАНОВИВ:

До Тернопільського окружного адміністративного суду звернулось Тернопільське обласне відділення Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю з позовом до Приватного підприємства "Галіт" про стягнення адміністративно-господарських санкцій та пені в розмірі 87950,74 грн.

Ухвалою суду від 07.07.2022 прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи.

Від Тернопільського обласного відділення Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю 01.08.2022 надійшла до суду заява про відмову від позову. Дана заява обґрунтована тим, що заявлені до стягнення адміністративно-господарські санкції та пеня в розмірі 87950,74 грн погашені відповідачем.

З огляду на наведене, позивач вважає за доцільне відмовитися від позову та просить закрити провадження у справі. В заяві позивач також просить повернути йому судовий збір сплачений при поданні позову.

Дослідивши письмові докази, суд дійшов висновку, що відмову від позову необхідно прийняти, а провадження у справі - закрити, з огляду на таке.

Відповідно до частин 1, 3 статті 189 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України), позивач може відмовитися від позову, а відповідач - визнати позов на будь-якій стадії провадження у справі, зазначивши про це в заяві по суті справи або в окремій письмовій заяві. Про прийняття відмови від позову суд постановляє ухвалу, якою закриває провадження у справі. У разі часткової відмови позивача від позову суд постановляє ухвалу, якою закриває провадження у справі щодо частини позовних вимог.

Відповідно до пункту 2 частини першої статті 238 КАС України, суд закриває провадження у справі якщо позивач відмовився від позову і відмову прийнято судом.

Як випливає із матеріалів справи, заборгованість по адміністративно-господарських санкціях та пеня в розмірі 87950,74 грн погашено після звернення позивача до суду із даним позовом (звернення до суду - 05.07.2022, а сплата заборгованості - з 11.07.2022 по 30.07.2022).

Таким чином, суд приходить до висновку, що заява позивача про відмову від позову підлягає задоволенню, як така, що не суперечить вимогам закону і не порушує права, свободи або інтереси інших осіб та є підставою для закриття провадження у адміністративній справі.

У даному випадку відсутні підстави для неприйняття відмови від позову.

Виходячи з наведеного, суд закриває провадження у справі.

Щодо судового збору, суд зазначає наступне.

Згідно з частиною другою статті 238 КАС України про закриття провадження у справі суд постановляє ухвалу, а також вирішує питання про розподіл між сторонами судових витрат, повернення судового збору з бюджету.

Відповідно до частини першої статті 132 КАС України судові витрати складаються із судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи.

Відповідно до статті 140 КАС України у разі відмови позивача від позову понесені ним витрати відповідачем не відшкодовуються, а витрати відповідача за його заявою стягуються із позивача, крім випадків, коли позивач звільнений від сплати судових витрат. Однак якщо позивач відмовився від позову внаслідок задоволення його відповідачем після подання позовної заяви, то суд за заявою позивача присуджує всі понесені ним у справі витрати із відповідача.

З огляду на частину першу статті 142 КАС України у разі вирішення справи шляхом примирення, відмови позивача від позову, визнання позову відповідачем до початку розгляду справи по суті суд у відповідній ухвалі чи рішенні у порядку, встановленому законом, вирішує питання про повернення позивачу п`ятдесяти відсотків судового збору, сплаченого при поданні позову.

Таким чином, якщо позивач відмовився від позову внаслідок задоволення його відповідачем після подання позовної заяви, то суд за заявою позивача присуджує всі понесені ним у справі витрати із відповідача.

При відмові від позову з інших підстав, понесені позивачем витрати відповідачем не відшкодовуються. П`ятдесят відсотків сплаченого судового збору повертається позивачу з державного бюджету.

Враховуючи викладене та беручи до уваги, що підставою для відмови позивача від позову стало саме задоволення його відповідачем після подання позовної заяви (сплата заборгованості), при розподілі судових витрат застосуванню підлягають саме приписи статті 140 КАС України.

Як випливає із матеріалів справи, позивач сплатив судовий збір у розмірі 2481 грн.

Таким чином, відповідно до статті 140 КАС України суд присуджує понесені позивачем витрати зі сплати судового збору в розмірі 2481 грн за рахунок відповідача.

На підставі викладеного, керуючись статтями 238, 243 КАС України, суд

УХВАЛИВ:

Заяву Тернопільського обласного відділення Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю задовольнити та прийняти відмову позивача від позову.

Закрити провадження у справі за позовом Тернопільського обласного відділення Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю до Приватного підприємства "Галіт" про стягнення адміністративно-господарських санкцій та пені в розмірі 87950,74 грн.

Стягнути з Приватного підприємства "Галіт" на користь Тернопільського обласного відділення Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю сплачений судовий збір в розмірі 2481грн (дві тисячі чотириста вісімдесят одна гривня) згідно платіжного доручення №435 від 21.06.2022.

Копію ухвали надіслати сторонам про справі.

Відповідно до частини першої статті 295 Кодексу адміністративного судочинства України апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом п`ятнадцяти днів з дня її складення.

Згідно із статтею 297 Кодексу адміністративного судочинства України, апеляційна скарга подається безпосередньо до Восьмого апеляційного адміністративного суду.

Реквізити учасників справи:

позивач:

- Тернопільське обласне відділення Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю (місцезнаходження: вул. Грушевського, 8,м. Тернопіль,46021, код ЄДРПОУ 14032334);

відповідач:

- Приватне підприємство " Галіт" (місцезнаходження: вул. 15 Квітня, 6 Є, с.Байківці, Тернопільський район, Тернопільська область,47711, код ЄДРПОУ 30938037).

Головуючий суддяБаб`юк П.М.

Дата ухвалення рішення03.08.2022
Оприлюднено08.08.2022
Номер документу105574741
СудочинствоАдміністративне
Сутьстягнення адміністративно-господарських санкцій та пені

Судовий реєстр по справі —500/2558/22

Ухвала від 03.08.2022

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Баб'юк Петро Михайлович

Ухвала від 06.07.2022

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Баб'юк Петро Михайлович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні