Рішення
від 04.08.2022 по справі 455/790/22
СТАРОСАМБІРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 455/790/22

Провадження № 2/455/482/2022

РІШЕННЯ

Іменем України

05 серпня 2022 року м.Старий Самбір

Старосамбірський районний суд Львівської області у складі:

головуючого судді Клімченка М.І.,

за участю секретаря судового засідання Шайди Н.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду - залі судових засідань, цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_1 , який діє в інтересах ОСОБА_2 , до Комунального некомерційного підприємства Старосамбірської міської ради «Старосамбірська районна лікарня», третя особа: Старосамбірська міська рада Самбірського району Львівської області, про стягнення заробітної плати за час вимушеного прогулу,

ВСТАНОВИВ:

07.07.2022 ОСОБА_1 , який діє в інтересах ОСОБА_2 , звернувся до суду з позовною заявою до Комунального некомерційного підприємства Старосамбірської міської ради «Старосамбірська районна лікарня», третя особа: Старосамбірська міська рада Самбірського району Львівської області, про стягнення заробітної плати за час вимушеного прогулу, посилаючись на те, що рішенням Стросамбірської міської ради Самбірського району Львівської області від 05.08.2021 за №667 розірвано достроково контракт, укладений 01.07.2019 між ним та Старосамбірською районною радою в особі голови районної ради ОСОБА_3 відповідно до законодавства. Розпорядженням Старосамбірської міської ради Самбірського району Львівської області від 18.08.2021 за №189/04-01 «Про звільнення з посади ОСОБА_2 », його звільнено з 20.08.2021 з посади генерального директора Комунального некомерційного підприємства Старосамбірської міської ради «Старосамбірська районна лікарня» відповідно до п. 8 ч.1 ст. 36 КЗпП України з підстав, передбачених абз. 1 пп. 3 п. 5.2. контракту - за систематичне невиконання керівником без поважних причин умов та обов`язків, покладених на нього контрактом та Статутом Підприємства. Рішенням Старосамбірського районного суду Львівської області від 06.04.2022 визнано незаконним та скасовано рішення Старосамбірської міської ради Самбірського району Львівської області від 05.08.2021 за № 667 «Про розірвання контракту з генеральним директором КНП СМР «Старосамбірська районна лікарня» І.Медведем», визнано незаконним та скасовано розпорядження Старосамбірської міської ради Самбірського району Львівської області від 18.08.2021 за № 189/04-01 «Про звільнення з посади ОСОБА_2 », поновлено ОСОБА_2 на посаді Генерального директора Комунального некомерційного підприємства Старосамбірської міської ради «Старосамбірська районна лікарня». Враховуючи викладене, просив суд стягнути з відповідача середній заробіток за час вимушеного прогулу, що починається із 20.08.2021 до дати винесення судового рішення, а саме 06.04.2022, що становить 259 днів, в сумі 798999,46 грн.

Ухвалою судді від 08.07.2022 справу прийнято до розгляду, відкрито провадження у справі та призначено підготовче засідання на 11 годину 00 хвилин 21.07.2022.

14.07.2022 на адресу суду надійшли пояснення від третьої особи Старосамбірської міської ради Самбірського району, згідно яких позов визнано частково в сумі 243 660,62 грн.

15.07.2022 на адресу суду надійшов відзив на позовну заяву, відповідно до якого відповідач позов визнав частково в сумі 176 289,02 грн., мотивуючи тим, що обчислення середнього заробітку за час вимушеного прогулу враховується заробітна плата за фактично відпрацьовані позивачем два календарні місяці, що передували дню звільнення, а саме червень з доходом 14617,64 грн. та липень з доходом 32542,60 грн., в той час як представник позивача для розрахунку бере липень-серпень, що є невірним.

20.07.2022 на адресу суду від представника позивача надійшла заява про зменшення позовних вимог, згідно якої він просив суд стягнути середній заробіток за час вимушеного прогулу в сумі 523 397,82 грн., взявши для розрахунку два повних фактично відпрацьованих ОСОБА_2 місяця, а саме: квітень 2021 року з доходом 68022,72 грн., липень з доходом 32542,60 грн. та вимушений відгул строком 229 днів.

21.07.2022 на адресу суду від третьої особи надійшли додаткові пояснення, відповідно до яких позов визнано частково в сумі 176 289,02 грн., підтримуючи позицію відповідача.

Ухвалою Старосамбірського районного суду Львівської області від 21.07.2022 підготовче провадження закрито, справу призначено до судового розгляду на 04.08.2022 о 12.00 годині.

Представник позивача ОСОБА_2 адвокат Медвідь В.О. в судове засідання з`явився, позовні вимоги підтримав, з підстав зазначених у позовній заяві з урахуванням зменшених позовних вимог, просив їх задовольнити.

Представник відповідача Комунального некомерційного підприємства Старосамбірської міської ради «Старосамбірська районна лікарня» в судовому засіданні позов визнав частково в сумі 176 289,02 грн. з підстав викладених у відзиві на позовну заяву.

Представник третьої особи без самостійних вимог на стороні відповідача Старосамбірської міської ради Самбірського району Львівської області позовні вимоги визнала частково в сумі 176 289, 02 грн. з підстав викладених у поясненні.

Суд, заслухавши сторони, дослідивши матеріали даної цивільної справи, вивчивши правові норми, що регулюють дані правовідносин, оцінивши докази в їх сукупності приходить до наступних висновків.

Згідно частинами 1-4 статті 12 ЦПК України цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених законом. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов`язаних із вчиненням чи не вчиненням нею процесуальних дій.

Частиною першою статті 76 ЦПК України передбачено, що доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Частиною першою статті 15 ЦК України визначено право кожної особи на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.

Відповідно до частини першої статті 16 ЦК України кожна особа має право в порядку, встановленому законом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів.

Згідно до частини 2статті 235 КЗпП України, при винесенні рішення про поновлення на роботі орган, який розглядає трудовий спір, одночасно приймає рішення про виплату працівникові середнього заробітку за час вимушеного прогулу або різниці в заробітку за час виконання нижчеоплачуваної роботи, але не більш як за один рік. Якщо заява про поновлення на роботі розглядається більше одного року, не з вини працівника, орган, який розглядає трудовий спір, виносить рішення про виплату середнього заробітку за весь час вимушеного прогулу.

Відповідно до частини 1 статті 27 Закону України «Про оплату праці» порядокобчислення середньої заробітної плати працівника у випадках, передбачених законодавством, встановлюється Кабінетом Міністрів України.

Згідно пункту 5 розділу IV Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України №100 від 08.02.1995, основою для визначення загальної суми заробітку, що підлягає виплаті за час вимушеного прогулу є середньоденна заробітна плата працівника.

Відповідно до пункту 2 вищезазначеної Постанови, середньомісячна заробітна плата обчислюється виходячи з виплат за останні два календарні місяці роботи, що передують події, з якою пов`язана відповідна виплата.

Згідно пункту8«Порядку обчисленнясередньої заробітноїплати» затвердженогоПостановою КабінетуМіністрів України№100від 08.02.1995,Середньоденна (годинна) заробітна плата визначається діленням заробітної плати за фактично відпрацьовані протягом двох місяців робочі (календарні) дні начисло відпрацьованих робочих днів (годин), а у випадках, передбачених чинним законодавством, - на число календарних днів за цей період. У разі коли середня місячна заробітна плата визначена законодавством як розрахункова величина для нарахування виплат і допомоги, вона обчислюється шляхом множення середньоденної заробітної плати, розрахованої згідно забзацом першимцього пункту, на середньомісячне число робочих днів у розрахунковому періоді.

Відповідно до правового висновку викладеного у постанові Верховного Суду від 26.08.2020 у справі №501/2316/15ц вбачається наступне: «Статтею 235 КЗпП Українипередбачено, що виплата середнього заробітку за час вимушеного прогулу здійснюється у випадках: звільнення без законної підстави або незаконного переведення на іншу роботу (частина перша); у разі визнання формулювання причини звільнення неправильним або таким, що не відповідає чинному законодавству (частина третя); у разі затримки видачі трудової книжки з вини власника або уповноваженого ним органу (частина четверта). Отже, вимушений прогул визначається як період часу, з якого почалось порушення трудових прав працівника (незаконне звільнення або переведення на іншу роботу, неправильне зазначення формулювання причин звільнення або затримки видачі трудової книжки при звільненні) до моменту поновлення таких прав, тобто ухвалення рішення про поновлення працівника на роботі, чи визнання судом факту того, що неправильне формулювання причини звільнення в трудовій книжці перешкоджало працевлаштуванню працівника. Середній заробіток працівника визначається відповідно достатті 27 Закону України "Про оплату праці"за правилами, передбаченими Порядком обчислення середньої заробітної плати, затвердженогопостановою Кабінету Міністрів України від 08 лютого 1995 року N 100(далі - Порядок). Пунктом 2 Порядку передбачено, що у всіх інших випадках збереження середньої заробітної плати середньомісячна заробітна плата обчислюється виходячи з виплат за останні два календарні місяці роботи, що передують події, з якою пов`язана відповідна виплата. Працівникам, які пропрацювали на підприємстві, в установі, організації менше двох календарних місяців, середня заробітна плата обчислюється виходячи з виплат за фактично відпрацьований час. Якщо протягом останніх двох календарних місяців працівник не працював, середня заробітна плата обчислюється виходячи з виплат за попередні два місяці роботи. Якщо і протягом цих місяців працівник не відпрацював жодного робочого дня, середня заробітна плата обчислюється відповідно до останнього абзацу пункту 4 цього Порядку».

Згідно до пункту 6 постанови Пленуму Верховного Суду України №13 від 24.12.1999 «Про практику застосування судами законодавства про оплату праці» задовольняючи вимогу про оплату праці, суд має навести в рішенні розрахунки з яких він виходив при визначенні сум, що підлягають стягненню. Оскільки справляння і сплата прибуткового податку з громадян є відповідно обов`язком роботодавця та працівника, суд визначає зазначену суму без утримання цього податку й інших обов`язкових платежів, про що зазначає в резолютивній частині рішення.

Виплаті підлягає середній заробіток за час вимушеного прогулу працівника з урахуванням податків та обов`язкових платежів, що відповідає позиції Верховного Суду, висловленій у постанові від 05.08.2020, у якій Верховний Суд зауважив, що відрахування податків і обов`язкових платежів із середнього заробітку за час вимушеного прогулу не погіршує становище працівника, якого поновлено на роботі, оскільки за цей період, у разі перебування на посаді, працівник отримував би заробітну плату, із якої також повинні відраховуватись податки і збори.

Судом встановлено, що 01.07.2019 між Старосамбірською районною радою в особі голови районної ради Терлецької Т.І. з однієї сторони та генеральним директором КНП Старосамбірської районної ради «Старосамбірська центральна районна лікарня» Медвідь І.О. з другої сторони, було підписано контракт.

Рішенням 10-ї сесії восьмого скликання Старосамбірської міської ради Самбірського району Львівської області «Про розірвання контракту з генеральним директором КНП СМР «Старосамбірська районна лікарня» І.Медведем» №667 від 05.08.2021 вирішено розірвати достроково контракт, укладений 01.07.2019 між Старосамбірською районною радою в особі голови районної ради ОСОБА_3 та генеральним директором комунального некомерційного підприємства «Старосамбірська районна лікарня» І.Медведем, відповідно до законодавства; доручено міському голові І.Трухиму видати розпорядження про звільнення ОСОБА_4 ; контроль за виконанням даного рішення покладено на постійну комісію з питань охорони здоров`я та материнства (голова комісії депутат М.Юрчак).

Розпорядженням Старосамбірської міської ради Самбірського району Львівської області «Про звільнення з посади ОСОБА_2 » від 18.08.2021 відповідно до пунктів 10, 20 частини четвертої статті 42 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», на підставі рішень Старосамбірської міської ради: «Про звіт генерального директора КНП СМР «Старосамбірська районна лікарня» за 2020 рік» №580 від 25.05.2021, «Про розірвання контракту з генеральним директором КНП СМР «Старосамбірська районна лікарня І.Медведем» №667 від 05.08.2021 протоколу засідання профспілкового комітету Первинної профспілкової організації «Старосамбірської ЦРЛ профспілки працівників Охорони здоров`я України» від 13.05.2021, протоколу конференції трудового колективу Комунального некомерційного підприємства Старосамбірської міської ради «Старосамбірська районна лікарня» від 05.08.2021, керуючись підпунктом 2.4.2 пункту 2.4 контракту від 01.07.2019, пунктом 8 частини першої статті 36 Кодексу законів про працю України: звільнено з 20.08.2021 ОСОБА_2 з посади генерального директора комунальногонекомерційного підприємства Старосамбірської міської ради «Старосамбірськарайонна лікарня» відповідно до пункту 8 частини 1 статті 36 Кодексу законів про працю України.

Рішенням Старосамбірського районного суду Львівської області від 06.04.2022 визнано незаконним та скасовано рішення Старосамбірської міської ради Самбірського району Львівської області від 05.08.2021 за № 667 «Про розірвання контракту з генеральним директором КНП СМР «Старосамбірська районна лікарня» І.Медведем», визнано незаконним та скасовано розпорядження Старосамбірської міської ради Самбірського району Львівської області від 18.08.2021 за № 189/04-01 «Про звільнення з посади ОСОБА_2 », поновлено ОСОБА_2 на посаді Генерального директора Комунального некомерційного підприємства Старосамбірської міської ради «Старосамбірська районна лікарня».

Як вбачається з довідки про доходи виданої ОСОБА_1 КНП СМР «Старосамбірська районна лікарня» №28 від 21.01.22 доходи позивача у червні (20 робочих днів) становили 14617,64 грн., у липні (22 робочих дня) 32542,60 грн.

Отже, середньоденна заробітна плата згідно Порядком обчислення середньої заробітної плати, затвердженогопостановою Кабінету Міністрів України від 08 лютого 1995 року №100, за останні два календарних місяці перед звільненням становить 1122,86 (14617,64+32542,60) / 42 дні = 1122,86).

Кількість робочих днів за час вимушеного прогулу з 21.08.2021 по 06.04.2022 становить 157 днів.

Отже, сума середнього заробітку за час вимушеного прогулу, яка підлягає стягненню з відповідача на користь позивача складає 176 289,02 грн. шляхом помноження середнього заробітку 1122,86 грн. на кількість робочих днів 157.

Відповідно до частини 1статті 81 ЦПК Україникожна сторона зобов`язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Посилання представника позивача на правовий висновок, викладений у постанові Верховного Суду від 26.08.2020, в обґрунтування своєї позиції в частині того, що позивач фактично не працював у червні повний місяць, а тому цей місяць не можна брати до розрахунку, до уваги судом не приймається, оскільки перебування у відпустці не є підставою для виключення цього місяця із розрахункового періоду.

На підставі викладених норм права, враховуючи зібрані у справі докази, суд дійшов висновку, про часткове задоволення позовних вимог.

Відповідно до вимогчастини 6 статті 141 ЦПК Українисудовий збір підлягає стягненню з відповідача на користь держави пропорційно розміру задоволених позовних вимог у сумі 334,40 грн (176289,02 х 100% : 523397,82 = 33,7 %; 992,40 х 33,7% : 100% = 334,4).

Керуючись статтями 1, 2, 3, 4, 5, 12, 13, 19, 76, 81, 95, 133, 141, 258, 259, 263-265, 273, 352, 354, 355 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

Позовні вимоги ОСОБА_1 , який діє в інтересах ОСОБА_2 , задовольнити частково.

Стягнути із Комунального некомерційного підприємства Старосамбірської міської ради «Старосамбірська районна лікарня» (код ЄДРПОУ: 01997297) на користь ОСОБА_2 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , жителя АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 ) середній заробіток за час вимушеного прогулу із 20.08.2021 по 06.04.2022 в розмірі 176 289 (сто сімдесят шість тисяч двісті вісімдесят дев`ять) гривень 02 копійки, без врахування утримання податків та інших обов`язкових платежів.

Стягнути із Комунального некомерційного підприємства Старосамбірської міської ради «Старосамбірська районна лікарня» (код ЄДРПОУ: 01997297) на користь держави судовий збір у розмірі 334 (триста тридцять чотири) гривні 40 копійок.

В задоволенні решти позовних вимог відмовити.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Львівського апеляційного суду або через Старосамбірський районний суд Львівської області.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Ознайомитись з повним текстом судового рішення, в електронній формі, сторони можуть за веб-адресою Єдиного державного реєстру судових рішень: http://www.reyestr.court.gov.ua.

Суддя М.І. Клімченко

Повний текст рішення виготовлено 05.08.2022

Дата ухвалення рішення04.08.2022
Оприлюднено08.08.2022
Номер документу105598154
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із трудових правовідносин, з них про виплату заробітної плати

Судовий реєстр по справі —455/790/22

Постанова від 28.03.2023

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Левик Я. А.

Ухвала від 24.01.2023

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Левик Я. А.

Ухвала від 08.11.2022

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Левик Я. А.

Ухвала від 18.09.2022

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Левик Я. А.

Рішення від 04.08.2022

Цивільне

Старосамбірський районний суд Львівської області

Клімченко М. І.

Ухвала від 21.07.2022

Цивільне

Старосамбірський районний суд Львівської області

Клімченко М. І.

Ухвала від 07.07.2022

Цивільне

Старосамбірський районний суд Львівської області

Клімченко М. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні