Постанова
від 06.08.2022 по справі 362/3081/22
ВАСИЛЬКІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 362/3081/22

Провадження № 1-кс/362/578/22

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

06 серпня 2022 року Васильківський міськрайонний суд Київської області у складі: слідчого судді - ОСОБА_1 , за участі секретаря судового засідання - ОСОБА_2 , прокурора - ОСОБА_3 , розглянувши в залі суду в м. Василькові Київської області клопотання прокурора Васильківського відділу Обухівської окружної прокуратури Київської області ОСОБА_3 про надання дозволу на проведення обшуку,-

в с т а н о в и в :

До Васильківського міськрайонного суду Київської області звернувся прокурор Васильківського відділу Обухівської окружної прокуратури Київської області ОСОБА_3 , з клопотанням про надання дозволу на проведення обшуку приміщень, якими на правах суборенди користуються службові особи ТОВ «Юпітер 9 Агросервіс» та знаходяться за адресою м. Суми, вул. Курська, 147, перебувають на земельній ділянці за наступним кадастровим номером 5910136600:02:003:0589 загальною площею 0,0774 га, водночас, зазначена земельна ділянка є комунальною власністю Сумської міської ради (код ЄДРПОУ 23823253) та знаходяться в оренді ТОВ «Симбіоз» (код ЄДРПОУ 02066664).

Клопотання мотивовано наступним.

Васильківським відділом Обухівської окружної прокуратури Київської області, здійснюється процесуальне керівництво у кримінальному провадженні №42022112340000101 від 06.06.2022 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 110-2, ч. 2 ст. 436-2 КК України.

З матеріалів кримінального провадження вбачається створення реальної загрози національним інтересам, національній безпеці, суверенітету та територіальній цілісності України з боку службових осіб ТОВ «Юпітер 9 Агросервіс» (код ЄДРПОУ 38137023), у якої кінцевими бенефіціарними власниками є громадяни Російської Федерації ОСОБА_4 (громадянин Російської Федерації, ІНФОРМАЦІЯ_1 ) та ОСОБА_5 (громадянин Російської Федерації, ІНФОРМАЦІЯ_2 ). При цьому, дії останніх полягають у підтримці та фінансуванні збройних формувань (у тому числі приватних воєнних компаній) Російської Федерації, насильницької зміни та повалення конституційного ладу, захоплення державної влади, підривної діяльності країни-агресора на території України.

Зокрема, в рамках кримінального провадження встановлено, що ТОВ «Юпітер 9 Агросервіс» входить до сфери приватного агропромислового комплексу України та здійснює діяльність пов`язану з ввезенням в Україну сільськогосподарської техніки і її подальшу реалізацію на внутрішньому ринку країни, прибутки отримані від вказаної діяльності розподіляються між громадянами Російської Федерації ОСОБА_4 та ОСОБА_5 та акумулюються на відповідних рахунках у банківських установах.

При цьому, з метою реалізації свого злочинного наміру та не допущення викриття протиправної діяльності ОСОБА_4 та ОСОБА_5 із використанням можливостей юридичної особи ТОВ «Юпітер 9 Агросервіс» розробили схему виведення активів компанії в тіньовий сектор економіки та перерахування їх на підконтрольні банківські рахунки в Російській Федерації.

У подальшому, останніми через російське товариство ТОВ «Юпітер 9 Агротех» (рос ООО «Юпитер 9 Агротех»), акціонером якого є ОСОБА_4 здійснюються кроки з виведення активів товариства до країни-агресора, які у формі податків сплачуються до федерального бюджету РФ, що сприяє нарощуванню військового потенціалу РФ проти України та створює реальну загрозу національній безпеці, територіальній цілісності України.

Крім того, до організованої групи, ОСОБА_4 та ОСОБА_5 , на умовах корисливої взаємовигоди взяти участь у реалізації їх злочинного наміру, спрямованого на нарощування військового потенціалу РФ проти України, залучено в ролі директора ТОВ «Юпітер 9 Агросервіс» ОСОБА_6 (громадянин України, ІНФОРМАЦІЯ_3 ), дії якого пов`язані із здійсненням фінансово-господарської діяльності зазначеного товариства.

Зокрема, проведеним аналізом даних отриманих із системи Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, ОСОБА_6 з 16.04.2013 є уповноваженою особою із можливістю правочинів щодо діяльності ТОВ «Юпітер 9 Агросервіс».

Поряд з цим, станом на сьогодні затверджена структура власності ТОВ «Юпітер 9 Агросервіс», яка передбачає частку власності ОСОБА_4 розміром 90% капіталу підприємства та ОСОБА_5 розміром 10%, при цьому, у зазначеному розподілі ОСОБА_4 вказав громадянство Республіки Кіпр, що свідчить про бажання приховати свій злочинний намір пов`язаний із сприянням збройної агресії РФ проти України.

При цьому, з метою підтвердження інформації щодо зав`язків бенефеціарів ТОВ «Юпітер 9 Агросервіс» із країною-агресором проведено огляд інформаційного ресурсу «ФСН РОССИИ», за результатами якого отримано інформацію із так званого «Единого государственного реестра индивидуальных предпринимателей» де зазначено, що ОСОБА_4 є громадянином Російської Федерації, що фактично підтверджує сплату останнім податків у РФ та фінансування військової агресії збройних сил РФ на території України.

Також, в рамках кримінальної справи проведено огляд інтернет сайту https://jupiter9.ru за результатами якого отримано інформацію про співпрацю між Курською державною сільськогосподарською академією РФ і російською компанією ТОВ «Юпітер 9» (рос. ООО «Юпитер 9»), у складі учасників групи яка виступала за підписання договору про співпрацю був директор ТОВ «Юпітер 9» ОСОБА_4 .

Крім того, здійснено допит свідків, які підтверджують факти фінансування ОСОБА_4 та ОСОБА_5 збройної агресії РФ проти України.

За таких обставин, планується проведення обшуку приміщень, які за результатами проведеного аналізу Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, знаходяться у власності ТОВ «Юпітер 9 Агросервіс», а саме: земельна ділянка за кадастровим номером 5924786800:05:001:0648 площею 2 га розташована у Сумському районі.

Оскільки з матеріалів кримінального провадження вбачається, що за вищевказаними адресами перебувають речі та документи, які зберегли на собі сліди вказаного кримінального правопорушення або містять відомості, які можуть бути використані як докази у кримінальному провадженні, а також які пов`язані з підготовкою, супроводженням та укладенням договірних зобов`язань пов`язаних із веденням фінансово-господарської діяльності ТОВ «Юпітер 9 Агросервіс», що призводить до виведення коштів на рахунки іноземних банківських установ та суб`єктів підприємницької діяльності.

Наявність достатніх підстав для проведення обшуку приміщень, які знаходяться у власності ОСОБА_5 (ІПН НОМЕР_1 ), ТОВ «Юпітер 9 Агросервіс» (код ЄДРПОУ 38137023), ОСОБА_6 (ІПН НОМЕР_2 ), а також ті, що знаходяться в оренді, зокрема, житлових, не житлових будівель, офісних та складських приміщень, в яких зберігається ряд документації, пов`язаною з підготовкою, супроводженням та укладенням договірних зобов`язань із веденням фінансово-господарської діяльності ТОВ «Юпітер 9 Агросервіс», що призводить до виведення коштів на рахунки іноземних банківських установ та суб`єктів підприємницької діяльності пов`язаних із країною-агресором, зумовлена зібраними в ході досудового розслідування доказами того, що вищезазначені речі та документи можуть зберігатися за вказаними вище адресами, та в разі звернення із запитом або ухвалою слідчого судді про тимчасовий доступ до таких речей, особи, які причетні до вчинення вказаного кримінального правопорушення, зможуть їх знищити, сховати, перемістити та спотворити відомості що містяться у них, з метою уникнення кримінальної відповідальності, оскільки відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду і потребують подальшого дослідження при призначенні відповідних судових експертиз та проведенні слідчих (розшукових) дій.

Ураховуючи викладене, з метою повного, всебічного та об`єктивного досудового розслідування кримінального провадження, встановлення та з`ясування причетності інших осіб до вчинення кримінального правопорушення, під час здійснення досудового розслідування, в ході проведення обшуку приміщень, якими на правах суборенди користуються службові особи ТОВ «Юпітер 9 Агросервіс» та знаходяться за адресою м. Суми, вул. Курська, 147, перебувають на земельній ділянці за наступним кадастровим номером 5910136600:02:003:0589 загальною площею 0,0774 га, водночас, зазначена земельна ділянка є комунальною власністю Сумської міської ради (код ЄДРПОУ 23823253) та знаходиться в оренді ТОВ «Симбіоз» (код ЄДРПОУ 02066664), планується відшукати та вилучити в оригіналах наступні речі та документи, зокрема:

статут ТОВ «Юпітер 9 Агросервіс»;

накази на призначення ТОВ «Юпітер 9 Агросервіс»;

документація, які підтверджує надходження на баланс ТОВ «Юпітер 9 Агросервіс» сільськогосподарської техніки, устаткування та іншого автомобільного траснпорту ;

- документація, яка підтверджує продаж сільськогосподарської техніки, устаткування та автомобільного транспорту;

- фінансово-господарська документація щодо банківських розрахунків пов`язаних із діяльністю ТОВ «Юпітер 9 Агросервіс»;

- сільськогосподарська техніка;

- устаткування;

- автомобільні транспортні засоби;

- запасні частини до сільськогосподарської техніки;

- агрохімія;

- мінеральні добрива;

- чорнові записи, печатки, штампи, кліше з підписами, інші речі, предмети та документи, що використовуються у злочинній діяльності, грошові кошти, отримані внаслідок незаконної діяльності, та інформацію, яка міститься на системних блоках комп`ютерів, моноблоках, ноутбуках, електронних носіях інформації, флеш накопичувачах, серверах, електронних інформаційних системах або їх частинах, мобільних телефонах та сім-картках мобільних операторів України, а також інші речі та документи, які можуть містити відомості про обставини вчинення кримінального правопорушення, та зберігаються за вище вказаною адресою.

Разом з тим, доступ до речей, документів або відомостей, які можуть у них міститися, неможливо отримати органом досудового розслідування у добровільному порядку шляхом витребування речей, документів, відомостей відповідно до частини другої статті 93 цього Кодексу, або за допомогою інших слідчих дій, передбачених цим Кодексом, у зв`язку із ризиком знищення, спотворення або приховання відшукуваних документів.

За вказаних обставин обшук є найбільш доцільним та ефективним способом відшукання та вилучення речей і документів, які мають значення для досудового розслідування та заходом, пропорційним втручанню в особисте і сімейне життя особи.

Необхідність надання дозволу на проведення обшуку вищезазначених земельної ділянки та приміщення підтверджується матеріалами клопотання.

Вислухавши прокурора, який підтримав клопотання, та дослідивши матеріали клопотання, слідчий суддя приходить до висновку.

Згідно ч. 1 ст. 233 КПК України добровільна згода особи (володільця) визначена винятком із загального правила щодо недоторканості житла чи іншого володіння особи та можливості проникнення до такого володіння особи на підставі ухвали слідчого судді, крім випадків, установлених ч.3 ст. 233 КПК України.

У відповідності до вимог ч. 1 ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукових осіб.

Приймаючи до уваги, що обшук має суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, зокрема отримання доказів щодо вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 110-2, ч. 2 ст. 436-2 КК України, та з метою забезпечення швидкого, повного та неупередженого проведення досудового розслідування у даному кримінальному провадженні, клопотання підлягає до задоволення.

Керуючись ст.ст. 110, 234, 235 КПК України, слідчий суддя, -

у х в а л и в :

Клопотання задовольнити.

Надати дозвіл слідчим групи слідчих та прокурорам групи прокурорів у кримінальному провадженні №42022112340000101 від 06.06.2022 на проведення обшуку приміщень, якими на правах суборенди користуються службові особи ТОВ «Юпітер 9 Агросервіс» та знаходяться за адресою м. Суми, вул. Курська, 147, перебувають на земельній ділянці за наступним кадастровим номером 5910136600:02:003:0589 загальною площею 0,0774 га, водночас, зазначена земельна ділянка є комунальною власністю Сумської міської ради (код ЄДРПОУ 23823253) та знаходяться в оренді ТОВ «Симбіоз» (код ЄДРПОУ 02066664), а саме:

статут ТОВ «Юпітер 9 Агросервіс»;

накази на призначення ТОВ «Юпітер 9 Агросервіс»;

документація, які підтверджує надходження на баланс ТОВ «Юпітер 9 Агросервіс» сільськогосподарської техніки, устаткування та іншого автомобільного траснпорту ;

- документація, яка підтверджує продаж сільськогосподарської техніки, устаткування та автомобільного транспорту;

- фінансово-господарська документація щодо банківських розрахунків пов`язаних із діяльністю ТОВ «Юпітер 9 Агросервіс»;

- сільськогосподарська техніка ТОВ «Юпітер 9 Агросервіс»;

- устаткування;

- автомобільні транспортні засоби ТОВ «Юпітер 9 Агросервіс»;

- запасні частини до сільськогосподарської техніки;

- агродрони;

- агрохімія;

- мінеральні добрива;

- чорнові записи, печатки, штампи, кліше з підписами, інші речі, предмети та документи, що використовуються у злочинній діяльності, грошові кошти, отримані внаслідок незаконної діяльності, та інформацію, яка міститься на системних блоках комп`ютерів, моноблоках, ноутбуках, електронних носіях інформації, флеш накопичувачах, серверах, електронних інформаційних системах або їх частинах, мобільних телефонах та сім-картках мобільних операторів України, а також інші речі та документи, які можуть містити відомості про обставини вчинення кримінального правопорушення, та зберігаються за вище вказаною адресою.

Строк дії ухвали - 30 днів з дня постановлення ухвали.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення06.08.2022
Оприлюднено07.08.2023
Номер документу105599684
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —362/3081/22

Постанова від 06.08.2022

Кримінальне

Васильківський міськрайонний суд Київської області

Ковбель М. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні