Ухвала
від 28.07.2022 по справі 295/6984/22
БОГУНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЖИТОМИРА

Справа №295/6984/22

1-кс/295/3262/22

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

28.07.2022 року м. Житомир

Слідчий суддя Богунського районного суду міста Житомира ОСОБА_1 ,

за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання слідчої СВ Житомирського районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Житомирській області старший лейтенант поліції ОСОБА_3 ,

погоджене прокурором Хорошівського відділу Коростишівської окружної прокуратури ОСОБА_4 ,

про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні №12020060310000037 від 31.01.2020, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст.191 КК України, та додані до клопотання матеріали,

в с т а н о в и в:

Слідча звернулась до слідчого судді з даним клопотанням про продовження строку досудового розслідування у вказаному кримінальному провадженні, на шість місяців. У клопотанні зазначено, що під час досудового розслідування встановлено, що між Черняхівською селищною радою Житомирської області, в особі селищного голови ОСОБА_5 , надалі „Замовник, з однієї сторони та ПП „Компанія РОС, в особі директора ОСОБА_6 , надалі „Підрядник з іншої укладено договір підряду №20, відповідно до якого Замовник доручає, а Підрядник бере на себе зобов`язання виконати роботи „Реконструкція очисних споруд КП „Черняхів-Добробут в смт. Черняхів, Житомирської області (код ДК 021:2015 - 45200000-9 „Роботи пов`язані з об`єктами завершеного чи незавершеного будівництва та об`єктів цивільного будівництва. Ціна договору за роботи розрахована згідно з правилами визначення вартостібудівництва та визначається на основі кошторису та становить 3946359,80грн.

Згідно з п.5.1вищевказаного договору, термін виконання робіт складає з дати підписання договору, тобто з 26.10.2017 до 31.12.2017. Відповідно до пункту 1 додаткової угоди № 1 від 31.12.2017 було внесено зміни до пункту 5.1 вищевказаного договору, термін виконання робіт продовжено до 31.12.2018.

Відповідно до додаткової угоди № 2 від 05.11.2018 уточнено бюджетні асигнування на 2018 рік по даному об`єкту, а саме 2334165,80грн. Відповідно до пункту 1 додаткової угоди №3 від 29.12.2018 було внесено змінидо пункту 5.1 вищевказаного договору, термін виконання робіт продовжено до 31.12.2019.

Аналізом публічно доступного ресурсу https://spending.gov.ua було встановлено, що Черняхівською селищної радою Житомирської області на розрахунковий рахунок ПП „Компанія РОС перераховано грошові кошти на загальну суму 4573138,57 грн,тобтопо факту освоєно підрядником.

У ході проведення візуального огляду та складання фото таблиць по об`єкту будівництва, а саме: очисних споруд КП „Черняхів-Добробут в смт.Черняхів, Житомирської області встановлено, що роботи підрядником проводилися неналежно та не в повному обсязі, а тому об`єкт не введений в експлуатацію.

Під час досудового розслідування виконано наступні слідчі (розшукові) та інші процесуальні дії:

проведено огляд місця події за адресою: споруда КП „Черняхів-Добробут в смт. Черняхів Житомирської області;

у порядку ст.131, 159, 160 КПК України до слідчого судді подано клопотання про тимчасовий доступ до речей та документів, а саме - документів, що перебувають у володінні Черняхівської селищної ради Житомирської області (що розташована за адресою: Житомирська область, смт. Черняхів, майдан Рад, 2), та особи ПП „КомпаніяРОС, ЄДРПОУ 36104970 (за адресою: м. Житомир, проспект Незалежності, будинок 91/1);

в порядку ст.40 КПК України надано доручення СКП Черняхівського ВП Коростишівського ВП ГУНП в Житомирській області, направлене на проведення допиту в якості свідків;

на підставі ухвал слідчого судді Черняхівського районного суду Житомирської області проведено вилучення документів, що перебували у володінні Черняхівської селищної ради Житомирської області та ПП „Компанія РОС;

призначено 29.05.2020 судову будівельно-технічну експертизу, яка на даний час знаходиться на виконанні та проводиться експертами Житомирського відділення Київського науково- дослідного інституту судових експертиз;

отримано клопотання експерта про погодження термінів виконання експертизи в термін понад 3 місяці (орієнтовно II квартал 2022 року);

надіслано лист про погодження термінів виконання експертизи.

Мотивуючи клопотання слідча вказала, що ухвалою слідчого судді Богунського районного суду м.Житомира від 08.02.2022строк досудового розслідування у вказаному кримінальному провадженні продовжено до 31.07.2022.Обставинами, що перешкоджали здійснити інші необхідні процесуальні дії раніше, є неможливість проведення необхідних слідчих дій в зв`язку з не проведенням на даний час судової будівельно-технічної експертизи.

Слідча вказує, що оскількибудівельно-технічну експертизу в обумовлені строки (II квартал 2022 року) не закінчено, строк досудового розслідування у кримінальному провадженні необхідно продовжити до 6 місяців.

З метою забезпечення дієвості та ефективності досудового розслідування в рамках кримінального провадження необхідним є продовження виконання судової будівельно-технічної експертизи та проведенні інших процесуальних дій, допити свідків, отримання та долучення до матеріалів кримінального провадження висновку судової будівельно-технічної експертизи.

На переконання слідчої, проведення вказаних процесуальних дій необхідне для подальшого повного, всебічного і об`єктивного досудового розслідування та встановлення об`єктивної істини, а також без отримання необхідної інформації в даному кримінальному провадженні не можливо прийняти кінцеве процесуальне рішення.

Слідча в судове засідання не з`явилась, про дату час та місце розгляду клопотання повідомлялася належним чином. До клопотання долучила заяву про розгляд клопотання за її відсутності, клопотання підтримала та просила його задовольнити.

Дослідивши матеріали справи, слідчий суддя дійшов наступного висновку.

Встановлено, що у провадженні слідчого відділу Житомирського районного управління Головного управління Національної поліції в Житомирській області перебувають матеріали досудового розслідування, внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12020060310000037 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.191 КК України.

В рамкахкримінального провадження повідомлення про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2ст.191 КК України, жодній особі не вручено.

Строк досудового розслідування у даному кримінальному провадженні закінчується 31.07.2022, однак завершити досудове розслідування до вказаного строку не є можливим, у зв`язку із значним обсягом запланованих для проведення слідчих та процесуальних дій, про які слідчою вказано у клопотанні.

Відповідно до ст.3 КПК України досудове розслідування це стадія кримінального провадження, яка починається з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань і закінчується закриттям кримінального провадження або направленням до суду обвинувального акта, клопотання про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру, клопотання про звільнення особи від кримінальної відповідальності.

Відповідно до ч.2 ст.9 КПК України прокурор, керівник органу досудового розслідування, слідчий, зобов`язані всебічно, повно і неупереджено дослідити обставини кримінального провадження, виявити як ті обставини, що викривають, так і ті, що виправдовують підозрюваного, обвинуваченого, а також обставини, що пом`якшують чи обтяжують його покарання, надати їм належну правову оцінку та забезпечити прийняття законних і неупереджених процесуальних рішень.

Згідно з ч.1 ст.219 КПК України строк досудового розслідування обчислюється з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня звернення до суду з обвинувальним актом, клопотанням про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру, клопотанням про звільнення особи від кримінальної відповідальності або до дня ухвалення рішення про закриття кримінального провадження.

Частина 2 статті 219 КПК України визначає, що строк досудовогорозслідування змоменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань додня повідомленняособі пропідозру становить: 1) дванадцять місяців - у кримінальному провадженні щодо нетяжкого злочину; 2) вісімнадцять місяців - у кримінальному провадженні щодо тяжкого або особливо тяжкого злочину.

Відповідно до ч.1 ст. 294 КПК України, якщо досудове розслідування злочину до моменту повідомлення особі про підозру неможливо закінчити у строк, зазначений у частині другій статті 219 цього Кодексу, вказаний строк може бути продовжений неодноразово слідчим суддею за клопотанням прокурора або слідчого, погодженого з прокурором, на строк, встановлений пунктами 2 і 3 частини четвертої статті 219 цього Кодексу.

Правилами п.п. 2 і 3 ч. 4 ст. 219 КПК України передбачено, що загальний строк досудового розслідування не може перевищувати шести місяців із дня повідомлення особі про підозру у вчиненні нетяжкого злочину та дванадцяти місяців із дня повідомлення особі про підозру у вчиненні тяжкого або особливо тяжкого злочину.

Відповідно до ч.4 ст.294 КПК України, строк досудового розслідування злочину може бути продовжений до трьох місяців, якщо його неможливо закінчити внаслідок складності провадження, до шести місяців - внаслідок особливої складності провадження, до дванадцяти місяців - внаслідок виняткової складності провадження.

Беручи до уваги обставини кримінального правопорушення, яке розслідується, обсяг слідчих та процесуальних дій, та з урахуванням строку досудового розслідування, який з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня повідомлення особі про підозру у кримінальному провадженні щодо нетяжкого злочину становить дванадцять місяців, водночас, положеннями ч.1 ст.294 КПК України передбачена можливість продовження строку досудового розслідування слідчим суддею за відповідним клопотанням прокурора або слідчого до шести місяців, у разі якщо досудове розслідування злочину або кримінального проступку до моменту повідомлення особі про підозру неможливо закінчити у зазначений строк з об`єктивних причин, відтак, з урахуванням викладеного та з метою повного, всебічного і об`єктивного досудового розслідування, наявні підстави для продовження строку досудового розслідування до шести місяців.

Керуючись статтями 219, 294, 295-1, 369, 376 КПК України, -

у х в а л и в:

Клопотання задовольнити.

Продовжити строк досудового розслідування кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12020060310000037 від 31.01.2020, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.191 КК України на шість місяців, а саме до 31.01.2023.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення28.07.2022
Оприлюднено23.01.2023
Номер документу105604693
СудочинствоКримінальне
Сутьпродовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні №12020060310000037 від 31.01.2020, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст.191 КК України, та додані до клопотання матеріали

Судовий реєстр по справі —295/6984/22

Ухвала від 28.07.2022

Кримінальне

Богунський районний суд м. Житомира

Воробйова Т. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні