Ухвала
від 02.08.2022 по справі 910/2742/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

м. Київ

03.08.2022Справа № 910/2742/22

Господарський суд міста Києва у складі судді Андреїшиної І.О., за участю секретаря судового засідання Березовської С.В., розглянувши матеріали господарської справи

За позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "ЕНЕРГІЯ СОНЦЯ" (25014, м. Кропивницький, вул. Заміська, 2-А, код ЄДРПОУ 38758526)

до Державного підприємства "Гарантований покупець" (01032, м. Київ, вул. Симона Петлюри, 27, код ЄДРПОУ 43068454)

про стягнення 7 900 621,48 грн,

Представники учасників судового процесу:

Від позивача: не з`явилися

Від відповідача: Прохоров Ю.Г.

ВСТАНОВИВ:

До Господарського суду міста Києва надійшов позов Товариства з обмеженою відповідальністю "ЕНЕРГІЯ СОНЦЯ" до Державного підприємства "Гарантований покупець" про стягнення заборгованості за договором № 14450/01 від 29.11.2017 в розмірі 7 900 621,48 грн, з яких 16 881,97 грн пені, 2 618 444,83 грн три відсотки річних та 5 265 288,68 грн інфляційних втрат.

Господарський суд міста Києва ухвалою від 05.04.2022 залишив позов без руху, надав строк для усунення недоліків позову у встановлений спосіб.

27.04.2022 від позивача засобами поштового зв`язку через відділ діловодства Господарського суду міста Києва надійшли матеріали на виконання вимог ухвали суду.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 28.04.2021 прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі, постановлено розгляд справи № 910/2742/22 здійснювати у порядку загального позовного провадження та призначити дату судового засідання після врегулювання військової ситуації на території України ухвалою суду додатково.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 09.06.2021 підготовче засідання призначено на 04.07.2022.

27.06.2022 від відповідача надійшов відзив на позовну заяву, який залучено до матеріалів справи.

У засідання суду 04.07.2022 з`явилися представники сторін.

У судовому засіданні 04.07.2022 оголошено перерву на 03.08.2022.

02.08.2022 на електронну адресу суду від позивача надійшла заява про зменшення розміру позовних вимог та заява про проведення підготовчого засідання без участі представника позивача.

Представник відповідача у засіданні суду 03.08.2022 поставив вирішення даного клопотання на розсуд суду, заперечень щодо зменшення розміру позовних вимог не навів.

Суд на місці ухвалив прийняти заяву про зменшення розміру позовних вимог до розгляду та задовольнити заяву позивача про проведення підготовчого засідання без участі представника позивача, відомості про дані процесуальні дії занесено до протоколу судового засідання.

Представник відповідача подав клопотання про зменшення розміру 3 % річних та інфляційних втрат, клопотання про залучення до участі у справі третіми особами, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача Кабінет Міністрів України, Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг та Приватне акціонерне товариство "Національна енергетична компанія "Укренерго", також заявив усне клопотання про відкладення розгляду справи для ознайомлення із заявою про зменшення розміру позовних вимог.

Суд на місці ухвалив залучити до матеріалів справи клопотання про зменшення розміру 3 % річних та інфляційних втрат, відомості про дану процесуальну дію занесено до протоколу судового засідання.

Так, частиною 1 статті 50 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї із сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи.

Розглянувши клопотання відповідача про залучення до участі у справі третіми особами, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача Кабінет Міністрів України, Приватне акціонерне товариство "Національна енергетична компанія "Укренерго" та Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, суд дійшов висновку про обгрунтованість та наявність підстав для часткового задоволення поданих клопотань в порядку ст. 50 ГПК України.

Слід зазначити, що метою участі третіх осіб у справі є обстоювання ними власних прав і законних інтересів, на які може справити вплив рішення чи ухвала суду.

Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, виступає в процесі на боці тієї сторони, з якою в неї існують певні правові відносини.

Залучення третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог, до участі у справі вирішується господарським судом з урахуванням того, чи є у цієї особи юридичний інтерес до даної справи.

Що ж до наявності юридичного інтересу у третьої особи, то у вирішенні відповідного питання суд має з`ясовувати, чи буде у зв`язку з прийняттям судового рішення з даної справи таку особу наділено новими правами чи покладено на неї нові обов`язки, або змінено її наявні права та/або обов`язки, або позбавлено певних прав та/або обов`язків у майбутньому.

Про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі (частина 4 статті 50 Господарського процесуального кодексу України).

В обґрунтування клопотань про залучення до участі у справі Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг та Кабінету Міністрів України в якості третіх осіб без самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача, Державне підприємство "Гарантований покупець" посилалося на те, що на НКРЕКП покладено обов`язок створення таких умов виконання спеціальних обов`язків учасників ринку, що забезпечують покриття економічно обґрунтованих витрат зазначених суб`єктів та відповідно повну та своєчасну оплату електричної енергії за "зеленим" тарифом, у тому числі позивачу. Крім того, строк оплати Гарантованим покупцем вартості відпущеної виробниками за "зеленим" тарифом електричної енергії безпосередньо залежить від затвердження вартості послуги Регулятором.

Також відповідач вказував, що Державне підприємство "Гарантований покупець" утворено Кабінетом Міністрів України, який виконує функції з управління підприємством відповідача, а також здійснює покладення спеціальних обов`язків із забезпечення збільшення частки виробництва електричної енергії з альтернативних джерел, зокрема, на оператора системи передачі.

Клопотання про залучення Приватного акціонерного товариства "Національна енергетична компанія "Укренерго" до участі у справі як третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача, обґрунтоване, зокрема, тим, що спеціальні обов`язки із забезпечення збільшення частки виробництва електричної енергії з альтернативних джерел енергії, що зводяться до оплати виробленої електричної енергії за "зеленим" тарифом, в тому числі позивачу, покладені як на Державне підприємство "Гарантований покупець", так і на ПрАТ "Національна енергетична компанія "Укренерго". Тобто, на ПрАТ "Національна енергетична компанія "Укренерго" покладено обов`язок забезпечити надходження грошових коштів ДП "Гарантований покупець" для оплати електричної енергії виробникам за "зеленим" тарифом, що є складовою тарифу на його передачу, тоді як відповідач повинен провести розрахунки з такими виробниками, з урахуванням сплачених ПрАТ "Національна енергетична компанія "Укренерго" грошових коштів із забезпечення ДП "Гарантований покупець" вказаної оплати.

Враховуючи вищевикладені обставини, суд вважає за необхідне задовольнити клопотання відповідача від 02.08.2022 року та залучити до участі у справі третіми особами, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача, Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг та Приватне акціонерне товариство "Національна енергетична компанія "Укренерго".

При цьому, суд зазначає, що в силу приписів частини 2 статті 172 Господарського процесуального кодексу України на позивача покладається обов`язок надіслати залученим третім особам копію позовної заяви та копії доданих до неї документів листом з описом вкладення.

З огляду на предмет та підстави позовних вимог, суд дійшов висновку, що рішення у даній справі не може вплинути на права та обов`язки Кабінету Міністрів України, у зв`язку з чим дане клопотання відповідача задоволенню не підлягає.

Позивач участь своїх представників у засідання суду 03.08.2022 не забезпечив, про дату та час судового розгляду повідомлявся належним чином.

Положеннями статті 177 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що завданнями підготовчого провадження є остаточне визначення предмета спору та характеру спірних правовідносин, позовних вимог та складу учасників судового процесу; з`ясування заперечень проти позовних вимог; визначення обставин справи, які підлягають встановленню, та зібрання відповідних доказів; вирішення відводів; визначення порядку розгляду справи; вчинення інших дій з метою забезпечення правильного, своєчасного і безперешкодного розгляду справи по суті.

Частиною 2 статті 183 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що суд відкладає підготовче засідання в межах визначеного цим Кодексом строку підготовчого провадження, зокрема, у випадках залучення до участі або вступу у справу третьої особи, заміни неналежного відповідача, залучення співвідповідача, а також в інших випадках, коли питання, визначені частиною 2 статті 182 цього Кодексу, не можуть бути розглянуті у даному підготовчому засіданні.

За змістом пункту 10 частини 3 статті 2 та частини 2 статті 114 Господарського процесуального кодексу України, основними засадами (принципами) господарського судочинства є розумність строків розгляду справи судом, а строк є розумним, якщо він передбачає час, достатній, з урахуванням обставин справи, для вчинення процесуальної дії, та відповідає завданню господарського судочинства.

З огляду на конкретні обставини справи, з урахуванням її складності, комплексності правової кваліфікації відносин, з яких виник спір, без чого неможливо правильно вирішити справу по суті та застосувати норми матеріального права, визначається розумність строку розгляду цієї справи.

Враховуючи вищевикладене, з огляду на відсутність у матеріалах справи належних достатніх та допустимих доказів для закриття підготовчого провадження і переходу до розгляду справи по суті, необхідність залучення третіх осіб, а також з метою дотримання процесуальних прав сторін, рівності сторін перед законом і судом, змагальності, дотримання принципів диспозитивності та пропорційності, закріплених положеннями статей 7, 8, 13-15 Господарського процесуального кодексу України та виконання завдань підготовчого провадження, суд дійшов висновку про необхідність відкласти підготовче засідання у справі.

Керуючись статтями 2, 50, 183, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд міста Києва, -

УХВАЛИВ:

1. Залучити до участі у справі третьою особою, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача, Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (03057, місто Київ, вулиця Смоленська, будинок 19; код ЄДРПОУ 39369133).

2. Залучити до участі у справі третьою особою, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача, Приватне акціонерне товариство "Національна енергетична компанія "Укренерго" (01032, місто Київ, вулиця Симона Петлюри, будинок 25; код ЄДРПОУ 00100227).

3. Відкласти підготовче засідання на 31.08.22 о 11:50 год. Засідання відбудеться у приміщенні Господарського суду міста Києва за адресою: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 44- Б, зал № 9.

4. Зобов`язати позивача у строк не пізніше трьох днів з дня отримання даної ухвали суду направити Національній комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг та Приватному акціонерному товариству "Національна енергетична компанія "Укренерго" копію позовної заяви з додатками, докази такого направлення надати суду до початку підготовчого судового засідання.

5. Запропонувати Національній комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг та Приватному акціонерному товариству "Національна енергетична компанія "Укренерго" у строк не пізніше п`яти днів з дня отримання даної ухвали суду надати письмові пояснення по справі з урахуванням вимог ст. 165 ГПК України.

6. Попередити учасників судового процесу, що при ухиленні від виконання вимог суду до них можуть бути застосовані заходи процесуального примусу у вигляді штрафу, передбаченого статтею 135 ГПК України.

7. Нагадати, що сторони відповідно статті 192 ГПК України, можуть укласти мирову угоду на будь-якій стадії судового процесу.

8. Звернути увагу учасників процесу на те, що документи подаються через відділ діловодства та документообігу суду за умови їх оформлення належним чином (кожна сторінка має бути належним чином засвідчена, документи прошиті та подане клопотання про приєднання зазначених документів до матеріалів справи).

9. Звернути увагу сторін, що інформацію по справі, що розглядається, можна отримати на сторінці суду на офіційному веб-порталі Судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою: http://ki.arbitr.gov.ua

Дана ухвала набирає чинності з моменту оголошення та оскарженню не підлягає.

Суддя І.О. Андреїшина

Дата ухвалення рішення02.08.2022
Оприлюднено09.08.2022

Судовий реєстр по справі —910/2742/22

Ухвала від 25.09.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Андреїшина І.О.

Ухвала від 14.09.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Андреїшина І.О.

Постанова від 25.01.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Сулім В.В.

Ухвала від 23.01.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Сулім В.В.

Ухвала від 05.12.2022

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Сулім В.В.

Ухвала від 17.11.2022

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Сулім В.В.

Ухвала від 16.11.2022

Господарське

Господарський суд міста Києва

Андреїшина І.О.

Ухвала від 08.11.2022

Господарське

Господарський суд міста Києва

Андреїшина І.О.

Рішення від 26.10.2022

Господарське

Господарський суд міста Києва

Андреїшина І.О.

Ухвала від 12.10.2022

Господарське

Господарський суд міста Києва

Андреїшина І.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні