Ухвала
від 29.06.2022 по справі 490/6094/21
ЦЕНТРАЛЬНИЙ РАЙОННИЙ СУД М. МИКОЛАЄВА

Центральний районний суд м. Миколаєва

54020, м. Миколаїв, вул. Декабристів, 41/12, inbox@ct.mk.court.gov.ua

490/6094/21

н\п 1-кс/490/1609/2022

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

29 червня 2022 року слідчий суддя Центрального районного суду м. Миколаєва ОСОБА_1 , за участю секретаря ОСОБА_2 , слідчого ОСОБА_3 , розглянувши клопотання старшого слідчого СУ ГУНП в Миколаївській області ОСОБА_3 про надання дозволу на проведення обшуку, -

ВСТАНОВИВ:

Слідчий звернувся до слідчого судді Центрального районного суду м. Миколаєва з погодженим із прокурором Миколаївської обласної прокуратури ОСОБА_4 клопотанням про надання дозволу на проведення обшуку за адресою: АДРЕСА_1 , відповідно до інформації з державного реєстру речових прав на нерухоме майно, зазначений будинок перебуває в приватній власності ОСОБА_5 , з метою відшукання та вилучення речей та документів.

Необхідність проведення обшуку слідчий обґрунтовує тим, що за вказаною адресою можуть зберігатись речі, які мають доказове значення у кримінальному провадженні №42021150000000036.

В судовому засіданні слідчий клопотання підтримав та просив задовольнити.

Заслухавши пояснення слідчого, вивчивши матеріали клопотання та кримінального провадження, приходжу до наступного.

Згідно ч. 1 ст. 234 КПК України, обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

В провадженні СУ ГУНП в Миколаївській області знаходиться кримінальне провадження №42021150000000036 від 31.05.2021 року за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.2 ст. 190, ч.2 ст. 191, ч.1 ст.246, ст. 293, ч.2 ст. 364 КК України, за фактом зловживання службовими особами державних підприємств, які відносяться до сфери управління Національної академії аграрних наук України, та здійснюють свою діяльність на території Миколаївської області власним службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки інтересам.

В ході досудового розслідування встановлено що на території Миколаївської області здійснюють діяльність 7 сільськогосподарських підприємств, що знаходяться у віддані НААН України: ДП «Дослідне господарство «Зорі над Бугом» Інституту захисту рослин Національної академії аграрних наук України» (ЄДРПОУ 34792373), ДП «Дослідницьке господарство «Зелені кошари» Селекційно-генетичного інституту - національного центру насіннєзнавства та сортовивчення» (ЄДРПОУ - 20877828), ДП «Дослідницьке господарство «Реконструкція» Селекційно-генетичного інституту - національного центру насіннєзнавства та сортовивчення» (ЄДРПОУ - 00855061), ДП «Дослідницьке господарство «Еліта» Державної установи Миколаївська державна сільськогосподарська дослідна станція інституту зрошуваного землеробства Національної академії аграрних наук України» (ЄДРПОУ - 30766346), Дослідницьке господарство «Зоряне» Інституту садівництва Національної академії аграрних наук України» (ЄДРПОУ - 00729480), Дослідницьке господарство «Агрономія» інституту садівництва Національної академії аграрних наук України» (ЄДРПОУ - 00854771), Державна установа «Миколаївська державна сільськогосподарська дослідна станція Інституту зрошувального землеробства (ЄДРПОУ - 00724882).

Також встановлено, що вище зазначені державні підприємства, надають належні їм земельні ділянки у фактичну оренду суб`єктам приватного сектору економіки під виглядом укладання договорів про спільну діяльність. Так, з метою передачі у фактичне користування земельних ділянок, між керівництвом державних підприємств та комерційної структури укладається договір про спільну діяльність. Відповідно до умов договору право власності на вирощену продукції належить приватному підприємству, а грошові кошти, отримані після реалізації зібраної продукції приватним підприємством, розподіляються між ДП та приватним підприємством пропорційно від визначених витрат під час вирощування врожаю. Фактично з метою привласнення грошових коштів, після вирощення продукції обсяг зібраної продукції значно занижується. Необліковану продукції реалізовують за готівку. Отримані грошові кошти розподіляються між керівниками ДП та комерційної структури.

Крім того встановлено, що службові особи вище зазначених державних підприємств, здійснюють продаж необлікованих зернових культур, зібраними ДП за готівку, з подальшим привласненням, отриманих грошових коштів. При цьому, за вказівкою керівництва обумовлених державних підприємств, по відомостям бухгалтерського обліку значно знижується кількість фактично зібраного врожаю, що призводить до можливості реалізації не облікованих зернових культур за готівку.

З проміж іншого, в органу досудового розслідування є достатньо підстав вважати, що керівники зазначених державних підприємств отримують неправомірну вигоду шляхом укладання фіктивних договорів на виконання послуг з обробітку землі між керівниками ДП та суб`єктами господарювання, що підконтрольні вказаним керівникам. При цьому, фактично для обробітку обумовлених земельних ділянок використовується техніка, паливно-мастильні матеріали державних підприємств. Натомість між ДП та суб`єктом господарювання підписуються підроблені акти виконаних робіт чи наданих послуг, та перераховуються грошові кошти, які в подальшому розподіляються та привласнюються.

Крім того, в ході досудового розслідування встановлено достатньо підстав, що керівники ДП надають вказівки відповідним особам-робітниками ДП, щодо фіктивного працевлаштування осіб на різноманітні посади в зазначених державних підприємствах.

Також встановлено, що схема щодо легалізації доходів отриманих вищезазначеними способами керівниками ДП НААН, у вигляді виплати державних коштів під виглядом виконання зобов`язань за договорами «фінансової поворотної допомоги», наданих ними особисто чи членами їх сімей, як грошову допомогу державним підприємствам, керівниками яких вони являються.

В подальшому, в ході досудового розслідування встановлено, що 15.11.2021 між ДП «ДГ «Зорі над Бугом» (ЄДРПОУ 34792373) та ТОВ «ДРУЖБА» (32572012) було укладено договір поставки, відповідно до якого постачальник (ДП «ДГ «Зорі над Бугом») повинен поставити покупцю (ТОВ «ДРУЖБА») насіння соняшнику вагою 300 т. (+/- 5% за вибором покупця), сума договору 5 700 000,00 грн.

В ході досудового розслідування встановлено, що на протязі 17-18 листопада 2021 року, до ТОВ «БВБ» для ТОВ «ДРУЖБА» поставлено насіння соняшника загальною вагою 300,7 т.

Відповідно до вище зазначеного договору покупець зобов`язаний здійснити оплату вартості товару не пізніше 31.12.2021.

Однак, станом на 24.06.2022, ТОВ «ДРУЖБА» не здійснили оплату за зазначене насіння соняшника.

В ході досудового розслідування встановлено, що до вчинення зазначеного кримінального правопорушення може бути причетний ОСОБА_5 , який є фактичним власником ТОВ «БВБ» та ТОВ «ДРУЖБА» та проживає за адресою: АДРЕСА_1 , відповідно до інформації з державного реєстру речових прав на нерухоме майно, зазначений будинки перебуває у приватній власності з розміром частик 1/1 ОСОБА_5 ..

В зв`язку з вище викладеним, в ході досудового розслідування виникла необхідність в проведенні обшуку за адресою: АДРЕСА_1 .

З урахуванням того, що проведення обшуку за місцем розташування вищезазначеного будинку необхідно з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання та вилучення речей, які мають суттєве значення для кримінального провадження та в подальшому можуть бути визнані доказами вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч.2 ст. 190, ч.2 ст. 191, ч.1 ст.246, ст. 293, ч.2 ст. 364 КК України, вважаю необхідним клопотання слідчого задовольнити частково та надати дозвіл на проведення обшуку за адресою: АДРЕСА_1 , відповідно до інформації з державного реєстру речових прав на нерухоме майно, зазначений будинок перебуває в приватній власності ОСОБА_5 , з метою відшукання та вилучення речей та документів, які мають доказове значення у кримінальному провадженні, а саме: документів та чорнових записів отримання, переміщення, передачі насіння соняшника загальною вагою 300,7 т. за договором поставки від 15.11.2021 року між ДП «ДГ «Зорі над Бугом» (ЄДРПОУ 34792373) та ТОВ «ДРУЖБА» (ЄДРПОУ 32572012).

Для задоволення вимог п.3 даного клопотання слідчий суддя підстав не вбачає, оскільки в судовому засіданні слідчий пояснив, що згідно даних НСРД спілкування з приводу отримання, переміщення, передачі насіння соняшника велось між ОСОБА_6 та особою на ім`я ОСОБА_7 , яка діяла від імені ОСОБА_5 . Даних щодо участі в розмовах з даного приводу (що давало б підстав для задоволення даного пункту клопотання) ОСОБА_5 ні матеріали клопотання, ні матеріали кримінального провадження, ні пояснення слідчого не містять.

Вимоги п.4 також не підлягають задоволенню, оскільки не містять чіткого переліку, які саме речі та які саме документи мають значення для судового розслідування та можуть бути використанні в якості доказу. В ході розгляду даного клопотання слідчий не зміг пояснити про які саме речі та докази іде мова та від підтримання даного пункту клопотання відмовився.

Керуючись ст.ст. 233, 235, 309 КПК України, -

УХВАЛИВ:

Клопотання - задовольнити частково.

Надати начальнику відділу розслідування злочинів у сфері господарської та службової діяльності СУ ГУНП в Миколаївській області ОСОБА_8 , старшим слідчим в ОВС відділу розслідування злочинів у сфері господарської та службової діяльності СУ ГУНП в Миколаївській області: ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , старшим слідчим відділу розслідування злочинів у сфері господарської та службової діяльності СУ ГУНП в Миколаївській області: ОСОБА_12 , ОСОБА_3 , ОСОБА_13 , слідчим відділу розслідування злочинів у сфері господарської та службової діяльності СУ ГУНП в Миколаївській області: ОСОБА_14 , ОСОБА_15 , заступнику начальника відділу СУ ГУНП в Миколаївській області ОСОБА_16 ; слідчому відділу СУ ГУНП в Миколаївській області ОСОБА_17 , старшому слідчому СУ ГУНП в Миколаївській області ОСОБА_18 , слідчому СУ ГУНП в Миколаївській області ОСОБА_19 , старшому слідчому в ОВС СУ ГУНП в Миколаївській області ОСОБА_20 , слідчому СУ ВП ГУНП в Миколаївській області ОСОБА_21 , слідчому СУ ГУНП в Миколаївській області ОСОБА_22 , слідчому СУ ГУНП в Миколаївській області ОСОБА_23 , дозвіл на проведення обшуку за адресою: АДРЕСА_1 , відповідно до інформації з державного реєстру речових прав на нерухоме майно, зазначений будинок перебуває в приватній власності ОСОБА_5 , з метою відшукання та вилучення речей та документів, які мають доказове значення у кримінальному провадженні, а саме:

- документів та чорнових записів отримання, переміщення, передачі насіння соняшника загальною вагою 300,7 т. за договором поставки від 15.11.2021 року між ДП «ДГ «Зорі над Бугом» (ЄДРПОУ 34792373) та ТОВ «ДРУЖБА» (ЄДРПОУ 32572012).

Строк дії ухвали 30 днів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

СЛІДЧИЙ СУДДЯ ОСОБА_24

Дата ухвалення рішення29.06.2022
Оприлюднено09.08.2023
Номер документу105613374
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання дозволу на проведення обшуку

Судовий реєстр по справі —490/6094/21

Ухвала від 27.10.2022

Кримінальне

Центральний районний суд м. Миколаєва

Скрипченко С. М.

Ухвала від 27.10.2022

Кримінальне

Центральний районний суд м. Миколаєва

Скрипченко С. М.

Ухвала від 27.10.2022

Кримінальне

Центральний районний суд м. Миколаєва

Скрипченко С. М.

Ухвала від 27.10.2022

Кримінальне

Центральний районний суд м. Миколаєва

Скрипченко С. М.

Ухвала від 23.01.2024

Кримінальне

Центральний районний суд м. Миколаєва

Подзігун Г. В.

Ухвала від 22.11.2022

Кримінальне

Центральний районний суд м. Миколаєва

Подзігун Г. В.

Ухвала від 03.08.2022

Кримінальне

Центральний районний суд м. Миколаєва

Скрипченко С. М.

Ухвала від 29.06.2022

Кримінальне

Центральний районний суд м. Миколаєва

Подзігун Г. В.

Ухвала від 29.06.2022

Кримінальне

Центральний районний суд м. Миколаєва

Подзігун Г. В.

Ухвала від 29.06.2022

Кримінальне

Центральний районний суд м. Миколаєва

Подзігун Г. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні