Рішення
від 07.08.2022 по справі 300/1810/22
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"08" серпня 2022 р. справа № 300/1810/22

м. Івано-Франківськ

Івано-Франківський окружний адміністративний суд в складі головуючого судді Остап`юка С.В., розглянувши в порядку письмового провадження за правилами спрощеного позовного провадження адміністративну справу за позовом ОСОБА_1 до Спеціалізованої прокуратури у військовій та оборонній сфері Західного регіону про зобов`язання вчинити певні дії, -

ВСТАНОВИВ:

21.04.2022 ОСОБА_1 (далі - позивач) звернувся в суд з адміністративним позовом до Спеціалізованої прокуратури у військовій та оборонній сфері Західного регіону (далі - відповідач) про зобов`язання нарахувати та виплатити одноразову грошову допомогу з розрахунку 50 % місячного грошового забезпечення за кожен повний календарний рік служби.

26.04.2022 ухвалою Івано-Франківського окружного адміністративного суду вказану позовну заяву залишено без руху для усунення недоліків позовної заяви, які позивач усунув у строк, встановлений судом.

Ухвалою Івано-Франківського окружного адміністративного суду від 09.05.2022 відкрито провадження в даній справі за правилами спрощеного позовного провадження відповідно до статті 262 Кодексу адміністративного судочинства України.

Позивач заявлені позовні вимоги щодо предмета спору мотивує тим, що 29.10.2021 його звільнено з посади прокурора військової прокуратури Івано-Франківського гарнізону та органів прокуратури, виключено зі списків особового складу Спеціалізованої прокурату у військовій та оборонній сфері Західного регіону. Відповідно до послужного списку та розрахунку вислуги станом на 29.10.2021 календарна вислуга років позивача становить 09 років 01 місяць 26 днів. Однак, позивача вважає, що з врахуванням пільгової вислуги - 01 рік 05 місяців 16 днів з розрахунку один місяць за три місяці, його вислуга років становить 10 років 7 місяців 12 днів, що дає право на отримання ним грошової допомоги з розрахунку 50 % місячного грошового забезпечення за кожен повний календарний рік служби відповідно до статті 15 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей».

Відповідач направив відзив на позовну заяву із запереченнями щодо наведених позивачем обставин та правових підстав позову, з якими відповідач не погоджуються, із посиланням на відповідні норми права та твердження, просив в задоволенні позову відмовити з підстав, викладених у відзиві.

Щодо клопотання відповідача про залишення позовної заяви без розгляду, то таке клопотання є необґрунтованим, оскільки позовні вимоги заявлені в межах строків звернення до суду.

Суд, розглянувши відповідно до вимог статті 262 Кодексу адміністративного судочинства України справу за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін, дослідивши докази і письмові пояснення, викладених у заявах по суті справи, зазначає наступне.

Відповідно до копії витягу з наказу Міністра оборони України (по особовому складу) за № 71 від 01.03.2021 ОСОБА_1 звільнено з військової служби у запас за підпунктом «г» пункту 2 частини 5 статті 26 Закону України «Про військовий обов`язок і військову службу».

Згідно з копією наказу Спеціалізованої прокуратури у військовій та оборонній сфері Західного регіону за № 690-к від 23.10.2021 лейтенанта юстиції ОСОБА_1 , якого наказом Міністра оборони України від 01.03.2021 за № 71 звільнено з військової служби у запас, звільнено з 29.10.2021 з посади прокурора військової прокуратури Івано-Франківського гарнізону Західного регіону України та органів прокуратури на підставі рішення п`ятнадцятої кадрової комісії обласних прокуратур з атестації прокурорів місцевих прокуратур, військових прокуратур гарнізонів (на правах місцевих прокуратур) від 13.09.2021 за № 170 про неуспішне проходження атестації, виключено зі списків особового складу військової прокуратури Західного регіону України, всіх видів забезпечення та направлено для зарахування на військовий облік.

Предметом даного адміністративного позову є невиплата ОСОБА_1 одноразової грошової допомоги при його звільненні з військової служби, виходячи з розрахунку 50 % місячного грошового забезпечення за кожен повний календарний рік служби, передбаченої частиною 2 статті 15 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей».

Правове регулювання відносин між державою і громадянами України у зв`язку з виконанням ними конституційного обов`язку щодо захисту Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України здійснює Закон України «Про військовий обов`язок і військову службу», а також визначає загальні засади проходження в Україні військової служби.

Підпунктом «г» пункту 2 частини 5 статті 26 Закону України «Про військовий обов`язок і військову службу» встановлено, що контракт припиняється (розривається), а військовослужбовці, які проходять військову службу за контрактом, звільняються з військової служби на підставах: під час дії особливого періоду (крім періодів з моменту оголошення мобілізації - протягом строку її проведення, який визначається рішенням Президента України, та з моменту введення воєнного стану - до оголошення демобілізації): у зв`язку із скороченням штатів або проведенням організаційних заходів - у разі неможливості їх використання на службі.

Відповідно до частини 1 статті 40 Закону України «Про військовий обов`язок і військову службу» гарантії правового і соціального захисту громадян України, які виконують конституційний обов`язок щодо захисту Вітчизни, забезпечуються відповідно до законів України "Про Збройні Сили України", "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей", "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб", "Про державні гарантії соціального захисту військовослужбовців, які звільняються із служби у зв`язку з реформуванням Збройних Сил України, та членів їхніх сімей" та іншими законами.

Статтею 1 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» визначено, що соціальний захист військовослужбовців - діяльність (функція) держави, спрямована на встановлення системи правових і соціальних гарантій, що забезпечують реалізацію конституційних прав і свобод, задоволення матеріальних і духовних потреб військовослужбовців відповідно до особливого виду їх службової діяльності, статусу в суспільстві, підтримання соціальної стабільності у військовому середовищі. Це право на забезпечення їх у разі повної, часткової або тимчасової втрати працездатності, втрати годувальника, безробіття з незалежних від них обставин, у старості, а також в інших випадках, передбачених законом.

Згідно з частиною 2 статі 15 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» військовослужбовцям, крім військовослужбовців строкової військової служби, які звільняються зі служби за станом здоров`я, виплачується одноразова грошова допомога в розмірі 50 відсотків місячного грошового забезпечення за кожний повний календарний рік служби. У разі звільнення з військової служби за віком, у зв`язку із скороченням штатів або проведенням організаційних заходів, закінченням строку контракту, у зв`язку з прямим підпорядкуванням близькій особі, систематичним невиконанням умов контракту командуванням, на підставах, визначених пунктом 1 частини другої статті 36 Закону України "Про розвідку", а також у зв`язку з настанням особливого періоду та небажанням продовжувати військову службу військовослужбовцем-жінкою, яка має дитину (дітей) віком до 18 років одноразова грошова допомога в розмірі 50 відсотків місячного грошового забезпечення за кожний повний календарний рік служби виплачується за наявності вислуги 10 років і більше.

Указом Президента України «Про Положення про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України» за № 1153/2008 від 10.12.2008 відповідно до Закону України «Про військовий обов`язок і військову службу» затверджено Положення про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України (далі - Положення).

Відповідно пункту 242 Положення особа, звільнена з військової служби, на день виключення зі списків особового складу військової частини має бути повністю забезпечена грошовим, продовольчим і речовим забезпеченням. Військовослужбовець до проведення з ним усіх необхідних розрахунків не виключається без його згоди зі списків особового складу військової частини.

Згідно з нормами пункту 245 цього ж Положення звільнення з військової служби військовослужбовців, відряджених до державних органів, підприємств, установ, організацій, державних та комунальних навчальних закладів, здійснюється посадовими особами, зазначеними в пункті 153 цього Положення, за поданням керівників державних органів, підприємств, установ, організацій, державних та комунальних навчальних закладів, до яких вони відряджалися, без зарахування в розпорядження Міністерства оборони України.

Днем закінчення військової служби для таких військовослужбовців є день, зазначений у наказі (розпорядженні) про звільнення з посади в державних органах, на підприємствах, в установах, організаціях, державних та комунальних навчальних закладах, до яких вони були відряджені.

Суд встановив, що рішенням Івано-Франківського окружного адміністративного суду за № 300/6959/21 від 16.02.2022, яке набрало законної сили, визнано протиправним та скасовано рішення П`ятнадцятої кадрової комісії обласних прокуратур з атестації прокурорів місцевих, військових прокуратур гарнізонів (на правах місцевих) №170 від 13.09.2021. Визнано протиправним та скасовано наказ керівника Спеціалізованої прокуратури у військовій та оборонній сфері Західного регіону від 23.10.2021 №690к. Поновлено ОСОБА_1 на посаді прокурора військової прокуратури Івано-Франківського гарнізону Західного регіону України з 30.10.2021. Стягнуто з Спеціалізованої прокуратури у військовій та оборонній сфері Західного регіону на користь ОСОБА_1 середньомісячний заробіток за час вимушеного прогулу, з 30.10.2021 по 16.02.2022 в розмірі 77 349 (сімдесят сім тисяч триста сорок дев`ять) гривень 65 копійок з утриманням з цієї суми податку на доходи фізичних осіб, військового збору та єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування.

Наказом Спеціалізованої прокуратури у військовій та оборонній сфері Західного регіону за № 71к від 28.02.2022, на підставі рішення Івано-Франківського окружного адміністративного суду за № 300/6959/21 від 16.02.2022, скасовано наказ керівника Спеціалізованої прокуратури у військовій та оборонній сфері Західного регіону від 23.10.2021 за № 690к про звільнення ОСОБА_1 з посади прокурора військової прокуратури Івано-Франківського гарнізону Західного регіону України та органів прокуратури. Поновлено ОСОБА_1 на посаді прокурора військової прокуратури Івано-Франківського гарнізону Західного регіону України з 30.10.2021. Виплачено середній заробіток за час вимушеного прогулу, у межах суми стягнення за один місяці у розмірі 21 743, 45 гривень.

Згідно з пунктом 27 Положення військовослужбовці укладають новий контракт про проходження військової служби в разі поновлення на військовій службі у зв`язку із незаконним звільненням, якщо строк попереднього контракту про проходження військової служби закінчився.

Відповідно до пункту 232 даного Положення в разі незаконного звільнення військовослужбовця з військової служби поновлення його на попередній або рівнозначній посаді здійснюється наказом посадової особи, яка має право звільнення цієї категорії військовослужбовців з військової служби, їй рівнозначної або вищої. Наказ видається на підставі копії рішення суду, матеріалів службового розслідування та копії наказу, виданого відповідним командиром (начальником), про притягнення до дисциплінарної відповідальності посадових осіб, винних у незаконному звільненні військовослужбовця.

Суд, аналізуючи вимоги частини 2 статі 15 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей», зазначає, що умовою для отримання військовослужбовцем одноразової грошової допомоги в розмірі 50 відсотків місячного грошового забезпечення за кожний повний календарний рік є факт звільнення зі служби.

Тобто, обов`язковою умовою судового захисту є наявність порушених прав та охоронюваних законом інтересів безпосередньо позивача з боку відповідача, зокрема, наявність у особи, яка звернулася з позовом, суб`єктивного матеріального права або законного інтересу, на захист якого подано позов.

Відсутність порушеного права чи невідповідність обраного позивачем способу його захисту способам, визначеним законодавством, встановлюється при розгляді справи по суті та є підставою для прийняття судом рішення про відмову в позові.

Оскільки, на виконання рішення Івано-Франківського окружного адміністративного суду за № 300/6959/21 від 16.02.2022 поновлено ОСОБА_1 на посаді прокурора військової прокуратури Івано-Франківського гарнізону Західного регіону України з 30.10.2021, то цим поновленням відновленого його право на службу, що є наслідком відсутності в даних правовідносинах факту звільнення позивача і, відповідно, обставин для отримання одноразової грошової допомоги в розмірі 50 відсотків місячного грошового забезпечення за кожний повний календарний рік.

Як наслідок, суд при розгляді справи по суті, встановив відсутність порушеного права та невідповідність обраного позивачем способу його захисту способам, визначеним законодавством, що є підставою для прийняття рішення про відмову в позові.

Враховуючи вищевикладене, суд вважає заявлений позивачем позов необґрунтованим, тому в задоволенні позовних вимог слід відмовити.

Судових витрат, які підлягають розподілу відповідно до статті 139 Кодексу адміністративного судочинства України у справі не має.

На підставі статті 129-1 Конституції України, керуючись статтями 139, 241-246, 250 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

ВИРІШИВ:

В задоволенні позову ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 ) до Спеціалізованої прокуратури у військовій та оборонній сфері Західного регіону (індекс 79007, вулиця Клепарівська, будинок 20, місто Львів, код ЄДРПОУ 38326057) про зобов`язання вчинити певні дії, відмовити.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку. Відповідно до статтей 255, 295, 297 Кодексу адміністративного судочинства України, апеляційна скарга на рішення суду подається безпосередньо до Восьмого апеляційного адміністративного суду протягом тридцяти днів з дня складення рішення в повному обсязі.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручене у день його складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Суддя Остап`юк С.В.

Дата ухвалення рішення07.08.2022
Оприлюднено11.08.2022

Судовий реєстр по справі —300/1810/22

Рішення від 07.08.2022

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Остап'юк С.В.

Ухвала від 08.05.2022

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Остап'юк С.В.

Ухвала від 25.04.2022

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Остап'юк С.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні