Рішення
від 08.08.2022 по справі 904/981/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Володимира Винниченка 1, м. Дніпро, 49027

E-mail: inbox@dp.arbitr.gov.ua, тел. (056) 377-18-49, fax (056) 377-38-63

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

09.08.2022м. ДніпроСправа № 904/981/22

за позовом Акціонерного товариства "ДТЕК Дніпровські електромережі", м. Дніпро

до Державного підприємства "Хлібна база № 73" Державного агентства резерву України, с. Павлопілля, Нікопольський р-н, Дніпропетровська область

про стягнення заборгованості

Без повідомлення (виклику) учасників справи.

ПРОЦЕДУРА

Акціонерне товариство "ДТЕК Дніпровські електромережі" звернулось до Господарського суду Дніпропетровської області з позовом до Державного підприємства "Хлібна база № 73" Державного агентства резерву України про стягнення заборгованості зі сплати послуги з перетікання реактивної електричної енергії в розмірі 41 259, 54 грн за період червень - жовтень 2021 року та грудень 2021 року - січень 2022 року.

В обґрунтування заявлених вимог позивач зазначає, що відповідачем порушено зобов`язання за договором про постачання електричної енергії, в частині повної та своєчасної оплати послуг з перетікання реактивної електричної енергії у червні жовтні 2021 та грудні 2021 січні 2022 року, внаслідок чого у відповідача перед позивачем утворилась заборгованість в сумі 41 259, 54 грн.

Ухвалою Господарського суду Дніпропетровської області від 02.05.2022 прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін.

Статтею 248 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що суд розглядає справи у порядку спрощеного позовного провадження протягом розумного строку, але не більше шістдесяти днів з дня відкриття провадження у справі.

У зв`язку з неможливістю поштового відправлення через відсутність фінансування у Господарському суді Дніпропетровської області, ухвалу суду від 02.05.2022 фактично було направлено відповідачу 06.07.2022.

Оскільки строк для подання відповідачем відзиву на позов виходить за межі встановленого статтею 248 Господарського процесуального кодексу України строку розгляду справи в порядку спрощеного позовного провадження, судом застосовано принцип розумного строку тривалості провадження для надання можливості обом учасникам справи скористатись своїми процесуальними правами, що є необхідним заходом дотримання таких засад господарського судочинства як змагальність сторін та рівність учасників процесу під час розгляду даної справи. Наведене відповідає положенням статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та практиці Європейського суду з прав людини, які згідно з приписами статті 17 Закону України "Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини" підлягають застосуванню судами при розгляді справ як джерело права.

Як вбачається з наявного у матеріалах справи рекомендованого повідомлення про вручення поштового відправлення, ухвала суду про відкриття провадження у справі від 02.05.2022 була отримана уповноваженим представником Державного підприємства "Хлібна база № 73" Державного агентства резерву України 13.07.2022.

Отже, відповідач повинен був подати відзив на позов не пізніше 28.07.2022, останнім днем надходження якого до суду, з урахуванням нормативних строків пересилання місцевої рекомендованої поштової кореспонденції, є 03.08.2022.

Відповідач, належним чином повідомлений про відкриття провадження у справі та можливість подання до суду заяв по суті справи, відзиву на позов у встановлений судом строк не надав.

Таким чином, суд доходить висновку, що відповідач не скористався своїми процесуальними правами. Разом з тим, стаття 43 Господарського процесуального кодексу України зобов`язує учасників судового процесу та їх представників добросовісно користуватись процесуальними правами; зловживання процесуальними правами не допускається.

Відповідно до частини 9 статті 165 Господарського процесуального кодексу України, яка кореспондується із частиною 2 статті 178 цього Кодексу, у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин, суд вирішує справу за наявними матеріалами.

За викладених обставин, суд вважає за можливе розглянути справу за наявними в ній матеріалами.

В порядку статті 240 Господарського процесуального кодексу України судом прийнято рішення у справі.

АРГУМЕНТИ СТОРІН

Позиція позивача

Позовні вимоги обґрунтовані неналежним виконанням відповідачем умов договору про постачання електричної енергії, в частині повної та своєчасної оплати послуг з перетікання реактивної електричної енергії у червні жовтні 2021 та грудні 2021 січні 2022 року, внаслідок чого у відповідача перед позивачем утворилась заборгованість в сумі 41 259, 54 грн.

Позиція відповідача

Відповідач не скористався своїм процесуальним правом на подання відзиву на позов.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ ВСТАНОВЛЕНІ СУДОМ ТА ДОКАЗИ, ЩО ЇХ ПІДТВЕРДЖУТЬ

Між Державним підприємством "Хлібна база № 73" Державного агентства резерву України та Відкритим акціонерним товариством "Енергопостачальна компанія "Дніпрообленерго", правонаступником якого є Акціонерне товариство "ДТЕК Дніпровські електромережі", (далі постачальник, позивач) укладено Договір про постачання електричної енергії № 1983 від 22.06.2010 (далі - Договір про постачання), відповідно до умов якого, позивач зобов`язувався продавати відповідачу електричну енергію для забезпечення потреб електроустановок споживача (відповідача) з приєднаною потужністю 4000 кВт, величини якої по площадках вимірювання та точках продажу визначені додатком «Графік зняття показів засобів обліку електричної енергії», а відповідач зобов`язувався сплачувати позивачу вартість використаної (купленої) електричної енергії та здійснювати інші платежі згідно з умовами цього Договору.

Відповідно до п. 2. 1 договору під час виконання умов договору, а також вирішення всіх питань, що не обумовлені цим договором, сторони зобов`язуються керуватися чинним законодавством України та Правилами користування електричною енергією (далі ПКЕЕ).

19.04.2018 набрала чинності Постанова Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) «Про затвердження Правил роздрібного ринку електричної енергії» № 312 від 14.03.2018 (надалі - Постанова).

У відповідності до п. 6 Постанови до укладення договору про надання послуг з розподілу електричної енергії, який укладається зі споживачем, договірні відносини між споживачем та суб`єктом господарювання, що провадить діяльність з розподілу електричної енергії на підставі ліцензії з передачі електричної енергії місцевими (локальними) електричними мережами (або ОСР як правонаступником за договорами про користування електричною енергією та договорами про постачання електричної енергії}, урегульовуються окремими положеннями діючих договорів про користування електричною енергією або договорів про постачання електричної енергії (у частині взаємовідносин споживача і електророзподільної організації), які не суперечать вимогам чинного законодавства у сфері електроенергетики. Зокрема, сторони керуються вимогами діючих договорів про користування електричною енергією (про постачання електричної енергії) з питань потужності, якості електроенергії, окремих процедурних питань тощо. У разі виникнення суперечності між нормами діючих договорів про користування електричною енергією (про постачання електричної енергії) та нормами законодавства про електроенергетику сторони керуються вимогами чинного законодавства. Після укладення договору про надання послуг з розподілу електричної енергії договори про користування електричною енергією та договори про постачання електричної енергії продовжують свою дію в частині регулювання відносин щодо заборгованості / переплати за цими договорами з відповідними правами та обов`язками, пов`язаними з такою заборгованістю / переплатою, а також щодо нарахування пені, неустойки, обмеження та припинення постачання електричної енергії тощо.

Додатком 10 до Договору споживача про надання послуг з розподілу (передачі) електричної енергії є Договір про надання послуг з компенсації перетікань реактивної електричної енергії.

У зв`язку із споживанням відповідачем електричної енергії, між відповідачем та позивачем діє Публічний договір споживача про надання послуг з розподілу електричної енергії, умови якого розміщені на сайті Позивача (далі - Договір з розподілу). При цьому позивач зазначає, що попередній Договір про постачання електричної енергії № 1983 від 22.06.2010 також продовжує свою дію в частині, що не врегульована договором про надання послуг з розподілу електричної енергії.

На виконання умов Договору позивач у червні - жовтні 2021 та грудні 2021 - січні 2022 року надав відповідачу послуги з перетікання реактивної електричної енергії у вартістю 41 259, 54 грн, що підтверджується Актами надання послуги із забезпечення перетікань реактивної електричної енергії та виставленими до сплати рахунками.

Відповідно до розрахунку суми заборгованості по реактивній електроенергії, за період червень 2021 листопад 2021 та грудень 2021 січень 2022 АТ "ДТЕК Дніпровські електромережі" нарахована наступна сума заборгованості:

1. Червень 2021 3 188, 30 грн;

2. Липень 2021 3 421, 08 грн;

3. Серпень 2021 4 499, 53 грн;

4. Вересень 2021 5 547, 17 грн;

5. Жовтень 2021 5 910,70 грн;

6. Грудень 2021 9 672, 83;

7. Січень 2022 9 019, 93 грн.

Що разом складає 41 259, 54 грн.

Даний розрахунок заборгованості по реактивній електроенергії наявний в матеріалах справи, підписаний начальником ВСДЗ АТ "ДТЕК Дніпровські електромережі" Н.Є. Корж. (арк. с. 7)

Згідно з п. 2. 1. Договору про надання послуг з компенсації перетікань реактивної електричної енергії, Оператор системи розподілу надає Споживачу послуги з компенсації перетікань реактивної електричної енергії, а Споживач здійснює оплату за надані на межі балансової належності електромереж послуги згідно з умовами цього Договору на послуги з перетікань.

При цьому, Споживач зобов`язується: виконувати умови цього Договору на послуги з перетікань; здійснювати оплату за перетікання реактивної електричної енергії на межі балансової належності електромереж згідно з Порядком розрахунків за перетікання реактивної електричної.

Тобто на даний час заборгованість боржника становить 41 259, 54 грн, яка боржником не оплачена.

Позивачем було направлено на адресу відповідача акти та розрахунки на оплату послуг з перетікання реактивної електричної енергії за період у червні жовтні 2021 та грудні 2021 січні 2022.

За змістом матеріалів справи № 904/981/22 в суду наявні акти про надання послуги із забезпечення перетікань реактивної електричної енергії за період червень 2021 листопад 2021 та грудень 2021 січень 2022 (арк. с. 40 46) та рахунки для оплати послуги з перетікання реактивної електричної енергії (арк. с. 47 53).

АТ "ДТЕК Дніпровські електромережі" надано реєстр № 6553/1001 від 14.02.2022 (арк. с. 54) про направлення рахунків та актів з надання послуги забезпечення перетікання реактивної електричної енергії на адресу Державного підприємства "Хлібна база № 73" Державного агентства резерву України.

Станом на дату подачі позову заборгованість у розмірі 41 259, 54 грн відповідачем не оплачена, що і є причиною виникнення спору.

ОЦІНКА АРГУМЕНТІВ СТОРІН, ВИСНОВКИ СУДУ

Згідно з ч. 2 п. 1 ст. 175 Господарського кодексу України майнові зобов`язання, які виникають між учасниками господарських відносин, регулюються Цивільним кодексом України з урахуванням особливостей, передбачених Господарським кодексом України.

Основним нормативно-правовим актом, яким врегульовані відносини сторін, є Закон України "Про ринок електричної енергії" від 13.04.2017 № 2019-VIII (далі - Закон № 2019-VIII), який визначає правові, економічні та організаційні засади функціонування ринку електричної енергії, регулює відносини, пов`язані з виробництвом, передачею, розподілом, купівлею-продажем, постачанням електричної енергії для забезпечення надійного та безпечного постачання електричної енергії споживачам з урахуванням інтересів споживачів, розвитку ринкових відносин, мінімізації витрат на постачання електричної енергії та мінімізації негативного впливу на навколишнє природне середовище.

За визначеннями, наведеними у статті 1 Закону № 2019-VIII:

оператор системи розподілу - юридична особа, відповідальна за безпечну, надійну та ефективну експлуатацію, технічне обслуговування та розвиток системи розподілу і забезпечення довгострокової спроможності системи розподілу щодо задоволення обґрунтованого попиту на розподіл електричної енергії з урахуванням вимог щодо охорони навколишнього природного середовища та забезпечення енергоефективності;

розподіл електричної енергії (далі - розподіл) - транспортування електричної енергії від електроустановок виробників електричної енергії або електроустановок оператора системи передачі мережами оператора системи розподілу, крім постачання електричної енергії.

Статтею 4 Закону № 2019-VIII встановлено, що учасники ринку електричної енергії проводять свою діяльність на ринку електричної енергії на договірних засадах.

У відповідності до п. 1 постанови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг № 312 від 14.03.2018, якою затверджені Правила роздрібного ринку електричної енергії (у редакції, чинній на момент укладення сторонами Договору), укладення договорів між споживачами та іншими учасниками роздрібного ринку електричної енергії відповідно до вимог Правил здійснюється до 01 грудня 2018 року шляхом приєднання споживачів до публічних договорів приєднання (договору споживача про надання послуг з розподілу електричної енергії, відповідних договорів про постачання електричної енергії) на умовах чинних договорів про постачання електричної енергії та про користування електричною енергією, укладених з відповідними постачальниками електричної енергії за регульованим тарифом, шляхом подання заяви-приєднання за формою, наведеною у додатку до цієї постанови.

В подальшому, а саме з 27.07.2019 вказаний пункт викладено в іншій редакції, згідно якої укладення договорів між споживачами та іншими учасниками роздрібного ринку електричної енергії відповідно до вимог Правил здійснюється шляхом приєднання споживачів до публічних договорів приєднання (договору споживача про надання послуг з розподілу електричної енергії, відповідних договорів про постачання електричної енергії) на умовах чинних договорів про постачання електричної енергії та про користування електричною енергією, укладених з відповідними постачальниками електричної енергії за регульованим тарифом, шляхом подання заяви-приєднання за формою, наведеною у додатку до цієї постанови.

Згідно з п. 4 Постанови № 312 договір вважається укладеним з дати підписання споживачем заяви-приєднання до договору про надання послуг з розподілу електричної енергії, яка повертається споживачем на адресу ОСР, та / або сплати за рахунком (квитанцією), який надсилається (надається) одночасно з договором споживача про надання послуг з розподілу електричної енергії, та / або з дати, указаної у заяві-приєднанні, якщо споживач протягом указаного в заяві - приєднанні терміну не звернувся до ОСР із запереченнями щодо укладення договору в цілому або щодо окремих умов договору та спожив будь-який обсяг електричної енергії.

За договором енергопостачання енергопостачальне підприємство (енергопостачальник) відпускає електричну енергію, пару, гарячу і перегріту воду (далі - енергію) споживачеві (абоненту), який зобов`язаний оплатити прийняту енергію та дотримуватися передбаченого договором режиму її використання, а також забезпечити безпечну експлуатацію енергетичного обладнання, що ним використовується. Окремим видом договору енергопостачання є договір постачання електричної енергії споживачу (ч. 1 ст. 275 Господарського кодексу України).

Згідно з ч. 1 ст. 526 ЦК України зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Частиною 1 статті 530 ЦК України встановлено, що якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін). Зобов`язання, строк (термін) виконання якого визначений вказівкою на подію, яка неминуче має настати, підлягає виконанню з настанням цієї події.

Отже, судом встановлено, що споживач, в порушення умов Договору та норм чинного законодавства, належним чином не виконав взяті на себе зобов`язання з повної та своєчасної оплати наданих позивачем послуг, у зв`язку з чим за ним обліковується заборгованість в розмірі 41 259, 54 грн за послуги з перетікання реактивної електроенергії.

Відповідачем, в свою чергу, не спростовано факт отримання цих послуг та правильність розрахунку грошових зобов`язань, як і не надано доказів їх оплати, а відтак суд дійшов висновку про обґрунтованість позовних вимог в частині стягнення з відповідача суми заборгованості у вказаному розмірі.

Відповідно до ст. 74 ГПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи.

Згідно з ч. 1 ст. 76 ГПК України належними є докази, на підставі яких можна встановити обставини, які входять в предмет доказування. Суд не бере до розгляду докази, які не стосуються предмета доказування.

Обставини, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування (ч. 1 ст. 77 ГПК України).

Відповідно до ст. 86 ГПК України суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів.

Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності.

З огляду на вищенаведене та встановлення факту невиконання відповідачем обов`язку з оплати наданих за Договором послуг, вимоги позивача про стягнення з відповідача заборгованості у розмірі 41 259, 54 грн є обґрунтованими та підлягають задоволенню.

СУДОВІ ВИТРАТИ

Щодо судового збору

Відповідно до статті 129 Господарського процесуального кодексу України судові витрати зі сплати судового збору в розмірі 2 481 грн покладаються на відповідача.

Керуючись статтями 2, 73, 74, 76-79, 86, 91, 129, 165, 178, 233, 238, 240, 241, 252 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

УХВАЛИВ:

Позовні вимоги задовольнити повністю.

Стягнути з Державного підприємства "Хлібна база №73" Державного агентства резерву України (вул. 40 років Перемоги, 64, Павлопілля, Нікопольський район, Дніпропетровська область, 53250; ідентифікаційний номер 20204928) на користь Акціонерного товариства "ДТЕК Дніпровські електромережі" (49107, м. Дніпро, шосе Запорізьке, буд. 22; код ЄДРПОУ 23359034) заборгованість зі сплати послуги з перетікання реактивної електричної енергії в розмірі 41 259, 54 грн та витрати по сплаті судового збору у розмірі 2 481 грн.

Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

Рішення набирає законної сили у відповідності до статті 241 Господарського процесуального кодексу України.

Рішення суду може бути оскаржено до Центрального апеляційного господарського суду протягом двадцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Суддя В.І. Ярошенко

Дата ухвалення рішення08.08.2022
Оприлюднено10.08.2022
Номер документу105635278
СудочинствоГосподарське
Сутьпостачання електричної енергії, в частині повної та своєчасної оплати послуг з перетікання реактивної електричної енергії у червні жовтні 2021 та грудні 2021 січні 2022 року, внаслідок чого у відповідача перед позивачем утворилась заборгованість в сумі 41 259, 54 грн. Позиція відповідача Відповідач не скористався своїм процесуальним правом на подання відзиву на позов

Судовий реєстр по справі —904/981/22

Судовий наказ від 05.09.2022

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Ярошенко Вікторія Ігорівна

Рішення від 08.08.2022

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Ярошенко Вікторія Ігорівна

Ухвала від 01.05.2022

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Ярошенко Вікторія Ігорівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні