Ухвала
від 07.08.2022 по справі 910/6755/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м. Київ, вул. Б.Хмельницького, буд. 44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

ПРО ВІДКРИТТЯ ПРОВАДЖЕННЯ У СПРАВІ

м. Київ

08.08.2022Справа № 910/6755/22 Господарський суд міста Києва у складі судді Андреїшиної І.О., розглянувши матеріали позовної заяви Фермерського господарства «Златов Ігор Васильович» (68200, Одеська область, Саратський район, селище міського типу Сарата, вул. Промзона, 4-Б, код ЄДРПОУ 32446834)

до Акціонерного товариства «Райффайзен Банк» (01011, м. Київ, вул. Лєскова, 9, код ЄДРПОУ 14305909)

про стягнення 2 418 044,44 грн,

ВСТАНОВИВ:

Фермерське господарство «ЗЛАТОВ ІГОР ВАСИЛЬОВИЧ» звернулось до Господарського суду міста Києва із позовом до Акціонерного товариства «Райффайзен Банк» про стягнення 2 418 044,44 грн, зокрема, 276 000,00 грн безпідставно списаних коштів з рахунку на користь третіх осіб, 1 877 427,00 грн безпідставно знятих готівкових коштів та 264 617,44 грн пені.

Розглянувши матеріали позовної заяви, Господарський суд міста Києва визнає їх достатніми для прийняття позовної заяви до розгляду та відкриття провадження у справі.

У відповідності до ч. 3 ст. 12 Господарського процесуального кодексу України загальне позовне провадження призначене для розгляду справ, які через складність або інші обставини недоцільно розглядати у спрощеному позовному провадженні.

За приписами ч.1 ст.12 Господарського процесуального кодексу України, господарське судочинство здійснюється за правилами, передбаченими цим Кодексом, у порядку: 1) наказного провадження; 2) позовного провадження (загального або спрощеного).

У частині 3 вказаної статті вказано, що загальне позовне провадження призначене для розгляду справ, які через складність або інші обставини недоцільно розглядати у спрощеному позовному провадженні.

Відповідно до ч.ч. 1-3 ст. 247 Господарського процесуального кодексу України у порядку спрощеного позовного провадження розглядаються малозначні справи. У порядку спрощеного позовного провадження може бути розглянута будь-яка інша справа, віднесена до юрисдикції господарського суду, за винятком справ, зазначених у частині четвертій цієї статті. При вирішенні питання про розгляд справи в порядку спрощеного або загального позовного провадження суд враховує: 1) ціну позову; 2) значення справи для сторін; 3) обраний позивачем спосіб захисту; 4) категорію та складність справи; 5) обсяг та характер доказів у справі, в тому числі чи потрібно у справі призначити експертизу, викликати свідків тощо; 6) кількість сторін та інших учасників справи; 7) чи становить розгляд справи значний суспільний інтерес; 8) думку сторін щодо необхідності розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження.

Виходячи з викладеного, приймаючи до уваги предмет позову, характер спірних правовідносин та предмет доказування, справа підлягає розгляду за правилами загального позовного провадження.

Також, у позовній заяві позивачем поставлено відповідачу запитання про обставини, що мають значення для справи, зокрема:

1. Чи наявні особи (юридичні чи фізичні-особи підприємці), які обслуговуються у відділенні АТ «Райффайзен Банк» в смт. Сарата (вул. Чкалова 15), які звертались зі скаргами на дії працівників банку, щодо здійснення переказів за рахунками (зняття готівки та/або перерахування), які вони не здійснювали? Якщо наявні, то надати перелік таких осіб із зазначенням загальної кількості осіб.

2. Чи проводились в АТ «Райффайзен Банк» будь-які службові розслідування щодо наявності у клієнтів які обслуговуються у відділенні АТ «Райффайзен Банк» в смт. Сарата (вул. Чкалова 15) транзакцій, які вони не здійснювали.

3. Коли Позивачем вперше було сформовано виписку за рахунком в інтернет банкінгу НОМЕР_1?

4. Чи подавало ФГ «Златов Ігор Васильович» заяву про видачу чекової книжки (чека) на рахунок № НОМЕР_1 та/або платіжне доручення на переказ коштів на аналітичний рахунок «Розрахунки чеками»? Якщо так, то надати їхні копії.

5. Чи видавались ФГ «Златов Ігор Васильович» чекові книжки на рахунок № НОМЕР_1 ? Якщо так, то зазначте серії та номери чеків, були надані за весь час існування рахунку? Яку суму було заброньовано на раху «Розрахунки чеками»? Який був строк дії цих чекових книжок?

6. Чи перевірялось працівниками АТ «Райффайзен банк» при видачі готівков коштів за чеками МА1426751, ЯЮ 2030925, МА 6081834, ЯЯ8075432:

- належність серій та номерам чеків пред`явлених банку для видачі готівки серіяі та номерам чеків виданих ФГ «Златов Ігор Васильович»;

- зв`язок цих чеків з ФГ «Златов Ігор Васильович» та рахунком № НОМЕР_1 ;

- факт видачі Фермерському господарству «Златов Ігор Васильович» чекової КНИЖКИ;

- наявність відкритого аналітичного рахунку «Розрахунки чеками» на ім`я Фермерського господарства «Златов Ігор Васильович»;

- особа, яка пред`являла чеки для отримання готівки.

Відповідно до ч. 1 ст. 87 Господарського процесуального кодексу України, показання свідка - це повідомлення про відомі йому обставини, які мають значення для справи. Не є доказом показання свідка, який не може назвати джерела своєї обізнаності щодо певної обставини, або які ґрунтуються на повідомленнях інших осіб.

Сторони, треті особи та їх представники за їхньою згодою, в тому числі за власною ініціативою, якщо інше не встановлено цим Кодексом, можуть бути допитані як свідки про відомі їм обставини, що мають значення для справи (ч. 3 ст. 87 Господарського процесуального кодексу України).

Частиною 1-2 ст. 90 Господарського процесуального кодексу України, учасник справи має право поставити в першій заяві по суті справи або у додатку до неї не більше десяти запитань іншому учаснику справи про обставини, що мають значення для справи. Учасник справи, якому поставлено питання іншим учасником справи, зобов`язаний надати вичерпну відповідь окремо на кожне питання по суті. На запитання до учасника справи, який є юридичною особою, відповіді надає її керівник або інша посадова особа за його дорученням.

Відповідно до ч.ч. 3, 4 ст. 90 Господарського процесуального кодексу України, відповіді на запитання подаються до суду учасником справи - фізичною особою, керівником або іншою посадовою особою юридичної особи у формі заяви свідка не пізніше як за п`ять днів до підготовчого засідання, а у справі, що розглядається в порядку спрощеного провадження, - за п`ять днів до першого судового засідання. Копія такої заяви свідка у той самий строк надсилається учаснику справи, який поставив письмові запитання. Якщо поставлене запитання пов`язане з наданням доказів, що підтверджують відповідні обставини, учасник справи разом із заявою свідка надає такі докази.

Учасник справи має право відмовитися від надання відповіді на поставлені запитання: 1) з підстав, визначених статтями 67, 68 цього Кодексу; 2) якщо поставлене запитання не стосується обставин, що мають значення для справи; 3) якщо учасником справи поставлено більше десяти запитань (ч. 5 ст. 90 Господарського процесуального кодексу України).

За приписами ч. 6 ст. 90 Господарського процесуального кодексу України, за наявності підстав для відмови від відповіді учасник справи повинен повідомити про відмову іншого учасника та суд у строк для надання відповіді на запитання. Суд за клопотанням іншого учасника справи може визнати підстави для відмови відсутніми та зобов`язати учасника справи надати відповідь.

Крім того, позивачем до позовної заяви було додано клопотання про призначення судової експертизи, яке буде розглянуто у підготовчому засіданні.

Керуючись ст. 12, 50, 90, 120, 162, 176, 234 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1. Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі.

2. Справу розглядати за правилами загального позовного провадження.

3. Підготовче засідання призначити на 07.09.22 о 12:40 год. Засідання відбудеться у приміщенні Господарського суду міста Києва за адресою: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 44- Б, зал № 9.

4. Клопотання Фермерського господарства «ЗЛАТОВ ІГОР ВАСИЛЬОВИЧ» з процесуальних питань в порядку ст. 90 Господарського процесуального кодексу України задовольнити.

5. Відповідачу надати суду:

- відповіді на питання, поставлені позивачем у позовній заяві в порядку, передбаченому ст. 90 Господарського процесуального кодексу України;

- оформити відповіді на запитання у формі заяви свідка, відповідно до приписів ст. 88, 90 Господарського процесуального кодексу України.

6. Викликати для участі у судовому засіданні представників учасників справи, повноваження яких оформити відповідно до вимог, викладених у статті 60 Господарського процесуального кодексу України, та надати суду документи, що підтверджують повноваження представників.

7. Попередити учасників справи про наслідки неявки в судове засідання відповідно до вимог ст. 202 Господарського процесуального кодексу України.

8. Зобов`язати позивача надати суду оригінали всіх документів по суті спору, доданих до позовної заяви (для огляду) у судовому засіданні.

9. Встановити відповідачам строк протягом 15-ти днів з дня вручення даної ухвали для подання відзиву на позов із урахуванням вимог ст.165 ГПК України.

10. Позивачу у строк протягом п`яти днів з дня отримання відзиву на позов надати суду відповідь на відзив із врахуванням вимог ст. 166 Господарського процесуального кодексу України, з урахуванням положень ч. 3-6 ст. 165 ГПК. Надати суду докази направлення відповіді на відзив з доданими до нього документами на адресу відповідача.

11. Запропонувати відповідачу у строк протягом п`яти днів з дня отримання відповіді на відзив (якщо така буде подана) надати суду заперечення на відповідь на відзив.

13. Попередити відповідача, що у разі ненадання відзиву на позов у встановлений судом строк без поважних причин, справа згідно з ч. 9 ст. 165 Господарського процесуального кодексу України буде розглянута за наявними в ній матеріалами.

14. Звернути увагу учасників справи на положення ст. 74, 80, 81 Господарського процесуального кодексу України щодо порядку подання доказів, наслідків неподання їх та доказів їх направлення іншим учасникам справи, а також щодо порядку витребування доказів.

15. Попередити учасників судового процесу, що при ухиленні від виконання вимог суду до них можуть бути застосовані заходи процесуального примусу у вигляді штрафу, передбаченого ст. 135 Господарського процесуального кодексу України.

та початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи.

16. Інформацію по справі, що розглядається можна отримати на сторінці суду на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою: http://ki.arbitr.gov.ua.

17. Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та оскарженню не підлягає.

Дата підписання ухвали 08.08.2022

Суддя І.О. Андреїшина

Дата ухвалення рішення07.08.2022
Оприлюднено10.08.2022

Судовий реєстр по справі —910/6755/22

Ухвала від 23.01.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Андреїшина І.О.

Ухвала від 18.01.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Андреїшина І.О.

Ухвала від 14.12.2022

Господарське

Господарський суд міста Києва

Андреїшина І.О.

Ухвала від 12.12.2022

Господарське

Господарський суд міста Києва

Андреїшина І.О.

Ухвала від 12.12.2022

Господарське

Господарський суд міста Києва

Андреїшина І.О.

Ухвала від 09.11.2022

Господарське

Господарський суд міста Києва

Андреїшина І.О.

Ухвала від 12.10.2022

Господарське

Господарський суд міста Києва

Андреїшина І.О.

Ухвала від 06.09.2022

Господарське

Господарський суд міста Києва

Андреїшина І.О.

Ухвала від 07.08.2022

Господарське

Господарський суд міста Києва

Андреїшина І.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні