Ухвала
від 05.08.2022 по справі 607/10136/22
ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

05.08.2022 Справа №607/10136/22

Слідчий суддя Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , слідчого ОСОБА_3 , розглянувши у закритому судовому засіданні в місті Тернополі, в приміщенні зали судових засідань, клопотання старшого слідчого відділення СВ Тернопільського РУ поліції ГУНП в Тернопільській області ОСОБА_3 , погоджене прокурором Тернопільської окружної прокуратури ОСОБА_4 про надання дозволу на проведення обшуку, у кримінальному провадженні № 12022211040000897 від 28 червня 2022 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 201-2 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

До слідчого судді Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області надійшло вказане клопотання, в якому слідчий просить надати дозвіл на проведення обшуку за місцем реєстрації благодійної організації «Благодійний фонд «Колеса перемоги» (код ЄРДПОУ 44659447), а саме, у нежитловому приміщенні під літерою Б?, об`єкт житлової нерухомості, за адресою: АДРЕСА_1 , що згідно інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно на праві власності належать ОСОБА_5 , ІПН НОМЕР_1 (форма - власності приватна, вид спільної власності - спільна часткова, розмір частки -1/2, 1/3, 1/6), ОСОБА_6 , ІПН НОМЕР_2 (форма власності - приватна, вид спільної власності - спільна часткова, розмір частки -1/2, 1/3, 1/6), ОСОБА_7 , ІПН НОМЕР_3 (форма власності - приватна, вид спільної власності - спільна часткова, розмір частки -1/2), ОСОБА_8 , ІПН НОМЕР_4 (форма власності - приватна, вид спільної власності - спільна часткова, розмір частки -1/2), з метою відшукання та вилучення речей і документів, зокрема: довіреностей на право користування транспортними засобами, документів щодо створення благодійної організації, зокрема реєстраційних документів щодо створення юридичної особи, (звітів 1 ДФ), установчих документів благодійної організації; печаток, бланків, договорів купівлі-продажу транспортних засобів, актів прийому-передачі транспортних засобів; гарантійних листів кінцевого користувача; декларацій про перелік товарів, що визнаються допомогою; заяв/листів про надання дозволу на перетин державного кордону України з метою ввезення гуманітарної допомоги; клопотань про отримання гуманітарної допомоги, іншої документації, що містить інформацію про продаж транспортних засобів, отриманих в якості гуманітарної допомоги; чорнових записів, блокнотів, що мають інформацію про отримання гуманітарної допомоги, а також сум незаконно отриманого прибутку, чеків про придбання товарів та послуг, грошових коштів, отриманих від реалізації гуманітарної допомоги; комп`ютерної техніки, ноутбуків, флеш-накопичувачів пам`яті, переносних носіїв інформації, на яких зберігаються дані про обставини вчиненого кримінального правопорушення; засобів зв`язку - мобільних телефонів, сім-карток (ідентифікаційний модуль абонента мобільного зв`язку), на яких зберігаються дані про обставини вчиненого кримінального правопорушення (зокрема телефонні з`єднання та листування між суб`єктами кримінального правопорушення).

В обґрунтування клопотання слідчий зазначає, що під час досудового розслідування встановлено, що 05.05.2022 зареєстровано благодійну організацію «Благодійний фонд «Колеса перемоги» (код ЄРДПОУ 44659447), за адресою: АДРЕСА_1. Директором вищевказаної благодійної організації є ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_2 . Зазначена благодійна організація позиціонує власну діяльність, як таку, що спрямована на організацію допомоги для Збройних сил України та правоохоронних органів, які забезпечують національну оборону. Проте, ОСОБА_9 організував схему щодо продажу транспортних засобів, які поставляються благодійній організації «Благодійний фонд «Колеса перемоги», як гуманітарна допомога для Збройних сил України. Надані благодійній організації «Благодійний фонд «Колеса перемоги», як гуманітарна допомога для ЗСУ, транспортні засоби після перетину державного кордону України доставляються до автосалону, розташованого за адресою: АДРЕСА_3 . В подальшому ОСОБА_9 за сприянням з працівниками автосалону транспортні засоби, які отримані як благодійна допомога, продає для власних потреб громадянам України, а отримані грошові кошти розподіляє між учасниками злочинної схеми.

Згідно з наявними даними встановлено, що за місцем реєстрації благодійної організації «Благодійний фонд «Колеса перемоги» (код ЄРДПОУ 44659447), за адресою: АДРЕСА_1, можуть зберігатись речі та документи, які мають значення для кримінального провадження, зокрема: довіреності на право користування транспортними засобами, документи щодо створення благодійної організації, зокрема реєстраційні документи, щодо створення юридичної особи, (звіт 1 ДФ), Декларацію по ПДВ, звітність з податку на нерухоме майно, по земельному податку, з транспортного податку, установчі документи благодійної організації; печатки, бланки, договори купівлі-продажу транспортних засобів, актів прийому-передачі транспортних засобів; гарантійні листи кінцевого користувача; декларації про перелік товарів, що визнаються допомогою; заяви/листи про надання дозволу на перетин державного кордону України з метою ввезення гуманітарної допомоги; клопотання про отримання гуманітарної допомоги, інша документація, що містить інформацію про продаж транспортних засобів, отриманих в якості благодійної допомоги; чорнові записи, блокноти та інші документи, що мають інформацію про отримання гуманітарної допомоги, а також сум незаконно отриманого прибутку, чеки про придбання товарів та послуг; грошові кошти, отримані від реалізації гуманітарної допомоги; комп`ютерна техніка, ноутбуки, флеш-накопичувачі пам`яті, переносні носії інформації, на яких зберігаються дані про обставини вчиненого кримінального правопорушення; засоби зв`язку - мобільні телефони, сім-карти (ідентифікаційний модуль абонента мобільного зв`язку) на яких зберігаються дані про обставини вчиненого кримінального правопорушення (зокрема телефонні з`єднання та листування між суб`єктами кримінального правопорушення).

На підставі наведеного, з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, припинення протиправної діяльності зазначеної групи осіб, а також встановлення істини по кримінальному провадженню, необхідно провести обшук за місцем реєстрації благодійної організації «Благодійний фонд «Колеса перемоги» (код ЄРДПОУ 44659447), за адресою: АДРЕСА_1 (нежитлове приміщення), а тому, слідчий просить клопотання задовольнити.

У судовому засіданні слідчий клопотання підтримав та просив його задовольнити.

Заслухавши думку слідчого, вивчивши клопотання та додані до нього документи, слідчий суддя приходить до наступного висновку.

Згідно ст. 233 КПК України ніхто не має проникнути до житла чи іншого володіння особи з будь-якою метою, інакше як лише за добровільною згодою особи з будь-якою метою, або на підставі ухвали слідчого судді, крім випадків, установлених частиною третьої цієї статті. Під іншим володінням розуміється транспортний засіб, земельна ділянка, інші будівлі чи приміщення побутового, службового, господарського, виробничого та іншого призначення тощо, які знаходяться у володінні особи.

Відповідно до ч. 1 ст. 234 КПК України, обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Відповідно до ч. 3 ст. 234 КПК України, у разі необхідності провести обшук слідчий за погодженням з прокурором або прокурор звертається до слідчого судді з відповідним клопотанням, яке повинно містити відомості про:

1) найменування кримінального провадження та його реєстраційний номер;

2) короткий виклад обставин кримінального правопорушення, у зв`язку з розслідуванням якого подається клопотання;

3) правову кваліфікацію кримінального правопорушення з зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність;

4) підстави для обшуку;

5) житло чи інше володіння особи або частину житла чи іншого володіння особи, де планується проведення обшуку;

6) особу, якій належить житло чи інше володіння, та особу, у фактичному володінні якої воно знаходиться;

7) індивідуальні або родові ознаки речей, документів, іншого майна або осіб, яких планується відшукати, а також їхній зв`язок із вчиненим кримінальним правопорушенням;

8) обґрунтування того, що доступ до речей, документів або відомостей, які можуть у них міститися, неможливо отримати органом досудового розслідування у добровільному порядку шляхом витребування речей, документів, відомостей відповідно до частини другої статті 93 цього Кодексу, або за допомогою інших слідчих дій, передбачених цим Кодексом, а доступ до осіб, яких планується відшукати, - за допомогою інших слідчих дій, передбачених цим Кодексом. Зазначена вимога не поширюється на випадки проведення обшуку з метою відшукання знаряддя кримінального правопорушення, предметів і документів, вилучених з обігу.

До клопотання також мають бути додані оригінали або копії документів та інших матеріалів, якими прокурор, слідчий обґрунтовує доводи клопотання, а також витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження, в рамках якого подається клопотання.

У відповідності до ч. 5 ст. 234 КПК України слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про обшук, якщо прокурор, слідчий не доведе наявність достатніх підстав вважати, що:

1) було вчинено кримінальне правопорушення;

2) відшукувані речі і документи мають значення для досудового розслідування;

3) відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду;

4) відшукувані речі, документи або особи знаходяться у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні особи;

5) за встановлених обставин обшук є найбільш доцільним та ефективним способом відшукання та вилучення речей і документів, які мають значення для досудового розслідування, а також встановлення місце знаходження розшукуваних осіб, а також заходом, пропорційним втручанню в особисте і сімейне життя особи.

Слідчий суддя встановив, що слідчим відділом Тернопільського РУ поліції ГУНП в Тернопільській області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12022211040000897 від 28 червня 2022 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 201-2 КК України.

У клопотанні слідчий зазначає про необхідність проведення обшуку за місцем реєстрації благодійної організації «Благодійний фонд «Колеса перемоги» (код ЄРДПОУ 44659447), а саме, у нежитловому приміщенні під літерою Б?, об`єкт житлової нерухомості, за адресою: АДРЕСА_1 , що згідно інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно на праві власності належать ОСОБА_5 , ІПН НОМЕР_1 (форма - власності приватна, вид спільної власності - спільна часткова, розмір частки -1/2, 1/3, 1/6), ОСОБА_6 , ІПН НОМЕР_2 (форма власності - приватна, вид спільної власності - спільна часткова, розмір частки -1/2, 1/3, 1/6), ОСОБА_7 , ІПН НОМЕР_3 (форма власності - приватна, вид спільної власності - спільна часткова, розмір частки -1/2), ОСОБА_8 , ІПН НОМЕР_4 (форма власності - приватна, вид спільної власності - спільна часткова, розмір частки -1/2), з метою відшукання та вилучення речей і документів, зокрема: довіреностей на право користування транспортними засобами, документів щодо створення благодійної організації, зокрема реєстраційних документів щодо створення юридичної особи, (звітів 1 ДФ), установчих документів благодійної організації; печаток, бланків, договорів купівлі-продажу транспортних засобів, актів прийому-передачі транспортних засобів; гарантійних листів кінцевого користувача; декларацій про перелік товарів, що визнаються допомогою; заяв/листів про надання дозволу на перетин державного кордону України з метою ввезення гуманітарної допомоги; клопотань про отримання гуманітарної допомоги, іншої документації, що містить інформацію про продаж транспортних засобів, отриманих в якості гуманітарної допомоги; чорнових записів, блокнотів, що мають інформацію про отримання гуманітарної допомоги, а також сум незаконно отриманого прибутку, чеків про придбання товарів та послуг, грошових коштів, отриманих від реалізації гуманітарної допомоги; комп`ютерної техніки, ноутбуків, флеш-накопичувачів пам`яті, переносних носіїв інформації, на яких зберігаються дані про обставини вчиненого кримінального правопорушення; засобів зв`язку - мобільних телефонів, сім-карток (ідентифікаційний модуль абонента мобільного зв`язку), на яких зберігаються дані про обставини вчиненого кримінального правопорушення (зокрема телефонні з`єднання та листування між суб`єктами кримінального правопорушення).

На обґрунтування своїх доводів, слідчий додає до матеріалів клопотання: рапорт про виявлення кримінального правопорушення старшого о/у 1 сектору 1 відділу ГВ ЗНД УСБУ в Тернопільській області ОСОБА_10 від 23.06.2022 № 69/5/1-1003; інформацію про юридичну особу ТОВ «Терко Авто Інтернешнл» та БО «БФ «Колеса Перемоги»; протокол допиту свідка ОСОБА_11 від 22.07.2022; протокол додаткового допиту свідка ОСОБА_11 від 03.08.2022; рапорт старшого о/у 1 сектору 1 відділу ГВ ЗНД УСБУ в Тернопільській області ОСОБА_10 від 02.08.2022 № 69/5/1-1320; Інформацію з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно № 306393082 від 02.08.2022.

Однак, зважаючи на обставини кримінального провадження та правову кваліфікацію складу злочину, за яким здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 12022211040000897 від 28 червня 2022 року, зі змісту клопотання та наданих слідчим у судовому засіданні пояснень, не вбачається даних про те, що речі та документи, які має на меті відшукати слідчий та які мають значення у даному кримінальному провадженні, на даний час можуть знаходитись за місцем реєстрації благодійної організації «Благодійний фонд «Колеса перемоги» (код ЄРДПОУ 44659447), а саме, у нежитловому приміщенні під літерою Б?, об`єкт житлової нерухомості, за адресою: АДРЕСА_1 , що згідно інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно на праві власності належать ОСОБА_5 , ІПН НОМЕР_1 (форма - власності приватна, вид спільної власності - спільна часткова, розмір частки -1/2, 1/3, 1/6), ОСОБА_6 , ІПН НОМЕР_2 (форма власності - приватна, вид спільної власності - спільна часткова, розмір частки -1/2, 1/3, 1/6), ОСОБА_7 , ІПН НОМЕР_3 (форма власності - приватна, вид спільної власності - спільна часткова, розмір частки -1/2), ОСОБА_8 , ІПН НОМЕР_4 (форма власності - приватна, вид спільної власності - спільна часткова, розмір частки -1/2), оскільки на підтвердження таких обставин слідчим не надано достатніх доказів.

Крім того, твердження старшого о/у 1 сектору 1 відділу ГВ ЗНД УСБУ в Тернопільській області ОСОБА_10 , яке викладене в його рапортах від 23.06.2022, 02.08.2022 про те, що ним отримана інформація щодо можливого вчинення злочину окремими особами, з ознаками незаконного використання, з метою отримання прибутку гуманітарної допомоги, а тому, є необхідність у проведенні обшуку з метою відшукання речей та документів, що матимуть значення для досудового розслідування, не може слугувати обґрунтованим приводом для проведення вищевказаного обшуку.

Слідчий не довів наявності достатніх підстав вважати, що відшукувані речі та документи знаходяться у зазначеному в клопотанні нежитловому приміщенні.

Відповідно до ст. 84 КПК України, доказами в кримінальному провадженні є фактичні дані, отримані у передбаченому цим Кодексом порядку, на підставі яких слідчий, прокурор, слідчий суддя і суд встановлюють наявність чи відсутність фактів та обставин, що мають значення для кримінального провадження та підлягають доказуванню. Процесуальними джерелами доказів є показання, речові докази, документи, висновки експертів.

Стаття 93 КПК України встановлює порядок збирання доказів як стороною обвинувачення, так й стороною захисту, й за її частиною 3, сторона захисту, зокрема, здійснює збирання доказів шляхом витребування та отримання від органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій, службових та фізичних осіб речей, копій документів, відомостей, висновків експертів, висновків ревізій, актів перевірок; ініціювання проведення слідчих (розшукових) дій, негласних слідчих (розшукових) дій та інших процесуальних дій, а також шляхом здійснення інших дій, які здатні забезпечити подання суду належних і допустимих доказів.

При прийнятті рішення слідчий суддя враховує і те, що за змістом ч. 1 ст. 234 КПК України, обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вже вчиненого кримінального правопорушення, факт якого мав місце та доводиться певною сукупністю доказів, а не з метою виявлення відомостей, які саме і мають підтвердити, що таке правопорушення взагалі було вчинене.

Переконливих доказів щодо проведення обшуку та на підтвердження вказаних у клопотанні обставин слідчим не було додано та не було обґрунтовано необхідність проведення саме такої слідчої дії як обшук, зважаючи на той факт, що проведення такої слідчої дії може невиправдано і свавільно порушити інтереси невизначеного кола осіб.

Надані слідчому судді відомості є недостатніми та не можуть бути беззаперечною підставою для надання дозволу на проведення обшуку за місцем реєстрації благодійної організації «Благодійний фонд «Колеса перемоги» (код ЄРДПОУ 44659447), а саме, у нежитловому приміщенні під літерою Б?, об`єкт житлової нерухомості, за адресою: АДРЕСА_1 , що згідно інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно на праві власності належать ОСОБА_5 , ІПН НОМЕР_1 (форма - власності приватна, вид спільної власності - спільна часткова, розмір частки -1/2, 1/3, 1/6), ОСОБА_6 , ІПН НОМЕР_2 (форма власності - приватна, вид спільної власності - спільна часткова, розмір частки -1/2, 1/3, 1/6), ОСОБА_7 , ІПН НОМЕР_3 (форма власності - приватна, вид спільної власності - спільна часткова, розмір частки -1/2), ОСОБА_8 , ІПН НОМЕР_4 (форма власності - приватна, вид спільної власності - спільна часткова, розмір частки -1/2), з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення.

Обшук житла чи іншого володіння особи становить втручання в її право на повагу до свого житла, передбачене ч. 1 ст. 8 Конвенції. Відповідно до ч. 2 зазначеної статті таке втручання допускається лише як виняток у випадках, коли воно здійснюється згідно із законом (законність), є необхідним у демократичному суспільстві (пропорційність) в інтересах національної та громадської безпеки чи економічного добробуту країни, для запобігання заворушенням чи злочинам, для захисту здоров`я чи моралі або для захисту прав і свобод інших осіб (легітимна мета).

На рівні національного законодавства гарантією захисту зазначеного конвенційного права є закріплена у ст. 30 Конституції України засада недоторканості житла чи іншого володіння особи, що полягає в недопустимості проникнення до них інакше як за вмотивованим рішенням суду. У невідкладних випадках, пов`язаних із врятуванням життя людей та майна чи з безпосереднім переслідуванням осіб, які підозрюються у вчиненні злочину, можливий інший, встановлений законом, порядок проникнення до житла чи до іншого володіння особи, проведення в них огляду і обшуку. Аналогічні положення закріплені у п. 6 ч. 1 ст. 7, ст. 13 КПК України.

Проаналізувавши наведені слідчим дані та обставини за ознаками кримінального правопорушення, а також повно, всебічно і об`єктивно дослідивши матеріали додані до клопотання, слідчий суддя дійшов до висновку про відсутність достатніх підстав для задоволення клопотання, оскільки слідчим не доведено, що відшукувані речі та документи знаходяться у зазначеному в клопотанні за місцем реєстрації благодійної організації «Благодійний фонд «Колеса перемоги» (код ЄРДПОУ 44659447), а саме, у нежитловому приміщенні під літерою Б?, об`єкт житлової нерухомості, за адресою: АДРЕСА_1 , що згідно інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно на праві власності належать ОСОБА_5 , ІПН НОМЕР_1 (форма - власності приватна, вид спільної власності - спільна часткова, розмір частки -1/2, 1/3, 1/6), ОСОБА_6 , ІПН НОМЕР_2 (форма власності - приватна, вид спільної власності - спільна часткова, розмір частки -1/2, 1/3, 1/6), ОСОБА_7 , ІПН НОМЕР_3 (форма власності - приватна, вид спільної власності - спільна часткова, розмір частки -1/2), ОСОБА_8 , ІПН НОМЕР_4 (форма власності - приватна, вид спільної власності - спільна часткова, розмір частки -1/2), а тому, клопотання є передчасним і таким, що не підлягає задоволенню з наведених підстав.

На підставі вищенаведеного, приймаючи до уваги, що клопотання слідчого не відповідає вимогам ч. 5 ст. 234 КПК України, слідчий суддя вважає, що у задоволенні клопотання слід відмовити.

На підставі наведеного, керуючись ст.ст. 234, 235, 309 КПК України, слідчий суддя, -

ПОСТАНОВИВ:

У задоволенні клопотання старшого слідчого відділення СВ Тернопільського РУ поліції ГУНП в Тернопільській області ОСОБА_3 , погоджене прокурором Тернопільської окружної прокуратури ОСОБА_4 про надання дозволу на проведення обшуку, у кримінальному провадженні № 12022211040000897 від 28 червня 2022 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 201-2 КК України - відмовити.

Ухвала суду набирає законної сили з моменту її проголошення, є остаточною та оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської областіОСОБА_1

СудТернопільський міськрайонний суд Тернопільської області
Дата ухвалення рішення05.08.2022
Оприлюднено10.08.2023
Номер документу105639279
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про проведення обшуку житла чи іншого володіння особи

Судовий реєстр по справі —607/10136/22

Ухвала від 05.08.2022

Кримінальне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Вийванко О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні