Рішення
від 08.08.2022 по справі 752/11032/21
ГОЛОСІЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 752/11032/21

Провадження № 2/752/2307/22

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

09.08.2022 року м. Київ

Голосіївський районний суд міста Києва в складі:

Головуючого судді Ольшевської І.О.,

За участю секретаря Гладибороди Л.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку загального позовного провадження в приміщенні Голосіївського районного суду міста Києва цивільну справу за позовом Приватного акціонерного товариства «Українська автомобільна корпорація» Філії «Автоцентр на Теремках» до ОСОБА_1 про усунення перешкод у користуванні земельною ділянкою,-

ВСТАНОВИВ:

Приватне акціонерне товариство «Українська автомобільна корпорація» Філії «Автоцентр на Теремках» звернулось до Голосіївського районного суду міста Києва з позовом до ОСОБА_1 , в якому просило зобов`язати відповідача усунути перешкоди в користуванні територією філії «Автоцентр на Теремках» ПрАТ «Українська автомобільна корпорація» шляхом примусового вивезення автомобіля Chery Tiggo, VIN НОМЕР_1 , державний номер НОМЕР_2 , 2008 року випуску, з території філії «Автоцентр на Теремках» ПрАТ «Українська автомобільна корпорація».

В обґрунтування своїх вимог посилається на те, що Філія надає платні послуги з технічного обслуговування та ремонту транспортних засобів фізичним та юридичним особам у відповідності до Правил надання послуг з технічного обслуговування і ремонту колісних транспортних засобів, затверджених наказом Міністерства інфраструктури України № 615 від 28.11.2014 (надалі Правила), Процедурою організації сервісного процесу на підприємствах Корпорації «Укравто», затвердженої наказом АТ «Українська автомобільна корпорація» від 21.03.2012 № 73, тощо. 19.07.2010 до Філії звернувся ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 ) з приводу визначення вартості ремонту автомобіля Chery Tiggo, VIN НОМЕР_1 , державний номер НОМЕР_2 , 2008 року випуску. Сторонами було узгоджено вартість і строки проведення діагностичних робіт. Філією було виконано діагностичні роботи. Однак, замовником ОСОБА_1 автомобіль забрано не було, замовлені діагностичні роботи оплачені не були. Станом на сьогоднішній день вказаний автомобіль знаходиться (зберігається) на території Філії. З урахуванням вищевказаного, позивач вимушений був звернутись до суду за захистом своїх порушених прав та інтересів.

Ухвалою Голосіївського районного суду міста Києва від 07 травня 2021 року у цивільній справі № 752/11032/21 відкрито провадження та постановлено здійснювати розгляд в порядку загального позовного провадження.

Ухвалою Голосіївського районного суду міста Києва від 19 січня 2022 року клопотання представника позивача ПрАТ «Українська автомобільна корпорація» Філія «Автоцентр на Теремках» - адвоката Вільчинської Н.І. про витребування доказів задоволено, витребувано в Державної міграційної служби України актуальну інформацію про реєстрацію місця проживання або місця перебування ОСОБА_1 .

Ухвалою суду від 09.08.2022р. закрито підготовче провадження, справу призначено до судового розгляду.

Відповідач письмового відзиву на позовну заяву не надав.

На підставі ч. 8 ст. 178 ЦПК України справа розглянута за наявними в ній матеріалами.

Суд у порядку загального позовного провадження, дослідивши письмові докази, наявні у матеріалах справи, всебічно перевіривши обставини, на яких вони ґрунтуються у відповідності з нормами матеріального права, що підлягають застосуванню до даних правовідносин, встановив наступні обставини та прийшов до наступного висновку.

Судом встановлено, що Філія «Автоцентр на Теремках» Приватного акціонерного товариства «Українська автомобільна корпорація» була заснована 28.03.2007 з метою здійснення наступних видів господарської діяльності: 45.11 Торгівля автомобілями та легковими автотранспортними засобами (основний); 45.19 Торгівля іншими автотранспортними засобами; 45.20 Технічне обслуговування та ремонт автотранспортних засобів; 45.31 Оптова торгівля деталями та приладдям для автотранспортних засобів; 45.32 Роздрібна торгівля деталями та приладдям для автотранспортних засобів, 77.39 Надання в оренду інших машин, устаткування та товарів, н. в. і. у.; 68.20 Надання в оренду й експлуатацію власного чи орендованого нерухомого майна, тощо.

Філія надає платні послуги з технічного обслуговування та ремонту транспортних засобів фізичним та юридичним особам у відповідності до Правил надання послуг з технічного обслуговування і ремонту колісних транспортних засобів, затверджених наказом Міністерства інфраструктури України № 615 від 28.11.2014 (надалі Правила), Процедурою організації сервісного процесу на підприємствах Корпорації «Укравто», затвердженого наказом АТ «Українська автомобільна корпорація» від 21.03.2012 № 73, тощо.

19.07.2010 до Філії звернувся ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 ) з приводу визначення вартості ремонту автомобіля Chery Tiggo, VIN НОМЕР_1 , державний номер НОМЕР_2 , 2008 року випуску. Сторонами було узгоджено вартість і строки проведення діагностичних робіт. Філією було виконано діагностичні роботи.

Однак, замовником ОСОБА_1 автомобіль забрано не було, замовлені діагностичні роботи оплачені не були. Станом на сьогоднішній день вказаний автомобіль знаходиться (зберігається) на території Філії.

Згідно наданих регіональним сервісним центром ГСЦ МВС в м. Києві Головного сервісного центру МВС відомостей (лист від 17.11.2020 № 31/26-385АЗ), власником автомобіля марки Chery Tiggo, VIN НОМЕР_1 , державний номер НОМЕР_2 , 2008 року випуску, є ОСОБА_1 .

Перебування автомобіля марки Chery Tiggo, VIN НОМЕР_1 , державний номер НОМЕР_2 , 2008 року випуску, на території Філії за адресою: 03187, м. Київ, проспект Академіка Глушкова, буд. 67, підтверджується наданим позивачем актом щодо розміщення транспортного засобу від 16.04.2021року.

Філією направлявся лист від 05.08.2020 року № 80 на адресу ОСОБА_1 з вимогою про погашення існуючої заборгованості та вивезення автомобіля марки Chery Tiggo, VIN НОМЕР_1 , д.н.з. НОМЕР_2 , 2008 року випуску, з території Філії. Відповідно до тренінгу відправлень Укрпошти лист було отримано. Відповіді на адресу Філії не надходило.

Власник майна має право вимагати усунення перешкод у здійсненні ним права користування та розпоряджання своїм майном за правилами ст. 391 ЦК України.

Відповідно до статті 152 ЗК України власник земельної ділянки або землекористувач може вимагати усунення будь-яких порушень його прав на землю, навіть якщо ці порушення не пов`язані з позбавленням права володіння земельною ділянкою, і відшкодування завданих збитків. Захист прав на земельні ділянки здійснюється шляхом: визнання прав; відновлення стану земельної ділянки, який існував до порушення прав, і запобігання вчиненню дій, що порушують права або створюють небезпеку порушення прав; визнання угоди недійсною; визнання недійсними рішень органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування; відшкодування заподіяних збитків; застосування інших, передбачених законом, способів.

Згідно свідоцтва про право власності на майновий комплекс серії МК № 010000960 від 30.12.1997, власником майнового комплексу, розташованого за адресою: АДРЕСА_2 , є Акціонерне товариство «Українська автомобільна корпорація».

Земельна ділянка з місцем розташування: проспект Академіка Глушкова, 67, розміром 9297 кв. м.; цільовим призначенням: для експлуатації та обслуговування станції технічного обслуговування автомобілів; кадастровий номер 8000000000:79:713:0002, перебуває в постійному користуванні ПАТ «Українська автомобільна корпорація» відповідно до договору оренди земельної ділянки від 23.08.2007 терміном на 25 років, укладеного між ПАТ -Українська автомобільна корпорація» та Київською міською радою на підставі п. 23 рішення Київської міської ради від 28.03.2002 року № 380/1814. 06.01.2017 ПАТ «Українська автомобільна корпорація» було реорганізовано в ПрАТ «Українська автомобільна корпорація».

Згідно п. 1.4. Положення про філію «Автоцентр на Теремках» Приватного акціонерного товариства «Українська автомобільна корпорація», затвердженого протоколом Правління ПРАТ «Українська автомобільна корпорація» № 704 від 14.12.2020 (далі - Положення), Філія є відокремленим підрозділом ПРАТ «Українська автомобільна корпорація» і в своїй діяльності керується законодавчими актами України, Статутом Товариства, наказами, розпорядженнями та рішенням органів управління та або посадових осіб Товариства, цим Положенням та внутрішніми документами Товариства.

Згідно п. 2.1. Положення Філія за рахунок майна Товариства наділяється виробничими і невиробничими фондами, а також іншими матеріальними цінностями та активами, необхідними для здійснення діяльності Філії, вартість яких відображається в окремому балансі Філії та зведеному балансі Товариства. Майно, закріплене Товариством за Філією, використовується Філією в межах наданих Товариством повноважень.

За змістом частини першої статті 16 ЦК України кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

Аналіз наведених норм цивільного законодавства України дає підстави для висновку про те, що у разі будь-яких обмежень у здійсненні права користування та розпорядження своїм майном власник має право вимагати усунення відповідних перешкод, у тому числі шляхом звернення до суду за захистом свого майнового права, зокрема з позовом про усунення перешкод у розпорядженні власністю (негаторний позов).

Підставою для подання позову про усунення перешкод у користуванні земельною ділянкою є створення іншою особою перешкод власнику в реалізації ним повноважень розпорядження або (та) користування належним йому майном. Однією з умов подання такого позову є триваючий характер правопорушення і наявність його в момент подання позову. Характерною ознакою цього позову є протиправне вчинення перешкод власникові у реалізації ним повноважень розпорядження або (та) користування належним йому майном.

Умовами для задоволення про усунення перешкод у користуванні земельною ділянкою є сукупність таких обставин: майно знаходиться у власника або титульного володільця; інша особа заважає користуванню, розпорядженню цим майном; для створення таких перешкод немає правомірних підстав (припису закону, договору між власником та іншою особою тощо); у позові має бути визначено дії, які повинен здійснити відповідач для усунення порушень права власника (володільця).

Відповідно до статті 12 ЦПК України цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін.

Відповідно до ч. 1 ст. 81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

За приписами статті 77 ЦПК України належними є докази, які містять інформацію щодо предмета доказування. Предметом доказування є обставини, що підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення.

Враховуючи вищевикладене, суд приходить до висновку що, оскільки автомобіль марки Chery Tiggo, VIN НОМЕР_1 , д.н.з. НОМЕР_2 , 2008 року випуску, який належить ОСОБА_1 , безпідставно займає місце на території Філії за адресою: м. Київ, проспект Глушкова, 67, відповідач зобов`язаний усунути перешкоди в користуванні позивачем займаного цим автомобілем місця шляхом примусового вивезення автомобіля марки Chery Tiggo, VIN НОМЕР_1 , д.н.з. НОМЕР_2 , 2008 року випуску, з території Філії за адресою: м. Київ, проспект Глушкова, 67, а відтак позовні вимоги Приватного акціонерного товариства «Українська автомобільна корпорація» Філії «Автоцентр на Теремках» підлягають задоволенню.

У порядку ст. 141 ЦПК України, з урахуванням задоволення позову, стягненню з відповідача на користь позивача підлягає сплачений судовий збір.

Керуючись ст.ст. 5, 12, 81, 209, 223, 263, 265 ЦПК України, суд,

ВИРІШИВ:

1. Позов Приватного акціонерного товариства «Українська автомобільна корпорація» Філії «Автоцентр на Теремках» до ОСОБА_1 про усунення перешкод у користуванні земельною ділянкою задовольнити.

2. Зобов`язати ОСОБА_1 усунути перешкоди В користуванні територією філії «Автоцентр на Теремках» Приватного акціонерного товариства «Українська автомобільна корпорація» за адресою: м. Київ, проспект Глушкова, 67, шляхом примусового вивезення автомобіля Chery Tiggo, VIN НОМЕР_1 , д.н.з. НОМЕР_2 , 2008 року випуску, з території філії «Автоцентр на Теремках» Приватного акціонерного товариства «Українська автомобільна корпорація» за адресою: м. Київ, проспект Глушкова, 67.

3. Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

4. Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його проголошення або складання, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Відомості про сторін у справі:

Позивач: Приватне акціонерне товариство «Українська автомобільна корпорація» Філії «Автоцентр на Теремках», адреса місця знаходження юридичної особи: 03187, м. Київ, пр-т. Академіка Глушкова, 67, код ЄДРПОУ 26502064.

Відповідач: ОСОБА_1 , адреса місця реєстрації: АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_3 .

Повний текст рішення суду складений та підписаний 09.08.2022р.

Суддя І.О. Ольшевська

Дата ухвалення рішення08.08.2022
Оприлюднено12.08.2022
Номер документу105642586
СудочинствоЦивільне
Сутьусунення перешкод у користуванні земельною ділянкою

Судовий реєстр по справі —752/11032/21

Рішення від 08.08.2022

Цивільне

Голосіївський районний суд міста Києва

Ольшевська І. О.

Ухвала від 08.08.2022

Цивільне

Голосіївський районний суд міста Києва

Ольшевська І. О.

Ухвала від 19.01.2022

Цивільне

Голосіївський районний суд міста Києва

Ольшевська І. О.

Ухвала від 07.05.2021

Цивільне

Голосіївський районний суд міста Києва

Ольшевська І. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні