Рішення
від 08.08.2022 по справі 341/808/22
ГАЛИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Єдиний унікальний номер 341/808/22

Номер провадження 2-о/341/43/22

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

09 серпня 2022 року місто Галич

Галицький районний суд Івано-Франківської області в складі головуючого судді Мергеля М. Р., присяжних Слюзар Л. Л., Петраша І. С., за участю:

секретаря судового засідання Сегін І. І.,

заявника ОСОБА_1 ,

заінтересованої особи ОСОБА_2 ,

представниці заінтересованої особи ОСОБА_3 ,

розглянув у закритому судовому засіданні в порядку окремого провадження справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: ОСОБА_2 , ОСОБА_4 , Служба у справах дітей Галицької міської ради, Галицький відділ державної реєстрації актів цивільного стану в Івано-Франківському районі Івано-Франківської області Південно-західного Міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Івано-Франківськ), про усиновлення малолітніх дітей.

встановив:

ОСОБА_1 звернувся до суду із заявою про усиновлення малолітніх дітей, в якій просить усиновити малолітніх ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , із внесенням відповідних змін до актових записів цивільного стану про народження дітей, в яких змінити прізвища дитей з « ОСОБА_6 » на « ІНФОРМАЦІЯ_10 », по батькові з « ОСОБА_6 » на « ІНФОРМАЦІЯ_10 » та записати його батьком дітей.

В обґрунтування заяви зазначив, що у березні 2022 року уклав шлюб з ОСОБА_2 , яка є матір`ю малолітніх ОСОБА_5 та ОСОБА_6 . Вони спільно виховують хлопчиків, він забезпечує їх утримання і виховання, з дітьми гарні родинні відносини. У зв`язку з чим хоче створити повноцінну сім`ю і надалі виховувати дітей.

У судовому засіданні 09 серпня 2022 року заявник ОСОБА_1 заяву підтримав та просив суд її задовольнити. Пояснив, що на цей час матір дітей ОСОБА_2 перебуває на 18 тижні вагітності і чекає від нього спільну дитину. ОСОБА_11 і ОСОБА_12 любить як власних дітей, бажає дбати про їхній добробут у майбутньому. На цей час вони усі є внутрішньо переміщеними особами з міста Маріуполя, де заявник познайомився із ОСОБА_2 ще у 2020 році і підтримував близькі стосунки з 2021 року. Після вторгнення російських військ в Україну 24.02.2022 вивіз ОСОБА_2 з дітьми спершу до міста Черкаси, де вони уклали шлюб, після чого переїхали до Івано-Франківська. Зараз усі разом проживають у місті Галичі, де релігійна громада надає повноцінне житло на невизначений час. Заявник працює у місті Івано-Франківську і має можливість забезпечувати дітей матеріально.

З огляду на інтереси дітей, його любов до них, а також з метою створення повноцінної сім`ї просив заяву задовольнити.

Заінтересована особа ОСОБА_2 у судовому засіданні підтримала заяву ОСОБА_1 та просила її задовольнити. Підтвердила, що перебуває із заявником у шлюбі і чекає від нього дитину. Зазначила, що хлопчики ОСОБА_11 і ОСОБА_12 люблять заявника як батька, він до них гарно ставиться, а тому просить заяву задовольнити.

Представник заінтересованої особи: Служби у справах дітей Галицької міської ради у судовому засіданні заяву ОСОБА_1 підтримала, просила суд її задовольнити. Пояснила, що вивченням умов проживання і стосунків сім`ї установлено про відповідність інтересам дітей факту усиновлення.

Дослідивши надані письмові докази у їх сукупності, заслухавши заявника, заінтересовану особу, представника Служби у справах дітей Галицької міської ради, суд вважає заявлені вимоги обгрунтованими та такими, що підлягають задоволенню, з наступних підстав.

Відповідно до частини першої статті 311 ЦПК України заява про усиновлення дитини повинна містити: найменування суду, до якого подається заява, ім`я, місце проживання заявника, а також прізвище, ім`я, по батькові, вік усиновлюваної дитини, її місце проживання, відомості про стан здоров`я дитини. Заява про усиновлення дитини може також містити клопотання про зміну прізвища, імені, по батькові, дати, місця народження дитини, про запис заявника матір`ю або батьком дитини.

Згідно з частиною другою статті 311 ЦПК України до заяви про усиновлення дитини за наявності мають бути додані такі документи:

1) копія свідоцтва про шлюб, а також письмова згода на це другого з подружжя, засвідчена нотаріально, - при усиновленні дитини одним із подружжя;

2) медичний висновок про стан здоров`я заявника;

3) довідка з місця роботи із зазначенням заробітної плати або копія декларації про доходи;

4) документ, що підтверджує право власності або користування жилим приміщенням;

5) інші документи, визначені законом.

Відповідно до частини другої статті 312 ЦПК України орган опіки та піклування повинен подати суду висновок про доцільність усиновлення та відповідність його інтересам дитини.

Згідно з частиною третьою статті 312 ЦПК України до висновку органу опіки та піклування мають бути додані:

1) акт обстеження умов життя заявника, складений за місцем його проживання;

2) свідоцтво про народження дитини;

3) медичний висновок про стан здоров`я дитини, про її фізичний і розумовий розвиток;

4) у випадках, встановлених законом, згода батьків на усиновлення.

На підставі наявних у справі письмових доказів суд установив наступне.

Заявник ОСОБА_1 перебуває у шлюбі з ОСОБА_2 з 19 березня 2022 року, який зареєстрований відділом державної реєстрації актів цивільного стану у місті Черкаси Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ), актовий запис № 479 (а. с. 15).

Малолітній ОСОБА_5 народився ІНФОРМАЦІЯ_1 в Україні, його мати - ОСОБА_2 , батько - ОСОБА_4 , що підтверджується копією свідоцтва про народження від 20 листопада 2018 року серії НОМЕР_1 (а. с. 9).

Малолітній ОСОБА_6 народився ІНФОРМАЦІЯ_2 в Україні, його мати - ОСОБА_2 , батько - ОСОБА_4 , що підтверджується копією свідоцтва про народження від 24 грудня 2019 року серії НОМЕР_2 (а. с. 12).

Відповідно до змісту рішення Жовтневого районного суду міста Маріуполя від 25 січня 2021 року у справі № 263/15750/20 шлюб між ОСОБА_4 і ОСОБА_2 розірвано(а. с. 22).

Відповідно до наявних у справі копій довідок про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи заявник, ОСОБА_2 та діти ОСОБА_11 і Тигран - взяті на облік в Івано-Франківському районі як внутрішньо переміщені особи.

Згідно з наданими висновками про стан здоров`я, фізичний та розумовий розвиток дитей від 04 серпня 2022 року, виданими комунальним некомерційним підприємством «ЦПМКДД», структурний підрозділ «міська дитяча поліклініка, ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , є здоровими.

Відповідно до висновку про стан здоров`я особи від 14 липня 2022 року, виданого комунальним некомерційним підприємством «Центральна клінічна лікарня Івано-Франківської міської ради», ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , є здоровим (а. с. 31).

Відповідно до змісту наявного у матеріалах справи витягу серії ВР № 000159782 заявник до кримінальної відповідальності не притягувався, незнятої чи непогашеної судимості не має та в розшуку не перебуває (а. с. 24).

Заявник працює у ФОП ОСОБА_13 , позитивно характеризується та має стабільний дохід, що підтверджується виданими довідкою і характеристикою вказаного суб`єкта господарювання (а. с. 34, 35).

У судовому засіданні заявник пояснив, що ФОП ОСОБА_13 також з міста Маріуполя і на цей час здійснює свою діяльність у місті Івано-Франківську.

Оригіналом нотаріально посвідченої заяви про надання згоди на усиновлення дітей ОСОБА_11 і ОСОБА_12 підтверджено згоду ОСОБА_2 на усиновлення заявником її дітей (а. с. 33).

У судовому засіданні ОСОБА_2 підтвердила свою згоду на усиновлення її малолітніх синів.

Також, у матеріалах справи наявна копія нотаріально завіреної згоди біологічного батька ОСОБА_11 і ОСОБА_14 про усиновлення його синів ОСОБА_1 (а. с. 19-21).

Відповідно до змісту висновку Служби у справах дітей Галицької міської ради від 08 серпня 2022 року № 02.1-11/1347 Служба у справах дітей Галицької міської ради вважає усиновлення дітей ОСОБА_6 ( ІНФОРМАЦІЯ_2 ) та ОСОБА_6 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 ) ОСОБА_1 таким, що відповідає інтересам дітей із відповідним внесенням змін до актових записів про народження дітей.

Згідно з актом обстеження житлово-побутових умов від 12.07.2022, складеним комісією Галицької міської ради, ОСОБА_1 , ОСОБА_2 та ОСОБА_6 , ОСОБА_6 проживають разом у АДРЕСА_1 , умови проживання - задовільні.

Відповідно до статті 207 СК України усиновленням є прийняття усиновлювачем у свою сім`ю особи на правах дочки чи сина, що здійснене на підставі рішення суду. Усиновлення дитини провадиться у її найвищих інтересах для забезпечення стабільних та гармонійних умов її життя.

Перешкод, визначених у статті 212 СК України, для усиновлення дітей громадянином України ОСОБА_1 у судовому засіданні не установлено.

Громадянство України ОСОБА_1 підтверджено копією паспорта (а. с. 7)

Заявник відповідає вимогам, передбаченим для особи, яка може бути усиновлювачем, встановленим статтею 211 СК України, так як спроможний виховати і дати дітям належне виховання, освіту, забезпечити нормальний фізичний та духовний розвиток.

У статті 20 Конвенції Генеральної Асамблеї ООН «Про права дитини» від 20 листопада 1989 року визначено, що одним з власних як найкращих інтересів дитини є її усиновлення.

З аналізу статтей 229-233 СК України вбачається, що при усиновленні особа, яка подала заяву про усиновлення, може виявити бажання бути записаною у Книзі реєстрації народжень матір`ю, батьком дитини, а також змінити відомості про місце народження та дату народження дитини, зміни прізвища та по батькові дитини. Дані зміни вносяться до актового запису про народження дитини, яка усиновлена. З моменту здійснення усиновлення припиняються особисті та майнові права і обов`язки між батьками та особою, яка усиновлена, а також між нею та іншими її родичами за походженнями.

Відповідно до постанови Пленуму Верховного суду України від 30 березня 2007 року № 3 «Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав», ухвалюючи рішення згідно з статтею 224 СК України, суд повинен обґрунтовувати задоволення чи відхилення заяви про усиновлення в разі її задоволення в резолютивній частині рішення необхідно навести відомості про заявника (заявників), повністю зазначивши його прізвище, ім`я, по батькові, день місяць і рік народження, а також його громадянство. За наявності клопотання заявників суд вирує питання про зміну прізвища імені та по батькові, дати і місця народження відповідно до статтей 229-231 СК України. При цьому слід мати на увазі, що зміни вносяться не до свідоцтва про народження, а до актового запису про народження дитини.

Статтею 225 СК України передбачено, що усиновлення вважається здійсненим у день набрання чинності рішенням суду про усиновлення.

Відповідно до статті 314 ЦПК України у разі задоволення заяви суд зазначає у резолютивній частині рішення про усиновлення дитини або повнолітньої особи заявником (заявниками). За клопотанням заявника (заявників) суд вирішує питання про зміну імені, прізвища та по батькові, дати і місця народження усиновленої дитини, про зміну імені, прізвища, по батькові усиновленої повнолітньої особи, про запис усиновлювачів батьками.

Таким чином, враховуючи вік, стан здоров`я, характеристику та матеріальне становище усиновлювача ОСОБА_1 суд установив, що будь-якої корисливої або іншої зацікавленості в усиновленні з боку заявника немає, його намір відповідає вимогам законодавства та моральним засадам суспільства, заявник є здоровою людиною, має стійке бажання виховувати та утримувати дітей, усиновлення дітей здійснюється у їхніх найвищих інтересах для забезпечення стабільних та гармонійних умов життя у сім`ї.

Також, суд установив, що заявник раніше не судимий, на обліку нарколога та психіатра не перебуває, веде здоровий спосіб життя, хронічних захворювань та протипоказань щодо усиновлення дітей не має. Є працездатною особою, має стабільний дохід, житлом та належними житловими умовами для проживання дітей забезпечений.

За таких обставин, аналізуючи надані докази у їх сукупності, суд дійшов висновку про наявність підстав для задоволення заяви, оскільки факт того, що усиновлення буде відповідати інтересам малолітніх дітей підтверджено наданими письмовими доказами та у суду немає підстав ставити під сумнів достовірність та правдивість фактів, повідомлених заявником.

Крім цього, для забезпечення таємниці усиновлення суд відповідно до вимог частини першої статті 228 СК України роз`яснює, що особи, яким у зв`язку з виконанням службових обов`язків доступна інформація щодо усиновлення (перебування осіб, які бажають усиновити дитину, на обліку, пошук ними дитини для усиновлення, подання заяви про усиновлення, розгляд справи про усиновлення, здійснення нагляду за дотриманням прав усиновленої дитини тощо), а також інші особи, яким став відомий факт усиновлення, зобов`язані не розголошувати її, зокрема і тоді, коли усиновлення для самих дітей не є таємним.

Керуючись статтями 12, 13, 76, 81, 258, 259, 263, 265, 268, 293, 310-314, 352, 354, 355 ЦПК України, суд

ухвалив:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересовані особи: ОСОБА_2 , ОСОБА_4 , Служба у справах дітей Галицької міської ради, Галицький відділ державної реєстрації актів цивільного стану в Івано-Франківському районі Івано-Франківської області Південно-західного Міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Івано-Франківськ), про усиновлення малолітніх дітей задовольнити.

Усиновити малолітніх ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , громадянином України ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 .

Внести зміни в актовий запис цивільного стану про народження ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , що складений Центральним районним у місті Маріуполі відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Донецькій області від 20 листопада 2018 року, № 1575, в якому змінити прізвище дитини з « ОСОБА_5 » на « ІНФОРМАЦІЯ_10 », по батькові з « ОСОБА_5 » на « ІНФОРМАЦІЯ_10 » та записати батьком дитини ОСОБА_1 , тобто в графі «відомості про батька» вказати батьком ОСОБА_1 , громадянина України.

Внести зміни в актовий запис цивільного стану про народження ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , що складений Центральним районним у місті Маріуполі відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Донецькій області від 24 грудня 2019 року, № 1461, в якому змінити прізвище дитини з « ОСОБА_6 » на « ІНФОРМАЦІЯ_10 », по батькові з « ОСОБА_6 » на « ІНФОРМАЦІЯ_10 » та записати батьком дитини ОСОБА_1 , тобто в графі «відомості про батька» вказати батьком ОСОБА_1 , громадянина України.

Галицькому відділу державної реєстрації актів цивільного стану в Івано-Франківському районі Івано-Франківської області Південно-західного Міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Івано-Франківськ) видати нові свідоцтва про народження дітей.

Апеляційна скарга подається учасниками справи до Івано-Франківського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня проголошення рішення суду.

Датою ухвалення рішення є дата його проголошення (незалежно від того, яке рішення проголошено - повне чи скорочене).

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повний текст рішення складено 10 серпня 2022 року.

Учасники справи:

заявник - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , місце реєстрації за адресою: АДРЕСА_2 , та проживання за адресою: АДРЕСА_3 , ідентифікаційний код НОМЕР_3 ;

заінтересована особа - ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_8 , місце реєстрації за адресою: АДРЕСА_4 , та проживання за адресою: АДРЕСА_1 , ідентифікаційний код НОМЕР_4 ;

заінтересована особа - ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_9 , місце реєстрації за адресою: АДРЕСА_6 ;

заінтересована особа - Служба у справах дітей Галицької міської ради Івано-Франківської області, місцезнаходження за адресою: площа Волі, 1, м. Галич, Івано-Франківський район, Івано-Франківська область, код ЄДРПОУ 44299676;

заінтересована особа - Галицький відділ державної реєстрації актів цивільного стану в Івано-Франківському районі Івано-Франківської області Південно-західного Міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Івано-Франківськ), місцезнаходження за адресою: вул. Шевченка, 10, м. Галич, Івано-Франківський район, Івано-Франківська область, код ЄДРПОУ 20556917.

СуддяМикола МЕРГЕЛЬ

Присяжні Ігор Петраш

Людмила Слюзар

СудГалицький районний суд Івано-Франківської області
Дата ухвалення рішення08.08.2022
Оприлюднено11.08.2022
Номер документу105657603
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про усиновлення

Судовий реєстр по справі —341/808/22

Рішення від 08.08.2022

Цивільне

Галицький районний суд Івано-Франківської області

МЕРГЕЛЬ М. Р.

Рішення від 08.08.2022

Цивільне

Галицький районний суд Івано-Франківської області

МЕРГЕЛЬ М. Р.

Ухвала від 29.07.2022

Цивільне

Галицький районний суд Івано-Франківської області

МЕРГЕЛЬ М. Р.

Ухвала від 28.07.2022

Цивільне

Галицький районний суд Івано-Франківської області

МЕРГЕЛЬ М. Р.

Ухвала від 13.07.2022

Цивільне

Галицький районний суд Івано-Франківської області

МЕРГЕЛЬ М. Р.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні