Постанова
від 29.07.2010 по справі 2а-3107/10/0870
ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АД МІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

29 липня 2010 року 09:37 Справа № 2а-3107/10/0870

Запорізький окружний адмі ністративний суд у складі го ловуючого судді Прасова О.О. п ри секретарі Жучковій Н.С., за участю представника позивач а Ісупової К.П., розглянув ши у місті Запоріжжі у відкри тому судовому засіданні адмі ністративну справу

за заявою Управління Пенсі йного фонду України у Орджон ікідзевському районі м. Запо ріжжя

до Приватного підприємств а «Запорізький завод свердел - ДСС»

про стягнення 3862 грн. 15 коп. за боргованості по відшкодуван ню витрат на виплату пільгов их пенсій,

ВСТАНОВИВ:

Управління Пенсійного фон ду України у Орджонікідзевсь кому районі м. Запоріжжя (нада лі - позивач або УПФУ у Орджо нікідзевському районі м. Зап оріжжя) звернулось із адміні стративним позовом до Приват ного підприємства «Запорізь кий завод свердел - ДСС» (над алі - відповідач або ПП «Зап орізький завод свердел - ДС С») з вимогами про стягнення с ум по відшкодуванню фактични х витрат на виплату та достав ку пільгових пенсій ОСОБА_2 та ОСОБА_3 у період з кві тня до травня 2010 року включно у сумі 3862 грн. 15 коп. У позові пози вач вказав, що відповідач всу переч вимог Закону України « Про загальнообов' язкове де ржавне пенсійне страхування » щодо внесення підприємства ми коштів, призначених на опл ату праці, призначених для по криття фактичних витрат на в иплату і доставку пенсій осо бам, яким призначена пільгов а пенсія, не відшкодовує витр ати на виплату і доставку піл ьгових пенсій. У зв' язку з ци м за підприємством утворилас я заборгованість в сумі 3862 грн . 15 коп., яку позивач просить стя гнути у судовому порядку.

Представник позивача у суд овому засіданні на задоволен ні позову наполягає, просить стягнути з відповідача 3862 грн . 15 коп. заборгованості.

У судове засідання відпові дач не з' явився. Про час, місц е та дату судового засідання відповідач повідомлявся нал ежним чином.

Розглянувши та дослідивши матеріли справи, вислухавши думку представника позивача , суд вважає позовні вимоги та кими, що підлягають задоволе нню, виходячи з наступного.

Приватне підприємство «За порізький завод свердел - Д СС» є юридичною особою та зар еєстроване 29.03.2001р. виконавчим к омітетом Запорізької місько ї ради за адресою: 69032, м. Запоріж жя, Орджонікідзевський район , вул. Виборзька, 8, код ЄДРПОУ 31425 986.

Як встановлено в судовому з асіданні, працівникам Приват ного підприємства «Запорізь кий завод свердел - ДСС» гро мадянам: ОСОБА_2, ОСОБА_3 виплачується пенсія за віко м на пільгових умовах відпов ідно до п.«а» ст.13 Закону Украї ни «Про пенсійне забезпеченн я».

Відповідно до п.2. Прикінцев их положень Закону України « Про загальнообов'язкове держ авне пенсійне страхування» п енсійне забезпечення застра хованих осіб, які працювали а бо працюють на підземних роб отах, на роботах з особливо шк ідливими і особливо важкими умовами праці за списком № 1 та на інших роботах із шкідливи ми і важкими умовами праці за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників , затверджених Кабінетом Мін істрів України, та за результ атами атестації робочих місц ь, на посадах, що дають право н а призначення пенсії за віко м на пільгових умовах або за в ислугу років, які відповідно до законодавства, що діяло ра ніше, мали право на пенсію на п ільгових умовах або за вислу гу років, здійснюється згідн о з окремим законодавчим акт ом через професійні та корпо ративні фонди. До запровадже ння пенсійного забезпечення через професійні та корпора тивні фонди зберігається пор ядок покриття витрат на випл ату і доставку цих пенсій, що д іяв до набрання чинності цим Законом.

Порядок покриття витрат на виплату і доставку пенсій, пр изначених на пільгових умова х був передбачений «Інструкц ією про порядок внесення під приємствами і організаціями коштів Пенсійному фонду Укр аїни на виплату пенсій за вік ом на пільгових умовах», затв ердженою 17.04.1992р. постановою пра вління Пенсійного фонду Укра їни № 3-7/3, відповідно до якої ви трати на виплату пенсій за ві ком на пільгових умовах особ ам, які мають стаж, що дає прав о на призначення цих пенсій, н а декількох підприємствах, п окриваються цими підприємст вами пропорційно стажу робот и. При цьому, стаж роботи на ос танньому підприємстві врахо вується для визначення частк и плати у повному розмірі, а з попередніх місць роботи осіб , він додається до необхідног о стажу, для призначення пенс ії на пільгових умовах. Анало гічні положення містяться і у п.6.2. «Інструкції про порядок обчислення і сплати страхув альниками та застрахованими особами внесків на загально обов' язкове державне пенсі йне страхування до Пенсійног о фонду України», затверджен ої 19.12.2003р. постановою правління Пенсійного фонду України № 21- 1 (далі - «Інструкція про поря док обчислення і сплати стра хувальниками та застрахован ими особами внесків на загал ьнообов' язкове державне пе нсійне страхування до Пенсій ного фонду України»), яка діє н а час виникнення заборговано сті.

Підпунктом 1 п.2 Прикінцевих положень Закону України «Пр о загальнообов' язкове держ авне пенсійне страхування» п ередбачено, що підприємства та організації з коштів, приз начених на оплату праці, внос ять до Пенсійного фонду плат у, що покриває фактичні витра ти на виплату і доставку пенс ій особам, які були зайняті по вний робочий день на підземн их роботах, на роботах з особл иво шкідливими і особливо ва жкими умовами праці за списк ом № 1 виробництв, робіт, профе сій, посад і показників, затве рджених Кабінетом Міністрів України, за списком робіт і пр офесій, затвердженим Кабінет ом Міністрів України, почина ючи з дня набрання чинності ц им Законом, у розмірі 20 відсот ків з наступним збільшенням її щороку на 10 відсотків до 100-в ідсоткового розміру відшкод ування фактичних витрат на в иплату і доставку цих пенсій до набуття права на пенсію за віком відповідно до цього За кону.

Таким чином, відповідно до п .6.1. «Інструкції про порядок об числення і сплати страхуваль никами та застрахованими осо бами внесків на загальнообов ' язкове державне пенсійне с трахування до Пенсійного фон ду України» в 2010 року підлягаю ть відшкодуванню (за рахунок підприємств і організацій) - 80% від фактичних витрат на вип лату і доставку пенсій, призн ачених або виплачених у 2010 роц і.

ОСОБА_2 працював на підпри ємстві відповідача та викону вав роботу, яка згідно законо давства дає йому право на пен сію на пільгових умовах. Стаж роботи на ПП «Запорізький за вод свердел - ДСС» становит ь 06 років 6,40 місяців. Відповідн о частка плати даного підпри ємства становить 65,33%. Усього за період з квітня по травень 2010 р оку відповідач повинен відшк одувати Управлінню Пенсійно го фонду України 1559 грн. 82 коп.

ОСОБА_3 працював на підпри ємстві відповідача та викону вав роботу, яка згідно законо давства дає йому право на пен сію на пільгових умовах. Стаж роботи на ПП «Запорізький за вод свердел - ДСС» становит ь 07 років 10,93 місяців. Відповідн о частка плати даного підпри ємства становить 79,11%. Усього за період з квітня по травень 2010 р оку відповідач повинен відшк одувати Управлінню Пенсійно го фонду України 2302 грн. 33 коп.

Відповідно до п.6.4. «Інструкц ії про порядок обчислення і с плати страхувальниками та за страхованими особами внескі в на загальнообов' язкове де ржавне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України » розмір сум до відшкодуванн я на поточний рік визначаєть ся відділами надходження дох одів органів Пенсійного фонд у України щорічно у розрахун ках фактичних витрат на випл ату та доставку пільгових пе нсій, призначених відповідно до частини 2 Прикінцевих поло жень Закону (згідно з додатка ми 6 та 7), які надсилаються підп риємствам до 20-го січня поточн ого року та протягом 10 днів з н овопризначених (перерахован их) пенсій.

Згідно з п.6.8 «Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрах ованими особами внесків на з агальнообов' язкове держав не пенсійне страхування до П енсійного фонду України» під приємства щомісяця до 25-го чис ла вносять до Пенсійного фон ду зазначену в повідомленні місячну суму фактичних витра т на виплату та доставку пенс ій, призначених на пільгових умовах. У разі зміни розміру п енсії або настання обставин, які впливають на суму відшко дування (смерть пенсіонера, з міна місця проживання та ін.), органи Пенсійного фонду пові домляють про це підприємства в місячний термін з моменту в иникнення цих обставин.

Управлінням Пенсійного фо нду України у Орджонікідзевс ькому районі м. Запоріжжя від повідно до п.2 Прикінцевих пол ожень Закону України «Про за гальнообов'язкове державне п енсійне страхування» направ лялись відповідачу Розрах унки фактичних витрат на ви плату та доставку пенсій № 63, № 205, № 489.

Відповідно до п.2 ч.9 ст.106 Закон у України «Про загальнообов' язкове державне пенсійне стр ахування» суми страхових вне сків своєчасно не нараховані та/або не сплачені страхувал ьниками у строки, визначені с таттею 20 цього Закону, в тому ч ислі обчислені територіальн ими органами Пенсійного фонд у у випадках, передбачених ча стиною третьою статті 20 цього Закону, вважаються простроч еною заборгованістю із сплат и страхових внесків і стягую ться з нарахуванням пені та з астосуванням фінансових сан кцій.

Згідно до ч.3 ст.106 Закону Укра їни «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхуван ня» у разі якщо страхувальни к не сплатив узгоджену суму н едоїмки орган Пенсійного фон ду має право звернутися до су ду з позовом про стягнення не доїмки.

За таких обставин суд дійшо в висновку, що заявлені Управ лінням Пенсійного фонду Укра їни у Орджонікідзевському ра йоні м. Запоріжжя вимоги про с тягнення з ПП «Запорізький з авод свердел - ДСС» 3862 грн. 15 к оп. заборгованості по відшко дуванню фактичних витрат на виплату та доставку пільгови х пенсій обґрунтовані і підл ягають задоволенню.

Керуючись ст.ст.94, 158-163 КАС Укра їни; ст.106 Закону України «Про з агальнообов' язкове держав не пенсійне страхування», п.2 П рикінцевих Закону України «П ро загальнообов' язкове дер жавне пенсійне страхування» , пунктами 6.2, 6.4, 6.8 «Інструкції пр о порядок обчислення і сплат и страхувальниками та застра хованими особами внесків на загальнообов' язкове держа вне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України», з атвердженої 19.12.2003р. постановою правління Пенсійного фонду України № 21-1, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Позов задовольнити.

Стягнути з Приватного підп риємства «Запорізький завод свердел - ДСС» (69032, м. Запоріжж я, вул. Виборзька, 8, код ЄДРПОУ 3 1425986, р/р 260024130, МФО 313827 банк: ЗОД «Райф файзен банк Аваль») на корист ь Управління Пенсійного фонд у України у Орджонікідзевськ ому районі м. Запоріжжя (р/р 2560530 1201080, МФО 313957, Банк: Запорізьке обл асне управління ВАТ «Державн ий ощадний банк України») 3862 гр н. 15 коп. заборгованості по від шкодуванню витрат на виплату пільгових пенсій.

Постанова суду першої інст анції набирає законної сили після закінчення строку пода ння заяви про апеляційне оск арження, встановленого Кодек сом адміністративного судоч инства України, якщо таку зая ву не було подано.

Якщо було подано заяву про а пеляційне оскарження, але ап еляційна скарга не була пода на у строк, встановлений цим К одексом, постанова суду перш ої інстанції набирає законно ї сили після закінчення цьог о строку.

Заява про апеляційне оскар ження постанови суду першої інстанції подається протяго м десяти днів з дня її проголо шення, а в разі складення пост анови у повному обсязі відпо відно до статті 160 цього Кодек су - з дня складення в повном у обсязі. Якщо постанову було проголошено у відсутності о соби, яка бере участь у справі , то строк такого подання заяв и про апеляційне оскарження обчислюється з дня отримання нею копії постанови. Апеляці йна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом двадцяти днів після подання заяви про апеляційн е оскарження.

Апеляційна скарга може бут и подана без попереднього по дання заяви про апеляційне о скарження, якщо скарга подає ться у строк, встановлений дл я подання заяви про апеляцій не оскарження.

Заява про апеляційне оскар ження чи апеляційна скарга, п одані після закінчення строк ів, залишаються без розгляду , якщо суд апеляційної інстан ції за заявою особи, яка їх под ала, не знайде підстав для пон овлення строку, про що постан овляється ухвала.

Суддя О.О. Прасов

Постанова у повному обсязі складена 30.07.2010р.

СудЗапорізький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення29.07.2010
Оприлюднено04.08.2010
Номер документу10566359
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-3107/10/0870

Постанова від 29.07.2010

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Прасов Олександр Олександрович

Постанова від 29.07.2010

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Прасов Олександр Олександрович

Ухвала від 02.06.2010

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Прасов Олександр Олександрович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні