Рішення
від 08.08.2022 по справі 924/1262/21
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

29000, м. Хмельницький, майдан Незалежності, 1 тел. 71-81-84, факс 71-81-98


ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"09" серпня 2022 р. Справа № 924/1262/21

Господарський суд Хмельницької області у складі судді Гладюка Ю. В., при секретарі судового засідання Місько Ю.В., розглянувши матеріали справи

за позовом приватного підприємства "Трудівник Полісся" Сьогодні", м. Славута, Хмельницька обл.

до Славутської міської ради, м. Славута, Хмельницька обл.

про визнання права власності

за участю представників сторін:

від позивача - Вагін Д.В.

від відповідача - не з`явився

встановив:

Позивач у позові просить суд визнати за ним право власності на:

- нежитлове приміщення площею 223, 7 м.кв., що розташоване за адресою: Хмельницька обл., м. Славута, вул. Миру, буд. 102;

- склад площею 15, 6 кв.м., що знаходиться за адресою: Хмельницька обл., м. Славута, вул. Миру, буд. 102;

- гараж площею 23, 3 кв.м., що розташований за адресою: Хмельницька обл., м. Славута, вул. Миру, буд. 102.

Обгрунтовуючи позов, позивач зазначає, що згідно передавального акту матеріальних цінностей КП „Редакція газети „Трудівник Полісся" до правонаступника - позивача, статус нерухомого майна, визнання права власності на яке є предметом спору, не встановлений. Проте, як з моменту реєстрації (14.09.94) підприємства, правонаступником якого на даний час є позивач, так і на даний час, підприємство позивача завжди знаходилось та здійснювало свою діяльність у приміщеннях за адресою, де знаходиться спірне майно. При цьому, дане майно перебуває на балансі приватного підприємства „Трудівник Полісся" Сьогодні".

23.02.07 виготовлено технічний паспорт на виробничий будинок приміщення редакції „Трудівник Полісся" по вул. Леніна, 102 у м. Славута, площею 223, 7 м.кв., у якому власником вказано редакцію газети „Трудівник Полісся", якій 08.12.93 присвоїно ідентифікаційний код 02475658, який і на даний час належить позивачу. 28.03.16 виготовлено також техпаспорта на приміщення складу та гаража по вул. Миру, 102 у м. Славута.

У 2014 році відповідач звертався до суду з заявою про передачу спірного нерухомого майна у власність територіальній громаді оскільки власник такого майна не відомий, майно безхазяйне. Даний позов залишено без розгляду. Однак, при розгляді даного спору в апеляційному порядку, судом встановлено, що на спірне майно претендує КП „Редакція газети „Трудівник Порлісся" (правонаступником якого є позивач), яка заперечує проти визнання майна безхазяйним і передачі його у власність територіальній громаді, оскільки порушиться її право на оформлення права власності на вказане майно.

Згідно листа відповідача № 01-04/102 від 07.05.13 документи, які посвідчують право власності на приміщення, в якому розташоване КП „Редакція газети „Трудівник Полісся" в Славутській районній раді відсутні. Отже, спірні приміщення по вул. Миру, 102 (нежитлове приміщення, склад та гараж) не є державною чи комунальною власністю та не перебуває у власності інших фізичних чи юридичних осіб.

Враховуючи вказані обставини, а також те, що позивач (з урахуванням всього ланцюга правонаступництва) добросовісно користується, відкрито та безперервно фактично володіє спірним майном більш ніж десять років, він має право набути право власності на це майно за набувальною давністю згідно діючого законодавства.

Представник позивача в судовому засіданні позов підтримав, наполягав на його задоволенні.

Відповідач свого представника до суду не направив, 13.01.22 надіслав письмові пояснення з приводу заявленого позову та вказав, що враховуючи, що спірні приміщення не належать до об`єктів права комунальної власності Славутської міської територіальної громади, інтереси відповідача не порушуються. Враховуючи те, що спір фактично відсутній, у вирішенні справи відповідач покладається на розсуд суду і проти позову не заперечує.

Матеріалами справи встановлено.

25.07.1973 р. по Хмельницькому облуправлінню в справах видавництв, поліграфій та книжній торгівлі видано наказ номер 77, яким призначено комісію для прийому в експлуатацію приміщення Славутської райтипографії по закінченню реконструкції

27.07.73 Хмельинцьким обласним управлінням у справах видавництв, поліграфії та книжкової торгівлі складено акт прийому приміщення Славутської районної типографії після реконструкції, де зазначено, що: комісія оглянула прибудову до приміщення Славутської районної типографії; прибудова двохповерхова, побудована по індивідуальному проекту; будівництво розпочато в березні 1971 року, закінчено в лютому 1973 року; призначення - перший поверх виробничий для розміщення поліграфічного обладнання, другий - для розміщення редакції районної газети; експлуатацію прибудови буде здійснювати Славутська районна типографія і редакція газети „Трудівник Полісся"; надане до здачі в експлуатацію приміщення типографії після реконструкції вважати прийнятим.

07.01.93 прийнято статут редакції громадської газети „Трудівник Полісся", де вказано, що редакція громадської газети „Трудівник Полісся" є юридичною особою.

08.12.93 Громадській газеті „Трудівник Полісся" Хмельницьким обласним управлінням статистики видано свідоцтво № 3390 де вказано ідентифікаційний код 02475658, який є аналогічним ідентифікаційному коду позивача.

31.03.94 затверджено статут редакції газети „Трудівник Полісся" Славутської міської та районної рад народних депутатів, районної державної адміністрації, де вказано, що місцезнаходженням редакції газети є м. Славута, вул. Леніна, 102.

10.04.94 під № 179 газеті „Трудівник Плісся" видано свідоцтво про державну реєстрацію друкованого засобу масової інформації.

20.01.99 видано довідку № 3110 про включення до Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України Славутської громадської газети „Трудівник Полісся" з ідентифікаційним кодом 02475658, адресою - Хмельницька обл., м. Славута, вул. Леніна, 102. Форма власності - комунальна.

27.03.08 затверджено статут комунального підприємства „Редакція газети „Трудівник Полісся" (нова редакція), місцезнаходження якого є м. Славута, вул. Миру, 102.

28.03.17 затверджено статут приватного підприємства „Трудівник Полісся" Сьогодні", де вказано, що дане підприємство є правонаступником всього майна, всіх активів і пасивів, усіх прав та обов`язків комунального підприємства „Редакція газети „Трудівник Полісся". Юридична адреса підприємства - Хмельницька обл., м. Славута, вул. Миру, 102-А. Підприємство є власником набутого ним майна, у тому числі майна КП „Редакція газети „Трудівник Полісся" правонаступником якого воно стало.

Перед цим, 27.03.17 затверджено передавальний акт балансових рахунків, матеріальних цінностей та активів КП „Редакція газети „Трудівник Полісся" до правонаступника - ПП „Трудівник Полісся" Сьогодні" про те, що усі зобов`язання КП „Редакція газети „Трудівник Полісся" перед кредиторами, всі права та обов`язки, а також всі активи та пасиви КП „Редакція газети „Трудівник Полісся" шляхом перетворення переходять до правонаступника - ПП „Трудівник Полісся" Сьогодні". Згідно примітки додатку 1 до передавального акту статус нерухомого майна (будівля редакції, будівля гаража, приміщення складу), яке з 1973 року перебуває на балансі редакції, на час проведення реорганізації шляхом перетворення КП „Редакція газети „Трудівник Полісся" у ПП „ Трудівник Полісся" Сьогодні" - не встановлений. Акт містить додатки: № 1 - основні засоби, № 2 - знос основних засобів, № 3 - малоцінні та швидкозношувальні предмети, № 4 - розшифровки залишків коштів, № 5 - розшифровка дебіторської заборгованості, № 6 - розшифровка кредиторської заборгованості, №7 - інформація щодо діючих угод, № 8 - оборотний баланс, № 9 - перелік документів.

18.11.21 затверджено нову редакцію статуту ПП „Трудівник Полісся" Сьогодні", де також вказано, що товариство є правонаступником всього майна, всіх активів і пасивів, усіх прав та обов`язків КП „Редакція газети „Трудівник Полісся" (код 02475658).

Окремо слід відмітити наступні обставини.

06.06.14 за № 807/04-31 Славутська міська рада подала заяву до Славутського міськрайонного суду про передачу безхазяйного нерухомого майна у власність територіальної громади м. Славута в особі Славутської міської ради, де просить: передати у комунальну власність територіальної громади міста Славута в особі Славутської міської ради безхазяйне нерухоме майно, розташоване по вул. Миру, 102 в м. Славута площею 223 кв.м., що становить 21/100 частини нежитлового приміщення та господарські будівлі площею 42, 2 кв.м., що становлять 19/100 частини господарських будівель.

03.07.14 Славутським міськрайонним судом Хмельницької області постановлено ухвалу у справі № 682/1787/14-ц (за вищевказаною заявою), якою заяву Славутської міської ради про передачу безхазяйного майна у власність територіальної громади м. Славута в особі Славутської міської ради, заінтересовані особи КП „Редакція газети „Трудівник Полісся", Славутська райрада, КП „Славутське БТІ", залишено без розгляду.

Ухвалою Апеляційного суду Хмельницької області від 12.09.14 у справі № 682/1787/14-ц вищевказану ухвалу Славутського міськрайонного суду від 03.07.14 залишено без змін.

Також до справи подано:

- Звіт про оцінку окремого індивідуально визначеного майна - приміщення гаража площею 23, 3 м.кв., яке розміщене за адресою: вул. Миру, 102, м. Славута, Хмельницька обл., та перебуває на балансі ПП „Трудівник Полісся" Сьогодні",

- Звіт про оцінку окремого індивідуально визначеного майна - приміщення складу площею 15, 6 кв.м., яке розміщене за адресою: вул. Миру, 102, м. Славута, Хмельницька обл., та перебуває на балансі ПП „Трудівник Полісся" Сьогодні";

- Звіт про оцінку окремого індивідуально визначеного майна - приміщення редакції загальною площею 223, 7 кв.м., яке розміщене за адресою: вул. Миру, 102, м. Славута, Хмельницької обл. та перебуває на балансі ПП „Трудівник Полісся" Сьогодні",

- лист Славутської районної ради від 07.05.13 № 01-04/102 де вказано, що документи, які посвідчують право власності на приміщення, в якому розташоване комунальне підприємство „Редакція газети „Трудівник Полісся" в Славутській райраді відсутні;

- технічну документацію по встановленню зовнішніх меж землекористування для видачі державного акту на право постійного користування земельними ділянками редакції газети „Трудівник Полісся" по вул. Леніна, 102 в м. Славута Хмельницької обл., виготовлену топографо-геодезичним відділенням ГУ геодезії, картографії та кадастру в 1999 році;

- державний акт на право постійного користування землею серії І-ХМ № 001304, виданий редакції газети „Трудівник Полісся", м. Славута, вул. Леніна, 102 в тому, що зазначеному землекористувачу надається у постійне користування 0, 0372 гектарів землі в межах, згідно з планом землекористування. Землю надано у постійне користування для виробничого призначення;

- інвентарну справу на приміщення редакції „Трудівник Полісся" по вул. Леніна, 102 в м. Славуті, де в технічному паспорті на виробничий будинок - приміщення редакції „Трудівник Полісся" по вул. Леніна, 102 у м. Славута вказано, що власником приміщення площею 223, 7 м.кв. є редакція газети „Трудівник Полісся";

- інвентарну справу на приміщення складу по вул. Миру, 102 в м. Славута, де в технічному паспорті на виробничий будинок - приміщення складу по вул. Миру, 102 у м. Славута вказано, що власником приміщення площею 15, 6 м.кв. є КП Редакція газети „Трудівник Полісся";

- інвентарну справу на приміщення гаража по вул. Миру, 102 в м. Славута, де в технічному паспорті на виробничий будинок - приміщення гаража по вул. Миру, 102 у м. Славута вказано, що власником приміщення площею 23, 3 кв.м. є КП Редакція газети „Трудівник Полісся";

- договір від 12.08.10 номер 3 на виконання (передавання) науково-технічної документації, укладений між малим науково-виробничим підприємством „Корчанка" та УКП „Редакція газети „Трудівник Полісся" про виконання робіт електропостачання електрокотла для опалення приміщень КП „Редакція газети „Трудівник Полісся" по вул. Миру, 102 в м. Славуті;

- акт прийому-передачі проектної продукції за вищевказаним договором;

- договір від 01.12.10 номер 158, укладений між позивачем та ТОВ „Райагропроменерго" щодо виконання робіт за замовленням РГ „Трудівник Полдісся", вул. Миру, 102, м. Славута;

- акт пломбування приладів обліку електроенергії від 28.02.11 для редакції газети „Трудівник Полісся", вул. Миру, 102, м. Славута;

- акт (паспорт) технічної перевірки засобів обліку електроенергії, встановленого в електроустановках від 28.02.11, де об`єкт - редакція газети „Трудівник Полісся", вул. Миру, 102, м. Славута;

- акт заміни, прийняття в експлуатацію приладів обліку електроенергії (січень 2011) де споживач - редакція газети „Трудівник Полісся", вул. Миру, 102, м. Славута;

- опитувальний лист для приєднання електроустановок юросіб та фізичних осіб - підприємців до електричних мереж, замовник - КП „РГ „Трудівник Полісся", вул. Миру, 102, м. Славута;

- угода від 13.12.10 № 7663 між КП „Редакція газети „Трудівник Полісся" (вул. Миру, 102, м. Славута) та ВАТ ЕК „Хмельницькобленерго" та акт прийому-передачі, протокол параметризації лічильника для КП „Редакція газети „Трудівник Полісся", де адреса газети - м. Славута, вул. Миру, 102;

- робочий проект газифікації вбудованої паливної редакції газети „Трудівник Подісся" 2000 р., адреса вул. Леніна, 102, м. Славута.

- договір на виконання будівельно-монтажних робіт по газифікації приміщення редакції газети „Трудівник Полісся" від 21.06.2000 № 149-юр, укладений між Славутським комбінатом „Будфарфор" (виконавець) та замовником редакція міськрайонної газети Славутського району Хмельницької області „Трудівник Полісся";

- акт державної технічної комісії про прийняття закінченого будівництвом об`єкта (система газопостачання в м. Славута, вул. Леніна, 102) в експлуатацію від 28.12.01;

- довідку про вартість виконаних робіт за листопад 2010 року, підписану редакцією газети „Трудівник Полісся" та ЗАТ „Електро" відносно виконання робіт за замовленням позивача за адресою: м. Славута, вул. Миру, 102.;

- акт ревізії фінансово-господарської діяльності КП „Редакція газети „Трудівник Полісся" за 2007 рік та І квартал 2008 року № 34-14 від 22.07.08, де вказано, що об`єкт контролю - Славутська громадська газета „Трудівник Полісся" знаходиться за адресою: м. Славута, вул. Миру, 102.;

- акт № 277 від 07.05.12 перевірки додержання суб`єктом господарювання вимог законодавства у сфері цивільного захисту, пожежної та технічної безпеки, де вказано, що редакція газети „Трудівник Полісся" знаходиться за адресою: м. Славута, вул. Миру, 102;

- лист Регіонального відділення Фонду Держмайна України по Хмельницькій області від 29.11.06 № 01/01-42-3569/06, адресований редактору газети „Трудівник Полісся", де вказано, що відділення статутом, установчим договором, іншими документами з питання власності майна редакції газети „Трудівник Полісся" не володіє. Газета „Трудівник Полісся", нерухоме майно за адресою: м. Славута, вул. Леніна, 102, у процесі приватизації не перебували, рішення власників, повноваження на приватизацію у майбутньому, відділенням не отримувались;

- страхове свідоцтво фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України № 2215000230 від 16.07.07, видане Славутській редакції громадської газети „Трудівник Полісся", адреса якого - м. Славута, вул. Леніна, 102;

- лист державного комітету телебачення і радіомовлення України від 07.08.14 № 3457/33/5, адресований редакції газети „Трудівник Полісся", адресою якого вказано - м. Славута, вул. Миру, 102;

- лист державного комітету телебачення і радіомовлення України від 21.04.16 № 1296/35/9, адресований КП „Редакція газети „Трудівник Полісся", де вказано, що оскільки КП „Редакція газети „Трудівник Полісся" та майно, що перебуває у редакції на балансі, не входить до сфери управління державного комітету телебачення і радіомовлення України, Держкомтелерадіо не має законних підстав для вирішення порушених у зверненні питань, в тому числі щодо реєстрації речових прав на вказане майно;

- свідоцтво про реєстрацію платника податку на додану вартість № 31677969 від 17.07.97, видане Славутській редакції міськрайонної газети „Трудівник Полісся", адреса якого - Хмельницька обл., м. Славута, вул. Леніна, 102;

- висновок про вартість майна, складений ПП „Ізяслав - експерт" на замовлення власника майна - КП „Редакція газети „Трудівник Полісся", де об`єктом оцінки є нежитлові приміщення в будівлі гаража, а саме приміщення складу площею 15, 6 м. кв., та приміщення гаража площею 23, 3 м.кв., що перебувають по вул. Миру, 102 у м. Славута;

- висновок про вартість майна, складений ПП „Експертмаш" на замовлення редакції газети „Трудівник Полісся" де об`єктом оцінки є нежитлове приміщення площею 223, 7 кв.м. за адресою - м. Славута, вул. Леніна, 102;

- довідка ПП „Трудівник Полісся" Сьогодні" від 25.10.21 № 111 про те, що на балансі підприємства обліковується будівля редакції, яка розташована за адресою: Хмельницька область, м. Славута, вул. Миру, 102;

- лист регіонального відділення фонду Держмайна України по Вінницькій та Хмельницькій областях від 09.12.21 № 18-04-02020, де вказано, що будівля за адресою: Хмельницька область, Шепетівський район, м. Славута, вул. Миру, 102 не перебуває в управлінні фонду, тому інформації щодо права власності на нежитлові приміщення у вказаній будівлі та щодо їх обліку немає;

- лист Славутської міської ради від 13.12.21 № 04-29/2393 де вказано, що нежитлове приміщення площею 223, 7 кв.м., склад площею 15. 6 кв.м., гараж площею 23, 3 кв.м., що розташовані за адресою: Хмельницька область, Шепетівський район, м. Славута, вул. Миру, 102 не належать до об`єктів права комунальної власності Славутської міської територіальної громади. У період перебування Славутської міської ради у складі засновників КП „Редакція газети „Трудівник Полісся" приміщення площею 223, 7 кв.м., господарські будівлі площею 42, 2 кв.м. на вул. Миру, 102 у м. Славута обліковувались на балансі КП „Редакція газети „Трудівник Полісся";

- акт прийому виконаних робіт за 25.01.07, на замовлення Славутської редакції газети „Трудівник Полісся" на об`єкті - газифікація приміщення редакції газети „Трудівник Полісся";

- кошторис на капітальний ремонт водопроводу редакції газети „Трудівник Полісся";

- акт № 2 прийому виконаних будівельних робіт за січень 2001 року за замовленням редакції газети „Трудівник Полісся";

- акт від 05.11.03 державної інспекції з контролю за цінами в Хмельницькій області відносно перевірки Славутської редакції газети „Трудівник Полісся" за адресою: м. Славута, вул. Леніна, 102;

- довідка ПП „Трудівник Полісся" Сьогодні" від 22.12.21 № 140 про те, що на балансі підприємства обліковується будівля гаража, яка розташована за адресою: Хмельницька обл., м. Славута. вул. Миру, 102;

- довідка ПП „Трудівник Полісся" Сьогодні" від 22.12.21 № 141 про те, що на балансі підприємства обліковується приміщення складу, яке розташоване за адресою: Хмельницька обл., м. Славута, вул. Миру, 102

- фотокопії витягів з газети і газети „Трудівник Полісся" / „Трудівник Полісся" Сьогодні" за 1997 - 2022 роки.

Заслухавши пояснення представника позивача, дослідивши подані докази та давши їм оцінку в сукупності, при аналізі норм діючого законодавства, що регулює спірні відносини, суд врахував таке.

Як вбачається з матеріалів справи приміщення, визнання права власності на які є предметом розгляду у справі, розпочаті будівництвом в березні 1971 року та закінчені - в лютому 1973 р. - акт прийому приміщення Славутської районної типографії після реконструкції від 27.07.1973р. Згідно п. 5 акту загальний стан приміщення підтверджує повну можливість експлуатації прибудови. При цьому, згідно п. 2 вказаного вище акту призначенням приміщення є в тому числі - для розміщення редакції районної газети. За п. 6 акту експлуатацію прибудови буде здійснювати Славутська районна типографія та редакція газети „Трудівник Полісся".

Слід зазначити, що за Статутом редакції громадської газети „Трудівник Полісся" від 07.01.1993р. Редакція громадської газети „Трудівник Полісся" є юридичною особою, має право виступати стороною в суді. 08.12.1993 року громадській газеті „Трудівник Полісся" видано свідоцтво номер 3390 про присвоєння її ідентифікаційного коду 02475658, який, як видно з матеріалів справи належить на час розгляду справи позивачу. Згідно довідки з ЄДРПОУ від 20.01.99 номер 3110 Славутська громадська газета „Трудівник Полісся" є юридичною особою комунальної власності, код 02475658. За статутом Приватного підприємства „Трудівник Полісся" Сьогодні" від 2017р. (позивач) ПП „Трудівник Полісся" Сьогодні" є правонаступником всього майна, всіх активів та пасивів, всіх прав та обов`язків комунального підприємства „Редакція газети „Трудівник Полісся" (код ЄДРПОУ 02475658).

Вказане підтверджує, що організації з назвами: „Редакція районної газети „Трудівник Полісся", „Редакція громадської газети "Трудівник Полісся"; „Газета „Трудівник Полісся", „Громадська газета „Трудівник Полісся" є однією і тією ж юридичною особою з кодом 02475658, тобто - позивачем.

За таких обставин, спірне майно, ще з моменту його виникнення (1973 р.), було призначене для експлуатації позивачем (в відповідному статусі на той момент). Вся подальша хронологія подій, як вбачається з матеріалів справи, свідчить про користування спірним майном саме позивачем. Так, вказане майно - приміщення площею 223, 7 м.кв., склад, площею 15, 6 кв.м., гараж, площею 23, 3 кв.м. знаходиться за адресою: Хмельницька обл., м. Славута, вул. Миру, 102. В свою чергу позивач (редакція газети „Трудівник Полісся") за статутом від 31.03.94 також перебував за адресою - м. Славута, вул. Леніна, 102 (на сьогоднішній день Миру, 102). При цьому, вказану адресу, як вбачається з матеріалів справи, позивач не змінював з 1973 року. Зокрема, така адреса вказана в: довідці ЄДРПОУ від 20.01.99; статуті КП „РГ „Трудівник Полісся" від 2008 р., статуті ПП „Трудівник Полдісся" Сьогодні" від 2017 р.; статуті ПП „Трудівник Полісся" Сьогодні від 2021р.; технічній документації по встановленню зовнішніх меж землекористування для видачі держакту на право постійного користування землею 1999р.; Інвентарних справах на спірне майно 2007 року і 2016 р. та інших матеріалах, де зазначена адреса вказана як адреса газети „Трудівник Полісся" (позивача), зокрема: акт від 28.12.2001р., акт ревізії від 22.07.08р., акт пожежної безпеки від 07.05.12р, страхове свідоцтво від 16.07.07, свідоцтво про реєстрацію платника податку від 17.07.97р., та інші.

При цьому, докази перебування позивача за вищевказаний період за іншою адресою в справі відсутні.

Також, слід зазначити, що вищевказані матеріали, та матеріали з приводу договірних відносин позивача щодо експлуатації спірних приміщень свідчать про фактичну експлуатацію позивачем (користування) майна, що є предметом розгляду, за вищевказаний період - з 1973 р. по даний час (активно з 2000) - більше десяти років. Такими документами є: договір від 12.08.10 номер 3 на виконання (передавання) науково-технічної документації, укладений між малим науково-виробничим підприємством „Корчанка" та УКП „Редакція газети „Трудівник Полісся" про виконання робіт електропостачання електрокотла для опалення приміщень КП „Редакція газети „Трудівник Полісся" по вул. Миру, 102 в м. Славуті; акт прийому-передачі проектної продукції за вищевказаним договором; договір від 01.12.10 номер 158, укладений між позивачем та ТОВ „Райагропроменерго" щодо виконання робіт за замовленням РГ „Трудівник Полісся", вул. Миру, 102, м. Славута; акт пломбування приладів обліку електроенергії від 28.02.11 для редакції газети „Трудівник Полісся", вул. Миру, 102, м. Славута; акт (паспорт) технічної перевірки засобів обліку електроенергії, встановленого в електроустановках від 28.02.11, де об`єкт - редакція газети „Трудівник Полісся", вул. Миру, 102, м. Славута; акт заміни, прийняття в експлуатацію приладів обліку електроенергії (січень 2011) де споживач - редакція газети „Трудівник Полісся", вул. Миру, 102, м. Славута; опитувальний лист для приєднання електроустановок юросіб та фізичних осіб - підприємців до електричних мереж, замовник - КП „РГ „Трудівник Полісся", вул. Миру, 102, м. Славута; угода від 13.12.10 № 7663 між КП „Редакція газети „Трудівник Полісся" (вул. Миру, 102, м. Славута) та ВАТ ЕК „Хмельницькобленерго" та акт прийому-передачі, протокол параметризації лічильника для КП „Редакція газети „Трудівник Полдісся", де адреса газети - м. Славута, вул. Миру, 102; робочий проект газифікації вбудованої паливної редакції газети „Трудівник Подісся" 2000 р., адреса вул. Леніна, 102, м. Славута., договір на виконання будівельно-монтажних робіт по газифікації приміщення редакції газети „Трудівник Полісся" від 21.06.2000 № 149-юр, укладений між Славутським комбінатом „Будфарфор" (виконавець) та замовником редакція міськрайонної газети Славутського району Хмельницької області „Трудівник Полісся")

Листом № 01.04/102 від 07.05.13 Славутська райрада повідомила, що документи, які посвідчують право власності на приміщення, в якому розташоване КП „Редакція газети „Трудівник Полісся" в Славутській райраді відсутні. Листом від 29.11.05 Фонд Держмайна повідомляє, що статутом, установчим договором, іншими документами з приводу власності майна редакції газети „Трудівник Полісся" фонд не володіє. Газета „Трудівник Полісся", нерухоме майно за адресою м. Славута, вул. Леніна, 102 в процесі приватизації не перебували, рішення власників, повноваження на приватизацію у майбутньому, відділенням не отримувались. Листом номер 18-04-02020 від 09.12.21 РВ ФДМУ по Вінницькій та Хмельницькій областях повідомляє, що будівля за адресою: Хмельницька обл., Шепетівський р-н, м. Славута, вул. Миру, 102 не перебуває в управлінні Фонду держмайна, тому інформації щодо права власності на нежитлові приміщення у вказаній будівлі та щодо їх обліку немає. Листом від 19.12.21 Славутська міська рада повідомляє, що нежитлове приміщення площею 223, 7 м.кв., склад площею 15. 6 м.кв., гараж площею 23, 3 кв.м. що розташовані за адресою: Хмельницька обл., м. Славута, вул. Миру, 102 не належать до об`єктів права комунальної власності Славутської міської територіальної громади.

Отже, на даний час відсутні документи, які підтверджують перебування майна, що є предметом дослідження в справі у будь-чиїй власності (будь-якої форми власності). Наявні матеріали свідчать про добросовісне набуття вказаного майна позивачем та користування даного учасника справи вказаним майном понад десять років. При цьому, дане майно на праві власності позивачу не належало.

Згідно ст. 344 ЦКУ особа, яка добросовісно заволоділа чужим майном і продовжує відкрито, безперервно володіти нерухомим майном протягом десяти років або рухомим майном - протягом п`яти років, набуває право власності на це майно (набувальна давність), якщо інше не встановлено цим Кодексом. Особа, яка заявляє про давність володіння, може приєднати до часу свого володіння увесь час, протягом якого цим майном володіла особа, чиїм спадкоємцем (правонаступником) вона є. Право власності за набувальною давністю на нерухоме майно, транспортні засоби, цінні папери набувається за рішенням суду.

Інститут набувальної давності є одним із первинних способів виникнення права власності, тобто такий спосіб, відповідно до якого право власності на річ виникає вперше або незалежно від права попереднього власника на таку річ - не базується на попередній власності та відносинах правонаступництва, а базується на сукупності обставин, вказаних в частині 1 ст. 344 ЦКУ, зокрема: наявність суб`єкта, здатного набути у власність певний об`єкт; законність об`єкта володіння; добросовісність заволодіння чужим майном; відкритість володіння; безперервність володіння; сплив встановлених строків володіння; відсутність норм закону про обмеження або заборону набуття права власності за набувальною давністю (Постанова Верховного Суду у справі № 914/8/20 від 24.02.21).

Належить врахувати, що:

- позивач, як юридична особа може мати у власності нерухоме майно;

- об`єкт володіння (майно, що є об`єктом дослідження) створений в законний спосіб шляхом прийняття за актом прийому приміщення від 27.07.78р. комісією, за наказом від 25.07.73р. по Хмельницькому облуправлінню в справах видавництв, поліграфій і книжній торгівлі;

- позивач набув майно добросовісно, шляхом прийняття його в експлуатацію саме для розміщення редакції газети (згідно акту від 1973 р), для чого вказане майно і призначалось;

- позивач володів майном відкрито - здійснював заходи по електрифікації та газифікації об`єкта, шляхом укладання відповідних договорів; здійснював видавництво газет (подано в справу), які розраховані на велику кількість людей;

- як досліджено вище, позивач володіє майном з 1973 року по даний час (активно з 2000 р.). Доказів володіння майном іншими особами відсутні;

- володіння майном, здійснено у строк понад десять років (встановлено вище).

Вказані обставини є підтвердженням наявності всіх ознак набувальної давності у зв`язку з чим позов обґрунтований. Крім того, відповідач не заперечує проти задоволення позову.

Отже, позов підлягає задоволенню.

Оскільки у поведінці відповідача відсутня протиправність поведінки, а також фактичне визнання права позивача на спірне майно за набувальною давністю, судові витрати покладаються на позивача.

Керуючись ст. ст. 232, 233, 236, 237, 238, 240, 241, 256 Господарського процесуального кодексу України, суд

ухвалив:

Позов задовольнити.

Визнати за приватним підприємством "Трудівник Полісся" Сьогодні" (30000, Хмельницька обл., м. Славута, вул. Миру, 102, ЄДРПОУ 02475658) право власності на:

- нежитлове приміщення площею 223, 7 м. кв., що знаходиться за адресою: Хмельницька обл., м. Славута, вул. Миру, 102;

- склад площею 15, 6 кв.м., що знаходиться за адресою: Хмельницька обл., м. Славута, вул. Миру, 102;

- гараж площею 23, 3 м.кв., що знаходиться за адресою: Хмельницька обл., м. Славута, вул. Миру, 102.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду. (ч.1, 2 ст. 241 ГПК України).

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом двадцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення. (ч.1 ст. 256 ГПК України).

Суддя Ю.В. Гладюк

Повний текст рішення складено 11.08.22.

Віддруковано/надіслано 3 прим.:

1- до справи

2- позивачу (30000, Хмельницька обл., м. Славута, вул. Миру, буд. 102) рек. з пов.

3 - відповідачу (mail@slavuta-mvk.gov.ua)

Дата ухвалення рішення08.08.2022
Оприлюднено15.08.2022
Номер документу105693117
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —924/1262/21

Рішення від 08.08.2022

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Гладюк Ю. В.

Ухвала від 20.07.2022

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Гладюк Ю. В.

Ухвала від 21.06.2022

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Гладюк Ю. В.

Ухвала від 01.03.2022

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Гладюк Ю. В.

Ухвала від 21.02.2022

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Гладюк Ю. В.

Ухвала від 31.01.2022

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Гладюк Ю. В.

Ухвала від 25.01.2022

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Гладюк Ю. В.

Ухвала від 28.12.2021

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Гладюк Ю. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні