Рішення
від 27.07.2022 по справі 212/11847/21
ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КРИВОГО РОГУ

Справа № 212/11847/21

2/212/1470/22

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

(З А О Ч Н Е)

28 липня 2022 року м. Кривий Ріг

Жовтневий районний суд міста Кривого Рогу Дніпропетровської області в складі: головуючого судді Пустовіт О.Г., за участю секретаря судового засідання Голуб О.В., за відсутності сторін, розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Кривому Розі в порядку спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовом Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «КР П`ЯТЬ ЗІРОК» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за житлово-комунальні послуги,-

ВСТАНОВИВ:

24 грудня 2021 року Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «КР П`ЯТЬ ЗІРОК» звернулось до Жовтневого районного суду м. Кривого Рогу Дніпропетровської області з позовною заявою до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості по сплаті внесків по утриманню будинку та прибудинкової території за період з 01.09.2019 року по 30.11.2021 рік в розмірі 7949,50 грн., 3 % річних у розмірі 544,30 грн., інфляційні втрати у розмірі 1297,06 грн. та судовий збір в розмірі 2270,00 грн..

В обґрунтування позовних вимог вказано, що ОСОБА_2 є власником квартири за адресою: АДРЕСА_1 , відповідно вона є співвласником багатоквартирного будинку, в якому створено ОСББ «КР П`ЯТЬ ЗІРОК».

ОСББ «КР П`ЯТЬ ЗІРОК» являється балансоутримувачем і здійснює обслуговування будинку АДРЕСА_2 , 28.12.2018 року Загальними зборами ОСББ «КР П`ЯТЬ ЗІРОК» було затверджено розмір внесків по утриманню будинку та прибудинкової території в розмірі 5 грн. 00 коп. за 1 кв.м. Нарахування по утриманню будинку та прибудинкової території за новим тарифом проводити з 01.02.2019 року.

30.01.2021 року Загальними зборами ОСББ «КР П`ЯТЬ ЗІРОК» було затверджено новий розмір внесків по утриманню будинку та прибудинкової території в розмірі 6 грн. 00 коп. за 1 кв.м. Нарахування по утриманню будинку та прибудинкової території за новим тарифом проводити з 01.02.2021 року.

З 01.09.2019 року по 30.11.2021 року ОСББ «КР П`ЯТЬ ЗІРОК» було надано Відповідачеві послуги по утриманню будинку та прибудинкової території та нараховано по особовому рахунку № НОМЕР_1 за квартирою АДРЕСА_3 оплату за надані послуги в розмірі 7949,50 грн..

Заборгованість за спожиті комунальні послуги за вказаний період Відповідач не сплатила. У зв`язку з наведеним позивач просить суд стягнути з відповідача усю суму заборгованості та судові витрати.

Ухвалою Жовтневого районного суду м. Кривого Рогу Дніпропетровської області від 21.01.2022 відкрито провадження у справі та призначено справу в порядку спрощеного позовного провадження з викликом сторін, відповідачу був встановлений строк для подання відзиву на позовну заяву.

Представник позивач у судове засідання не з`явилась, надала заяву про розгляд справи у її відсутність, позовні вимоги підтримала у повному обсязі, просила їх задовольнити, проти заочного розгляду справи не заперечує.

Відповідач в судове засідання не з`явилася, повідомлялась належним чином про дату розгляду справи, відзиву на позов до суду не подавала, та ухвалою суду від 11.08.2022 року вирішено питання про розгляд справи на підставі наявних у ній даних чи доказів (постановити заочне рішення).

Справа розглядається за відсутності учасників справи, тому у відповідності до ст. 247 ч. 2 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши матеріали справи, всебічно і повно з`ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, об`єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, застосувавши до спірних правовідносин відповідні норми матеріального та процесуального права, встановив наступні фактичні обставини та відповідні їм правовідносини.

Відповідно до ч. 1ст. 13 ЦПК Українисуд розглядає цивільні справи не інакше як за зверненням фізичних чи юридичних осіб, поданим відповідно до цьогоКодексу, в межах заявлених вимог і на підставі доказів сторін та інших осіб, які беруть участь у справі.

Згідност. 12 ЦПК Україникожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків встановлених цим Кодексом.

Судом встановлено, що Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку « КР П`ЯТЬ ЗІРОК» створено зареєстровано в Єдиному державному реєстрі про проведення державної реєстрації юридичної особи 17.05.2018, ЄДРПОУ 42140545.

Відповідно до ст.1 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку», об`єднання співвласників багатоквартирного будинку - юридична особа, створена власниками квартир та/або нежитлових приміщень багатоквартирного будинку для сприяння використанню їхнього власного майна та управління, утримання і використання спільного майна. Основна діяльність об`єднання полягає у здійсненні функцій, що забезпечують реалізацію прав співвласників на володіння та користування спільним майном співвласників, належне утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території, сприяння співвласникам в отриманні житлово-комунальних та інших послуг належної якості за обґрунтованими цінами та виконання ними своїх зобов`язань, пов`язаних з діяльністю об`єднання.

Відповідно до ст. 3 вказаного Закону, діяльність об`єднань і асоціацій регулюється цим Законом, Цивільним, Житловим та Земельним кодексами України, іншими нормативно-правовими актами та статутом об`єднання, асоціації. Чинним законодавством України про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку не передбачено укладання договорів між ОСББ та співвласниками багатоквартирного будинку, а внески по утриманню будинку та прибудинкової території та внески до ремонтного фонд (послуги по утриманню будинку та прибудинкової території та ремонту багатоквартирного будинку відносяться до житлових послуг, які надаються ОСББ самостійно (власними силами) встановлюються рішенням загальних зборів ОСББ.

Частин 3, 4 ст. 22 Закону, зазначає, що для забезпечення утримання та експлуатації багатоквартирного будинку, користування спільним майном у такому будинку, включаючи поточний ремонт, утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території, водопостачання та водовідведення, теплопостачання і опалення, вивезення побутових відходів, об`єднання за рішення загальних зборів має право: задовольняти зазначені потреби самостійно шляхом самозабезпечення. Для фінансування самозабезпечення об`єднання співвласники сплачують відповідні внески платежі в розмірах, установлених загальними зборами об`єднання. Внески на утримання і ремонт приміщень або іншого майна, що перебуває у спільній власності, визначаються статутом об`єднання та/або рішенням загальних зборів.

Стаття наголошує на тому, що управління багатоквартирним будинком здійснює об`єднання через свої органи управління. Відповідно до ст. 16 Закону «Про ОСББ», Об`єднання має право відповідно до законодавства та статут об`єднання: виступати замовником робіт з капітального ремонту, реконструкції багатоквартирного будинку; встановлювати порядок сплати, перелік та розміри внесків і платежів співвласників, у том числі відрахувань до резервного та ремонтного фондів; здійснювати для виконання статутних завдань господарче забезпечення діяльності об`єднання в порядку, визначеному законом; здійснювати контроль за своєчасною сплатою внесків і платежів.

Відповідач ОСОБА_2 є власником квартири за адресою: АДРЕСА_1 , що підтверджується Інформаційною довідкою з Державного реєстру речових прав власності на нерухоме майно, відповідно вона є співвласником багатоквартирного будинку, в якому створено ОСББ «КР П`ЯТЬ ЗІРОК», що підтверджується копією статуту ОСББ та Випискою з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

Позивач зазначає, що ОСОБА_2 , згідно даних, наданих 22.11.2021 року Відділом реєстрації місця проживання громадян виконавчого комітету Покровської районної у місті ради на запит Жовтневого районного суду м. Кривого Рогу (в рамках наказного провадження по цивільній справі № 212/10179/21), знята з реєстрації місця проживання з 12.08.2021 року у зв`язку із вибуттям до нового місця проживання, відомості про нову реєстрацію місця проживання в Реєстрі територіальної громади м. Кривого Рогу відсутні.

Фактично Відповідач, після зняття з місця реєстрації, продовжує проживати за адресою: АДРЕСА_1 , що підтверджується актом про фактичне проживання.

Згідно ст.319 ЦК України власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд.

Статтею 322 ЦК Українивласник зобов`язаний утримувати майно, що йому належить.

Відповідачу ОСОБА_2 щомісячно здійснювалось нарахування вартості житлово-комунальних послуг за особовим рахунком, загальний розмір заборгованості за період з 01.09.2019 по 30.11.2021 становить 7 949,50 гривень, розрахунок заборгованості долучений до матеріалів справи.

Відповідно до ст.17 Закону «Про ОСББ» для забезпечення виконання власниками приміщень свої обов`язків об`єднання мас право: робити співвласникам попередження про порушення ними статутних або інших законних вимог і вимагати їх дотримання; вимагати від співвласників своєчасної та у повному обсязі сплати всіх встановлених цим Законом та статутом об`єднання внесків і платежів, у тому числі відрахувань до резервного та ремонтного фондів; звертатися до суду в разі відмови співвласник; відшкодовувати заподіяні збитки, своєчасно та у повному обсязі сплачувати всі встановлені цим Законом та статутом об`єднання внески і платежі, у тому числі відрахування до резервного та ремонтного фондів.

Відповідно до вимог ст. 509 ЦК України, зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послуги, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання цього обов`язку.

Згідно з вимогами ст. 525 ЦК України одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається.

Відповідно до ст.ст. 7, 13 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» до повноважень органів місцевого самоврядування у сфері житлово-комунальних послуг належить, зокрема, встановлення цін/тарифів на житлово-комунальні послуги відповідно до закону; визначення виконавця житлово-комунальних послуг відповідно до цього Закону в порядку, затвердженому центральним органом виконавчої влади з питань житлово-комунального господарства.

Відповідно до частини першої статті 1 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» балансоутримувач будинку, споруди, житлового комплексу або комплексу будинків і споруд (далі - балансоутримувач) - власник або юридична особа, яка за договором з власником утримує на балансі відповідне майно, а також веде бухгалтерську, статистичну та іншу передбачену законодавством звітність, здійснює розрахунки коштів, необхідних для своєчасного проведення капітального і поточного ремонтів та утримання, а також забезпечує управління цим майном і несе відповідальність за його експлуатацію згідно з законом.

Крім цього відповідно до Правил користування приміщенням житлових будинків і гуртожитків, затверджених постановою КМУ від 08 жовтня 1992 року № 572 (з наступними змінами), власники квартир зобов`язані вносити на відповідний рахунок власника будинку плату за обслуговування будинку і прибудинкової території а також за отримання комунальних та інших послуг.

Тобто, оплату послуг з утримання житла зобов`язані здійснювати як квартиронаймачі так і власники викуплених та приватизованих квартир.

Статтею 66 ЖК Українизакріплено, плата за користування житлом (квартирна плата) обчислюється виходячи із загальної площі квартири.

Статтями 20, 21 Закону визначені обов`язки споживача та виконавця житлово-комунальних послуг. Зокрема, обов`язком споживача є укладення договору на надання житлово-комунальних послуг, підготовленого виконавцем на основі типового договору, а також оплата житлово-комунальних послуг у строки, встановлені договором або законом, а обов`язком виконавця є надання послуг вчасно та відповідної якості згідно із законодавством та умовами договору, а також підготовка та укладення зі споживачем договору про надання житлово-комунальних послуг з визначенням відповідальності за дотримання умов його виконання згідно з типовим договором.

Відповідно до вимог ст. ст. 11, 526 ЦК України цивільні права та обов`язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами але за аналогією породжують цивільні права та обов`язки. Підставами виникнення цивільних прав та обов`язків, зокрема є договори та інші правочини. Сторони є вільними в укладенні договору, виборі контрагентів та визначенні умов договору з урахуванням вимог Цивільного Кодексу України, інших актів цивільного законодавства, звичаїв ділового обороту вимог розумності та справедливості.

Таким чином, згідно із зазначеними нормами закону споживачі зобов`язані оплатити житлово-комунальні послуги, якщо вони фактично користувалися ними. Відсутність договору на надання житлово-комунальних послуг, у письмовій формі, сама по собі не може бути підставою для звільнення споживача від оплати послуг у повному обсязі.

Вказане відповідає, правовій позиції Верховного Суду України у спорі про стягнення заборгованості за оплату послуг з утримання будинку та прибудинкової території, викладеній у постанові № 6-59цс13 від 30 жовтня 2013 року.

Отже,незважаючи навідсутність письмовогодоговору міжсторонами пронадання житлово-комунальнихпослуг,із фактичнихстосунків,що склалисяміж сторонами,вбачається,що такідоговірні відносиниміж нимиіснували таіснують,оскільки ОСББ«КР П`ЯТЬ ЗІРОК» у встановленому законом порядку надаються послуги з обслуговування будинку АДРЕСА_2 та його прибудинкової території, що не суперечить положенням Закону України "Про житлово-комунальні послуги" та узгоджується з положеннями ч. 2 ст. 639 ЦК України.

Позивачем здійснений розрахунок заборгованості за надані відповідачу послуги з 01.09.2019 по 30.11.2021 в сумі 7 949,50 гривень, з яким суд погоджується.

Доказів погашення заборгованості та спростування розрахунку заборгованості до суду відповідачем не надано.

Також, згідно ч. 2ст. 625 ЦК Україниборжник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Оскільки внаслідок невиконання боржником грошового зобов`язання у кредитора виникає право на отримання сум, передбачених статтею 625 цього Кодексу, за весь час прострочення, тобто таке прострочення є триваючим правопорушенням, то право на позов про стягнення інфляційних втрат і 3 % річних виникає за кожен місяць з моменту порушення грошового зобов`язання до моменту його усунення.

Велика Палата Верховного Суду у постанові від 10 квітня 2018 року у справі № 910/10156/17 вказала, що приписистатті 625 ЦК Українипоширюються на всі види грошових зобов`язань, та погодилася з висновками Верховного Суду України, викладеними у постанові від 01 червня 2016 року у справі № 3-295гс16, за змістом яких грошове зобов`язання може виникати між сторонами не тільки з договірних відносин, але й з інших підстав, передбачених цивільним законодавством.

Оскільки неправомірними діями відповідача позивачеві було завдано збитків, по суті матеріальної шкоди, яка виражена в грошовому еквіваленті, а відтак є грошовим зобов`язанням, суд вважає, що позовні вимоги позивача про стягнення суми індексу інфляції та трьох відсотків річних узгоджуються з положеннями частини 2статті 625 ЦК України.

Таким чином, згідно з розрахунку доданого по позову, з яким погоджується суд, з відповідача підлягають стягненню сума індексу інфляції у розмірі 1 297,06 гривень та три проценти річних у розмірі 544,30 гривень.

Відповідно дост. 141 ЦПК України, стороні на користь якої ухвалено рішення, суд присуджує з другої сторони понесені нею і документально підтверджені судові витрати, тому понесені позивачем витрати по сплаті судового збору у розмірі 2270,00 гривень також належить стягнути з відповідача на користь позивача.

Керуючись ст.. 66,68,160 ЖК України, ст.ст. 322, 625 ЦК України, Законом України «Про житлово-комунальні послуги», ЗУ «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» ст. ст. 10, 76, 83, 95, 133, 141, 259, 265 268, 280-282 ЦПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Позов Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «КР П`ЯТЬ ЗІРОК» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за житлово-комунальні послуги - задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «КР П`ЯТЬ ЗІРОК» заборгованість по сплаті внесків по утриманню будинку та прибудинкової території за період з 01.09.2019 року по 30.11.2021 рік в розмірі 7949,50 грн., 3 % річних у розмірі 544,30 грн., інфляційні втрати у розмірі 1297,06 грн., всього 9791 (дев`ять тисяч сімсот дев`яносто одну) гривень 36 коп..

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «КР П`ЯТЬ ЗІРОК» судовий збір у розмірі 2270,00 гривень.

Заочне рішення може бути переглянуто судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом двадцяти днів з дня отримання його копії.

У разі залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення заочне рішення може бути оскаржено в загальному порядку, встановленому цим Кодексом. У цьому разі строк на апеляційне оскарження рішення починається відраховуватись з дати постановлення ухвали про залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана позивачем до Дніпровського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня складання повного тексту рішення.

Позивач: Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «КР П`ЯТЬ ЗІРОК» (код ЄДРПОУ 42140545, юридична адреса: 50029, Дніпропетровська обл., м.Кривий Ріг, вул.Симбірцева, буд.6, банківські реквізити: НОМЕР_2 в АТ КБ«ПРИВАТБАНК», ЄДРПОУ банку 14360570, код банку 305299).

Відповідач: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_3 , адреса: АДРЕСА_1 .

Повний текст рішення складено 04.08.2022 та підписано без проголошення.

Суддя: О. Г. Пустовіт

Дата ухвалення рішення27.07.2022
Оприлюднено15.08.2022
Номер документу105697913
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення заборгованості за житлово-комунальні послуги

Судовий реєстр по справі —212/11847/21

Рішення від 27.07.2022

Цивільне

Жовтневий районний суд м.Кривого Рогу

Пустовіт О. Г.

Рішення від 27.07.2022

Цивільне

Жовтневий районний суд м.Кривого Рогу

Пустовіт О. Г.

Ухвала від 27.07.2022

Цивільне

Жовтневий районний суд м.Кривого Рогу

Пустовіт О. Г.

Ухвала від 21.01.2022

Цивільне

Жовтневий районний суд м.Кривого Рогу

Пустовіт О. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні