Ухвала
від 11.08.2022 по справі 906/581/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ



майдан Путятинський, 3/65, м. Житомир, 10002, тел. (0412) 48 16 20,

e-mail: inbox@zt.arbitr.gov.ua, web: https://zt.arbitr.gov.ua,

код ЄДРПОУ 03499916

УХВАЛА

"12" серпня 2022 р. м. Житомир Справа № 906/581/22

Господарський суд Житомирської області у складі судді Соловей Л.А.,

розглядаючи справу

за позовом: Акціонерного товариства "ОПЕРАТОР ГАЗОРОЗПОДІЛЬНИХ СИСТЕМ "ЖИТОМИРГАЗ" (м.Житомир)

до Товариства з обмеженою відповідальністю "НОВА ПОШТА" (м.Київ)

про видачу судового наказу,

ВСТАНОВИВ:

08.08.2022 до Господарського суду Житомирської області надійшла заява Акціонерного товариства "ОПЕРАТОР ГАЗОРОЗПОДІЛЬНИХ СИСТЕМ "ЖИТОМИРГАЗ" від 01.08.2022 про видачу судового наказу про стягнення з Товариства з обмеженою відповідальністю "НОВА ПОШТА" заборгованості в сумі 2173,58грн за договором технічного обслуговування системи газопостачання та газового обладнання №32А100-4021-21 від 16.03.2021 та судового збору у сумі 248,10грн.

В обґрунтування підсудності заяви про видачу судового наказу Господарському суду Житомирської області заявник посилається на те, що грошові вимоги виникли на підставі договору, предметом якого є надання послуг з технічного обслуговування системи газопостачання та газового обладнання об`єктів ТОВ "НОВА ПОШТА" , які знаходяться у власності (користуванні) замовника, а саме: Відділення №7, вул.Київська, 112, кв.1, м.Житомир.

Дослідивши подані матеріали, суд приходить до висновку, що вказана заява підлягає направленню до господарського суду за територіальною підсудністю за місцезнаходженням боржника.

Відповідно до ст.149 ГПК України, заява про видачу судового наказу подається до суду першої інстанції за загальними правилами підсудності, встановленими цим Кодексом для подання позовної заяви.

За загальним правилом підсудності позов пред`являється до господарського суду за місцезнаходженням чи місцем проживання відповідача, якщо інше не встановлено цим Кодексом. Для цілей визначення підсудності відповідно до цього Кодексу місцезнаходження юридичної особи та фізичної особи - підприємця визначається згідно з Єдиним державним реєстром юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань (ч.1, ч.2 ст.27 ГПК України).

Частиною 4 статті 152 ГПК України передбачено, що суддя з метою визначення підсудності, крім випадків подання заяви про видачу судового наказу в електронній формі до боржника, який має офіційну електронну адресу, не пізніше наступного дня з дня отримання заяви про видачу судового наказу перевіряє зазначене у заяві місцезнаходження боржника за відомостями, внесеними до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань.

Відповідно до ч.5 ст.152 ГПК України, якщо за результатами розгляду отриманих судом відомостей про місцезнаходження боржника буде встановлено, що заява про видачу судового наказу не підсудна цьому суду, суд не пізніше десяти днів з дня надходження заяви постановляє ухвалу про передачу заяви про видачу судового наказу разом з доданими до неї документами за підсудністю.

Згідно з інформацією, яка міститься в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, місцезнаходженням боржника - ТОВ "НОВА ПОШТА" (код ЄДРПОУ31316718) є: Столичне Шосе, будинок 103, корпус 1, поверх 9, місто Київ, 03026.

Така ж адреса вказана у заяві АТ "ОПЕРАТОР ГАЗОРОЗПОДІЛЬНИХ СИСТЕМ "ЖИТОМИРГАЗ" від 01.08.2022.

Щодо доводів заявника про те, що послуги з технічного обслуговування системи газопостачання та газового обладнання надавались у м.Житомир суд зазначає наступне.

Правила визначення місця виконання зобов`язання передбачено статтею 532 Цивільного кодексу України.

Так, згідно даної норми місце виконання зобов`язання встановлюється у договорі.

Якщо місце виконання зобов`язання не встановлено у договорі, виконання провадиться:

1) за зобов`язанням про передання нерухомого майна - за місцезнаходженням цього майна;

2) за зобов`язанням про передання товару (майна), що виникає на підставі договору перевезення, - за місцем здавання товару (майна) перевізникові;

3) за зобов`язанням про передання товару (майна), що виникає на підставі інших правочинів, - за місцем виготовлення або зберігання товару (майна), якщо це місце було відоме кредиторові на момент виникнення зобов`язання;

4) за грошовим зобов`язанням - за місцем проживання кредитора, а якщо кредитором є юридична особа, - за її місцезнаходженням на момент виникнення зобов`язання. Якщо кредитор на момент виконання зобов`язання змінив місце проживання (місцезнаходження) і сповістив про це боржника, зобов`язання виконується за новим місцем проживання (місцезнаходженням) кредитора з віднесенням на кредитора всіх витрат, пов`язаних із зміною місця виконання;

5) за іншим зобов`язанням - за місцем проживання (місцезнаходженням) боржника.

При цьому слід враховувати, що правила цієї статті не застосовуються до зобов`язань, виконання яких з урахуванням їх особливостей можливе лише у певному місці.

Заява про видачу судового наказу обґрунтована невиконанням боржником зобов`язань з оплати вартості наданих послуг, при цьому місце виконання договору за своїм характером не пов`язане з місцем надання та прийняття послуг з технічного обслуговування газопроводів та газового обладнання.

Тому спір у даній справі не пов`язаний з місцем виконання договору.

Отже, заява АТ "ОПЕРАТОР ГАЗОРОЗПОДІЛЬНИХ СИСТЕМ "ЖИТОМИРГАЗ" від 01.08.2022 про видачу судового наказу не належить до територіальної юрисдикції (підсудності) Господарського суду Житомирської області.

Відповідно до ч.1 ст.31 ГПК України, якщо справа належить до територіальної юрисдикції (підсудності) іншого суду, така справа передається на розгляд іншому суду.

На підставі викладеного, Господарський суд Житомирської області вважає за необхідне передати заяву АТ "ОПЕРАТОР ГАЗОРОЗПОДІЛЬНИХ СИСТЕМ "ЖИТОМИРГАЗ" від 01.08.2022 до Господарського суду м.Києва за територіальною підсудністю для вирішення питання про видачу судового наказу.

Керуючись ст.ст. 27, 31, 152, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

УХВАЛИВ:

Заяву Акціонерного товариства "ОПЕРАТОР ГАЗОРОЗПОДІЛЬНИХ СИСТЕМ "ЖИТОМИРГАЗ" від 01.08.2022 про видачу судового наказу про стягнення з Товариства з обмеженою відповідальністю "НОВА ПОШТА" заборгованості за договором технічного обслуговування системи газопостачання та газового обладнання №32А100-4021-21 від 16.03.2021 передати за підсудністю до Господарського суду м.Києва.

Ухвала набрала законної сили 12.08.2022 та може бути оскаржена в порядку та строки, передбачені статтями 256, 257 Господарського процесуального кодексу України.

Суддя Соловей Л.А.

1- у справу;

2- позивачу (рек.);

3- Господарський суд м.Києва (вулиця Богдана Хмельницького, 44В, Київ, 01054), разом з заявою та доданими документами (рек.)

Дата ухвалення рішення11.08.2022
Оприлюднено15.08.2022
Номер документу105701830
СудочинствоГосподарське
Сутьвидачу судового наказу

Судовий реєстр по справі —906/581/22

Ухвала від 01.09.2022

Господарське

Господарський суд міста Києва

Нечай О.В.

Судовий наказ від 28.08.2022

Господарське

Господарський суд міста Києва

Нечай О.В.

Ухвала від 11.08.2022

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Соловей Л.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні