Ухвала
від 09.08.2022 по справі 210/1153/21
ДЗЕРЖИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КРИВОГО РОГУ

У Х В А Л А

іменем України

Справа № 210/1153/21

Провадження № 1-кс/210/944/22

"09" серпня 2022 р. слідчий суддя Дзержинського районного суду м. Кривого Рогу Дніпропетровської області ОСОБА_1 за участю секретаря ОСОБА_2 , розглянувши клопотання прокурора першого відділу процесуального керівництва процесуального керівництвапри провадженнідосудового розслідуваннятериторіальними органамиполіції тапідтримання публічногообвинувачення Управління нагляду за додержанням законів Національною поліцією України та органами, які ведуть боротьбу з організованою та транснаціональною злочинністю Дніпропетровської обласної прокуратури ОСОБА_3 в рамках кримінального провадження №42020040000000573 від 17.08.2020, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України, про тимчасовий доступ до речей та документів,-

ВСТАНОВИВ:

Прокурор групи прокурорів у кримінальному провадженні прокурор першого відділу процесуального керівництва при провадженні досудового розслідування територіальними органами поліції та підтримання публічного обвинувачення Управління нагляду за додержанням законів Національною поліцією України та органами, які ведуть боротьбу з організованою та транснаціональною злочинністю Дніпропетровської обласної прокуратури ОСОБА_3 вернувся до Дзержинського районного суду м. Кривого Рогу з клопотанням про здійснення тимчасового доступу до речей та документів.

В обґрунтування заявленого клопотання прокурор зазначив, що в провадженні відділення поліції №2 Криворізького районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Дніпропетровській перебуває кримінальне провадження №42020040000000573 від 17.08.2020, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України.

Так, службові особи ІНФОРМАЦІЯ_1 та представники нотаріату зловживаючи службовимстановищем з метою одержаннянеправомірної вигодидля окремихюридичних осіб,шляхом використанняслужбового становищавсупереч інтересамслужби,вчинили діїщодо виведенняоб`єктів комунальноївласності накористь окремихюридичних осіб,чим спричинилитяжкі наслідкиохоронюваним закономінтересам, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України.

З метою забезпечення переваг, посадові особи Департаменту, супроводжуючи конкурсні процедури, сприяють окремим фізичним та юридичним особам у формуванні вигідних (прохідних) конкурсних пропозицій, швидкому отриманні необхідного пакету документів для участі у конкурсах та, після перемоги, забезпеченні передачі комунального майна у власність або користування шляхом залучення підконтрольних представників нотаріату.

Зазначені дії посадових осіб Департаменту, суб`єктів оціночної діяльності, представників нотаріату та окремих комерційних структур призводять до нанесення шкоди охоронюваним законом інтересам територіальної громади м. Дніпро.

Так, вивченням Публічної кадастрової карти України ( ІНФОРМАЦІЯ_2 ) з`ясовано, що земельній ділянці у АДРЕСА_1 , яка має загальну площу 0,9692 га присвоєно кадастровий номер 1210100000:03:014:0011,

В ході досудового розслідування попередньо встановлено, що 07.05.2019 приватним нотаріусом ОСОБА_4 , посвідчено договір купівлі-продажу земельної ділянки № 261 від 07.05.2019, згідно якого територіальна громада міста Дніпро в особі ІНФОРМАЦІЯ_1 продала земельну ділянку у АДРЕСА_1 , яка має загальну площу 0,9692 га (кадастровий номер 1210100000:03:014:0011), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 , АДРЕСА_2 ).

Доцільно зауважити, що земельна ділянка у АДРЕСА_1 (кадастровий номер 1210100000:03:014:0011) була продана ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) за 4 889 082 грн., при реальній ринковій вартості близько 30 000 000 грн. Стартова ціна земельних торгів визначена на підставі висновків про вартість об`єкта оцінки земельної ділянки, площею 0,9692 га із кадастровим номером 1210100000:03:014:0011 від 01.02.2018 та 05.02.2019, виконаних ФОП ОСОБА_5 .

Прокурор зазначає, що з метою з`ясування кола винних осіб, причетних до вчинення кримінального правопорушення, встановлення об`єктивної та суб`єктивної сторони кримінального правопорушення, необхідно отримати тимчасовий доступ до документів, на підставі яких здійснено реєстраційні дії, реєстрацію та внесення змін щодо земельної ділянки з кадастровим номером 1210100000:03:014:0011 (реєстраційну справу), які перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_4 за адресою: АДРЕСА_3 .

Прокурор в судове засідання не з`явився, про час та місце розгляду клопотання повідомлений належним чином, надав заяву про розгляд справи за його відсутності.

Згідно ст.132 ч.2 КПК України, клопотання про застосування заходів забезпечення кримінального провадження на підставі ухвали слідчого судді подається до місцевого загального суду, у межах територіальної юрисдикції якого знаходиться орган досудового розслідування.

У відповідності до ч. 4, 6 ст. 107 КПК України, за письмовою заявою учасників судового засідання, фіксація процесуальної дії за допомогою технічних засобів під час розгляду питання слідчим суддею про тимчасовий доступ до речей та документів, не здійснювалась.

Суд, дослідивши матеріали кримінального провадження, приходить до висновку, що клопотання підлягає задоволенню в повному обсязі, з урахуванням наступного.

Вважаю, що заявлене клопотання відповідає вимогам ст. 132, 160 КПК України.

Відповідно до ч. 1 ст. 131 КПК України, заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження.

Пунктом 5 ч. 2 ст.131КПК України передбачено такий вид заходу забезпечення кримінального провадження, як тимчасовий доступ до речей та документів.

На підставі ч. 2 ст. 163 КПК України слідчий суддя визнав за можливе проводити розгляд клопотання без виклику особи, у володінні якої знаходиться інформація, з огляду на наявність достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення такої інформації.

За змістом ч.1 ст.160 КПК України, сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених у ст. 161 цього Кодексу.

Відповідно до ч.2 ст.93 КПК України, сторона обвинувачення здійснює збирання доказів шляхом проведення слідчих (розшукових) дій, витребування та отримання від органів державної влади, зокрема висновків експертів.

Таким чином, необхідна органу досудового розслідування інформація, не може бути здобута іншим способом, окрім як на підставі відповідного рішення суду.

Тимчасовий доступ до речей і документів є одним із заходів забезпечення кримінального провадження, який застосовується з метою дієвості цього провадження (ст. 131 КПК України). Згідно ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею судом, вилучити їх (здійснити виїмку).

В силу положень ч. ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд розглядає клопотання за участю сторони кримінального провадження, яка подала клопотання, та особи, у володінні якої знаходяться речі, документи, крім випадків, передбачених частиною другою цієї статті. Неприбуття за судовим викликом особи, у володінні якої знаходяться речі і документи, без поважних причин або неповідомлення нею про причини неприбуття не є перешкодою для розгляду клопотання.

Відповідно до ч. 2, 4, 5 ст. 132 КПК України, клопотання про застосування заходів забезпечення кримінального провадження на підставі ухвали слідчого судді подається до місцевого загального суду, у межах територіальної юрисдикції якого знаходиться орган досудового розслідування. Для оцінки потреб досудового розслідування слідчий суддя або суд зобов`язаний врахувати можливість без застосованого заходу забезпечення кримінального провадження отримати речі і документи, які можуть бути використані під час судового розгляду для встановлення обставин у кримінальному провадженні. Під час розгляду питання про застосування заходів забезпечення кримінального провадження сторони кримінального провадження повинні подати слідчому судді або суду докази обставин, на які вони посилаються.

Судом встановлено, що в провадженні відділення поліції №2 Криворізького районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Дніпропетровській перебуває кримінальне провадження №42020040000000573 від 17.08.2020, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України.

Ураховуючи специфіку формату зберігання інформації, що передбачена у п.8 ч.1 ст. 162 КПК України, надання доступу до відповідних документів (тобто надання можливості ознайомитися з ними та зробити з них копії) може здійснюватися як безпосередньо у особи, що знаходиться у її особистому володінні або базі персональних даних, яка знаходиться у володільця персональних даних, так і шляхом надання доступу до відповідних документів уповноваженому на зняття інформації з транспортних телекомунікаційних мереж підрозділу правоохоронного органу через відповідні інформаційні системи відповідно до встановлення порядку з обов`язковим наданням копії ухвали слідчого судді відповідному оператору (п. 2 п.17 Інформаційного листа ВССУ № 223-558/0/4-13 від 05.04.2013 «про деякі питання здійснення слідчим суддею суду першої інстанції судового контролю за дотриманням прав, свобод, та інтересів осіб під час застосування заходів забезпечення кримінального провадження ).

Статтею 159 та ст. 162 КПК передбачено такий захід забезпечення кримінального провадження як тимчасовий доступ до документів, персональні дані особи, що знаходяться у її особистому володінні або в базі персональних даних, яка знаходиться у володільця персональних даних. Наведені норми передбачають отримання слідчим, прокурором інформації з метою перевірки факту причетності до події кримінального правопорушення та визначення кола осіб, які можуть бути причетні до вчинення даного кримінального правопорушення.

Тимчасовий доступ до речей і документів є одним із заходів забезпечення кримінального провадження, який застосовується з метою дієвості цього провадження (ст. 131 КПК України). Згідно ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею судом, вилучити їх (здійснити виїмку).

Згідно зі ст. 163 ч.5 КПК України, слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: 1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; 2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; 3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Беручи до уваги викладене вище, а також неможливість отримати відомості в інший спосіб, та враховуючи, що у матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що вказана інформація має суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, необхідно отримати тимчасовий доступ до речей і документів та їх вилучення (виїмку), в оригіналі, або належним чином завірені копії, які знаходяться у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 , з можливістю вилучити оригінали документів, для можливості використання як доказу відомостей, що містяться в ньому, для проведення судово-економічної експертизи та судово-почеркознавчої експертизи слідчий суддя вважає можливим задовольнити клопотання прокурора.

Враховуючи викладене, з метою досягнення дієвості кримінального провадження, керуючись ст. 110, 159-164, 309, 369-372, 395 КПК України, слідчий суддя, -

УХВАЛИВ:

Клопотання прокурора першого відділу процесуального керівництва процесуального керівництвапри провадженнідосудового розслідуваннятериторіальними органамиполіції тапідтримання публічногообвинувачення Управління нагляду за додержанням законів Національною поліцією України та органами, які ведуть боротьбу з організованою та транснаціональною злочинністю Дніпропетровської обласної прокуратури ОСОБА_3 в рамках кримінального провадження №42020040000000573 від 17.08.2020, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України, про тимчасовий доступ до речей та документів задовольнити повністю.

Надати дозвіл на тимчасовий доступ до документів, які перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 з можливістю вилучити оригінали документів, а саме:

- рішення ІНФОРМАЦІЯ_5 від 19.09.2007 №208/19, №82/19 від 13.04.2017, 10/32 від 23.05.2018, 8/43 від 20.03.2019 та документи які стали підставою для прийняття вказаних рішень, службові записки, пояснювальні записки, листування з приводу прийняття вказаних рішень;

- документи, які стали підставою для припинення права оренди ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » земельної ділянки, площею 0,9692 га із кадастровим номером 1210100000:03:014:0011;

- договори ІНФОРМАЦІЯ_1 із ФОП ОСОБА_5 , висновки та звіти про вартість об`єкта оцінки земельної ділянки, площею 0,9692 га із кадастровим номером 1210100000:03:014:0011 від 01.02.2018 та 05.02.2019, листування із ФОП ОСОБА_5 , з питань проведення оцінки земельної ділянки площею 0,9692 га із кадастровим номером 1210100000:03:014:0011, а також виконання договору та документи, які послугували підставою укладення ІНФОРМАЦІЯ_7 договору оцінки з ФОП ОСОБА_5 ;

- акти виконаних робіт за результатом надання послуг з оцінки ФОП ОСОБА_5 земельної ділянки, площею 0,9692 га із кадастровим номером 1210100000:03:014:0011 на замовлення ІНФОРМАЦІЯ_1 , платіжні доручення на оплату вказаних послуг;

- належним чином завірені накази про призначення, переведення директора ІНФОРМАЦІЯ_8 ОСОБА_6 ;

- листування ІНФОРМАЦІЯ_1 або її структурних підрозділів із ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » у період з 01.01.2016 по теперішній час

- у разі проведення рецензії висновків та звітів про вартість об`єкта оцінки земельної ділянки із кадастровим номером 1210100000:03:014:0011 від 01.02.2018 та 05.02.2019, виданих ФОП ОСОБА_5 , - письмові запити до осіб, які відповідно до Закону України "Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні" мають право здійснювати рецензування звіту про оцінку майна, рецензії, листування з приводу проведення рецензій, копії договорів на проведення рецензій вказаних висновків, акти виконаних робіт, а також платіжні доручення на оплату послуг із проведення рецензій вказаних висновків.

Надати розпорядженнявідповідним посадовимособам ІНФОРМАЦІЯ_1 - забезпечити тимчасовий доступ до вищевказаних документів.

Виконання ухвали про надання дозволу на тимчасовий доступ до речей та документів надати прокурорам групи прокурорів у кримінальному провадженні, слідчим слідчої групи у кримінальному провадженні.

Визначити строк дії ухвали тривалістю 30 (тридцять) днів, який обраховувати з дня постановлення ухвали слідчим суддею.

Невиконання даної ухвали з боку осіб, яким надано розпорядження, тягне за собою наслідки, передбачені ст. 166 КПК України.

Ухвала оскарженню не підлягає і заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

СудДзержинський районний суд м.Кривого Рогу
Дата ухвалення рішення09.08.2022
Оприлюднено15.05.2024
Номер документу105709178
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —210/1153/21

Ухвала від 29.08.2022

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Літвіненко Н. А.

Ухвала від 09.08.2022

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Літвіненко Н. А.

Ухвала від 04.08.2022

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Літвіненко Н. А.

Ухвала від 01.06.2022

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Літвіненко Н. А.

Ухвала від 14.02.2022

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Літвіненко Н. А.

Ухвала від 14.02.2022

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Літвіненко Н. А.

Ухвала від 29.10.2021

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Літвіненко Н. А.

Ухвала від 29.10.2021

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Літвіненко Н. А.

Ухвала від 26.10.2021

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Літвіненко Н. А.

Ухвала від 26.10.2021

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Літвіненко Н. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні