Ухвала
від 26.07.2022 по справі 760/8918/22
СОЛОМ'ЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа №760/8918/22

Провадження №1-кс/760/2839/22

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26 липня 2022 року м. Київ

Слідчий суддя Солом`янського районного суду м. Києва ОСОБА_1 за участюсекретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні скаргу ОСОБА_3 , подану в інтересах приватної фірми «Орія», на бездіяльність слідчого щодо невнесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань,

В С Т А Н О В И В :

Адвокат ОСОБА_3 звернувся до Солом`янського районного суду м. Києва зі скаргою, поданою в інтересах приватної фірми «Орія», в якій просить зобов`язати відповідальну особу Солом`янського управління поліції Головного управління Національної поліції у м. Києві внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості за заявою про вчинення злочину від 11 липня 2022 року щодо вчинення службовими особами Державного підприємства «Завод 410 ЦА» (код ЄДРПОУ: 01128297) кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.382 КК України, розпочати досудове розслідування та видати витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань за заявою від 11 липня 2022 року.

В обґрунтування своїх вимог зазначив, що 15 липня 2022 року за допомогою АТ «Укрпошта» було відправлено до Солом`янського управління поліції Головного управління Національної поліції у м. Києві заяву про вчинення злочину від 11 липня 2022 року, щодо вчинення службовими особами Державного підприємства «Завод 410 ЦА» кримінального правопорушення передбаченого ч.3 ст.382 КК України, підтвердженням чого є накладна та опис вкладення до цінного листа.

Як вбачається з витягу сайта АТ «Укрпошта», заява про вчинення злочину від 11 липня 2022 року була отримана 19 липня 2022 року.

Проте, адвокат зазначає, що станом на дату подачі скарги до суду, відомості, які викладені у заяві про вчинення злочину від 11 липня 2022 року, відповідальною особою Солом`янського управління поліції Головного управління Національної поліції у м. Києві не внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань, внаслідок бездіяльності.

Адвокат ОСОБА_3 в судове засідання не з`явився, проте подав до суду клопотання, в якому просив розгляд скарги проводити без його участі та вказав, що подану скаргу підтримує в повному обсязі.

Представник Солом`янського УП ГУ НП у м. Києві в судове засідання не з`явився, хоча належним чином був повідомлений про день, час та місце розгляду скарги. Причини неявки суду не повідомив.

Відповідно до вимог ч.3 ст.306 КПК України слідчий суддя ухвалив проводити судовий розгляд скарги у відсутності учасників судового провадження.

Згідно ч.4 ст.107 КПК України фіксування судового засідання за допомогою технічних засобів кримінального провадження, не здійснювалось, у зв`язку з неприбуттям у судове засідання осіб, які беруть участь у судовому провадженні.

Дослідивши матеріали скарги, слідчий суддя вважає, що скарга підлягає до задоволення.

Пунктом 1 ч.1 ст.303 КПК України визначено, що на досудовому провадженні заявником може бути оскаржена бездіяльність слідчого, дізнавача, прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення.

Слідчим суддею встановлено, що 15 липня 2022 року приватною фірмою «Орія» за допомогою АТ «Укрпошта» було відправлено до Солом`янського управління поліції Головного управління Національної поліції у м. Києві заяву про вчинення злочину від 11 липня 2022 року.

Відповідно до ч.1 ст.214 КПК України слідчий, дізнавач, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов`язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань, розпочати розслідування та через 24 години з моменту внесення таких відомостей надати заявнику витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань. Слідчий, який здійснюватиме досудове розслідування, визначається керівником органу досудового розслідування, а дізнавач - керівником органу дізнання, а в разі відсутності підрозділу дізнання - керівником органу досудового розслідування.

Згідно з ч.4 ст.214 КПК України слідчий, прокурор, інша службова особа, уповноважена на прийняття та реєстрацію заяв і повідомлень про кримінальні правопорушення, зобов`язані прийняти та зареєструвати таку заяву чи повідомлення. Відмова у прийнятті та реєстрації заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення не допускається.

Положенням про Єдиний реєстр досудових розслідувань, порядок його формування та ведення, затвердженим наказом Офісу Генерального прокурора №298 від 30.06.2020 року №298, передбачено строки внесення відомостей про повідомлення про вчинені кримінальні правопорушення до Реєстру у термін, визначений ч.1 ст.214 КПК України.

Однак, у порушення вимог ст.214 КПК України відомості за заявою приватної фірми «Орія» про вчинення кримінального правопорушення протягом 24 годин до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесені не були.

За таких обставин, скаргу необхідно задовольнити та зобов`язати службову особу Солом`янського УП ГУ НП у м. Києві, до компетенції якої входить внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань, не пізніше 24 годин після отримання копії ухвали внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості про кримінальне правопорушення, розпочати розслідування та через 24 години з моменту внесення таких відомостей надати заявнику витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Керуючись статтями 55, 214, 303-307, 309, 376 КПК України,

П О С Т А Н О В И В :

Скаргу адвоката ОСОБА_3 , подану в інтересах приватної фірми «Орія», на бездіяльність слідчого щодо невнесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань - задовольнити.

Зобов`язати службову особу Солом`янського УП ГУ НП у м. Києві, до компетенції якої входить внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань, не пізніше 24 годин після отримання копії ухвали внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості про кримінальне правопорушення, зазначені в заяві приватної фірми «Орія» від 11 липня 2022 року, яка направлена до Солом`янського УП ГУ НП у м. Києві 15 липня 2022 року, розпочати розслідування та через 24 години з моменту внесення таких відомостей надати заявнику витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Ухвала слідчого судді може бути оскаржена протягом п`яти днів з дня її оголошення безпосередньо до Київського апеляційного суду.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення26.07.2022
Оприлюднено25.01.2023
Номер документу105714915
СудочинствоКримінальне
Сутькримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань

Судовий реєстр по справі —760/8918/22

Ухвала від 26.07.2022

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Аксьонова Н. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні