Ухвала
від 14.08.2022 по справі 522/2174/21
ПРИМОРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

Справа № 522/2174/21

Провадження № 2/522/1620/22

УХВАЛА

15 серпня 2022 року м. Одеса

Суддя Приморського районного суду м. Одеси Косіцина В.В., розглянувши клопотання представника відповідача ОСОБА_1 -адвоката Зяйця К.В. про проведення судового засідання в режимі відеоконференції,

ВСТАНОВИВ:

У провадження судді Косіциної В.В. перебуває цивільна справа за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Ханбер» до ОСОБА_1 та Обслуговуючого кооперативу «ЕКОДОМ-1» про визнання правочинів недійсними

12 серпня 2022 року засобами електронного зв`язку до суду надійшло клопотання представника відповідача ОСОБА_2 - адвоката Зайця К.В., в якому він просить суд забезпечити проведення судового засідання, що призначене на 16.08.2022 року на 16.00 в режимі відеоконференції та забезпечити спосіб для приєднання його до проведення відеоконференції під час вище зазначеного судового засідання за допомогою з`єднання через ресурс vkz.court.gov.ua (EASYCON), у якому адвокат Заяць К.В. є зареєстрованим користувачем під логіном: ІНФОРМАЦІЯ_1 Своє клопотання представник відповідача обгрунтовує неможливістю особистої участі у судовому засідання, що призначене на 16 серпня 20221 року на 15 годину 30 хвилин у зв`язку із запровадженням 24 лютого 2022 Указом Президента України № 64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні» воєнного стану на території України та зацікавленістю відповідача у тому, аби вказане вище судове засідання відбулося.

Суд, дослідивши матеріали справи та заявлені у клопотання представника відповідача доводи, дійшов до висновку, що воно підлягає задоволенню за наступних підстав.

Відповідно до ч. 7 ст. 11 Закону України «Про судоустрій та статус суддів» учасникам судового процесу на підставі рішення суду забезпечується можливість брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції в порядку, встановленому процесуальним законом. Обов`язок забезпечити проведення відеоконференції покладається на суд, який отримав судове рішення про проведення відеоконференції, незалежно від спеціалізації та інстанції суду, який прийняв таке рішення.

Положеннями ст. 212 ЦПК України також передбачсено, що учасники справи мають право брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за умови наявності у суді відповідної технічної можливості, про яку суд зазначає в ухвалі про відкриття провадження у справі, крім випадків, коли явка цього учасника справи в судове засідання визнана судом обов`язковою.

Згідно ч. 4 ст. 212 ЦПК України під час дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), учасники справи можуть брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів. Підтвердження особи учасника справи здійснюється із застосуванням електронного підпису, а якщо особа не має такого підпису, то у порядку, визначеному Законом України «Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус» або Державною судовою адміністрацією України.

Разом з тим, 24 лютого 2022 року на підставі пропозиції Ради національної безпеки і оборони Президентом України - Верховним Головнокомандувачем Збройних Сил України підписано Указ № 64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні». На підставі Указу Президента України «Про продовження строку дії воєнного стану в Україні» №2119-ІХ (реєстр. №7168) продовжено строк дії воєнного стану в Україні з 05 години 30 хвилин 26 березня 2022 року строком на 30 діб, тобто до 25 квітня 2022 року.

Наказом Державної судової адміністрації №196 від 23 квітня 2020 року «Про внесення змін до Порядку роботи з технічними засобами відеоконференцзв`язку під час судового засідання в адміністративному, цивільному та господарському процесах за участі сторін поза межами приміщення суду» затверджено Порядок роботи з технічними засобами відеоконференцзв`язку під час судового засідання в адміністративному, цивільному та господарському процесах за участі сторін поза межами приміщення суду, відповідно до п.2 Розділу І якого учасники судового процесу беруть участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за умови наявності у суді відповідної технічної можливості, про яку суд зазначає в ухвалі, у порядку встановленому процесуальним законодавством.

У п.2 Розділу II Порядку визначено, що система відеоконференцзв`язку комплекс технічних засобів та програмного забезпечення (за посиланням на офіційному веб-порталі судової влади України vkz.court.gov.ua) або інші доступні суду та учасниками судового процесу засоби, що забезпечують проведення судових засідань в режимі відеоконференцзв`язку та відповідають вимогам законодавства.

Згідно листа ДСА України в судах наявні та є доступними ліцензійні програмні системи відеоконференцзв`язку Еаsy con, True conf. При цьому щодо некоректної роботи програмного забезпечення для відеоконференцзв`язку Еаsycon у взаємодії з технічними засобами фіксації судового процесу було направлено лист до ДП «Центр судових сервісів» щодо усунення недоліків.

Пунктами 1, 2розділу ІІІ Порядку передбачено, що для участі у судовому засіданні в режимі відеоконференції учасник справи повинен попередньо зареєструватись з використанням власного електронного підпису в Системі на офіційному веб-порталі судової влади України за адресою www.court.gov.ua та перевірити наявні у нього власні технічні засоби на відповідність технічним вимогам, наведеним в додатку 1 до цього Порядку.

Положеннями ст. 212 ЦПК України передбачено, що суд за клопотанням сторони може постановити ухвалу про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення у суді відповідної технічної можливості, про яку суд зазначає в ухвалі про відкриття провадження у справі, крім випадків, коли явка цього учасника справи в судове засідання визнана судом обов`язковою.

Відповідно до ч.8 ст. 212 ЦПК України, копія ухвали про участь особи у судовому засіданні в режимі відеоконференції в приміщенні суду негайно надсилається до суду, який зобов`язаний організувати її виконання, та особі, яка братиме участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції.

Враховуючи необхідність забезпечення права на доступ до правосуддя, рівність учасників процесу перед законом і судом, для забезпечення швидкого та ефективного відправлення правосуддя, а також недопущення порушення розумних строків розгляду справи, суд вважає за необхідне задовольнити клопотання представника відповідача ОСОБА_3 - адвоката Зайця К.В. та провести судове засідання в режимі відеоконференції, з урахуванням технічних можливостей у суді.

На підставі вище викладеного та керуючись ст. 212, 260,261 Цивільного процесуального кодексу України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання представника відповідача ОСОБА_3 -адвоката Зяйця К.В. про проведення судового засідання в режимі відеоконференції - задовольнити.

Забезпечити проведення судового засідання, що призначене на 16.08.2022 року на 15.30 в режимі відеоконференції.

Забезпечити спосіб для приєднання представника відповідача ОСОБА_3 -адвоката Зяйця К.В до проведення відеоконференції під час зазначеного судового засідання, призначеного на 16.08.2022 року на 15.30 за допомогою з`єднання через ресурс vkz.court.gov.ua (EASYCON), у якому адвокат Заяць К.В. є зареєстрованим користувачем під логіном: ІНФОРМАЦІЯ_1

Роз`яснити представнику відповідача ОСОБА_3 -адвокату Зяйцю К.В що для участі у судовому засіданні в режимі відеоконференції він зобов`язаний зайти та авторизуватися в системі відеоконференцзв`язку за 10 хвилин до часу судового засідання; активувати технічні засоби (мікрофон, навушники та камера) та перевірити їх працездатність шляхом тестування за допомогою системи відеоконференцзв`язку; очікувати запрошення секретаря судового засідання до участі в судовому засіданні.

Роз`яснити представнику відповідача, що для участі в судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду йому необхідно використовувати комп`ютерну техніку або смартфони з доступом в мережу Інтернет, які дозволяють передавати аудіосигнал та відеозображення та для участі у конференції необхідно забезпечити приміщення, яке б виключало наявність сторонніх звуків (шуму) та в охайному вигляді.

Попередити, що відповідно до ч. 5 ст. 212 ЦПК України ризики технічної неможливості участі у відео конференції поза межами приміщення суду, переривання зв`язку тощо несе учасник справи, який подав відповідну заяву.

Попередити представника, що підтвердження особи учасника відбувається шляхом його авторизації в Системі із застосуванням електронного підпису.

Зобов`язати представника відповідача подати скановані копії документів, що посвідчують особу учасника або його представника для встановлення повноважень, письмових заяв і клопотань, письмових доказів засвідчених електронним цифровим підписом за один робочий день до проведення судового засідання. Копію ухвали негайно надіслати представнику позивача для виконання.

Ухвала суду оскарженню не підлягає та набирає законної сили з моменту її підписання.

Суддя В.В. Косіцина

СудПриморський районний суд м.Одеси
Дата ухвалення рішення14.08.2022
Оприлюднено17.08.2022
Номер документу105719780
СудочинствоЦивільне
КатегоріяЗаява про забезпечення (скасування забезпечення) позову або доказів

Судовий реєстр по справі —522/2174/21

Ухвала від 04.04.2024

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Стахова Н. В.

Ухвала від 13.03.2024

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Стахова Н. В.

Рішення від 12.12.2023

Цивільне

Приморський районний суд м.Одеси

Косіцина В. В.

Рішення від 12.12.2023

Цивільне

Приморський районний суд м.Одеси

Косіцина В. В.

Ухвала від 15.06.2023

Цивільне

Приморський районний суд м.Одеси

Косіцина В. В.

Ухвала від 20.09.2022

Цивільне

Приморський районний суд м.Одеси

Косіцина В. В.

Ухвала від 22.08.2022

Цивільне

Приморський районний суд м.Одеси

Косіцина В. В.

Ухвала від 15.08.2022

Цивільне

Приморський районний суд м.Одеси

Косіцина В. В.

Ухвала від 15.08.2022

Цивільне

Приморський районний суд м.Одеси

Косіцина В. В.

Ухвала від 14.08.2022

Цивільне

Приморський районний суд м.Одеси

Косіцина В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні