Ухвала
від 03.08.2022 по справі 761/12352/22
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 761/12352/22

Провадження № 1-кс/761/6884/2022

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

03 серпня 2022 року місто Київ

Слідчий суддя Шевченківського районного суду міста Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , розглянувши матеріали клопотання адвоката ОСОБА_3 в інтересах ОСОБА_4 про скасування арешту майна, накладеного ухвалою слідчого судді Шевченківського районного суду міста Києва від 29 грудня 2021 року, у кримінальному провадженні №42021000000002422, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 24 листопада 2021 року, за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 2585 КК України

У С Т А Н О В И В:

СУ ГУ СБ України в Автономній Республіці Крим здійснювалося досудове розслідування у кримінальному провадженні № 42021000000002422 від 24 листопада 2021 року, за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 2585 КК України.

Ухвалою слідчого судді Шевченківського районного суду міста Києва від 29 грудня 2021 року у кримінальному провадженні №42021000000002422, за клопотанням прокурора Офісу Генерального прокурора ОСОБА_5 , накладено арешт на флеш накопичувач micro SD об`ємом пам`яті 16 GB марки «Team»; мобільний телефон марки iPhone 12 Pro IMEI: НОМЕР_1 ; мобільний телефон марки iPhone 5 ІМЕІ: НОМЕР_2 ; жорсткий носій інформації - SSD диск Samsung 860 EVO об`ємом пам`яті 1 Tb; жорсткий носій інформації - SSD диск Samsung 970 EVO Plus об`ємом пам`яті 500 Gb; портативний жорсткий диск марки «MD» s/n: WXB1A60V24011; портативний жорсткий диск марки «HITACHI» об`ємом електронної пам`яті 1 Tb; портативний жорсткий диск марки «3Q», рожевого кольору; фінансові чеки в кількості 2 шт. датовані 24.11.2021 з інформацією про рух іноземної валюти.

В ухвалі зазначено, що клопотання прокурора обґрунтовано тим, що посадові особи одного із товариств з обмеженою відповідальністю, діючи на території України, вчиняють діяльність, направлену на фінансування терористичної організації.

Так, на території так званої «Луганської Народної Республіки» та «Донецької Народної Республіки» функціонують фінансові організації (платіжні системи «LugaPay», «DonPay» та термінали структурного підрозділу терористичної організації «ГП «Почта Донбасса Министерства связи ДНР»), які здійснюють свою фінансово-господарську діяльність на непідконтрольній території України, а частину отриманого прибутку передають до так званих незаконно створених окупаційних органів влади терористичних організацій «ЛНР» і «ДНР», з дозволу та під прикриттям яких функціонують на окупованій території вказані платіжні системи. За допомогою зазначених платіжних систем здійснюється поповнення електронних грошових коштів на різноманітні електронні сервіси (поповнення електронних гаманців, в тому числі заборонених на території України рішенням РНБО України платіжних систем «Яндекс», «WebMoney», «Qiwi», «Сбербанк РФ», а також он-лайн гри «Warface»).

Також встановлено, що працівником он-лайн гри «Warface» є громадянин Ізраїлю ОСОБА_6 , який після розробки зазначеної гри заснував ряд суб`єктів господарської діяльності, серед яких ТОВ «Піксагон Геймс» (код ЄДРПОУ 43920660, що розташоване: м. Київ, вул. Межова, буд. 23, 04123). При цьому ОСОБА_6 та інші співробітники ТОВ «Піксагон Геймс» безпосередньо займались розробкою і впровадженням комп`ютерної он-лайн гри «Warface», яка має платні сервіси. На теперішній час ТОВ «Піксагон Геймс» та інші підконтрольні ОСОБА_7 суб`єкти господарської діяльності отримують прибуток від функціонування он-лайн гри «Warface». Вони повністю здійснюють її програмне забезпечення та забезпечують постійний контроль за її працездатністю. Також встановлено, що ОСОБА_6 та інші задіяні у протиправній діяльності особи, приблизно у 2019 році, налагодили функціонування гри «Warface» на так званих «ЛНР», «ДНР», а саме можливості оплати гри через термінали «LugaPay», «DonPay» та термінали структурного підрозділу терористичної організації «ГП «Почта Донбасса». За попередньою домовленістю, частина отриманих від зазначеної діяльності грошових коштів надходить представникам терористичних організацій «ДНР», «ЛНР», внаслідок чого здійснюється фінансування їх протиправної діяльності.

В подальшому, 17 грудня 2021 року в ході проведення обшуку у домоволодінні за місцем мешкання ОСОБА_8 , за адресою: АДРЕСА_1 , виявлено та вилучено майно, яке визнано речовими доказами у даному кримінальному провадженні.

З посиланням на положення ст.170 КПК України, ухвала мотивована тим, що арешт майна накладається з метою забезпечення збереження речових доказів.

05 липня 2022 року на розгляд слідчого судді надійшло клопотання адвоката ОСОБА_3 в інтересах ОСОБА_4 про скасування арешту майна, накладеного ухвалою слідчого судді Шевченківського районного суду міста Києва від 29грудня 2021 року, у кримінальному провадженні №42021000000002422.

В обґрунтування клопотання адвокатом зазначено, що наданий час відпала потреба у подальшому застосування вказаного заходу кримінального провадження, оскільки вже сплинув тривалий проміжок часу з дня накладення арешту на майно, а також те, що відповідно до постанови слідчого СУ ГУ СБ України в Автономній Республіці Крим ОСОБА_9 від 03 лютого 2022 року, майно на яке накладено арешт, передане власнику на відповідальне зберігання. Крім того, адвокат також зазначає, що у даному кримінальному провадженні жодній особі про підозру не повідомлено, а відтак накладення арешту на вказане майно порушує права законного власника на володіння належним йому майном.

Адвокат ОСОБА_3 в судове засідання не з`явилася, про дату та час судового розгляду повідомлена належним чином, причини неявки суду не повідомила.

Слідчий СУ ГУ СБ України в Автономній Республіці Крим в судове засідання також не з`явився, однак надав до суду копію постанови від 21 липня 2022 року про закриття кримінального провадження №42021000000002422, у зв`язку з відсутністю в діянні складу кримінального правопорушення.

Дослідивши матеріали клопотання, слідчий суддя приходить до висновку, що клопотання підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Згідно із ч. 1 ст. 170 КПК України арештом майна є тимчасове позбавлення підозрюваного, обвинуваченого або осіб, які в силу закону несуть цивільну відповідальність за шкоду, завдану діяннями підозрюваного, обвинуваченого або неосудної особи, яка вчинила суспільно небезпечне діяння, можливості відчужувати певне його майно за ухвалою слідчого судді або суду до скасування арешту майна у встановленому цим Кодексом порядку.

Відповідно до вимог цього Кодексу арешт майна може також передбачати заборону для особи, на майно якої накладено арешт, іншої особи, у володінні якої перебуває майно, розпоряджатися будь-яким чином таким майном та використовувати його.

Згідно зі статтею 174 КПК України підозрюваний, обвинувачений, захисник, законний представник, інший власник або володілець майна, які не були присутні при розгляді питання про арешт майна, мають право заявити клопотання про скасування арешту майна повністю або частково. Арешт майна також може бути скасовано повністю чи частково ухвалою слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження за клопотанням підозрюваного, обвинуваченого, їх захисника чи законного представника, іншого власника або володільця майна, якщо вони доведуть, що в подальшому застосуванні цього заходу відпала потреба або арешт накладено необґрунтовано.

Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, знищення, перетворення, відчуження.

Арешт майна допускається з метою забезпечення: 1) збереження речових доказів; 2)спеціальної конфіскації; 3) конфіскації майна як виду покарання або заходу кримінально-правового характеру щодо юридичної особи; 4) відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення (цивільний позов), чи стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди.

Згідно із вимогами ст.174 КПК України арешт майна може бути скасовано повністю чи частково ухвалою слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження за клопотанням підозрюваного, обвинуваченого, їх захисника чи законного представника, іншого власника або володільця майна, представника юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, якщо вони доведуть, що в подальшому застосуванні цього заходу відпала потреба або арешт накладено необґрунтовано.

У той же час, як вбачається з постанови слідчого СУ ГУ СБ України ОСОБА_9 від 21 липня 2022 року кримінальне провадження №42021000000002422 закрите, у зв`язку з відсутністю в діянні складу кримінального правопорушення.

Відповідно до ч. 3 ст. 174 КПК України, прокурор одночасно з винесенням постанови про закриття кримінального провадження скасовує арешт майна, якщо воно не підлягає спеціальній конфіскації.

Разом з тим, питання про скасування арешту майна вирішено не було.

Таким чином, враховуючи, що кримінальне провадження в межах якого було накладено арешт, закрите, слідчий суддя дійшов висновку, що доводи клопотання про скасування арешту є обґрунтованими, в подальшому застосуванні арешту потреба відпала, у зв`язку з чим клопотання про скасування арешту підлягає задоволенню.

Керуючись ст. ст. 98, 170, 173-174, 309 КПК України, слідчий суддя

У Х В А Л И В:

Скасувати арешт майна, накладений ухвалою слідчого судді Шевченківського районного суду міста Києва від 29 грудня 2021 року (справа №761/45836/21) у кримінальному провадженні №42021000000002422 від 24 листопада 2021 року, а саме на:

-флеш накопичувач micro SD об`ємом пам`яті 16 GB марки «Team»;

-мобільний телефон марки iPhone 12 Pro IMEI: НОМЕР_1 ;

-мобільний телефон марки iPhone 5 ІМЕІ: НОМЕР_2 ;

-жорсткий носій інформації - SSD диск Samsung 860 EVO об`ємом пам`яті 1 Tb;

-жорсткий носій інформації - SSD диск Samsung 970 EVO Plus об`ємом пам`яті 500Gb;

-портативний жорсткий диск марки «MD» s/n: WXB1A60V24011;

-портативний жорсткий диск марки «HITACHI» об`ємом електронної пам`яті 1 Tb;

-портативний жорсткий диск марки «3Q», рожевого кольору;

-фінансові чеки в кількості 2 шт. датовані 24.11.2021 з інформацією про рух іноземної валюти.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення03.08.2022
Оприлюднено25.01.2023
Номер документу105732818
СудочинствоКримінальне
Сутьскасування арешту майна, накладеного ухвалою слідчого судді Шевченківського районного суду міста Києва від 29 грудня 2021 року, у кримінальному провадженні №42021000000002422, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 24 листопада 2021 року, за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 2585 КК України

Судовий реєстр по справі —761/12352/22

Ухвала від 03.08.2022

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Ковтуненко В. О.

Ухвала від 28.07.2022

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Ковтуненко В. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні