Рішення
від 15.08.2022 по справі 596/507/22
ГУСЯТИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

"16" серпня 2022 р. Справа № 596/507/22

Провадження № 2-о/596/45/2022

Гусятинський районний суд Тернопільської області

в складі : головуючого суду Лисюк І.О.

за участю: секретаря судового засідання Федорів О.П.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні за правилами окремого провадження в селищі Гусятин справу за заявою ОСОБА_1 в інтересах якого діє адвокат Возьний Ярослав Володимирович, заінтересована особа: приватний нотаріус Гусятинського районного нотаріального округу Дудка Наталія Миколаївна про встановлення факту родинних відносин, -

ВСТАНОВИВ:

Адвокат Возьний Я.В. в інтересах заявника ОСОБА_1 звернувся до Гусятинського районного суду Тернопільської області із заявою про встановлення факту родинних відносин, посилаючись на те, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер дядько заявника ОСОБА_2 , після його смерті відкрилася спадщина на все належне йому майно, в тому числі і на земельну ділянку загальним розміром 1,4351 га кадастровий помер № 6120886100:01:001:0187 яка знаходиться на території Пилатівської сільської Чортківського району Тернопільської області, яку він успадкував по заповіту після смерті своєї матері ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 .

ОСОБА_3 була рідною сестрою ОСОБА_4 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_3 , але свідоцтво про її народження не збереглося.

Спадкодавець ОСОБА_2 та батько заявника ОСОБА_5 були двоюрідними братами.

Заявник має право успадкувати дане майно після смерті спадкодавця, але при зверненні до нотаріальної контори, було виявлено, що через відсутність свідоцтва про народження ОСОБА_3 не можливо встановити родинні відносини між заявником та спадкодавцем.

В зв`язку з цим нотаріус порадив заявнику звернутися в суд для встановлення факту родинних відносин.

Встановлення даного факту має для заявника юридичне значення, та надає йому право на отримання права власності на спадкове майно.

Тому просить суд винести рішення яким встановити факт родинних відносин, а саме, що ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 в с.Грабівці Борщівського району Тернопільської області є двоюрідним дядьком ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Ухвалою судді Гусятинського районного суду Тернопільської області від 3 червня 2022 року прийнято до розгляду заяву про встановлення факту родинних відносин та відкрито провадження у справі за правилами окремого провадження.

Заявник ОСОБА_1 в судове засідання не з`явився, через канцелярію суду подав письмову заяву про розгляд справи у його відсутності, заявлені вимоги підтримує повністю, просить їх задовольнити.

Від заінтересованої особи - приватного нотаріуса Гусятинського районного нотаріального округу Дудки Наталії Миколаївни надійшла письмова заява про розгляд справи у її відсутності, щодо задоволення заявлених вимого не заперечувала.

Суд, дослідивши та оцінивши докази по справі встановив наступні факти.

ОСОБА_1 народився ІНФОРМАЦІЯ_4 та його батьком є ОСОБА_5 , відповідно до копії свідоцтва про народження Серії НОМЕР_1 видане 24 червня 1983 року Копичинецькою міською Радою Гусятинського ЗАГС.(а.с.7)

Із копії свідоцтва про народження серії НОМЕР_2 видане 27 березня 1971 року Борщівським райбюро ЗАГС Тернопільської області вбачається, що ОСОБА_5 народився ІНФОРМАЦІЯ_6 та його батьками є « ОСОБА_4 та ОСОБА_6 ».(а.с.8)

ОСОБА_4 та ОСОБА_6 30.01.1952 року зареєстрували шлюб у Борщівському райбюро ЗАГС, згідно копії свідоцтва про одруження серії НОМЕР_3 видане 30.01.1952 року Борщівським райбюро ЗАГС.(а.с.10)

ОСОБА_2 народився ІНФОРМАЦІЯ_7 та у свідоцтві про народження від 28 вересня 1961 року вказано, що його матір`ю є ОСОБА_3 .(а.с.9)

Згідно копії свідоцтва про смерть Серії НОМЕР_4 видане 16 травня 2012 року Копичинецькою міською радою Гусятинського району Тернопільської області ОСОБА_4 помер ІНФОРМАЦІЯ_3 (а.с.11)

Відповідно копії свідоцтва про смерть Серії НОМЕР_5 від 10 вересня 2013 року ОСОБА_3 померла ІНФОРМАЦІЯ_2 .(а.с.12)

У свідоцтві про смерть Серії НОМЕР_6 видане 06 квітня 2021 року Борщівським районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Південно-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Івано-Франківськ) містяться відомості про те, що ОСОБА_2 помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .(а.с.13)

Згідно копії Витягу про реєстрацію в Спадковому реєстрі №66649881 від 29.09.2021 року спадкодавцем значиться « ОСОБА_2 ».(а.с.15)

Спадкоємцем майна спадкодавця « ОСОБА_3 » значиться « ОСОБА_2 », згідно копії свідоцтва про право на спадщину за заповітом від 05 травня 2014 року та копії Витягу про реєстрацію в Спадковому реєстрі №37290271 від 05.05.2014 року.(а.с.14,16)

Проаналізувавши в сукупності досліджені докази, встановлені ними обставини та визначені відповідно до них правовідносини сторін, суд приходить до переконання, що заявлені вимоги підлягають до задоволення.

Відповідно до п. 5 ч. 2 ст.293 ЦПК України, суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Згідно п.1 ч.1 ст. 315 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення факту родинних відносин між фізичними особами.

У відповідності до п. 7 Постанови Пленуму Верховного Суду України "Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення" суд вправі розглядати справи про встановлення родинних відносин, коли цей факт безпосередньо породжує юридичні наслідки, наприклад, якщо підтвердження такого факту необхідне заявникові для одержання в органах, що вчиняють нотаріальні дії, свідоцтва про право на спадщину, для оформлення права на пенсію в зв`язку із втратою годувальника.

Встановлення факту родинних відносин необхідно заявнику для оформлення прав на спадкове майно.

Тому, з метою уникнення порушення прав заявника, реалізація яких залежить від доведеності факту родинних відносин між ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 в с.Грабівці Борщівського району Тернопільської області та ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , суд приходить до переконання про необхідність встановлення цього факту судом.

Встановлення судом зазначеного факту повністю відповідає вимогам ч. 1 ст. 293 та ст. 315 ЦПК України щодо розгляду судом у порядку окремого провадження цивільних справ про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав, або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав, в тому числі справ про встановлення фактів, які мають юридичне значення, зокрема факту родинних відносин між фізичними особами.

Вивчивши матеріали справи, суд прийшов до висновку, що в судовому порядку знайшов своє підтвердження факт родинних відносин між ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 в с.Грабівці Борщівського району Тернопільської області та ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , а саме що ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 в с.Грабівці Борщівського району Тернопільської області є двоюрідним дядьком ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , а тому заявлені вимоги слід задовольнити.

На підставі викладеного та керуючись ст. ст.10, 60, 212, 213, 215, 256, 259, 268, 294, п. 4 ст. 295, 354 Цивільного процесуального кодексу України, суд,-

УХВАЛИВ:

Заяву ОСОБА_1 (жителя: АДРЕСА_1 ) в інтересах якого діє адвокат Возьний Ярослав Володимирович (адреса місцезнаходження: АДРЕСА_2 ), заінтересована особа: приватний нотаріус Гусятинського районного нотаріального округу Дудка Наталія Миколаївна (адреса місцезнаходження: вул.Шевченка, 25/2, м.Копичинці, Чортківського району Тернопільської області, поштовий індекс 48260) про встановлення факту родинних відносин, задовольнити.

Встановити факт родинних відносин між ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 в с.Грабівці Борщівського району Тернопільської області та ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , а саме що ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 є двоюрідним дядьком ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження рішення суду, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Апеляційна скарга подається до Тернопільського апеляційного суду або через Гусятинський районний суд Тернопільської області.

Суддя Гусятинського районного суду

Тернопільської області Ірина ЛИСЮК

СудГусятинський районний суд Тернопільської області
Дата ухвалення рішення15.08.2022
Оприлюднено18.08.2022
Номер документу105759700
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з них:

Судовий реєстр по справі —596/507/22

Рішення від 15.08.2022

Цивільне

Гусятинський районний суд Тернопільської області

Лисюк І. О.

Ухвала від 02.06.2022

Цивільне

Гусятинський районний суд Тернопільської області

Лисюк І. О.

Ухвала від 31.05.2022

Цивільне

Гусятинський районний суд Тернопільської області

Лисюк І. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні