Ухвала
від 10.08.2022 по справі 344/9313/22
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 344/9313/22

Провадження № 1-кс/344/3553/22

У Х В А Л А

10 серпня 2022 року м. Івано-Франківськ

Слідчий суддя Івано-Франківського міського суду Івано-Франківської області ОСОБА_1 , з участю секретаря ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду клопотання клопотання адвоката ОСОБА_3 в інтересах т.в.о. директора ТОВ ,,Август Україна ОСОБА_4 про скасування арешту на майно транспортні засоби,-

В С Т А Н О В И В:

Адвокат ОСОБА_3 звернулася до суду в інтересах т.в.о. директора ТОВ ,,Август Україна ОСОБА_4 з клопотанням про скасування на майно транспортні засоби, накладений ухвалою слідчого судді 01.04.2022, для подальшої передачі всіх транспортних засобів ІНФОРМАЦІЯ_1 .

В клопотанні вказано, що в провадженні СУ ГУНП в Івано-Франківській області за процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора, розслідується кримінальне провадження №12022000000000257 від 14.03.2022, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.4 ст.110-2, ч.3 ст.209, ч.3 ст.212, ч.3 ст.258-5 КК України. Ухвалою слідчого судді Івано-Франківського міського суду накладено арешт на транспортні засоби які перебувають на праві власності ТОВ ,,Август Україна (код ЄДРПОУ 32304169). Засновниками вказаного підприємства як «Август БЄЛ» так і ТОВ « Август Україна», є громадяни Республіки Білорусь і саме підприємство територіально підпорядковане Республіці Білорусь, так як знаходиться на території вказаної держави, крім того, на стадії проведення досудового розслідування кримінального провадження внесеного до ЄРДР № №12022000000000257, органом досудового розслідування, не встановлено та не підтверджено сам факт існування співпраці працівників ТОВ ,,Август Україна зі співробітниками спецслужб та інших військових формувань російської федерації, а навпаки на сьогоднішній день працівники ТОВ ,,Август Україна добровільно виявили бажання мобілізуватись до Збройних сил України і на даний час проходять службу в складі 72-ої механізованої бригади імені Чорних Запорожців у самих ,,найгарячіших місцях ведення бойових дій. Саме транспортні засоби ТОВ «Август-Україна» мали бути передані для 72-ої окремої механізованої бригади ЗСУ, про що свідчать копії актів приймання передачі транспортних засобів і техніки між керівництвом ТОВ ,,Август Україна та ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Відповідно до ч.4 ст.107 КПК України у разі неприбуття в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у судовому провадженні, чи в разі, якщо відповідно до положень цього Кодексу судове провадження здійснюється судом за відсутності осіб, фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження в суді не здійснюється.

Відповідно до ч.1 ст.170 КПК України арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна. Арешт майна скасовується у встановленому цим Кодексом порядку. Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, зникнення, втрати, знищення, використання, перетворення, пересування, передачі, відчуження.

Частина 3 статті 170 КПК України визначає, що у випадку, передбаченому пунктом 1 частини другої цієї статті (збереження речових доказів), арешт накладається на майно будь-якої фізичної або юридичної особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним у статті 98 цього Кодексу. Відповідно до ч.1 ст. 98 КПК України речовими доказами є матеріальні об`єкти, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом або отримані юридичною особою внаслідок вчинення кримінального правопорушення.

Відповідно до ч.ч.10-11 ст.170 КПК України арешт може бути накладений у встановленому цим Кодексом порядку на рухоме чи нерухоме майно, гроші у будь-якій валюті готівкою або у безготівковій формі, в тому числі кошти та цінності, що знаходяться на банківських рахунках чи на зберіганні у банках або інших фінансових установах, видаткові операції, цінні папери, майнові, корпоративні права, щодо яких ухвалою чи рішенням слідчого судді, суду визначено необхідність арешту майна. Заборона або обмеження користування, розпорядження майном можуть бути застосовані лише у разі, коли існують обставини, які підтверджують, що їх незастосування призведе до приховування, пошкодження, псування, зникнення, втрати, знищення, використання, перетворення, пересування, передачі майна.

Згідно копії ухвали слідчого судді від 01.04.2022 №344/4112/22, наданої заявником, накладено арешт на транспортні засоби які перебувають на праві власності ТОВ ,,Август- Україна (код ЄДРПОУ 32304169).

Заявником надано копії актів приймання-передачі транспортних засобів і техніки між в.о. директора ТОВ ,,Август-Україна та ІНФОРМАЦІЯ_2 .

В ст.174 КПК України визначено, що підозрюваний, обвинувачений, їх захисник, законний представник, інший власник або володілець майна, представник юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, які не були присутні при розгляді питання про арешт майна, мають право заявити клопотання про скасування арешту майна повністю або частково. Арешт майна також може бути скасовано повністю чи частково ухвалою слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження за клопотанням підозрюваного, обвинуваченого, їх захисника чи законного представника, іншого власника або володільця майна, представника юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, якщо вони доведуть, що в подальшому застосуванні цього заходу відпала потреба або арешт накладено необґрунтовано.

При розгляді клопотання, поданого в порядку ст.174 КПК України, слідчий суддя не надає оцінку дотриманню вимог закону при постановленні ухвали про арешт майна та її законності, що є виключною прерогативою суду апеляційної інстанції, а лише оцінює обґрунтованість підстав для скасування арешту.

Отже арешт може бути скасовано у випадку, якщо відповідна особа доведе, що в подальшому застосуванні цього заходу відпала потреба або арешт накладено необґрунтовано.

Так, відповідно до ст.7 КПК України в якості загальної засади кримінального провадження проголошено змагальність сторін та свобода в поданні ними суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості.

Заявником не надано доказів того, що в подальшому застосуванні арешту відпала потреба.

Заявником не доведено відсутність потреби в застосуванні такого заходу забезпечення кримінального провадження.

Однією із засад кримінального провадження є принцип змагальності, що передбачає самостійне обстоювання стороною обвинувачення і стороною захисту їхніх правових позицій, прав, свобод і законних інтересів засобами, передбаченими цим Кодексом та принципу диспозитивності кримінального провадження, відповідно до якого сторони кримінального провадження є вільними у використанні своїх прав у межах та у спосіб, передбачених цим Кодексом, а, згідно з ч.3 ст.26 КПК України, слідчий суддя, суд у кримінальному провадженні вирішують лише ті питання, що винесені на їх розгляд сторонами та віднесені до їх повноважень цим Кодексом.

В свою чергу, відповідно до ч.9 ст.100 КПК України питання про долю речових доказів в кримінальному провадженні, вирішується судом під час ухвалення судового рішення, яким завершується розгляд кримінального провадження по суті його розгляду. До вказаного часу докази повинні зберігатися до набрання рішенням законної сили. У разі закриття кримінального провадження слідчим або прокурором питання про долю речових доказів і документів вирішується ухвалою суду на підставі відповідного клопотання, яке розглядається згідно із статтями 171-174 цього Кодексу.

Відповідно до ст. ст. 7, 22 КПК України обвинувачення підтримується прокурором, а відповідно до ст. 23, 95 КПК України суд безпосередньо досліджує докази, під час судового розгляду кримінального провадження.

Отже питання підтримання державного обвинувачення у відповідному кримінальному провадженні вирішується прокурором. Тому питання використання доказу в процесуальній діяльності підлягає вирішенню прокурором.

Крім цього до завершення кримінального провадження все ще зберігається потреба у дослідження речових доказів судом.

Заявником не доведено відсутність потреби в застосуванні такого заходу забезпечення кримінального провадження.

Таким чином, перед судом не доведено наявності правових підстав для скасування арешту транспортних засобів.

Усі інші пояснення сторін, їх докази і арґументи не спростовують висновків суду, зазначених в цьому судовому рішенні, їх дослідження та оцінка судом не наддала можливості встановити обставини, які б були підставою для ухвалення будь-якого іншого судового рішення.

Відповідно до зазначеного суд, -

П О С Т А Н О В И В :

в задоволенні клопотання відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення10.08.2022
Оприлюднено25.01.2023

Судовий реєстр по справі —344/9313/22

Ухвала від 10.08.2022

Кримінальне

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області

Бородовський С. О.

Ухвала від 10.08.2022

Кримінальне

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області

Бородовський С. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні