Рішення
від 16.08.2022 по справі 554/5711/22
ОКТЯБРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ПОЛТАВИ

Дата документу 17.08.2022 Справа № 554/5711/22

Провадження №2-о/554/149/2022

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17 серпня 2022 року Октябрський районний суд м. Полтави

у складі: головуючого - судді Барабанової В.В.,

за участю секретаря судового засідання Указної Н.Ю.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у залі суду в м. Полтаві в порядку окремого провадження цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , представник заявника - адвокат Процай В.М., заінтересовані особи: Житлово-комунальний кооператив «Ізумруд», приватний нотаріус Полтавського міського нотаріального округу Кривенко Наталя Валентинівна про встановлення факту проживання однією сім`єю чоловіка та жінки без шлюбу, -

встановив:

06.07.2022 року заявник ОСОБА_1 через свого представника - адвоката Процай В.М. звернувся до суду із заявою, в якій просить встановити факт його проживання з ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , померлою ІНФОРМАЦІЯ_2 , однією сім`єю як чоловіка та жінки без реєстрації шлюбу в період часу з 09 червня 1982 року по 04 квітня 2022 за адресою: АДРЕСА_1 .

В обґрунтування вимог поданої заяви ОСОБА_1 зазначив, що ІНФОРМАЦІЯ_2 померла ОСОБА_2 , про що 05 квітня 2022 року складено відповідний актовий запис №692 та 05 квітня 2022 року Шевченківським відділом державної реєстрації актів цивільного стану у місті Полтаві Північно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Суми) видано свідоцтво про смерть серії НОМЕР_1 .

Після смерті ОСОБА_2 відкрилася спадщина, яка складається з нерухомого майна, а саме: квартири АДРЕСА_2 . Вищевказана квартира належала спадкодавцеві ОСОБА_2 на праві власності на підставі Свідоцтва № НОМЕР_2 на право особистої приватної власності на житловий будинок, виданого 31 липня 1992 року Виконкомом міської Ради народних депутатів, яке видане на підставі рішення виконкому Октябрської районної Ради народних депутатів №295 від 21 липня 1992 року та ордеру № 944 від 22 травня 1982 року.

Вищевказана квартира зареєстрована в Полтавському міжміському бюро технічної інвентаризації на праві особистої власності за гр. ОСОБА_2 та записане в реєстрову книгу №114 за реєстровим номером 15893 від 05 серпня 1992 року.

ОСОБА_2 на випадок своєї смерті заповіту не залишила.

Заявник ОСОБА_1 звернувся до приватного нотаріуса ПМНО Кривенко Н.В. із заявою про прийняття спадщини, яка відкрилася після смерті ОСОБА_2 у зв`язку з тим, що він понад сорок років проживав з ОСОБА_3 однією сім`єю без реєстрації шлюбу.

Приватним нотаріусом заявнику ОСОБА_4 було видано витяг про реєстрацію в спадковому реєстрі, а також надано письмове роз`яснення (вих. №68/02-14 від 24.05.2022) про те, що для підтвердження факту проживання однією сім`єю необхідно надати рішення суду для оформлення спадкових прав спадкоємця, у зв`язку з чим заявник і змушений звертатися до суду.

ОСОБА_1 , з 09 червня 1982 року по 04 квітня 2022 року проживав разом з ОСОБА_2 однією сім`єю без реєстрації шлюбу за адресою АДРЕСА_1 .

До цього часу заявник ОСОБА_1 та ОСОБА_2 проживали разом однією сім`єю без реєстрації шлюбу за адресою: АДРЕСА_3 близько трьох років.

Таким чином заявник ОСОБА_1 та ОСОБА_2 разом прожили однією сім`єю без шлюбу понад 40 (сорок) років.

За час спільного проживання спільних дітей не мали. Померла ОСОБА_2 дітей не мала.

Таким чином, заявник ОСОБА_1 звертається до суду з даною заявою про встановлення факту проживання однією сім`єю чоловіка та жінки без шлюбу з метою здійснення реалізації свого права на спадкування майна померлої ОСОБА_2 , так як за відсутності рішення суду про встановлення факту спільного проживання, нотаріусом буде відмовлено заявнику у видачі свідоцтва про право на спадщину.

Щодо залучення заінтересованих осіб, а саме: приватного нотаріуса Кривенко Н.В. та ЖБК «Ізумруд», то заявник зазначає, що у разі встановлення факту про який просить останній, у нотаріуса виникне обов`язок видати ОСОБА_1 свідоцтво про право на спадщину, а у ЖБК «Ізумруд» відповідно виникне обов`язок прийняти заявника в члени кооперативу та укласти з ним договір обслуговування квартири.

Ухвалою судді Октябрського районного суду м. Полтави від 07 липня 2022 року провадження у справі було відкрито та призначено розгляд справи в порядку окремого провадження.

Заявник ОСОБА_1 та його представник - адвокат Процай В.М. у судове засідання не з`явились, надавши до суду заяви про розгляд справи без їх участі, вимоги заяви підтримали та просили задовольнити.

Представник заінтересованої особи Житлово-комунального кооперативу «Ізумруд» у судове засідання не з`явився, надавши до суду заяву про розгляд справи без участі представника, проти задоволення заяви ОСОБА_1 не заперечують.

Приватний нотаріус Полтавського міського нотаріального округу Кривенко Наталя Валентинівна у судове засідання також не з`явилась, надавши до суду заяву про розгляд справи без її участі, при винесенні рішення покладається на розсуд суду.

У зв`язку з неявкою учасників справи, від яких надійшли заяви про розгляд справи за їх відсутності, що відповідає положенням ч. 3 ст. 211 ЦПК України, судом, відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Суд, дослідивши матеріали справи, оцінивши досліджені по справі докази в їх сукупності, встановив наступні факти та відповідні правовідносини.

Згідно частини першої статті 2 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» від 2 червня 2016 року №1402-VIII суд, здійснюючи правосуддя на засадах верховенства права, забезпечує кожному право на справедливий суд та повагу до інших прав і свобод, гарантованих Конституцією і законами України, а також міжнародними договорами, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України.

Відповідно до частини першої статті 4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Відповідно до ст.15 ЦК України кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.

Відповідно до ч.1 статті 13 ЦПК України суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Відповідно до частини другої статті 77 ЦПК України предметом доказування є обставини, що підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення.

Відповідно до пунктів 3, 4 частини першої статті 12 ЦПК України суд, зберігаючи об`єктивність і неупередженість, роз`яснює у випадку необхідності учасникам судового процесу їхні процесуальні права та обов`язки, наслідки вчинення або невчинення процесуальних дій; сприяє учасникам судового процесу в реалізації ними прав, передбачених цим Кодексом.

Згідно приписів статей 12, 81 ЦПК України цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Відповідно до ст.89 ЦПК України суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності.

Судом встановлено та підтверджено наявними у справі доказами, що ІНФОРМАЦІЯ_2 померла ОСОБА_2 , про що 05 квітня 2022 року складено відповідний актовий запис №692 та 05 квітня 2022 року Шевченківським відділом державної реєстрації актів цивільного стану у місті Полтаві Північно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Суми) видано свідоцтво про смерть серії НОМЕР_1 . (а.с. 10-11)

Після смерті ОСОБА_2 відкрилася спадщина, яка складається з нерухомого майна, а саме: квартири АДРЕСА_2 . Вищевказана квартира належала спадкодавцеві ОСОБА_2 на праві власності на підставі Свідоцтва № НОМЕР_2 на право особистої приватної власності на житловий будинок, виданого 31 липня 1992 року Виконкомом міської Ради народних депутатів, яке видане на підставі рішення виконкому Октябрської районної Ради народних депутатів №295 від 21 липня 1992 року та ордеру № 944 від 22 травня 1982 року. Вищевказана квартира зареєстрована в Полтавському міжміському бюро технічної інвентаризації на праві особистої власності за гр. ОСОБА_2 та записане в реєстрову книгу №114 за реєстровим номером 15893 від 05 серпня 1992 року. (а.с. 17-18)

ОСОБА_2 на випадок своєї смерті заповіту не залишила.

Заявник ОСОБА_1 звернувся до приватного нотаріуса ПМНО Кривенко Н.В. із заявою про прийняття спадщини, яка відкрилася після смерті ОСОБА_2 у зв`язку з тим, що він понад сорок років проживав з ОСОБА_3 однією сім`єю без реєстрації шлюбу. Приватним нотаріусом заявнику ОСОБА_4 було видано витяг про реєстрацію в спадковому реєстрі, а також надано письмове роз`яснення (вих. №68/02-14 від 24.05.2022) про те, що для підтвердження факту проживання однією сім`єю необхідно надати рішення суду для оформлення спадкових прав спадкоємця. (а.с. 11-12)

ОСОБА_1 , з 09 червня 1982 року по 04 квітня 2022 року проживав разом з ОСОБА_2 однією сім`єю без реєстрації шлюбу за адресою АДРЕСА_1 . До цього часу заявник ОСОБА_1 та ОСОБА_2 проживали разом однією сім`єю без реєстрації шлюбу за адресою: АДРЕСА_3 близько трьох років.

Факт проживання заявника ОСОБА_1 ОСОБА_2 понад сорок років однією сім`єю підтверджується довідками ЖБК «Ізумруд», згідно яких ОСОБА_1 сплачував комунальні послуги, доглядав за ОСОБА_2 , купував їй ліки, здійснив поховання, що підтверджується квитанціями (через похилий вік заявника допомогу у похованні також здійснював його племінник ОСОБА_5 ). (а.с. 13-14)

При цьому ОСОБА_1 та ОСОБА_2 разом їздили на відпочинок, разом проводили дозвілля, приймали родичів на свята та їх відвідували, що підтверджується світлинам, на яких ОСОБА_1 та ОСОБА_2 разом та в колі родичів та знайомих. (а.с. 19-22)

За час спільного проживання заявника з померлою ОСОБА_2 , вони вели спільне господарство, робили ремонт в квартирі АДРЕСА_2 , замінили старі вікна на металопластикові, двері, встановлювали лічильники, купували меблі, побутову техніку. Також заявник оплачував комунальні послуги, що підтверджується довідками ЖБК «Ізумруд». (а.с. 13-14)

Також матеріалами справи підтверджено, що за час спільного проживання ОСОБА_1 та ОСОБА_2 спільних дітей не мали. Померла ОСОБА_2 дітей не мала.

Відповідно до п. 5 ч. 2 ст. 293 ЦПК України, суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

У відповідності з п. 5 ч. 1 ст. 315 ЦПК України суди розглядають справи про встановлення фактів проживання однією сім`єю чоловіка та жінки без шлюбу.

Відповідно до п.1 Постанови Пленуму Верховного Суду України №5 від 31.03.95 «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення» у порядку окремого провадження розглядаються справи про встановлення фактів, якщо згідно з законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян; чинним законодавством не передбачено іншого порядку їх встановлення; заявник не має іншої можливості одержати або відновити загублений чи знищений документ, який посвідчує факт, що має юридичне значення; встановлення факту не пов`язується з наступним вирішенням спору про право.

Відповідно до ч. 2 ст. 315 ЦПК України в судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначеного іншого порядку їх встановлення.

Аналогічна позиція викладена у п. 9 листа Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 16.05.2013 року № 24-753/0/4-13. Так, якщо виникнення права на спадкування залежить від доведення певних фактів, особа може звернутися до суду із заявою про встановлення цих фактів, яка, у разі відсутності спору, розглядається за правилами окремого провадження. Зокрема, у такому порядку суди повинні розглядати заяви про встановлення родинних відносин із спадкодавцем, проживання з ним однією сім`єю, постійного проживання разом зі спадкодавцем на час відкриття спадщини, факту прийняття спадщини.

Відповідно до п. 2 Постанови Пленуму Верховного Суду України «Про судову практику у справах про спадкування» №7 від 30.05.2008 року, якщо виникнення права на спадкування залежить від доведення певних фактів, особа може звернутися до суду із заявою про встановлення цих фактів, яка у разі відсутності спору, розглядається за правилами окремого провадження. Зокрема, у такому порядку суди повинні розглядати заяви про встановлення факту проживання зі спадкодавцем однією сім`єю.

Згідно роз`яснень Верховного Суду України у листі «Судова практика розгляду справ про встановлення фактів, що мають юридичне значення» від 01.01.2012 року, доказами, які свідчать про факт проживання однією сім`єю чоловіка та жінки без шлюбу можуть бути: свідоцтва про народження дітей, довідки з місця проживання, свідчення свідків, листи ділового та особистого характеру тощо). Також це можуть бути: свідоцтво про смерть одного із «подружжя», свідоцтва про народження дітей, в яких чоловік у добровільному порядку записаний як батько, виписки з погосподарських домових книг про реєстрацію чи вселення; докази про спільне придбання майна як рухомого, так і нерухомого (чеки, квитанції, свідоцтва про право власності); заяви, анкети, квитанції, заповіти, ділова та особиста переписка, з яких вбачається, що «подружжя" вважали себе чоловіком та дружиною, піклувалися один про одного; довідки житлових організацій, сільських рад про спільне проживання та ведення господарства.

Згідно з роз`ясненнями, викладеними у листі Верховного Суду України від 01.01.2012 року «Судова практика розгляду справ про встановлення фактів, що мають юридичне значення», справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, належать до юрисдикції суду за таких умов: - факти, що підлягають встановленню, повинні мати юридичне значення, тобто від них мають залежати виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян; - встановлення факту не пов`язується з подальшим вирішенням спору про право; - заявник не має іншої можливості одержати чи відновити документ, який посвідчує факт, що має юридичне значення; - чинним законодавством не передбачено іншого позасудового порядку встановлення юридичних фактів.

Конституційним Судом України у рішенні від 03.06.1999 р. за № 5-рп/99 (справа про офіційне тлумачення терміну «член сім`ї») визначено таку обов`язкову ознаку члена сім`ї, як ведення спільного господарства.

Пунктом 1 розділу VII Прикінцевих положень Сімейного кодексу України визначено, що цей Кодекс набирає чинності одночасно з набранням чинності Цивільним кодексом України, тобто з 1 січня 2004 року.

Виходячи з вищезазначених правових норм, факт проживання однією сім`єю чоловіка та жінки без реєстрації шлюбу набув юридичного значення після набрання чинності СК України та ЦК України з 1 січня 2004 року. Кодекс про шлюб та сім`ю УРСР не передбачав юридичних наслідків для чоловіка та жінки, які проживала разом без реєстрації шлюбу.

Згідно положень ч. ч. 2, 4 ст. 3 СК України сім`ю складають особи, які спільно проживають, пов`язані спільним побутом, мають взаємні права та обов`язки.

Сім`я створюється на підставі шлюбу, кровного споріднення, усиновлення, а також на інших підставах, не заборонених законом і таких, що не суперечать моральним засадам суспільства.

Отже, проаналізувавши у сукупності надані до суду докази, які не мають протиріч між собою та не порушують прав і інтересів третіх осіб, суд дійшов висновку про підтвердження належними доказами факту спільного проживання заявника ОСОБА_1 з ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , померлою ІНФОРМАЦІЯ_2 , однією сім`єю як чоловіка та жінки без реєстрації шлюбу в період часу з 09 червня 1982 року по ІНФОРМАЦІЯ_2 (по день смерті ОСОБА_2 ), за адресою: АДРЕСА_1

Таким чином, суд вважає заяву ОСОБА_1 обґрунтованою та такою, що підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст. 4, 76, 81, 247, 265, 315, 319, 354 ЦПК України, суд -

УХВАЛИВ:

Заяву ОСОБА_1 , представник заявника - адвокат Процай В.М., заінтересовані особи: Житлово-комунальний кооператив «Ізумруд», приватний нотаріус Полтавського міського нотаріального округу Кривенко Наталя Валентинівна про встановлення факту проживання однією сім`єю чоловіка та жінки без шлюбу - задовольнити.

Встановити факт проживання ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 з ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , померлою ІНФОРМАЦІЯ_2 , однією сім`єю як чоловіка та жінки без реєстрації шлюбу в період часу з 09 червня 1982 року по ІНФОРМАЦІЯ_2 (по день смерті ОСОБА_2 ), за адресою: АДРЕСА_1 .

Рішення може бути оскаржене до Полтавського апеляційного суду шляхом подання протягом тридцяти днів з дня проголошення рішення апеляційної скарги.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Учасники справи:

заявник: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_3 , РНОКПП НОМЕР_3 ;

представник заявника: ОСОБА_6 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_4 ;

заінтересована особа: Житлово-будівельний кооператив «Ізумруд», місцезнаходження: м. Полтава, вул. Грушевського Михайла, буд. 22/69, код в ЄДРПОУ 23545570, інші відомості невідомі;

заінтересована особа: Приватний нотаріус Полтавського міського нотаріального округу Кривенко Наталія Валентинівна, місцезнаходження: м. Полтава, вул. Степового фронту, буд. 34, інші відомості невідомі.

З текстом рішення суду можна ознайомитись в Єдиному державному реєстрі судових рішень за посиланням http://reyestr.court.gov.ua.

Суддя: В.В. Барабанова

Дата ухвалення рішення16.08.2022
Оприлюднено19.08.2022
Номер документу105779555
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення

Судовий реєстр по справі —554/5711/22

Рішення від 16.08.2022

Цивільне

Октябрський районний суд м.Полтави

Барабанова В. В.

Ухвала від 06.07.2022

Цивільне

Октябрський районний суд м.Полтави

Барабанова В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні