Ухвала
від 12.08.2022 по справі 760/8996/22
СОЛОМ'ЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа №760/8996/22 1-кс/760/2862/22

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12 серпня 2022 року слідчий суддя Солом`янського районного суду міста Києва ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Києві скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю «Мастер Бургер» в інтересах якого діє ОСОБА_3 на бездіяльність уповноваженої особи Солом`янського управління поліції Головного управління Національної поліції в м. Києві, в порядку статті 303 КПК України,

В С Т А Н О В И ЛА:

22 липня 2022 року до Солом`янського районного суду м. Києва надійшла вказана скарга.

У поданій скарзі Товариство з обмеженою відповідальністю «Мастер Бургер» (далі ТОВ «Мастер Бургер») в інтересах якого діє ОСОБА_3 просить зобов`язати уповноважену особу Солом`янського управління поліції Головного управління Національної поліції в м. Києві внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості про вчинення ОСОБА_4 кримінальних правопорушень, передбачених частиною другою статті 189, статтею 356 КК України.

Скарга мотивована тим, що 28 червня 2022 року та 21 липня 2022 року ТОВ «Мастер Бургер» електронною поштою подано до Солом`янського управління поліції Головного управління Національної поліції в м. Києві заяву про вчинення ОСОБА_4 кримінальних правопорушень, передбачених частиною другою статті 189, статтею 356 КК України, однак станом на дату подання скарги уповноважена особа так і не внесла відомості поданої заяви до ЄРДР та не повідомила Товариство про це у належний спосіб.

Протоколом автоматичного визначення слідчого судді від 22 липня 2022 року для розгляду зазначеної скарги визначено слідчого суддю ОСОБА_1 .

Особа,яка подаласкаргу, ТОВ «Мастер Бургер» в інтересах якого діє ОСОБА_3 в судове засідання не з`явився, про дату, час і місце судового засідання повідомлявся належним чином. 11 серпня 2022 року подав до суду заяву, в якій просив здійснити розгляд скарги у його відсутність та задовольнити її в повному обсязі.

Уповноважена особа Солом`янського управління поліції Головного управління Національної поліції в м. Києві в судове засідання не з`явилася, про дату, час і місце судового засідання повідомлялася належним чином, про причини неявки суду не повідомила.

Згідно з частиною третьоюстатті 306 КПК України відсутність слідчого, дізнавача чи прокурора не є перешкодою для розгляду скарги.

У зв`язку з неявкою в судове засідання особи, яка подала скаргу та уповноваженої особи Солом`янського управління поліції Головного управління Національної поліції в м. Києві, відповідно до частини четвертої статті 107 КПК України,фіксація за допомогою технічних засобів під час розгляду скарги слідчим суддею не здійснювалась.

Статтею 26КПКУкраїни передбачено, що сторони кримінального провадження є вільними у використанні своїх прав у межах та спосіб, передбачених цим Кодексом.

Зважаючи на ці положення закону та враховуючи принцип диспозитивності, суд вважає за можливим прийняти рішення по суті скарги у відсутність осіб, які не з`явились, на підставі наданих доказів.

Вивчивши скаргу та дослідивши додані до неї матеріали, слідчий суддя приходить до наступного висновку.

Згідно з частиною першою статті 24 КПК України кожному гарантується право на оскарження процесуальних рішень, дій чи бездіяльності суду, слідчого судді, прокурора, слідчого в порядку, передбаченому цим Кодексом.

Порядок оскарження рішень, дій чи бездіяльності органів досудового розслідування чи прокурора під час досудового розслідування чітко визначено та регламентовано Главою 26 Кримінального процесуального кодексу України.

Положеннями частини першої статті 303 КПК України визначено вичерпний перелік рішень, дій чи бездіяльності слідчого або прокурора, які можуть бути оскаржені під час досудового розслідування.

Відповідно до пункту першого частини першої статті 303 КПК України на досудовому провадженні можуть бути оскаржені бездіяльність слідчого, дізнавача, прокурора, яка полягає, зокрема, у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення.

Судом встановлено, що 21 липня 2022 року ОСОБА_3 в інтересах ТОВ«Мастер Бургер» через електронну пошту подав до Солом`янського управління поліції Головного управління Національної поліції в м. Києві заяву про вчинення кримінального правопорушення ОСОБА_4 ..

Станом на день розгляду скарги, 12 серпня 2022 року, відомості про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань за заявою ТОВ «Мастер Бургер» в інтересах якого діє ОСОБА_3 від 21 липня 2022 року не внесені.

Відповідно до частин першої, четвертої статті 214 КПК Українислідчий, дізнавач, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов`язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань, розпочати розслідування та через 24 години з моменту внесення таких відомостей надати заявнику витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань. Слідчий, який здійснюватиме досудове розслідування, визначається керівником органу досудового розслідування, а дізнавач - керівником органу дізнання, а в разі відсутності підрозділу дізнання - керівником органу досудового розслідування.

Слідчий, прокурор, інша службова особа, уповноважена на прийняття та реєстрацію заяв і повідомлень про кримінальні правопорушення, зобов`язані прийняти та зареєструвати таку заяву чи повідомлення. Відмова у прийнятті та реєстрації заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення не допускається.

Зі змісту цих норм, обов`язок прийняти та зареєструвати заяву або повідомлення про кримінальні правопорушення покладено на слідчого, прокурора та інших службових осіб, що уповноважені на їх прийняття, в даному випадку службових осіб Солом`янського управління поліції Головного управління Національної поліції в м. Києві, уповноважених на прийняття та реєстрацію заяв і повідомлень про кримінальні правопорушення. Відмова у прийнятті та реєстрації заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення не допускається, незалежно від того, чи відносяться розслідування фактів про повідомлені кримінальні правопорушення до територіальної юрисдикції або процесуальної компетенції органу, до якого надійшла заява чи повідомлення.

Закон не покладає на заявника обов`язок з достовірністю наводити у заяві чи повідомленні про кримінальне правопорушення усі елементи складу злочину, достатньо даних про об`єктивні ознаки злочину.

Слідчий суддя зазначає, що предметом судового розгляду є оскарження бездіяльності службової особи щодо невиконання вимог статті 214 КПК України, а не обставини, зокрема чи містить заява, повідомлення про кримінальне правопорушення склад злочину та не досліджує докази про наявність в діяннях особи складу кримінального правопорушення.

Як встановлено, в заяві ТОВ «Мастер Бургер» в інтересах якого діє ОСОБА_3 від 21 липня 2022 року викладені обставини, які на думку заявника, свідчать про вчинення кримінальних правопорушень ОСОБА_4 . У той же час наявність або відсутність події кримінального правопорушення та складу злочину в діях особи може бути встановлено лише в ході проведення досудового розслідування.

Таким чином, уповноважена особа Солом`янського управління поліції Головного управління Національної поліції в м. Києві не вчинила обов`язкових дій, які передбачені статтею 214 КПК України, а саме, не внесла відомості за заявою ТОВ «Мастер Бургер» в інтересах якого діє ОСОБА_3 від 21 липня 2022 року про вчинення кримінальних правопорушень до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

З огляду на вищевикладене, скарга підлягає задоволенню.

На підставі викладеного та керуючись статтями 24, 36, 220, 303, 304, 306, 307, 309КПК України, слідчий суддя

УХВАЛИЛА:

Скаргу задовольнити.

Зобов`язати уповноваженуособу Солом`янського управління поліції Головного управління Національної поліції в м. Києві внести у встановленому законом порядку до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості за заявою Товариства з обмеженою відповідальністю «Мастер Бургер» в інтересах якого діє ОСОБА_3 від21липня 2022 року про вчинення кримінальних правопорушень, про що письмово повідомити заявника.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення12.08.2022
Оприлюднено25.01.2023
Номер документу105800901
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —760/8996/22

Ухвала від 12.08.2022

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Ішуніна Л. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні